Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň
Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli
Pokiaľ chodí len 3X za rok, tak ako netrápilo by ma to vôbec. Pre niekoho je už jedno dieťa veľa, takže tie je poznámky by som vôbec do úvahy nebrala. Nedá sa každému vyhovieť, možno ak by si aj chodila do práce, tak by si našla niečo iné, čo by sa jej zas nebolo páčilo
Absolútne nerieš 😉 veď keď bude treba svokrovcom niekedy zadok utierať tak ešte budeš dobrá - aj pre svagrinku.
@keiko33 Ty by si bola v pohode a rada, ak by tvoj mladší brat zostal žiť s rodičmi a staral sa o nich, ani podiel na dome by si nežiadala. To je všetko pekné. Len si teraz predstav, že tvoj mladší brat sa ožení a privedie si tam bývať ženu. Písala si, že tam často chodíš. Tak si predstav, že pri každej návšteve tam bude osoba, s ktorou si nepadnete práve do oka a bude ti dávať najavo, že si tam neželaná, lebo tam nebývaš a ona áno, takže je to "jej" dom (lebo napríklad prispela na rekonštrukciu) a nie tvoj. Hm?
Neviem, mne by dom za toto nestal, maly byt 2 plus 1, jedno dieťa, pokoj so švagrinou a svokrovcami, tak by som to ja spravila.
@annamalaga si tak nejak. Ťažko sa býva niekde, kde máš pocit, že ťa tam nechcú a čokoľvek spravíš, tak je proste zlé. To by nedával podľa mňa nikto
Ďalšia vec, keď deti podrastú, budú chcieť bazén, budú chcieť , aby prišli kamaráti , myslite si, že budú môcť len tak vrieskať a skákať na dvore so svokrovcami? Ťažko. Švagrinej sa nezbavia, ona je síce možno výbušná , ale čo sa týka vybavovačiek , mne príde ako takýto typ, že vie zariadiť, ťažko povedať, čo robí v zahraničí, ale asi tvrdo maká, preto aj ma aj keď ziapať po Vás nemusí. Ale ako hovorím, rodinne súkromie je súkromie a mne by zato dom nestal, tak síce majú jedno podlažie , ale nepokoje no.
@number19, @h2 jasne, to je výraz cez čiaru. Ale ako som písala, mam takú švagrinu v rodine a ja, totálny kludas som ňou bola x krát tak vytocena, že som mužovi povedala, že ešte raz sa priblíži alebo ozve, tak jej takú vrazim po hube, že poleti dole schodmi. To píšem o osobe, ktorá keď chytí amok (veľmi často) tak vrieska, útočí, či na rodičov, či na zamestnancov, či na súrodencov.... Dokáže vlastnú sestru s malým dieťaťom vyhodiť na noc na ulicu, lebo mala niečo omylom zhodila. A to nemyslím obrazne, to naozaj dievča, kočík a batoľa sa po tme v zime v cudzom meste vybrali na vlak, že teda idú preč... Aj odišli.
Že príde zamestnanec, niečo rieši a ona otočka a ide naňho klamať, že bol na ňu agresívny, drzý a nerobí co ma.... Keby som nevidela celú situáciu neverím. Ten chlap hovoril ticho, úctivo, riešil problém, ktorý ona vyrába...
Koľko krát sa pokúsila môjmu mužovi vysvetliť ze som krava, ho.no a prizivnik a presvedčiť ho, aby sa rozviedol... Škoda reči. A to keď sme sa brali, som zarábala viac ako mm. Ale ja som prizivnik.... A samé podovne výrazy. Takže ano, tiež som pár krát povedala, že este raz a dostane po papuli, u mna doma vrieskat nebude.
Viete aké to je, keď si žijete v pohode a príde madam a vrieska pre blbosti (rýchlo si šoféroval, máš na hovno auto (nový VW), kúp si poriadne) proste zbytočne výpady, aby reč nestala, a dieťa sa vám trasie lebo nerozumie, prečo teta pri stole sedí a vrieska na ocka? A nevie prestať? A všetci vedia ze neprestane, lebo ona je taka? Minimálne pol hodinu ziape a vedia, že keď sa ozvu, bude horšie? Lebo to s nou skúsili už sto krát? Tak áno, poviem ja, že tu bude klud a kto nevie hovoriť kľudne, tak nepríde a ešte raz ak sa to stane, dostane po papuli.
@petricka22 ako ja tiež len čítam a nestačím sa diviť :( Koľko zloby je teraz v ľuďoch, to sa nestačím diviť....nepoznám človeka a idem mu nadávať do lenivých prizivnicok....Potom sa nečudujme, že to vyzerá vo svete, ako momentálne vyzerá, ked sa ľudia takto k sebe správajú :(
Uf no niektore mi tu pripominate tu autorkynu svagrinu. Velmi nespokojne musite byt vo svojom sukr.zivote. starate sa do veci do ktorych Vas ale ze vobec nic. Je mi Vas uprimne luto zienky, zamyslite sa nad sebou a viac tolerancie a empatie ;)
Ak by ste tam nebývali a svokrovci sa raz pominú dom sa dá predať určite za vyššiu sumu ako teraz, keď vy ju vyplatite...
nech si vravi co chce, je to tvoj zivot a ak si s nim v pohode tak ju do toho nic. mozno vam len vas rodinne zalozeny zivot proste zavidi, nad tym ste s manzelom nepremyslali?
@h2 tak samozrejme to by bolo niečo iné. Brat sa zatiaľ nechystá ženiť a aj keby, s jeho dlhodobou priateľkou vychádzam niekedy lepšie ako s bratom. Ďalšia vec je, že naši sa v dlhodobej budúcnosti nechystajú byt prepisovať a aj keby to urobili, tak na brata. Nie na ňu. A môj otec by si teda po hlave skákať nedal a mama tiež nie. Podľa mňa to za života oboch rodičov ani nespravia, skôr som myslela, že keď sa pominu, byt ostane bratovi, ako najmladsšiemu. To sú väčšinou tie slabé osobnosti, ktoré tak dopadnú. My jednu takú múdru švagrinú z manželovej strany máme, ako som spomínala a teda, keby to bol môj brat a matka, tak by som jej teda svoje povedala, ale do mužovej rodiny sa ja miešať nebudem a svokra je pre pokoj v rodine tiež ticho. Veď uvaž, čo za osobu povie, že muž si v Holandsku leží (pracuje tam a zarába na dom) a ona musí všetko okolo stavby vybavovať, pritom nepracuje, len chodí na pár hodín babku opatrovať a dom chcela stavať ona, švagor by ostal pri mame v dome, ktorý mimochodom ostal jemu a mame povie, že jej musí robyť taxikárku k lekárovi, pritom svokra má 70 a bývajú vo svokrinom dome už 12 rokov a deti jej vlastné odchovala svokra🤦. Ja mám z nej pocit, že je väčne nespokojná so svojím životom, preto "kope" do všetkých naokolo.
@heni79 Nepresla by ani minuta a tato darovacka by bola napadnuta na sude. Aj s tou prvou (ak je v lehote). Potom by este len zacalo rosambo 😉
Autorka, prečítala som si všetky tvoje príspevky v tejto diskusii a mám dojem, že ty chceš stále niečo vlastniť - bez pravidiel, nevadí, že na to nemáš absolútne žiadny nárok. Máš tri deti a v dome, kde bývaš ty vlastne nevlastníš absoulútne nič.
Ešte by ma zajímalo koho je ten malý byt? Máte ho spoločne s manželom alebo je to byt manžela? A ty si nejako prispela? Mne sa to celé nejako nezdá. Bývali ste tam len s jedným dieťatom, potom už bol malý. Asi ste plánovali veľku rodinu, tvrdíš, že byT ste kupovali spoločne. Prečo by ste spoločne kupovali tak malý byt, ktorý je aj pre troch malý? Malinké pidi byty si väčšinou kupujú mladý jedinci, ktorí sa nechystajú v najbližšej dobe zakladať rodiny. Nebolo to tak, že tvoj manžel si kúpil ako slobodný na hypotéku malý byt v nejakom meste, aby nemusel dochádzať k rodičom? Mlada rodina alebo pár, ktorí plánujú budúcnosť s viac deťmi si také malé byty nekupujú. Dvojizbový byt je maximálne pre rodinu s jedným dieťatom (ak vôbec) a to ešte rodičia musia spať v obývačke.
Mne to pripadá tak, že si sa ako slobodná s holou riťou prisťahovala k manželovi to jeho malého bytu a tam si začala rodiť deti ako jabloň. Ty samozrejme si chcela dom, veď detí bude veľa, najjednoduchší nápad je nakvartírovať sa k rodičom a čakať kým tebe, len tak, niečo nedajú, ideálne celý dom. Pochopím manželovi, ale tebe?
S tou rekonštrukciou mám tiež pár nejasnosí. Z nejakých spoločných peňazí ste rekonštruovali cely dom. Tvrdíš, že peniaze máš od svojej rodiny. A celú rekonštrukciu ste robili vy. Keď ste to tam celé rekonštruovali, teda aj svokrovcom, to bol pri tej rekonštrukcii problém kúpiť svokrovcom umývačku? Ty tvrdíš, že práve kôli tomu, že to tam celé zrekonštruujete, vám svokrovci darujú polovicu - teda manželovi. Peňazí máš dosť od svojej rodiny, to tvrdíš ty, ale veľmi ti neverím. Ako vidím, minimálne spotrebiče pre svokrovcov musela obstarávať švagriná. A z tvojich tvrdení, švagriná im kupuje toho dosť.
A ešte mi povedz o tej brigade, kde si svokra zlomila ruku. Údajne brigádu chcela kôli kolektívu. Ako dlho je dochodkyna? Píšeš, že na brigádu šla len pred 4 mesiacmi. To jej až teraz začal chýbať kolektvív? Predpokladám, že nebrigádovala v kanclu, kde si 2x do týždňa šla pokvákať s kolegyňami. Keď si tam zlomila ruku, musela to byť asi manuálna brigáda. A na takých sa maká, tam dôchodci nekvákajú len tak. Na také sa chodí kôli nedostatku financíí, nie kôli kolektívu. Tam nechodia ľudia 60+, ktorým ubúdajú sily. Svokra šla podľa mňa na brigádu preto, že v rodine chýbali financie.
Vieš ako ťa vidím ja? Ako osobu, ktorá sa v živote na žiadne bývanie nezarobila a v podstate má holú riť. Ja by som tipla, že si sa igelitkou dotrepala do toho malého bytu, ktorý je podľa mňa tvojho manžela. Začala si rodiť detičky. Bolo treba dom a ideálne ho mať celý pre seba a k tomu sedieť na materských aj 10 rokov.
Autorka jaaaj, ale to sa inak robí. Keď máš holú riť, chceš sediet doma 10 rokov s detičkami bez žiadneho zárobku, vypisovať na MK a zároveň mať veľký dom sama pre seba, musíš si nájsť na to chlapa. Veľmi chytrého, schopného, ktorému ide dobre zahrať na city a málinko naivného. Môže byť ajťák, ale nájdeš aj inde. Dobré by bolo, aby mal našetrené. Ideálne ho dohnať do svadby, z našetreného aby dal peniaze do základu domu a zvyšok zo svojho schopného platu platil v rámci hypotéky. Tak budeš mať dom len ty a manžel a v prípade rozvodu ti aj polovica zostane. Splníš si sen, budeš doma 10 rokov a máš dom.
Ty si zle postupovala. Chlapa až tak dobrého nemáš. Ten by ti kúpil dom, platil ho sám a ty by si veselo rodila. Vy dvaja ste prišli k svokrovcom a jednoducho chcete ich dom. Nijak sa nepričinit, veď byť matka je najlepšie, ale dom mať to hej. Nepridali Vám svokrovci nejaké to euričko na tú rekonštrukciu? Alebo nepomáha im finačne aj švagrina zo zahraničia? Veď píšeš, že pokúpi toho dosť. Na dom sa tvrdo maká zlatá autorka. Ešteže švagriná zasiahla a dom darovali len tvojmu manželovi. To by sa ako jednoducho chodilo k majetkom a rodilo deti. Ty svokrovcov nechaj na pokoji, polovica domu je ich jediný majetok, tak nech si ho užijú do svojej smrti. Ty chceš čo? Ty si choď na dom zarobiť a potom si ho tiež môžeš užiť do svojej smrti. A tvoj manžel by im mohol aj pomôcť, za to, že mu darovali druhú polovicu. Snáď sa o nich postará.
A neprímaj také drahé darčeky ako sú kočiare a hlavne vtedy, ak je pravdou, že svokra musí kôli tomu na brigády a finančne ich dotuje tvoja švagriná. Pošli manžela, nech zarobí. Alebo zdvihni riť a choď ty. Alebo si pýtaj od svojich rodičov predčasné dedičstvo. Môžeš byť rada, že vďaka svokrovcom bývaš zadarmo.
Keby som mala byť tvojou švagrinou, na prednášku ide ku mne tvoj manžel. Tomu poviem, že keď chce živiť neschopnú ženu s holým zadkom, tak nech živí. Ale nech to robí zo svojho. Keď si nevie poriadky spraviť s rodením ženy, nech si nájde lepšie platenú prácu alebo dve. Ale rodičom v starobe nech dá pokoj a citovo ich nevydiera.
To, že rodíš ako jabloň nie je žiadna urážka, je to konštatovanie faktu. Na Slovensku si ženy rady užívajú reťazové materské 3-3-3-3 a netvárme sa, že nie. Tu na koni ich je 80 percent. Každá okolo mňa to má vyrátené presne na mesiac (a ešte toľké šťastie, že otehotnie na povel doslova). Decko má 3 roky v decembri, tak druhé porodí 30.11. A tretie 1.12 o tri roky. A mesiac čo mesiac sa nezabudne pýtať, či už nabehol rodičovský. A ešte sa pri komunikácii so ženou čo deti nemá cítia nadradene, hoci netuším za čo. Mať sex, otehotnieť a porodiť nie je žiadna rocket science.
Zahraničie to má veľmi kruté, hýbe sa od 6 týždňov do cca 6 mesiacov. Nemyslím si, že švagriná závidí, možno na rozdiel od teba najprv chce mať zabezpečenie, aby si tiež mohla dovoliť byť doma s bábom podľa svojej vôle a finančne to vykryla. Ty si si zvolila úplne klasicky sedlácky opak. Rodiť a nechať sa živiť.
A situácia s domom, Švagriná má pravdu. Podľa tvojho opisu vychádzate z toho ako absolútne vyžierky rodičov, ktorým musí umývačku kúpiť dcéra, lebo oni kvôli kočíku pre syna nemajú na ňu peniaze. Nech máte aj najlepšie vzťahy, vzťahy s tým nemajú nič spoločné. Požívaš samé výhody, bavia ti deti, kupujú veci, dali Vám polku domu. Tá sestra sa musí cítiť hrozne, obišli ste ju vo všetkom, to, že sa Vám rodičia ponúkli s bývaním nie je nič zlé, avšak takéto situácie SA SO ZÁSADY KONZULTUJÚ SO VŠETKÝMI DEŤMI VOPRED.
Je svätá pravda, že rodičia majú právo si robiť so svojím majetkom, čo chcú. O tom niet pochýb. Ale ak majú detí viac, je nutné si ich posadiť a predostrieť svoju víziu. Vy ste toto neurobili a druhá dcéra sa cíti právom podvedená, oklamaná. Názory na nízke dôchodky, manipulácie mladých so starkými a podobne má švagriná správne. Presne takto vidia zaostalé Slovensko v zahraničí, a je to pravdivé. Keby som ja prišla do rodičovského domu, kde som vyrástla a bratova žena by len náznakom dávala najavo, že ja som tam príťaž, lebo ona dala 20k na rekonštrukciu, a ešte mala chuť na polku domu darovačkou, tak prisahám, zdrapím za vlasy tú prížívníčku a vyhodím cez zavreté dvere.
@ha_space Tvoj komentár pokryl úplne všetko. Máš pravdu, žena. Dekel mi odletel až na Mars. Milión lajkov.
@drahomirrra tiež si myslím, že švagriná si myslí, že všetko im padlo do lona, lebo oni chcú bývať v dome.Brat je v zahraničí a rodičia ju nenechajú sa trápiť s deťmi, tak pomáhajú a pomáhať budú, keď nastúpi raz do práce a bude treba riešiť chorobu, škôlky...švagriná dostane poschodie a autorka si myslí, že jej zalepi oči 50 t eur a hotovo.
Išla by som odtiaľ preč chceli mať veľkú rodinu nech sa starajú majú z čoho sa osamostatniť
@ha_space ona uz predcasne dedicstvo mà - brat ju vyplatil z rodicovskeho domu, Oni maju taky zvyk .. brat ostal v dvoj generacnom dome u rodicov vyplatil ju.. tak ona chce to iste.. vyplatit svagrinu a mat svokryn dom za svoj. Problem je len ten ze svagrina v zahranici pobrala ine divne napady a myslienky a nechce spolupracovat. Lebo rodicov za zivota nechce pripravit o dom . Tak je zla.

Ako som písala, nemám rada nakvartirovanie sa k rodičom a pod, ale z tejto diskusie mam zvláštny pocit. Ja mam skúsenosť s veľmi toxickou osobou, tiež švagrinou, zjapanie používa tiez bežne, normálne to teda nie je. Ti rodicia, ako mnohí iní na SK, stavali dvojgeneračný dom práve preto, že chceli aby niektoré z detí ostalo pri nich s rodinou žiť. Netvarme sa, že SK nie je plne multigeneracnych barakov, kde starki bývajú v jednej izbe a zvyšok nevládzu ani vykurovať. Deti sú buď ďaleko, alebo ešte ďalej. Z toho co tu zaznelo mi príde, že je pokoj, kým nepríde nervózna exotka. Keby som nemala takú v rodine, ani neverím, že tak zle ženy môžu byť. Keby som rozpísala čo urobila svojej rodine naposledy, tak vám tu padnú sánky, ale mohol by ju niekto spoznať, takže nič.
Na druhej strane, tuto autorke na niekoľkých stranách nakladate, aka je prizivnicka a ona, ak sa nemýlim a niečo mi neušlo, stále komunikuje slušne. Nenaklada naspäť, nehada sa, ako je na MK dobrým zvykom. Už to mi napovedá, že asi nebude zrovna taka vychcana suka ako by ste tu niektoré chceli. Takže pokoj ženy.