icon

Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň

21. mar 2022

Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli

slavomira1980
23. mar 2022

@heni79 a nielen ze urobili blbost, ale ani dodatocne autorka nerobi nic preto aby situaciu vylepsila. 5rokov je na materskej cize prve dieta uz ma vek na to aby bolo v institucii a druhe uz tak isto alebo- coskoro a tiez je ho mozne dat do institucie. Opytaj sa autorky preco teda nechodi do prace? Nielenze je neferova voci manzelovi a svokrovcom (aj svagrine) ale aj zabera miesto v skolke pracujucim matkam. A dufam ze autorka nezabudla vyuzit ani pandemicku ocr a ine vymozenosti pocas lockdownu. Nuz nehnevaj sa na mna ale jej jednanie a postoj k tymto veciam nie je fer. A este sa urazila lebo svagrina ju nazvala jablonou.
Nuz malo jej nalozila tak sa mi zda.

Ak dobre pocitam jej svagrina je v zahranici od 18.roku a ma 32, cize 14 rokov.
Autorka je doma uz 5 rokov. Ked vezmeme do uvahy ze su +- rovnako stare, autorka mohla odrobit zhruba 9 rokov. Svagrina 14 v zahranici. To nevieme presne, iba spekulujem. A potom sa autorka cuduje, ze svagrina zaraba neskutocbe peniaze a ma luxusny dom v zahranici. No preco asi? 😉 a to je podla autorky teda dovod, aby svagrina svoj podiel odmietla a darovala im. Preco? Lebo bola sikovnejsia a ma odpracovanych viac rokov?

akje
23. mar 2022

@h2 no, musim si tie jej prispevky veru precitat este raz, lebo asi som to prehliadla, ze by ju vyplatila, z domu vyrazila a k rodicom nepustila.

tululu
23. mar 2022

Ja netusim,preco som toto zacala citat,dlhsie som tu nebola,len normalne zasnem,ze ak maju svokrovci dvojgeneracny dom,tak asi nie preto,aby tam boli sami.To nikto nevidi,ze starsia generacia casto planovala a pocitala s tym,ze jedno z deti s nimi bude byvat?Ja nehovorim,ze som s tym stotoznena,ale dceru maju dlhodobo v zahranici,dom velky,pozvali syna s rodinou ku nim byvat,syn s rodinou to tiez chceli,majetkovo sa vysporiadali a kde je problem?Ze dospela sestra nema detsku izbu?Ci mi nieco uslo?Keby moj brat s rodinou byva u mojich rodicov,stara sa o nich,zrekonstruuje dom,plati energie,vsetci su spokojni,tak by mi ani na sekundu nenapadlo sa stazovat.

sasa1310
23. mar 2022

@slavomira1980 ja nechápem ako ju niekto môže obhajovať. Najradšej by chcela dať po papuli dcére majiteľov domu (ktorí ju prichýlili s deťmi) je silná káva. Totálna bezcharakternosť. Si neviem predstaviť, že by nejaká nevestička prišla a toto napíše na moju dcéru. By sa pakovala odkiaľ prišla.
Prerobili si vrchnú časť, aby sa nepovedalo. Svokre ani posranú umývačku nevie kúpiť a keď treba ísť k lekárovi, tak nepríde synáčik, ale najhoršia švagrina na svete. A ruku do ohňa dám za to, že jeden z dôvodov, že svokra išla brigádovať bolo, aby od nich mala za ten čas svätý pokoj.

sasa1310
23. mar 2022

@tululu majetkovo sa nevysporiadali všetci. Vysporiadali iba seba. A na teba švagrina určite nerozpráva a nepíše na nete, že by ti najradšej dala po papuli.

drahomirrra
23. mar 2022

@mijo53 Nie, po materskej nikdy neurobis karieru ako zena, ktora mala uz odpracovane pred detmi. Ano, tri deti su okej, ked si ich mozem dovolit a nemusim prosit rodicov o strechu nad hlavou. A slovenska dlzka materskej je vsetko, len nie normalna a standardna.

tululu
23. mar 2022

@sasa1310 Uznavam,necitala som vsetko a take vyjadrenie nie je na mieste.Ja sa na to pozeram z pohladu starych rodicov,rodicov,ktori su strateni vo velkom dome (moja babka ma dvojgeneracny mega dom) a tak by chceli,aby sa niekto k nim nastahoval a kazdy chce mat proste svoje sukromie a domácnosť (aj ja).A ano,nevadilo by mi,ak by sa napr. nejaky clen podujal na to,ze sa o nich postara a zabezpeci im slusne dozitie doma,ak by za to mal zdedit aj cely ten dom.Lebo teda ak im to klape,tak to je vyhra pre obe strany,preto nerozumiem tym reciam o vyciciavani,mozno mi nieco uslo,ale mam pocit,ze kazdy si tu domysla viac ako treba a ani vyjadrenia svagriny nesvedcia o standardne slusnom spravani.

h2
23. mar 2022

@akje Ušetrím tí námahu. Strana č. 8:

sasa1310
23. mar 2022

@tululu treba prečítať všetko.

akje
23. mar 2022

@h2 v tomto mas pravdu, bolo by to cez ciaru.

akje
23. mar 2022

@miadi mozes mi teda, prosim ta, popisat pravne pravidla prerozdelenia svojho majetku ktory vlastnim, ked ho nazyvas mojim subjektivnym nazorom? s majetkom si moze vlastnik robit co chce, rozdelit ako chce a ostatnych do toho nic. Alebo ma viaze zakon inak? Pokial viem, mozem svojich 996.197€ darovat detom v afrike bez suhlasu svojich deti. Nie je tak? A tym padom, deti to musia akceptovat.

Samozrejme neriesme, co by som takym cinom sposobila. Ide o pointu, ze rodicia sami rozhodnu, ako s majetkom nalozia a komu co nechaju ako dedicstvo. Je to iba na nich.

h2
23. mar 2022

@akje Zrejme to bolo myslené tak, že nemôžeš niekomu niečo darovať proti jeho vôli. Keď svokrovci darovali polovicu domu synovi, chceli byť spravodliví a darovať druhú polovicu dcére. Ona to odmietla, takže jej to darovať nemohli. Treba súhlas oboch strán.

akje
23. mar 2022

@h2 aha, ja som narazala na ine. Ale tak uz chapem. Nerobis nahodou mediatora? ;)

h2
23. mar 2022

@akje 😂😂😂 To určite nie.
Ale chápem, moc sa tu angažujem. Idem teda radšej robiť niečo užitočné. 😁

akje
23. mar 2022

@h2 kazdopadne dakujem 🙂 pekny vecer este ;)

miadi
23. mar 2022

@akje fakt si to nepochopila:
@h2 ti to vysvetlila Snad .. nebudem opakovat uz jasnejsie to nejde .

akje
Autor odpoveď zmazal
mircalla
23. mar 2022

@sissy27 Pri tvojom komente z 2. strany som prestala citat a ja s nim uplne suhlasim. Dovtedy to boli len komenty zastavajuce sa autorky.....Urobit si x deti, ked nemam dostatocne byvanie a idem sa nasackovat svokrovcov - na Slovensku bezne, inde stredovek....

K autorke: Nenapadlo ta napriklad aj to, ze svokrovci uz mozno chcu mat aj trosku na stare kolena klud? Pises, ze svokra je dochodkyna, i ked pracuje, takze najmladsia nebude a mat 5 ludi v dome kazdy den....Najprv riesim byvanie a potom mam x deti...Tiez mi inak neimponuju zeny, co nikdy nepracovali, cely zivot ich zivi chlap a v tomto pripade viac menej este otravujem zivot svokrovcom.

mircalla
Autor odpoveď zmazal
mircalla
23. mar 2022

No docitala som aspon v rychlosti...Zaver: Svagrina ma pravdu. Nevadi jej to, ze rodis ako jablon, ale ze brutalne zneuzivate svokrovcov. Blbe, ze to nevidis. Mali ste x moznosti tam nebyvat, cista vychcanost.....To mate este peniaze z prenajmu bytu...A ty chces davat niekomu po papuli? Nuz trosku sebareflexie....

mijo53
23. mar 2022

@drahomirrra predstav si, že mne sa to podarilo, bola som doma 2 roky, potom 2 roky v práci , 3 roky doma a potom práca a po 10 rokoch funkcia, o ktorej sa mi ani nesnívalo. Nebola som žiadne protekčné dieťa, ale tvrdo som na sebe pracovala

drahomirrra
24. mar 2022

@mijo53 Aj trosku poberas pointu? Ze tu je rec o zenach, co su doma retazovo 9-10 rokov vkuse? Ci si stale pojdes svoje?

petkazamborska
24. mar 2022

pozri keby si ju mala 3x do tyzdna to by bola ina kava , ale takto , nabuduce ked bude mat prist chod s detmi k mame na navstevu :D alebo niekam na vikend .-..ze ich chces nechat doma nech maju sukromie :D nedaj sa znechutit takymi recami ...nastav si sama kriteria na seba a tvoju rodinu...ty sa poznas najlepsie ...

mircalla
24. mar 2022

@petkazamborska Co si to svagrina dovoluje prist raz raz k vlastnej matke a prespat tam, ze? Zatial co manzelka jej brata je tam nasackovana nonstop s 2 detmi (coskoro 3), svokra jej robi servis a vlastny dom prenajima. Totalna nehoraznost, ze vobec sporadicky pride do rodicovskeho domu. Najlepsie si narobit x deti ale vlastny byt nam je maly....

erienka
24. mar 2022

@mircalla a co ak je svokra jednoducho rada, ze s nou jej syn s rodinou byva, zboznuje vnucata a vychadza si aj so svojou nevestou? Zakladatelka temy pisala, ze energie platia oni za cely dom. A co je podstatne, moze sa casom o svojich svokrovcov na starobu i postarat, Keby byvam v zahranici, bola by som stastna, ak by moja sestra chcela byvat s mojimi rodicmi, najma ak by mali taky velky dom. Vedela by som, ze o nich bude postarane. Moj otec minuly rok ochorel a vtedy je jednoduche potrebne, aby sa postarali deti, chodili po vysetreniach (kedze napr. moja mama nema vodicak). Moja sestra zije v CR, takze uplne vsetko islo mimo nej, vsetko sme riesili ja s muzom. Alebo sa svagrina prestahuje na Slovensko, aby sa na starobu postarala? Pochybujem. Mam pocit, ze vsetky zeny tu riesia len prachy, je mi z toho zle

makova333
24. mar 2022

@erienka ma problem ich odviest k lekarovi, musi prist svagrina zo zahranicia a ist s nimi.

mijo53
24. mar 2022

@drahomirrra áno, poznám takú, ktorá bola doma 9 rokov s 3 deťmi, asi rok pracovala a otehotnela so 4-tým, s ktorým bola tiež 3 roky a potom si našla prácu, ktorá ju veľmi baví, naplňa, pracuje v svojom odbore, ktorý vyštudovala na VŠ, pomáha svojou prácou iným, píše, vystupuje v TV, rozhlase ap., ale budem končiť, aby si ju náhodou neodhalila, meno nepoviem, mnohé by ju asi poznali

mircalla
24. mar 2022

@erienka Pointa: Zakladatelke zjavne vadi, ze tam raz za cas pride vlastna dcera svokry prespat. Z mojho pohladu zakladatelka a jej manzel len vyuzivaju vyhody takehoto spoluzitia a znacnu dobrotu svokry. Takze by som sa aspon zmierila s tym, ze tam je sporadicky na navsteve dcera svokry. A ta poznamka s rodenim...No ako to uz byva, zrejme islo o konfrontaciu a pravda byva niekto uprostred, predpokladam, ze sa pourazali navzajom. Opakujem - naprv riesim byvanie, potom dieta c. 2, 3, 4....

Mimochodom my sme sa postarali o rodicov, ak ked sme s nimi priamo nebyvali, hoci ku koncu sme tam uz boli casto. Nemyslim si, ze podmienka postarania sa o rodicov v pripade potreby je s nim x rokov byvat

mircalla
24. mar 2022

@erienka A neriesim prachy, riesim zjavnu sebeckost autorky, ktore vidi len seba a vyhody pre seba. Neviem si predstavit, ze by segrin manzel pomaly vyhadzoval z domu rodicov, v ktorom sa nahodne obcas vyskytnem.....To je vrchol

ola101
24. mar 2022

@mircalla hmmmm vidím to tak nejak podobne