icon

Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň

21. mar 2022

Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli

terezia323
24. mar 2022

@ha_space veď ale vy vôbec neveríte keď autorka tvrdí, že švagriná je zlá, ale automaticky musia byť pravda tieto bludy čo tu vymýšľate. Nemá zmysel s vami diskutovať, lebo pre vás je každý kto ma trochu iné zmýšľanie (autorka), hneď zlý.

h2
24. mar 2022

@terezia323 Akú pomoc? To dieťa má byt. A má manželku, ktorá tvoje druhé dieťa vyhadzuje z tvojho domu.

terezia323
24. mar 2022

@h2 veď ale to, že tu autorka v amoku napíše že by jej zbalila tašky neznamená že rozhoduje o tom či príde alebo nepríde švagriná domov

slavomira1980
24. mar 2022

@terezia323 ponuknem dietatu majetok vtedy, ak budem vidiet ze sa moje dieta snazi vlastnym usilim nieco dosiahnut a necaka ze vsetko po mne autimaticky zdedi.
Ak sa moje dieta rozhodne nestudovat ani nepracovat a bude sa fotit na instagram aby sa chvalilo mojim majetkom a potom mi tu nastahuje nevestu s ktorou ma budu vydierat do prepisu a zmykat moje bankove konto, postaram sa o to aby nededilo ani jedno z nich vratane zatov a neviest.
Rozhodne nedovolim aby nevesta alebo zatko vyhadzovali moje druhe dieta z domu.

h2
24. mar 2022

@terezia323 Jasné, že o tom nerozhoduje. Ešte to by tak bolo! Ale zrejme dáva švagrinej najavo, že teraz tam býva ona, tak švagriná nech neruší jej súkromie. Hneď v úvodnom príspevku píše, že "švagriná chodí K NÁM 3x za rok". Čiže ona to berie, že ona je tam doma a švagriná nie a chodí tam "k nim".

ha_space
24. mar 2022

@terezia323 Ine zmyslanie ako autorka :D Lenze toto dost podrobne popisane zmyslanie autorky hranici s lemravostou a vypocitavostou. A kazdy to berie inak. Niekomu to ako lemravost ani vypocitavost nepride. Niekomu pride normalne rodit deti v cudzom dome, na ktory ma vacsie pravo napriklad svagrina. Alebo si jednoducho mysli, ze ak je svagrina sikovna, vsetko patri mne. To je vec nazoru.

terezia323
24. mar 2022

@h2 ale ona tam je doma. Bývajú v dome, ktorého manžel polovicu vlastní. Platia náklady na bývanie a samozrejme že je to ich domov

ha_space
24. mar 2022

@terezia323 Je tam doma, ale nevlastni tam nic. A moralne by tam mala byt doma viac svagrina ako autorka.

terezia323
24. mar 2022

@ha_space Musíš si uvedomiť, že nie všetci ľudia sú naučení na takýto spôsob života ako máme my. Že si zariadiš samostatne bývanie a tak si robíš deti. Chod sa pozrieť na Oravu ako žijú ľudia spolu. Vidíš že aj autorka aj svokrovci sú naučení na viacgeneračné bývanie a oni to neberú ako niečo zle.

ha_space
24. mar 2022

@terezia323 A manzel si vlastnictvo tej polovice vydupal za rekonstrukciu, co povodne chcela autorka vlastnit s nim. Svagrinej sa taketo spravanie nepacilo, tak zasiahla a podarilo sa jej.

h2
24. mar 2022

@terezia323 Ale aj švagriná je tam doma. A podstate viac, než autorka.

miadi
24. mar 2022

@terezia323 ale sak svagrina snad nechodí na to jej poschodie k bratovi a jeho detom Chodi snad dole do rodicovskej casti...cize autorka to uz cele berie ako svoje..

ha_space
24. mar 2022

@terezia323 Ja z Oravy som. Tam nepracuje ani jedna. Ja som v zahranici a svagrinu mam podobnu ako autorka.

terezia323
24. mar 2022

@ha_space preto to berieš osobne, ale vidíš že proste ľudia sú na taký spôsob života naučení. Im to nepríde divné.

slavomira1980
24. mar 2022

Na viacgeneracnom byvani nie je nic zle pokial su vsetky prava a povinnosti na vsetky strany vydiskutovane a v suhlase so vsetkymi ktorych sa to tyka. Ale toto je ina situacia. Svagrina - dolezity element v tomto, nesuhlasi a ma pravo nesuhlasit. Autorka taha za kratsi koniec problem je ten ze ona to nevidi. Tym ze sa tam nasackovala a rodi vnucata si mysli ze ma navrch svagrine ale nema. Ak to tak aj bude ako pise, ze sa svagrina stane majitelkou druhej polovice, je dost mozne ze tie dvere vyrazi svagrina s nou. Autorka je tam nikto a ona to stale nechape

ha_space
24. mar 2022

@terezia323 Kazdopadne ja na tomto sposobe zivota vidim lemravost zien. A casto aj vypocitavost. Ja som sama navrhla svojim rodicom, nech bratovi s casto rodiacou zenou stanovia aspon symbolicke najomne. Budu mat, prilepsia si, su dochodci. Pojdu na zasluzenu dovolenku. A darovat im dom obom? To v ziadnom pripade. Ked bratova zena pojde do prace, viac nasetria, potom nech si kupia vlastne.

slavomira1980
24. mar 2022

@ha_space presne tak. Tiez som v takej pozicii a kedze som "bohata svagrina" v zahranici, "slabsi" - lenivi jedinci si myslia ze im to dava nejake extra pravomoci 😉

ha_space
24. mar 2022

@slavomira1980 Moji rodicia to nastastie chapu. To, ze ich ubytuju, to mi nevadi. Energie by si platit mohli sami a nejake euro ako symbolicky najom by tiez rodicom dat mohli. Moja mama prave tiez mala napad, ze si pojde privyrobit k dochodku, hned som spravila poriadok. Doma ma dvoch schopnych ludi v produktivnom veku, ktory tam byvaju zadarmo, tak sup a hned aj najom platili. Tiez ma svagrina neznasa najviac na svete :D A ked jej poviem, ze raz dorodi a pojde si zarobit na vlastne, tak ticho sedi este dve hodiny. Ta keby tak mohla, tiez mi da po papuli.

slavomira1980
24. mar 2022

@ha_space a co sa cudujes? Predsa tym ze si dovolis navstivit svojich rodicov jej narusas sukromie.Mala by si byt rada ze ti vobec otvorila ked si zaklopala 😉

ha_space
24. mar 2022

@slavomira1980 No tak to by skusila len raz a uz by v tom dome nebola. Ja sa z ludmi velmi neseriem. Myslim, ze svagrina od autorky je oproti mne este dost slaba.

ka3eena
24. mar 2022

Nerozumiem, ako moze niekto tak nechutne utocit na cudziu osobu v diskusiach a nadavat jej. Vychadza mi z toho jedine to, ze diskutujuce autorke zavidia dom, a preto jej nadavaju. Vy by ste rekonstruovali cudzi dom z vlastnych uspor? Zrekonstruovany dom navyse urcite pomohol aj svokrovcom a zlepsil kvalitu ich byvania. Alebo je lepsie postavit vlastny dom a rodicovsky nechat schatrat a potom po ich smrti ho predat za smiesnu sumu? Urcite su svokrovci tiez radi, ze neziju sami, ale so synom a vnucatami. Ale dobra rada nad zlato - vobec neriesit veci na MK, lebo v tomto kralovstve frustrovanych slovenskych mamiciek sa clovek empatie nedocka. Prave naopak.

h2
24. mar 2022

@ka3eena Závidíme?! A čo? Veď ona žiadny dom nemá!

ha_space
24. mar 2022

@ka3eena Ja som v roli tej svagrinej (snad niesom svagrina od autorky) a vobec o zavist nejde.

annamalaga
25. mar 2022

@ha_space no neviem z ktorej časti Oravy si, predpokladám , že dediny za Namestovom, lebo zase z tej časti kde som ja, nebýva s rodinou v rodičovskom dome nik!! Ale chápem ta, ono tvoja švagriná si mysli , že ty keď robíš v zahraničí máš viac peňazí , môžeš si toho viac dovoliť, ináč pri cene nehnuteľnosti na Orave ak ma tvoja švagriná viac ako 2 deti , budú radi , keď vôbec byt žoženú, lebo tam už je tiež umenie kúpiť niečo normálne, keď aj tak je všetko drahé, no tak ti poviem, nezávidím ani tvojej švagrinej.😂😂😂 Že kde pôjdu potom.

akje
25. mar 2022

Inak. Moja svokra mi prave rozpravala, ako odisla zo svojho rodicovskeho domu. Kedze isla do ineho statu spolu so svojim muzom a jej surodenec ostal, na rodicovskom dome chcel urobit dalsie poschodie (bol to 1 poschodovy dom), kde by mohol byvat aj spolu s rodinou. Moja svokra mala svoju rodinu inde ako v jej rodnom meste, a tak jej prislo ok, ze ju vtedy vyplatia z rodicovskeho domu, aby mohla jej rodina stavat. Preslo cez 30 rokov, chodi k bratovi raz za cas a vzdy ked pride, tak byva v casti u rodicov a panuju tam vyborne rodinne vztahy. Jej rodicia este ziju a kazdy den maju opateru. Svokra im je vsetkym vdacna a ked tam pride, tak sa o rodicov stara ona, aby si ostatni od toho oddychli. Nikomu tam nenadava, aj ked je vyborne financne zabezpecena. Takze mi z toho vychadza, ze je to cele o ludoch. Vychcane mozu byt svagrine obe. Hadzat vinu len na jednu je na zamyslenie. Vase.

mircalla
25. mar 2022

@terezia323 Ja som neni vo vyvrtke, kde vidis vyvrtku. Proste pre mna je lemra a vyzirka a tym to hasne. Mozno tebe sa to paci a myslis si, ze to tak ma byt, ja ti taky nazor neberiem....Natrcat cely zivot ruku, ze vsak dajte, postarajte sa a zabezpecte ma...dovod? Lebo je zena a ma deti. Tiez mam 2 deti a iny pohlad na zivot.

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
asocial
25. mar 2022

@ka3eena nevies, co to v ponimani autorky znamena "rekonstrukcia". Mozno dali sebe urobit svoju kuchynu a svoje wcko. Najprv hovorila o rekonstrukcii svojho poschodia, az ked sa do nej pustili, povedala, ze dom. Tak to by som nebrala vazne. Okrem toho, platia svokrovcom najom? Platia energie len svoje, ci za cely dom?
Chapem svagrinu. Autorka sa tam nasackovala, ma plny servis, svokra sa jej stara o vnucence, prenajima svoj byt, za ktory ma peniaze a tvari sa, ze jej je ukrivdene.

gabu_lienka
25. mar 2022

Ja by som si tak rada precitala aj pohlad tej svagrinej 🙏

pre mna je pamatna tato diskusia

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/som-ja-ta-zla-6/?scrollto=first

Kde nakoniec z dvoch samostatnych bytov svokrovci mali dole iba 1 spalnu a kuchynu a mladej strasne prekazalo, ze svagrina s detmi pride na dva mesiace “na jej poschodie”. Aby to nebol aj tento pripad, ze dcera chce prist domov a nema kam, pretoze u rodicov je nasackovany brat so svojou rodinou, namiesto toho aby si zabezpecili vlastne byvanie. Podaktore zeny ozaj nemaju chochmesu.

bestmate
25. mar 2022

asi som divná, ale pri druhom dieťati, po 2,5, roku doma s ňou, som sa nevedela dočkať kedy sa vrátim do pracovného kolotoča, lebo našetrené peniažky sa postupne míňali a mala som stanovenú hranicu pod ktorú som ísť nechcela, lebo čo ak, niečo. A nechať sa mužom živiť, to nie, ja chcem jednoducho svoje a zo svojho kupovať čo len chcem a nie napr. prísť s bruchom za mužom, zlato, máš pre mňa dáke bubáčiky? Od hanby by som sa prepadla. A ona, autorka, si upečie ešte tretí koláč. Brrr.