Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň
Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli
@drahomirrra plus muz cely tyzden na tyzdnovke, cize babka 100% vnucence na krku. Bodaj by nechodila svagrina ziapat
No ja by som strašne chcela vedieť názor švagrinej na toto všetko čo tu popísala autorka. Lebo takto to máme len z jedného pohladu. A ešte ma napadlo, že je to zvláštne, aby musela dcéra letecky prísť a zobrať svoju mamu k lekárovi, pretože žena čo je doma toho nie je schopná lebo ,,má deti".
@aurora33 tam bude očividne tých problémov viac, ale ani autorka dlho v dome bývať nebudú , lebo svokrovci sa pominú, bude treba vyplatiť , nebude z čoho a bude po rozprávke.
je to smutné a škoda.... včera zomrela autorka výroku: "v pekle je špeciálne miesto pre ženy, ktoré si navzájom nepomáhajú"
@drahomirrra Presne vystizne....To je moj celkovy pocit a cely problem....Treba aj davat, obetovat sa pre druhych, pomoct druhym, ked treba, nielen brat a ocakavat....takze na svojom komente o tom, ze autorka je leniva, sebecka a vychcana trvam
@mircalla každopádne sú vzadku aj tak, pretože druha polovica domu bude švagrinej a keď už teraz sú nahovno vzťahy do buducna lepšie nebudú.
@aurora33 ano no na druhej strane. Babka zvlada chodit na brigadu a k dr nevie zajst? A jej muz snou nemohol ist ?? Neviem aky maju vek ale zas 65-70r ludia su vacsinou sebestacni aktivni. Zlomenu mala ruku nie nohu. Asi ju trebalo odviezt do mesta mimo dedinu. Autorka nemusi mat vodicak a svokra mohla tisko trpiet nestazovat sa cakat kedy syn pride z tyzdnovky Mne z toho vychadza ze jej muz sa mal postarat . Mohli spolu skocit na vlak ( zadarmo ) a odviezt sa do nemocnice.. alebo mohli aj zavolat sanitku. Zas mala autorka zobrat babku s dvomi malymi detmi a ist do nemocnice v case covid super , chyba sa da najst v kazdom . Staci chciet .
Neviem neviem....chodila som s mamou na chemo aj x hodin denne cely tyzden v mesacnych intervaloch, casto som dosla az o 16 hod domov....deti vtedy 4 a 9.....nasledne deti skolka a skoda. Do toho este mesacne kontrola, lieky....cakali sme tam aj 5-6 hodin....PC som si brala tam a casto robila odtial ci vonku cez Hot spot. Potom som do noci dorabala pracu, mali sme kriticku situaciu a podstav. Otec bol v nemocnici po kolapse. Pomoc ziadna, museli sme to zvladat segra a ja. Ja vsetko bez auta......Trapne ozaj trapne vyhovorky...
Je to tak, ináč oni nemajú asi ani dobre vzťahy ako brat a sestra , tam to pokulhava vo viacerych veciach, každopádne autorka chcela dom ma do. Plus bonus švagrinu.
@aurora33 kamoska mala zlomenu ruku tyzden kym stym sla k dr este pubiška ( Ja som nikdy nic nemala zlomene tak ti Neviem posudit) ona si myslela ze to mà len silno udrete. Tak sa ani nestazovala moc matke.. Takze nevieme ako to bolo .. autorka uz Asi pochopila ze nie je v prave na ten dom len Preto ze ona chce velky Dom a velku rodinu ..
@miadi tak ja keď som mala zlomenu ruku, vedela som to hneď, ja neviem znášať bolesť :D ale napríklad poznám babu, ktorá až po pol roku prišla na to, že mala zlomeny hrudný stavec. Akože bolelo ju to stále, ale neriešila to. Takže kto vie ako to bolo v tomto prípade....zrejme nie je zlomenina ako zlomenina.
Spýtam sa asi hlúpo, ale keď sa dedí, tak rovným dielom napr . na polovice, tak to neznamená, že jeden dostane jedno poschodie a druhý druhé. Ako je to v tomto prípade? Dá sa darovať presne, že horné poschodie dostal syn?
@gabu_lienka
od tohoto tvojho príspevku na ďalšiu tému, začínam uvažovať nad tým, že budem mať vážny pokec so svojimi synmi, nech si byty zaobstarajú ešte pred svadbou ako slobodní. Aj kvôli tomu, aby mi neprišla nejaká čúza bývať a diktovať, kto bude ku mne kedy chodiť na návštevu, ale aj na to, aby si tuším nenárokovali na niečo viac ako tuto autorka a tá v tvojom príspevku. Tuším je nová móda - porodím vám vnúča a som vaša princezná
@sasa1310 podľa mna je lepšie pohovoriť si so synmi aby si nenašli “čuzu”, ale manželku
V prvom rade čo si dovoľujete osočovať anonymné neprajnicky ženy, ktoré sú dlhšie na materskej? Ja mám tri deti, na materskej som bola 8 rokov a to rovno som išla zo školy. Makala som vychovávať deti a pre spoločnosť daňových poplatníkov. Prišla som o polovicu vlasov, nervy a obetovala som všetok svoj čas blížnym. Hodnota človeka sa neodvija od počtu odpracovaných rokov. Ešte že je plný koník ňu ňu maminiek čo by ženám na materskej vyskriabali oči. Iba tí závidia. Ja mám švagrinú a tá má sedem detí a nikdy nepracovala a ani by mi nenapadlo, že by som jej to mala vyčítať. Nie každý potrebuje zarábať na 5 dovoleniek ročne. Niekto jednoducho miluje deti a vníma ich ako požehnanie. Ľutujem že máš takú švagrinú, ono kto to nezažil tak nevie pochopiť ake stresujúce to je (mimo iné paradoxne mne vyčítala moja mnohodetné švagriná keď som čakala prvé že som nezodpovedná - už vtedy som vedela že je do toho každého prd)
Na ujasnenie- otazka pre autorku? Ako financne a kolko si ty SAMA prispela do byvania? Zatial tomu rozumiem tak, ze mas vyplatene peniaze od brata, prijem z bytu, ktory bol plateny z platu tvojho manzela a byvas v dome prepisanom na tvojho manzela. ....A po 5 rokoch na materskej ides znova.....Lebo takto z toho fakt nevychadzas dobre. Co keby si sa zamyslela a vyplatila rodicov miesto- akoze normalne by ste si to odkupili Tu polovicu a rodicia by mohli za peniaze cestovat, alebo cokolvek.....Ale chapem, ze z darovaneho sa zije najlepsie 🙂
@slniecko2 sak kludne maj aj 20 deti, ked im vies zabezpecit byvanie a nie sa nakvartirovat do domu k svokrovcom, lebo byt je maly
@slniecko2 Yeees, je to tu. Danovi poplatnici. Cakali sme na tvoj prispevok. 😁
Odkial mas istotu, ze tvoje deti budu danovi poplatnici? Ze budu pracovat, vykonavat zarobkovu cinnost? A budem Ti oponovat: hodnota cloveka sa absolutne a brutalne odvija aj od odpracovanych rokov. Vsade na svete. Preto su okrem postkomunistickych krajin materske par mesiacov a rodicovske nie su. Vychovavat deti je uplne normalna a prirodzena vec, popri praci. Nie je to nic specialne, nic, za co je treba cakat ovacie, ocenenia a pochvaly a tlapkanie po pleciach.
A si predstav (sic!) ze my, anonymne neprajnicky mame deti. Uplne normalne mame deti, ktorym nic nechyba, su milovane, znackovo oblecene, jedia bio, eko, raw, maju vsetko a este viac a normalne popri “klasickej” RD pracujeme, lebo vychova deti pre nas nie je zamestnanie, ani nic, za co by nas spolocnost mala specialne ocenovat. Mat deti je uplne normalne, nic specialne. Kdez to zamestnanie, v ktorom si dobry, posuvas sa a makas na sebe je iny oriesok. Ale tebe o tom tazko rozpravat 😉 To musis zazit.
@drahomirrra mne je suma fuj koľko detí a či vôbec máš, či z nich budú nebudú DP (samozrejme je to len teoretické ale mám skúsenosť že mami ako ty väčšinou svoje deti posielajú do zahraničia takže DP z nich nebudú minimálne nie na SK, tiež môžu deti umrieť, môžu mať ZTP a pod ale pokojne aj nie a budú z nich DP- dúfam že nie na tvoj dôchodok). Mimochodom RD sa ráta aj do odpracovaných rokov lebo ak si není s dieťaťom ty tak musí stará mama/opatrovateľka a prosím ťa nedrisraj o skvelých úspešných maminach v zahraničí - ak nemajú veľmi dobre zarábajúce ho manžela tak musia zháňať cudzie operky z tretích krajín - ďakujem neprosím. Mimochodom nič mi RD neubrala čo sa týka práce. Máme dom, auto, nežijeme z ruky do huby len sme to mali neskôr, ale máme tri nádherné deti a keby som už nie stará tak pokojne ich mám aj viac. Nikdy som nemala pocit a ani nemám prečo že nepracujem tak som lemra lína - a ani nefnukam že ma nikto neoslavuje však je to normálne, ale jednoducho by som nesla do práce skôr ako má moje dieťa dva roky. Keďže som mala deti po sebe tak som si RD odbila naraz a čo? Veď aj tak by som bola tak dlho na RD ale deti by mali medzi sebou veľký vekový rozdiel. Ak je tvoja hodnota len kvôli odpracovanym rokom tak ťa ľutujem.
@slniecko2 Nechcem sa zapojiť do debaty o tom, či byť, alebo nebyť na materskej a koľko. Len jedna vec na tvojom príspevku ma zarazila: "... mamy, ako ty, posielajú svoje deti do zahraničia..." Dovolím si tvrdiť, že to, či dieťa odíde do zahraničia, nezáleží od rodiča. Alebo aspoň v minimálnej miere.
@slniecko2 Ale ved ja ti rozumiem. Zena, ktore ma daco v hlave a je uspesna a sikovna, aspon minimalne ambiciozna do tej prace po case chce ist...Zena, co by skoncila niekde za minimalnu mzdu ako predavacka, vo vyrobe ci postarka bude radsej na materskej ci rodicovskej aj 10 rokov, pretoze motivacia ist do prace je nula. 1. praca ju nebavi a nema preco uspokojovat 2. nic nezarobi Takze naco by si chodila do prace, je to logicke, ze nie. Teraz bez urazky, ale ja nejake lekarky, manazerky, pravnicky, ucitelky co su 10 rokov doma nepoznam.....
@mircalla ináč, u nás ani tie poštárky nesedeli 10 rokov na materskej, niekomu sa aj pre 600€ oplatí ísť po rodičovskej doprave hneď, je to individuálne , netreba mat nato špeciálne zamestnanie.
@mircalla ale zase máš pravdu, vzdelané ženy sú väčším prínosom pre spoločnosť , ako domasedky.
@slniecko2 moja drahá , keby chlap zarobil 500€, doma nesedíš, tak sa nenavazaj tuto do bab. Máš len šťastie na manžela.
@mircalla no ja teda poznám učiteľky, čo boli dlho na materskej s deťmi, práveže majú výhodu, že ich v pohode zoberú naspäť do práce, lebo učiteľov je stále málo

A pre vsetky: sice sa tu mnoho zien (aj ja) rozohnilo pre fakt, ze autorka ma dieta za dietatom, ak je piaty rok doma a tehotna uz s tretim, lahko si zratame, kolko tie deti asi maju. Ale to nie je gro. Aj ked aj toto je vsade okolo problem. Nato sme sa bili za emancipaciu, a rovnopravnost, ked niektore spoluobcianky vedia vykonavat iba svoju biologicku danost? Omfg, ale to je iba moja vsuvka.
Ved nech ma deti aj 6. Velke rodiny su krasne a ja im velmi fandim. A ked sa jej robit nechce a je nastavenia, ze rodinu zivi muz a ona by rada doma bola zenou v domacnosti a ako manzelia su s tym obaja ok (nie ten bezny pripad, co je na slovensku v 80% pripadov, ze zena veli a tlaci muza do toho, aby robil, najlepsie v zahranici, lebo ona CHCE vela deti a “prevelice sa im venovat a starat sa” a “vychovat pre stat novych danovych poplatnikov” /LOL/) tak nic proti.
Ale je tu ale.
Je pravda, ze rodicia su majtelia nehnutelnosti a so svojim vlastnictvom si mozu co chcu. Bars aj prepisat cirkvi. Ano, tie, co to tu omielate - svata pravda to je. Avsak, ako nahle mam viac ako jedno dieta a som normalny, milujuci rodic, toto riesenie, ktore urobili autorkini svokrovci nie je a nemoze byt spravne. Pravne ano, moralne, eticky, citovo a rodicovsky proste nie.
Je v poriadku dvojgeneracne byvanie. Uplne v poriadku. Sama suhlasim s nazorom, ze je skoda, ked su velke domy, na ktore sa rodicia lopotili a krvavymi mozolmi ich vystavali, prazdne. Vztahy, ekonomika, ekologia, vzajomna vypomoc, viac prirody, menej zastavania, dosadte si co chcete. Ano, suhlasim.
Avsak, v pripade, ze je viac ako jedno dieta, toto riesenie je prechodne iba po vycerpavajucej komunikacii so vsetkymi detmi, a ich zivotnymi partnermi. Pre mna ako pre matku by bolo zivotne dolezite, ze viem, ze moje deti su s mojim rozhodnutim okej, nik sa neciti ukrateny, zabudnuty, oklamany a zradeny. Lebo normalna viacmama by mala milovat vsetky deti rovnako.
To je to, co sa tu snazime vykreslit vam, mile kolegyne, co sa zastavate autorky.
Keby bola situacia, ze pridu k svokrovcom, zrekonstruuju, rodicia su majitelia normalne celeho domu, mladi platia najom, energie a po smrti rodicov sa uz dohaduju so svagrinou co a ako a kde a kto, by bolo normalne. Rodicia poskytli byvanie, mladi si ho v zasade platia ako regulerni najomcovia, fifty-fifty. Vtedy by aj svagrina urcite nemala nic proti a po smrti rodicov bratovi uznala aj investovane financie a podobne. Ak je normalna. Nie je vsak v poriadku tlacit na prepis nehnutelnosti vo vidine prerabky. Nie je normalne za zivota rodicov, spekulovat ako vyplatit svagrinu a ako sa dostat k 1/1 nehnutelnosti, kedze svagrina trva na tom, aby rodicia mali a realne vlastnili SVOJ MAJETOK a nestali sa vecnym bremenom. Ved by ma hanba fackovala, keby moj tato, co vlastnorucne kladol na dom tehlu za tehlou nemal byt majitel domu!!!!!
A najma, nie je normalne, aby toto riesila autorka a nie je brat, ktory je dieta svokrovcov. Lenze autorka nevie, co to je v pote tvare zrabat na dom. Z jej rodicovskeho ju vyplatil brat, byt ktory kupili na hypoteku splacaju najomnici, nie ona. Ona sedi na RD. A dom, ktory postavili svokrovci chce za par tisic od svagrinej, a este sa tu nestiti vyjadrovat stylom, ze by jej dala po papuli. Autorka, ktora nevie ani len nalozit decka a svokru do auta a zaviezt ju k lekarovi, ked je potreba. Tak velmi je vdacna svokre a svokrovi, od ktorych by nevahala prijat polovicu nehnutelnosti (ergo od cudzich ludi!!!), ze nevie zavolat majstra, co babke zapoji umyvacku. A potom si predstavme tu starostlivost o pripadne nevladnych svokrovcov, ked uz by mala svoju 1/2. Je velky predpoklad, ze by sa na nich vyprdla, lebo predsa ona je matka, je na RD a ona ma roboty dost so svojimi detmi. A nech si predsa pride robit poriadky s mamkou dievka zo zahranicia. Dobre, vrucne vztahy vyzeraju inak.
A kto uz toto medzi riadkami nevidi, je fakt slepy a mimo.