icon

Švagriná mi povedala, že rodím ako jabloň

21. mar 2022

Ako by ste reagovali, keby Vam svagrina povedala, ze rodim ako jablon? Cakame tretie dieta, som piaty rok doma. Este podotkla, ze sa roztahujem v jej dome a nechce sa mi pracovat. Manzelova mama (dochodkyna) vraj pracuje a ja by som len doma sedela. V skutocnosti je polovica domu od manzelovych rodicov a druha polovica je manzelova (dostal darom). Byt (maly 2+1), ktory sme brali na hypoteku prenajimame, pre nas je maly. Mam 100 chuti sa do toho bytu vratit aj s troma detmi. Svagrina k nam chodi len 3x za rok, ale najradsej by som jej dala po papuli

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
ha_space
26. mar 2022

@vlcik1 Tie tvoje rady :D Este svagrina ma teraz zaplatit polovicu domu, preto aby si mohli jej rodicia v klude dozit zivot. V dome, ktori svokrovci sami vybudovali a polovicu darovali nenazranemu synovi

oblecenie99
26. mar 2022

Autorka,bez ohľadu na to,kto má a nemá pravdu (z mojich skúseností je to stále pol na pol resp.pravdu majú všetci,najmä všetci tu vlastnú) urobili ste blbosť..Na jednej strane výhoda,na druhej ste si vybabrali sami so sebou a veľmi. Ja rozumiem,prečo takéto bývanie javilo byt rozumné,ale žiaľ, neboli vysporiadané veľmi dôležité otázky.. Tvoj manžel dostal polovicu domu,je teda podielovým spoluvlastníkom. Hocikto je či bude ďalším spoluvlastníkom,budete mať na tu nehnuteľnosť rovnaké právo, podľa vysky podielov. Švagriná by kričať nemala,to určite nie,ale čisto teoreticky a vlastne aj praktický to vie urobiť v ktorejkoľvek časti domu,aj u vás na poschodí. Máloktorí ľudia si uvedomujú,čo znamená vlastniť nehnuteľnosť spoločne..sú to ideálne podiely. Pokiaľ to poschodie nemáte stavebno-technicky a právne oddelené od zvyšnej časti domu, s vlastným LV a vchodom,tak ho žiaľ nemate celé, aj keď ste si ho akože oddelili a upravili pre seba. Tvoj manzel vlastní polovicu prízemia,aj poschodia. Rovnako druhý spoluvlastnik. A úprimne takto vlastniť s niekým,s kým nevychádzam dobre,nehnuteľnosť,v ktorej musim aj bývať,je peklo. Tak to radšej sa tlačiť v byte,ale aspoň vo vlastnom. Ja nehovorím,že takéto byvanie je zle,len žiaľ vo väčšine,naozaj vo veľkej väčšine prípadov nebude fungovať dobre a k spokojnosti všetkých. V mestách aj na dedinách pustnú dvojgeneračne domy,ktoré kedysi rodičia postavili,že bude aj pre deti..Moja mama bola celý život nešťastná u svokrovcov,vzťahy boli otrasné.Na druhej strane tam bola otcova sestra,ktorá chodila ako domov (vlastne aj bola doma) a bolo ju treba obskakovať.. ona to mohla vnímať tak,že sa tam moja mama,nevesta,rozťahuje..napokon bola vyplácaná,a vztahy sa pokazili úplne na cele roky a ďalšie generácie. A nie sú jediní..

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
mircalla
26. mar 2022

@anonym To vsetko, co pises, ze jej vadi jej vadi uplne upravnene. Si leniva prizivnicka a myslim, ze to je vacsine ludim v tejto diskusii jasne. Iste sa najdu aj take, ktoru su podobne a je to pre nic normalne. Tvoj manzel tiez, ste uplne rovnaki. A podla mna nehrozi, ze ty sa budes niekedy starat o svokru, ked to bude potrebovat....vsak mas deti, tak nemozes....nie si schopna jej pomoct v zakladnych veciach a manzel detto ani teraz. Proste si zvyknuta len brat a nic nedavat.

ha_space
26. mar 2022

@vlcik1 Svagrina moze svoju polovicu znovu venovat rodicom. A po kom budu pytat vyplatenie autorka s muzom? Po kom? Po svojich rodicoch? Cize po tych ludoch, ktori im tu polovicu darovali? A ked dochodci nebudu mat z coho, tak co spravi autorka s muzom?

h2
Autor odpoveď zmazal
h2
26. mar 2022
h2
26. mar 2022

@vlcik1 Nešlo mi pridať viac fotiek, tak pokračovanie tu. (Toto je ináč veľmi zaujímavý príspevok, dozvieme sa tam okrem iného aj to, že autorka ten dom veľmi chcela a že rekonštruovali len to svoje poschodie.)

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
ha_space
26. mar 2022

@vlcik1 A preco by mala svagrina niekoho vyplacat ked dom nechce? Preco? Ona si daruje polovicu naspat svojim rodicom a preco by mala niekoho vyplacat a hlavne z coho? Stale nechapem.

ukulela
26. mar 2022

Bohynu by ma inac zujimala ta skvela prerabka za miliony.... zrejme plavacka a max linka a nove kachlicky a sprch kut. A plastove okna. Za 10 litrov pol domu. Mrcha a prizivnicka, co ani svokru klekarovi neodvezie. Tak neviem, co si zelat, ked mam 2 synov.

ha_space
26. mar 2022

@vlcik1 Navrhujem, aby vsetko zostalo tomu, kto to vybudoval - rodicom.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
nancy171
26. mar 2022

Este k tomu, co pise ha_space ... Ono, v praxi to byva tak, ze ak je viac surodencov a jeden z nich ide k rodicom zit so svojou rodinou, tak 1/2 domu sa da tomu, co tam ide zit s tym, ze budu nimi doopatrovani. Zvysna pilovica sa deli medzi vsetky deti, v tomto pripade aj autorku (jej muza) aj autorkinu svagrunu.
Nesuhlasim, ze autorka ma mensi narok ako svagrina, kedze su s manzelom "jedno telo a jedna dusa". Scokrovci ju orijali za svoju dceru a ona ich za rodicov. Svagrina je sestra. Na autorkinom mieste by som nerobila zlu krv so svagrinou.
Este pred nastahovanim sa k rodicom sa bolo treba otvorene porozpravat so svagrinou co si o tom mysli, ci ona nema taky isty zamer (aj keby mala aj keby nemala, tak by bola ferovost urobit to). A ano, keby som nerobila aspon vacsi mesacny nakup pre rodicov, tak by som aspon 50e mesacne (podla moznosti) davala rodicom.
Nesla by som do toho, aby sa kvoli peniazom rozostvali vztahy. Nestoji to za to,, ze sa oberiete o pokoj. Radsej daky domcek/byt na hypoteku a ked raz pride k dedicskemu konaniu, postupne si ho splacat.
To k spravodlivosti domu, ale aj tak by som jej povedala, ze sa citim byt pozehnana ako mama a ze radsej sa uskromnim s rodinou, ale radsej deti mat ako nemat ;)

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
ha_space
26. mar 2022

@vlcik1 Neskoro. Svagrina da spat svoju polovicu tomu komu patri - svojim rodicov. A nenazrana autorka aj s muzom moze chodit o vyplatenie ziadat koho chce. Moze dat na sud, nech ich vyplatia svokrovci - dochodci, ktori im polovicu darovali. To sa skor podari napadnut darovaciu zmluvu ako vysudit peniaze ako vyplatenie z darovaneho.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
ha_space
26. mar 2022

@vlcik1 Ako ochrana. Ako ochrana pred lemrou. Sa boji, aby si lemra nevynutila od rodicov druhu polovicu a jej rodicov neposlala do starobinca.

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
ha_space
26. mar 2022

@vlcik1 Tak super. V tom pripade, autorka s muzom nikdy od nikoho peniaze nedostanu :D A uz vobec nie od svagrinej :D

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
oblecenie99
26. mar 2022

@vlcik1 Nejde len o majetky..ja svojich rodičov naozaj mám rada,nepochybujem o Tom,že aj oni mňa,ale bývať by sme spolu nevedeli,teraz už nie. Sestra má vlastný byt,ja mam vlastný,oni sú v dvojgeneračne dome. Dvaja.
My sa už v byte pomaly tlačíme,ale to sa naozaj radšej nechám zadlžiť na celý život s ešte väčšou hypo,ako by som mala ísť bývať domov. To spoločne bývanie som videla na vlastne oči,žili sme tak roky,takto som vyrastala. Aj v tých ideálnych prípadoch (navonok)je to väčšinou o Tom, že niekto musí pre pokoj v rodine naozaj zatknúť zuby a radšej si odhryznut jazyk,len aby sa neprejavil názorom,lebo by bolo zle a hádka. Takto bolo už pre päťdesiatimi rokmi a tak je to aj dnes. Niekto to volá kompromis,ja to volám "jeden sa prispôsobí a bude radšej ticho". Funkcie rodiny a úlohy jej jednotlivých členov sa rokmi menili,je to prirodzený dôsledok zmien v spoločnosti. V časoch,keď sú si všetci v rodine rovní,s rovnakými príležitosťami a možnosťami,už "kmeňové" spolužitie nefunguje rovnako,ako pred 200 a viac rokmi. Bez ohľadu na majetok..no a ak sa k tomu pridá majetok,tak je to už celé zle.. tieto diskusie by mali byť povinným čítaním každému zástancovi teórie "surodenec je to najlepšie,čo dieťaťu môže rodič dať".

vlcik1
Odpoveď bola odstránená