Švagrina okrikuje a napomína moje deti. Ako reagovať?
Akoby ste reagovali ak by vasa švagriná okrikovala a napominala vase detí?
Ona ma.totiz 11m dieťa, prvé, vytúžené.. lenže je neskutočne precitlivela nanho.. mam dve deti 1-4r a teda my dve sme dosť odlišné vo výchove. Ona absolútne malemu neurcuje hranice,ja ano.. on môže všetko,vsetkoco ukáže hned mu podáva, nonstop je snim,nikomu ho nedá kocikovat ani vlastnému mužovi lebo nikto to nevie ako ona( uspávat)
No proste jej z toho hrabe,to sme sa zhodli cela rodina aj jej mama to tvrdí,ze ju nespoznáva.
Nieje uz najmladšia , druhé dieťa v nedohľadne.. ja mam este pred 30 a chceme ešte 3tie dieta.. príde mi ze mi závidí, cítim medzi nami take dusno.
To je v stručnosti. Ale hlavný problém o ktorom cgcem písať je, že často poucuje maju 4 ročnu .. ked sa hrajú deti spolu tak stále jej čosi vadí,aby nekricali toľko lebo jej syna to znervózňuje,.. stale jej hovorí ze ona je už veľká ona uz sa nemôže takto hrať , iba malý môže levo je maličký este.. ona nemôže hodiť hračku na sem alebo zobrať z ruky ( koniec sveta toto) ale maly keď vezme tak jw vsetko ok.. proste ide mi strašne na nervy,ako furtcosi ma do mojej najstaršej.. akoby ste reagovali?
Uz som sa snažila snou hovoriť štýlom ze aj staršia je dieťa a ze ked bude jej malý mat 4rtak pochopí..no ona stále ide svoje.
@zmrzlinka2021 nehovor..
No hovorím, normálne na pivečko, pokecat, zasmiat sa, budovat vztahy... ved nebudte jak take trhovníčky obe... ste si svagrine, ste zaroven zeny, mate sa podporovat, nie psychopaticky reagovat na vsetko okolo deti.
Vsimajte si muzov, ako vedia byt pohodaci a treba si v mozgu zalozit "box" - nepodstatne 😉
Keď sa ti nepáči jej správanie jednoducho sa s ňou nestretavaj to čo ona chce alebo nechce to teba nemusí zaujímať. Keď chce aby jej dieťa bolo v kolektíve tak nech mu nájde iný kolektív lebo tvojím deťom jej spoločnosť nevyhovuje. Nech sa uráža koľko chce. Pre pána ty hádam na prechádzke nebudeš svoje deti držať na vodítku s páskou cez ústa aby náhodou nezobudili jej dieťa
A co ti akoze zavidi? 🙂 je logicke, ze je precitlivelejsia s mladsim a prvym dietatom. Ak ti to vadi a nevies/nechces sa ozvat, proste obmedz stretavanie sa. Hocico sa da vymysliet.
@autorka Ja mam tri, sestra jedno vytuzene po umelom. Tiez je tam rozdiel vo vychove, kde ja poviem mojim striktne nie, tam ma synovec volne pole. Ale ja si uvedomujem, ze co si sestra vytrpela, kym sa maly narodil a riadim sa "zi a nechaj zit". Kazda si dieta vychovavame najlepsie ako vieme, a ak napomenie ona moje deti, nerobim z toho vedu, rovnako ja napomeniem synovca. Tiez som bola premotivovana prvomatka, toto muselo byt tak a toto inak a len ja som mala patent na rozum a ako sa ma co kolo dietata robit, ale s dalsim dietatom uz zvolnis a viac si to uzivas. Pri prvom selektujes, co moze a nemoze zjest a pri tretom uz paniku zo zjedenej dazdovky nerobis a rozmyslas, ci si dala malo na tanier k obedu. Ak Ti svagrina dceru napomina, skus si pozriet, pri akych cinnostiach sa to deje a predchadzaj tomu, alebo si dceru upozorni sama. To co Ty ako matka s dvoma detmi povazujes za normalne, ona nepozna a reaguje na to inak. Vase decka sa budu stretavat, to aky vztah medzi sebou budu mat, ovplyvnis do velkej miery i Ty a bola by skoda, keby o to prisli len preto, ze si dve dospele zeny nevedia sadnut a obrusit hrany.
skracuj navstevy so slovami, ze radsej ides, nebudes malemu kazit rezim, ze urcite sa deti neskor lepsie zahraju, ked budu vsetci starsi a rozumnejsi. 11 mesacny krpec este nepotrebuje detsky kolektiv, potrebuje hlavne mamu.
Obe mate rovnaky problem, starate sa jedna druhej do vychovy. Svagrinej by som povedala, ze si nezelam, aby mi poucovala deti. Ma oplatku by som nesudila jej hranice. Kazdy ich mame uplne ine a je to v poriadku. Ja tiez dovolim hrat sa s jedlom, dieta sa pri tom vela nauci. A neznamena to, ze moje dieta nema hranice....
Ja som v tomto rada, keď mi niekto usmerni deti, nech nie som len ja za tu zlu stale 🙂 ty máš asi iný štýl výchovy, ja hovorím svojim deťom to iste co ona tvojim.
Ja som rada ked niekto druhy napomina moje deti. Niekedy to aj detom treba.
Zase ja som taka ze svojich casto napominam. Vysvetlujem co sa nesmie dookola. Ci su to male deti alebo vacsie.
Kazdopadne vies si ju upozornit aj ty. Ak ta svagrina predbehne tak zareaguj priamo k nej.
Nechaj tomu cas. Uvidis ako sa bude spravat ked jej dieta bude mat 4roky.
A napr uspavanie? Mam 3deti a kazde som uspavala ja. Co je na tom? Ze ja dieta uspim za 10-15minut a niekto druhy s nim bude hodinu narabat a aj tak nezaspi?
Vzdy som si dieta uspala a ked spalo mohol ist s nim ktokolvek. Co na tom? Fakt uz niekedy clovek nevie co na tom druhom najst aby ho “zhovadil”.
Tak ukonci stretavanie s nou.
@zmrzlinka2021 v Tom máš veľkú pravdu, chlapi všetko berú tak povrchovo 😀 nič neriešia častokrát, je pravda že ženy by si mali brať príklad z nich
A dcera na to ako reaguje?
...a ako sa hra Tvoja 4r s tvojim 1r? Jemu nevadi ked mu berie hracky z ruky? Toto je tazka, ale dolezita uloha pri viacerych detoch, my mame 3, ze kto ma prvy hracku, tak sa on s nou hra a potom moze druhy...pripadne vymeni za inu lakavu...takto by si mala starsiu viest. 1r este tazko naucis nejake pravidla. Primerany krik patri k detom, nemoze byt zase dieta ticho ako mucha. A takisto ucime deti, aby hracky nehadzali...podla mna normalne naroky na 4r dieta a Ty by si malu mala usmernovat a nie svagrina. Tazko z jednej situacie zistit, co je u koho neprimerane, tak by som povedala.
mala by si si stvorrocnu usmernovat ty v prvom rade je predsa jasne ze v hre ide o nerovnocennych partenrov 11 mesacne a 4 rocna ak by brala mojmu 11 mesacne upozornim ak neposluchne aj zvysim hlas
ale v prvom rade mas hranice svojmu dietatu urcovat ty sama
a ja tipujem ze ty byvas u svokrovcov a ona chodi tam na navstevu 😉
Tak ty to berieš inak, lebo už máš deti dve. Sama na sebe to vnímam že celkom inak to riešim ci prežívam pri dcére, ako to bolo len pri prvom synovi. A to sú obe moje a rozdiel 1,5 roka.
Medzi 11 mesačným a 4 ročným je už ten rozdiel obrovský, čiže v pomerne svsgrinin syn a tvoja staršia dcéra je skutočne ona ta "veľká",aj keď je to stále dieťa, samozrejme. Ale v pomere síl, chápania a vnímania je ten ani nie ročný skutočne ten "slabší"clanok.
Z toho vyplýva, že hlavne rodič by tam mal zasiahnuť v prípade, že sa deti dotahuju, berú si hračky a podobne. Ročný to ešte veľmi nechápe, 4 ročná už to veľmi dobre ovláda.
Keď je taky problém v kriku, a v tom ze trebárs švagriná nemôže uspať dieťa, lebo mu vadí hluk tvojich, tak proste sa stretávate vtedy, keď syn spať nebude, alebo obmedzte čas tých návštev, či jednoducho nech vtedy idú deti do inej izby na dvor a podobne neviem, ako bývate, ako je riešený dom, či je taka možnosť.
Alebo proste obmedziť návštevy úplne kým deti nepodrastu.
Ja mám také pravidlo,že starší musí brať ohľad na mladšieho....znížiť intenzitu stretávania jednoznačne 👍
Najjednoduchší spôsob, nestretavat sa. A ono je bežnej ze aj v jednej rodine sú rôzne spôsoby výchovy.
Malá som to isté 😄. Tak 7 rokov dozadu. Hrozne ma to hnevalo a vytáčalo. Teraz už aj sestra má to isté doma tak už skrotla 😂. Zistila, že problém nebude v mojej dcére 😁😁😁. Daj tomu čas, veď ona o také dva tri rôčky zistí... Prezatiaľ asi naozaj pomôže jedine obmedzenie kontaktu... Žiaľ, kým si to nezažije na vlastnej koži, nepochopí, môžeš si aj hubu zodrať 🤷.
Niekedy by som praveze chcela mat taku guraz a "okriknut" mojej znamej syna ale nejak mi to moja povaha neda a snazim sa povzniest nad to 🙈 tie starsie deti vedia byt niekedy naozaj neprijemne ku tym mladsim, hlavne ak nie su surodenci, a matka toho mladsieho to moze brat citlivejsie... mojej znamej syn je starsi o 5 rokov a stale sa mojmu tak akoby vysmieva ked nieco nevie a moja znama mu na to nic nepovie a mna ide casto vo vnutri rozdrapit...
Podla mna su dolezite situacie,v ramci ktorych ti napomina starsiu. Taky priklad,mame susedov,maju 4rocnu a 2rocneho a niekedy sa musim (a nie len ja) drzat na uzde,aby som nezasiahla. Take nevychovane deti som dlho nevidela,jacia ako v ZOO,maju zachvaty zlosti a vtedy o nic vieme vsetci,beru mladsim detom hracky,ten mensi mi minule nabural bicyklom do dietata a proste jeho mama ho ani nenapomenula,aby bol viac opatrnejsi,beru ostatnym detom z dozy chrumky/ovocie bez slusneho opytania sa,ked su chori,este sa natocia na mladsie deti a kaslu na ne,rodicia opat-nevedu ani tu starsiu,ze treba rucku na usta,ked kasle atd. Minimalne to 4rocne by male mat nejake zaklady v sebe uz vstiepene a nechovat sa ako zvieratko z lesa. Takze ak napr tvoja vtrhava jej dietatu hracky,tak aj tvojej treba dohovorit,ze sa treba vediet podelit a ze ono je este babatko atd…ak jej dieta spi,tak aj tvoju starsiu usmernit,nech nejaci a podobne. Ak teda riesite taketo veci a situacie. Neobhajuj aj ty svoje deti,ze aj oni su deti,to sice pravda je,ale 4 rocne si musi vediet nechat vysvetlit a aj posluchnut v biektorych situaciach. Jej dieta bude starsie a vacsie a ty mozno budes mat tretie a mozno sa Vam karta otoci a nebudu sa ti pacit rovnake veci,ako sa nepacia teraz jej. Ale upozornujem,ze tym netvrdim,ze mas nevychovane deti,iba som dala priklad,co stengruje mna a ze ak ide o podobne situacie,tak ju z casti chapem…ak ide o ine situacie a podla teba to prehana,povedz jej to a obmedzte kontakt…
stretla by som sa so švagrinou raz za rok - aj to by bola asi náhoda...
..
@mikadooo súhlasím, počkám si na to ked jej sym vyrastie a tesim sa ked to zažije a pochopi.
Rovnako ako nechápala mna ked som mala prvu dceru a ona bezdetná. Bola som pre nu citujem,, j*bnuta na hlavu,,. Lebo som mala ako prioritu dieťa na miesto večernej zábavy a opijacky. Takže toľko.. a k jednej múdrej co tu pisala kde bývame.. bývame sami vo vlastnom dome.. trápka
Moja dcéra nieje nepríjemná k iným, ona dwti miluje a rada sa snimi hrá aj s mladšími aj staršími,nwma problém , poslúcha ma alw niekedy sa vie zazrat tak do hry ze samozrejme je to akčné ale decku nikdy zámerne nijak neublížila...
Švagriná sa chce snami stretávať,vzdy je iniciátorom stretka ona.. takže tak
Ahoj, mám 4r tiež dcerku a 1r dvojičky. Nechápem, co tu popisujú diskutujce, lebo ja ich všetky 3 možem nechať sa spolu hrať aj pol hodiny a nemusím sa bat, žeby sa niečo stalo, alebo im 4-ročná robila zle. Švagriná je len dosť vztahovacna asi aj vzhľadom na vek šťastná, ze sa vôbec zadarilo.
Tak jej niekedy, keď bude zase preháňať povedz priamo - no vidíš a to som kedysi bola pre teba j*bnuta, lebo dieťa pre mna bolo prioritou, pozri sa ako sa teraz spravas ty. A s úsmevom.
@katkami123 presne,moje deti sa hrajú spolu od bábätka , učila s.dceru ako sa správať k babatku a nikdy mu nijak neublížila...