icon

Švagrovci nám dlhujú peniaze. Ako to riešiť?

17. sep 2021

Ahojte.. prepáčte za anonym ale potrebujem len poradiť ako by ste postupovali v našej situácii..svokra mala v apríli 60 tku a keďže je to jubileum a máme ju všetci veľmi radi chceli sme jej kúpiť nejaký drahší darček..svokra je milovník kávy..tak sme sa rozhodli že jej kúpime už taký drahší kávovar spoločne so svagrovcami napoli..vybrali sme jeden za celkovú sumu 700 eur..s tým že keďže sme my na Tom finančné o niečo lepšie ako švagriná so švagrom tak my zaplatíme 500 a oni 200 s čím ale švagrina nesúhlasila že ona chce dať svojej mame na darček aspoň 300..tak reku Ok ..kávovar sa objednal a malo to byť tak že mi zaplatíme cez internetbanking celú sumu a oni nám dajú svoju časť....tak prišiel kávovar ja som uhradila sumu ..svokra mala narodky samozrejme bez darčeku bola hotová..ešte doteraz je☺️ ale švagrovci sa stále nemali k tomu aby nám vyplatili ich časť za darček. Čakali sme dni týždne ..po mesiaci už manžel bol za švagrinou že kde je problém? Tak začali výhovorky že teraz nemajú lebo jej muž je n PN s obličkami..že keď pôjde do práce zaplatia. Jej muž sa vrátil do práce v júni a stále sme nevideli ani euro..za každým výhovorku že už pošlú alebo o tri dni máme peniaze..a naposledy bola kôli tomu taká hádka že už svokra povedala že ona nám za nich zaplatí..akože chápete? Za svoj darček chce platiť? Lebo sprostá švagrina jej žalovala že pýtame od nich peniaze a samozrejme aj povedala za co. Takže už pol roka sú nám dlžní 300 eur.. tuším že sa môžem už aj s Nimi rozlúčiť..

Strana
z3
benit
17. sep 2021

Takto sa chovala moja svagrina roky. Pre maminku vybrala drahy darcek - narodky, vianoce... a nechala zacvakat mojho muza, ze ona mu polovicu potom da. 🤣🤣🤣nikdy sme sa nedockali. Stopla som to, ze ja budem tiez mojej mame kupovat take drahe dary, ze vsetko moze hned kupit 2x. A bol klud, viac moj neprikyvol na skladanie. My sme boli zvyknuty zavinsovat, ale nie dary za stovky eur. Nehovorim pri gulatinach,ale ona bezne. A este chcela odomns skladat sa jej sesternici pre syna lebo ona mu vzdy vybrala drahy dar,na ktory nemala. Jej sesternicu vidim raz za rok, moje deti nikdy od nej nic nedostali. Bola veelmi urazena ked som odmietla. Necakala to, brala nas ako somar otras sa. Mojim detom ani svagrina nikdy nic nekupovala. Viac sa neskladat.

hellwant
17. sep 2021

Ahojte, prajem krasny piatkovy den, vsetkym zienkam dobru naladicku, aj ked prsi😀
Natalienka- viem, ze to nemysliš zle, ale treba si pri spravach a komentoch uvedomit, ze nevyjadruju pocity a ton hlasu- cize to, co je normalna pripomienka- teraz ku cene darceka- vyznieva v komente chladne, ku rodinam s mensim rozpoctom aj trochu vysmesne a moze to urazit.
Ku autorke asi tiez by som to uz neriesil- i ked ako seba poznam bolo by to vo mne a casto medzi 4 ocami so zenou by som to rozoberal- a do buducna, ak by nevratili sami od seba by som s nimi ziadne spolky neriesil ani nepozical im. Ak pozicat, na papier, s urokom a ked budu pytat, ze bez uroku, ved ste rodina, povedal by som im Uz je pozde mily drozde-ze vedia preco.😉

cimage
17. sep 2021

Je mozne, ze svagrovci maju financne problemy, ale usta maju a mozu povedat na rovinu co je vo veci. Kazdy sa moze dostat pre chorobu do takej situacie. Ale ide o ten pristup. Nebudem klamat a vymyslat si, ze zajtra, o tyzden, ked viem, ze to nezaplatim. Toto by som im urcite povedala. O tie peniaze uz ani neide, ale o ten pristup.
Je v podstate jedno o aky drahy dar ide. Suhlasili, navrhli sumu, ktoru su ochotni zaplatit. Mohli kludne povedat, ze je to vela a neplanuju taky drahy dar kupovat a nie hrat mrtveho chrobaka a este co je horsie, ist sa potom postazovat mame-obdarenej. Ta uz len bude mat radost z daru, pre ktory sa skriepi rodina.
Treba si to hlavne vydiskutovat aby nevznikali tieto situacie a netahalo sa to dalsie desatrocia.

number19
17. sep 2021

Podla mna ak nevratia peniaze, tak je to uz neriesitelny problem v rodine. Taketo veci sa nerobia. Vie si teraz niekto predstavit spolocne Vianoce?

acrobaleno
17. sep 2021

@marseillefan Aj keby bola autorka milionárka, aj tak jej má vrátiť peniaze. Tu ide o princíp a nie o sumu. To by sme kde došli, kebyže sa všetci takto zachováme.
@autorka Aspoň nabudúce budeš vedieť, že rodine sa nikdy nepožičiavajú peniaze.

karolinakr
17. sep 2021

@0silvia0 založila si plamennú dikskusiu a teraz utekáš, ako my ostatné k tomu prídeme a ešte nam zaželáš pekný piatok, ked vonku prší

sticker
karolinakr
17. sep 2021

No u nas tiež jedna sestra dava dary aj za 700eur, druha najlacnejší čaj za 0,50eur takže su rôzni ľudia, už sa nečudujem ničomu

marseillefan
17. sep 2021

@acrobaleno tie peniaze už zrejme autorka neuvidí... teraz nielenže prišla o peniaze, ale aj o dobrú náladu, duševnú pohodu, priateľské rodinné vzťahy... namiesto toho, aby mala dnes pohodový deň, má v sebe teraz zlosť, ktorú potrebuje vykričať do sveta. Rozumiem jej, ja sám by som mal veľkú tendenciu konať rovnako... ale za tie roky som sa proste naučil, že niekedy je lepšie sa zmieriť so stratou ako sa kvôli nej trápiť. Jasné, švagrinej by som už "nepožičal" ani cent, tiež som principiálny. Ale hnevať sa na niekoho, znamená škodiť sám sebe...

hellwant
17. sep 2021

@acrobaleno ano pozicat rodine je riziko- znicenia vztahov, ja som tiez pozical vacsiu sumu v juli , vratili- s nimi som mal vzdy dobre skusenosti, vzdy boli cestny, ale mal som to na zmluve- oni to navrhli sami a ze do konca tohto roku vratia- nedal som urok- predavali byt isli do vacsieho kvoli detom, prv potrebovali kupit- prestahovat az potom mensi predavali, kupca mali, dal aj zalohu. Vratili pred 3 tyzdnami ani nie po 2 mesiacoch.

acrobaleno
17. sep 2021

@marseillefan Tak tie priateľské rodinné vzťahy asi neboli až tak priateľské. No neviem, ja som typ, že by ma to veľmi škrelo a zlú náladu by mi robilo, že je to nedoriešené a že si zo mňa spravili somára.

acrobaleno
17. sep 2021

@hellwant Aj so zmluvou sa ťažko rodine požičiava a o ručení ani nehovorím. My sme sa párx takto popálili doma. Takže nikdy viac.

hellwant
17. sep 2021

@acrobaleno ako vravim ja mam to stastie ze su zodpovedni a cestni. Je to o stasti na takych ludi.🤷‍♂️

21oktober
17. sep 2021

Požičavať v rodine je naozaj naprd. My sme s manželom požičali mojej sesternici 5000 eur, zmluva je , všetko , obidvaja sme právnici a žienka nám dlží doteraz čo je už 5 rokov, medzitým prišlo k uznaniu dlhu na poslednej rodinnej slávnosti sa jej muž čo tie peniaze kedy to chce vrátiť, a ona ...som si myslela že ste na to už aj zabudli , veď pre vás to je nič.
A teraz akože čo ? ďat žalobu o vydanie platobného rozkazu , oná podá odpor a súdime sa . dajme tomu vyhráme nezaplatí , to ju mám dať exekuovať?

hellwant
17. sep 2021

@21oktober vyzera tak , ze mam stastie na čestnu rodinu ja som 7500 pozical a vratili, podla mna na sud, ten rozhoduje o exekutorovi ci? Strhavalo by sa im.

sidicek
17. sep 2021

No ja by som sa pod zem od hanby prepadla, keby som mame povedala, že na jej darček, ktorý som slávnostne odovzdala a za ktorý mi so slzami v očiach ďakovala, som neprispela ani cent.
Niektorí ľudia sú neuveritelni.

karolinakr
17. sep 2021

Mňa by to v podstate neškrelo, že neprispeli, by som si pomyslela svoje, ale mame by som na tacke povedala, že dar sme platili len my a dotyčne osoby sa priživili, aby bolo jasne

lesana25
17. sep 2021

A presne pre toto ma už nikdy nenahovoria na spoločné dary.

angel993
17. sep 2021

Presne pre toto sa so švagrinou už nikdy nebudem skladať na darček. Jedine že donesie dopredu peniaze. My sme tak kupovali svokrovcom obývačku, nábytok aj gauč. Švagriná bola na materskej, tak že až nastúpi do práce bude nám mesačne splácať svoju časť. Pracuje už 5 rokov a doteraz sme nevideli ani cent.

11beautygirl11
17. sep 2021

@marseillefan coze? 🤣 kazenie si vztahov so svagrinou? snad svagrina pokazila vztah, nie? Ja mam 28 a za svoj zivot som pozicala peniaze trom ludom. Kamoske 150 - 3 roky mi to vracala a nakoniec sme sa tak pochytili, ze sme ukoncili kontakt. Teraz cez leto sa mi ozvala po 6 rokoch a ospravedlnila sa mi. Potom som pozicala 150€ svojej tete, lebo natom bola zle a to mozem brat tak, ze som ju podporila lebo bolo to takmer pol roka dozadu a nic…nakoniec som pozicala 100€ dalsej kamaratke, ze len “do buduceho tyzdna” uz je to pomaly mesiac a tiez nic. Ano 100€ sem a 150€ tam ale ja som co? Banku vykradla? A autorka prispevku tiez? Myslim si, ze je uplne normalne dat najavo, ze svagrina sa velmi zle zachovala a nie este autorke vypisovat, ze ci si necha kvoli 200€ vztahy pokazit. Asi mas vela penazi a pre teba je 200€ nic. Zial, pre inych je to nejaky peniaz.

number19
17. sep 2021

Ja si myslim, ze vztahy su uz pokazene a nie vinou autorky. A este svagrina do toho zamoce aj vlastnu mamu 🙄
@11beautygirl11

bettie
17. sep 2021

@marseillefan pokazit si vztah? A aky? Nemyslim, ze si pokazi dobre vztahy, ziadne tam nie su. Ak by boli, tak svagrina sa snazi splatit dlh, aj ked po ciastkach, ale splatit. Takto je to len o vyuzivani. Svagrina by si mala uvedomit, ze to oni pokazia vztahy a nie autorka.
@autor ja by som uz peniaze nepytala. Mate ponaucenie bohuzial. Ale dobre by som si to zapamatala.

alex1212
17. sep 2021

Ak vám to nesuri počkajte.. asi fakt nie sú na Tom dobre..

eludka
1. feb 2022

@alex1212 tak co slubuju, co nemozu dodrzat

Strana
z3