Švagrovci s deťmi sa chcú s nami (aj s našimi deťmi) stretávať aj počas choroby. Ako to riešiť?
Ahojte. Neviem ani kde zacat no pokusim sa opisat situaciu V skratke. S priatelom mame rocneho syna a jeho brat ma 3 rocneho a 8 rocnu. Ked je moje dieta chore tak je doma a neberiem ho na navstevy ani medzi deti no priatelov brat zo zenou maju deti non stop chore a nemaju s nicim problem . Trochu to upresnim : ich trojrocny dostal ovcie kiahne a uz na piaty den ho brali na bicykel do parku , vraj je teplo a uz je skoro zdravy, ked ma maly sopliky tak mama bez vahania ho posle do skolky alebo ho zoberu behat. Priatelov brat je toho nazoru, ze sopliky su nic ani kasel to Nie su choroby a cim viac krat ochorie tym si lepsie vybuduje imunitu. Minuly tyzden ich maly mal hnacku tak miesto toho aby s nim boli doma tak ona sa s nim isla na detske preteky a nezabudla zavolat Aj mne ci nepridem. No nastastie som tam nesla. Nas maly ma druhy tyzden nadchu a mali k nam prist gratulovat , tak som im povedala, ze ked bude zdravy a priatelov brat nato : Vas je chory, nas ma hnacku tak ked je problem. Myslela som si , ze zle pocujem . Kvoli tomu sme sa s tym mojim pohadali vraj ci nechcem aby k nam chodili . A posledna kvapka bola asi ked sa jeho brat dovalil aj s malym, ze nam priniesli maso co nam poslala babka a samozrejme nezabudol prizvukovat, ze oni su uz zdravy. Boli len 5 minut Ale neskor isli s nasim starsim na bicykel a Som sa dozvedela, ze malemu mama stale fukala nos. Najhorsie na tom je, ze kazdu sobotu teda ked sa da chodievame k priatelovym rodicom na dedinu a chodievaju Aj oni no ked si predstavim, ze tam budu chodit s chorymi detmi tak mi je uz Teraz nevolno. Ja neviem Ako to riesit lebo pekne slovo nepomaha a moj priatel ten je ticho. Dakujem za precitanie pripadne rady
Aaaale samozrejme zas by som nezniesla keby mi dajto vodil dieta domov co hnackuje ci ma zelene sople po bradu vysiace
@bebe8888 este ze nezijes vo svajciarsku. Deti normalne chodia z kaslom soplom do skolky skoly. Pokial dieta nema horucku tak sa nepovazuje za chore. Aj ja som mala sopel minuly tyzden to som mala akoze byt podla teba doma a nechodit tyzden do prace? Kvoli soplu?
Deti v zahranici chodia do skolky aj ked maju ovcie kiahne a nemaju horucku. Lekar nevypise. A predstav si moj maly ma 7 rokov a chodi do skoly za celu dobu skolka skola bol chory raz 2tyzdne v kuse. Mal velmi tazky priebeh ovcich kiahni. Inak nic. Urcite by som takto dieta neizolovala.
Nechodiť sorry nenávidím to drzý ľudia to že sú ich decka choré čo vy stým máte prečo majuntrpuet zanich tvoje deti a ty....premena určite stopka tam aj oni k tebe
Co ja viem, ja mam len jedno dieta a aj to dost male, ale sopel a lahky kasel mi nikdy nenapadlo riesit. Ved take nachladnutie mam hockedy aj ja, a co sa zavriem doma do skrine a decko mi bude zatial opatrovat duch svaty? 😆 Je uplne zbytocne riesit, kto co ako kde robi, kazdy si bude so svojimi detmi robit to, co on uzna za najlepsie a nie ty. Ty mozes urobit len to, ze sa budes snazit povzbudzovat imunitu svojho dietata, aby si sa nemusela bat kazdej nadchy. Horucka a brusna chripka je ine, ale to snad nema to dieta kazdy tyzden.
S kiahnami sa nemá ísť do kolektívu a na slnko, ináč dieťa kľudne môže ísť von. A sople, kašle maju všetky malé deti, tým ze majú ešte úzke dýchacie trubice ci zväčšené nosné mandle tak su tieto prejavy dramatickejsie ako u dospelých, ale zväčša nejde o žiadnu vážnu chorobu.
Ja ťa chápem. Neviem prečo ťa tú majú za citlivú. Boháča, také sople, kašeľ, sračky u ročného bábätka sú ozaj na nič. Ani len poriadne kvapky do nosa nemôžeš dať. Kontrolujes X krát za noc teplotu
No načo ? Keď to tak nemusí byť?
Ročné dieťa nechodí do škôlky. Takže to nemá kde nachytať. Pokiaľ sa vyhnú chorým návštevam, tak ma pokoj a ušetrené nervy.
Proste u takmer štvorročnej sopel riešim úplne inak, vlastne, nijak. Hned jej prejde. Ale ročnej sa držal týždeň a pol.
Ja som názoru, že keď je dieťa chore, ma ist mimo kolektív.
Čiže v tomto prípade nemal chodiť švagor k nim na návštevu. Keď je decko choré, má sa liečiť a potom keď tak po vonku na záhrade byť keď sa nudí.
Ja som tiež takto zažila v parku dve mamičky s deťmi na hojdačke ako sa jedna druhej sťažuje, že malý jej už tri dni sere a grcia, ale že ona to už doma s ním nevydrží. No do prdele by som ju nakopla. Brala som deti a sla som domov. Nechcelo sa mi hádať. Mala som mesačne dieťa vtedy, neriskovala som nejaký rotavirus.
@bebe8888 ach..no moc preháňaš...posunme sa o par rokov vpred ked bude tvoje dieta chodiť do školy..fakt budes.s.kazdym.soplom.letiet k.dr po ospravedlnenku ? Nepoviem.....nemám.rada.ani.ja ked.som.s.detmi.v herni a.dôjde.tam.dieta.co.mu.tečú sople az.na dlážku a.kašle ako pri.čiernom kašli....jednoducho.im.ppvedz.ze sa bojis odrobca ze nech k vam chodia len ked su uplne zdravý..to.ze.chodia von do toho je teba šuma.fuk....
@ivca88 som rada, ze niekto chape, ze nadcha u rocneho dietata nie je ziadna sranda . V noci poriadne nespi, cez den dycha ustami... a niekto to berie ved je sopliky. Presne o to ide, ze naco dieta zbytocne vystavovat chorobam ...keby takto rozmyslali Aj ostatne mamicky vsetko by bolo jednoduchsie
Tvoje dieta, tvoje pravidla a vsetci sa aj na hlavu mozu postavit.Ja ti rozumiem, je rozdiel riesit chorobu u rocneho dietata co ani nos nevie vyfukat a u skolkara.A neverim , ze vsetkym ktore sa tu dusuju, by im nevadili chore deti u ich rocneho.Nie je nic "krajsie"ako mat doma tyzden mrzute babo ktore sa nevie ani poriadne vyspat.Je rozdiel ochoriet nahodne a vedome dieta vystavovat chorobe. V skolke sa tomu vyhnut neda, preto som vzdy riesila imunitu u svojho dietata a nie ostatne soplave deti a ich pristup rodicov ku chorobe.
https://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/...
k soplom a beznym.detskym.chorobam velmi dobry clanok.. ALE aj tak si myslim, ze si ho.nikto neprecita..
bolo.by super, keby sa na tuto temu urobila nejaka novodoba rozpravka, dala.by vela rodicom aj detom..
(kiahne je samozrejme nieco ine, ale sople - to.je fakt bezne, imunita sa tym proste a jednoducho formuje, je to fakt)
@jana_eyre_2 tak ja som si to prečítala a plne sa s tým stotožňujem . Moje deti chodia do súkromnej škôlky - jaslí , kde nikto sople nerieši , ani mierny kašeľ. Proste sa mu utrie , kvapne do nosa a ide sa ďalej . Dochádzka do škôlky je vysoká . Moje deti tam boli od roka , asi pol roka boli chorľavejšie , ale teraz normálne fungujú . Momentálne tam mám 5,5 ročné dievčatko a 21 mesačného syna. Od februára ani soplík ani kašeľ , len aj tá škôlka sa k stavia k výžive inak ako bežné štátne škôlky , deti sa nebabušia , otužujú sa .
@bebe8888 ja ta chapem.....tiez si.deti strazim,lebo tazko z prace s nimi ostavat doma. Cize skolku,skolu neovolyvnim,no ked viem,ze je niekto chory,nechcem jeho navstevu.
A zase nechapem ludi,co si svoje deti.chrania,ale vobec im.nerobi problem s chorymi,ci sami chori.prist na navstevu,ci na rozne podujatia,kde su.male deti....
V duchu hesla,moje je uz aj tak chore,co ma po inych...
Alebo....moje sa uz doma nudi....tak,podne niekde.
Co sama dodrziavam,vyzadujem aj od rodiny.
A co tak to povedat na rovinu a razne:Mate chore deti nechodte k nam! Zase zakazat chodit im niekam nemožeš. Radšej ostan doma,ked ti to tak vadi,ze budu tam s chorym dietatom
@bebe8888 poďakuj svojim švagrovcom že poskytujú tvojmu dieťaťu možnosť budovania zdravej imunity a uvedom si že tvoje dieťa pôjde o dva roky to kolektívu /ty možno do práce/ a vtedy príde moment testovania imunity ktoré nadobudlo do troch rokov a v škôlke sa bude budovať ďalej a dúfam že pre tvoje dieťa aj úspešne.
@bebe8888 podľa mna preháňaš, ja tiež nerobím nejakú extra vedu keď má kašeľ alebo sopel... teraz je bohužiaľ take obdobie a keby som ho vecne so soplikom nechávala doma tak v robote môžem dať rovno výpoveď lebo to by ani do škôlky celu zimu nešiel. Kiahne to je iná vec ale zas na druhej strane radšej nech chyti skôr kiahne ako neskoro
@jana_eyre_2 výborný článok - obávam sa že mamičky nesoplíkových detí si ho prečítať nebudú chcieť 🙄
@katarinaina vies,je rozdiel dieta a dieta,rozdiel 1r.dieta a 5r.dieta iba so "soplikom". Sopel a pokasliavanie speci neriesim....no zo sopla moze vzniknut kadeco....u malych.deti,tym,ze nevedia fukat nos obzvlast.
A zase...keby clovek vedel,ze je to iba sopel....ked sa ti ani vlastna rodina niekedy neprizna a az po case,ci prerieknuti zistis,ze to.len sopel nie je.
Cize...tak ako vsetko,je to vzdy o ludich,komunikacii....
To iste aj v skolke,su mamicky,co.nadopuju.dieta,aby skolku deti.prezili....su take,co.uz v satni riesia co i len kychnutie cudzieho.dietata,lebo co mu je....atd.
Vela by pomohlo,keby ludia boli empaticki.
Kazda mama si svoje dieta chrani,no nie kazda je dostatocne empaticka k.inym detom.
@bebe8888 tak ja som asi vadna ale s chorým dietatom isto nejdem na návštevu a už vôbec nie keď viem ,že sú tam iné deti. Nemôžem dieťa držať v bubline a ani to nerobím ale vyhneme sa napr takýmto situáciám ,ktoré môžem ovplyvniť. Sopel, kašeľ, hnačky nepatria do kolektívu môj názor. Nech si idú rodičia na prechádzku, na vzduch kde chcú ale trocha ohľaduplnosti by niektorým neuškodilo. Pre niektoré dieťa sopel na tri dni a niektoré na dva týždne. Takže za mňa kým mám možnosť výberu takto chorým sa vyhnem za mňa mi nikto dieťa liečiť nebude.

No sopel teda neruesim ani ja....akyrat kvapky dam a hotovo.Treba sa povzniest....netreba dueta do bubliny davat....potom sa cuduj ze vsetko sa nan nalepi