Svokor alkoholik
Chcem sa vyzalovat..viem ze je nas viac co zaziva to iste co ja ale ja uz mam fakt nervy. Neznasam svojho svokra. Byvame spolu pod jednou strechou (uz riesime svoje byvanie) a pravidelne sa oziera ako prasa. V noci beha po dome a vykrikuje paranoidne zvasty, trieska do nabytku a skaredo nadava.. casto nadava nam...neda sa spat. Raz sme sa uprostred noci zobudili na strasne buchanie. To vytrhaval kable zo steny...vraj ho niekto odpocuva. Proste chory clovek. Uz niekolko krat nam vypol teplu vodu, predtym vypinal aj elektriku. Po jeho alkoholickych vycinaniach to na chodbe smrdi ako v tchorinci...mame spolocne schodiste takze sa mu casto nemozem ani vyhnut ked potrebujem ist von. Vtedy do mna zacne ripat. Nadava mi na rodicov a surodencov, pritom ich skoro nepozna. Najnovsie...dnes mu vadi ze co tolko kurime...pritom vonku -12. Je toho vela..ani sa to tu neda vsetko napisat...aj teraz trieska a vykrikuje a do mna v tom momente neskutocny adrenalin. Uz riesime byvanie...ale kazdy den je utrpenim. Vyrastala som v slusnej rodine bez alkoholu a toto je pre mna proste sok...najhorsie je ze musim drzat hubu a krok, slusne sa zdravit a podavat ruky na novy rok a na sviatky. Je mi z toho na vracanie.
@3marhulka3 vieč ja som to trpela niekolko rokov ked sa nám potom naridila dcera už sa to nedalo vydržat sme sa odstahovalli do podnájmu,svokorostal sám a tak sa ožieral sám bolo mi to jedno konečne sme žili v klude,Niekedy ked bol striezvi tak sa hrals detmi no aj tak to dlho netrvalo lebo asi rok nato na vianoce zomrel praskli mu varixi.Bolo mi hoaj luto kedže tam tomrel v byte sám,No malaj rakovinu krotu si neliečil,Našiel ho moj mm bolo to tažke pre mm kedže už nikoho nemal len nás svoju rodinu.Takže neviem ako ti poradit jedine sa odstahovat.
@butterfly333 ved aj my sa musime uz asi odstahovat..nic ine nezostava :( mam malu dceru a tiez to uz je horsie a horsie...ach jaj
@3marhulka3 ano to je jednine odstahovat sa lebo alkoholik neprestane pit.
@101lucia
@3marhulka3
Tak jediné riešenie - odsťahovať sa čo najskôr a vykašlať sa na takého človeka - nech už potom žije ako si vybral, pravdepodobne tak aj skončí. Odsťahovať sa aj do nedokončeného domu, do jedinej voľnej izby u rodičov. Taký človek všetkých okolo seba oberá o energiu. A je jedno ako často máva alkoholické výpadky, je to vážna vec a ten človek je skutočne psychicky chorý. A ktovie koľko mozgových buniek mu odumrelo za tie roky...
@101lucia Chápem aj to, že si sa potrebovala vyžalovať a aj tvojej finančnej situácii rozumiem. No ale potom, ak vydržíš kým sa presťahujete do svojho, neostáva ti nič iné, len si dávať na seba pozor a chrániť svoje dieťa, mať po ruke vždy mobil a dúfať, že sa nič nestane. Inak ak sa budeš do toho starať, môžeš sa stať terčom namiesto mužovej sestry. No, neviem, či by som ja mala na toto... 😉
@mircalla hovori sa to lahko ked clovek take nezazil. Keby mi niekto porozprava take nieco predtym ako som sa tu nastahovala..tak by som reagovala rovnako ako ty. Ked uz v tom zijes tak je to uplne o niecom inom..ved uz nam to dlho nepotrva...uz davno sme chceli odist no okolnosti to tak urobili..nechcem to cele rozoberat pretoze je toho vela preco to takto je. Nie vzdy je to tak jednoduche odist.
@3marhulka3 jedina moznost je odstahovat sa. To uz sme pochopili davno, sme v podobnej situacii ako vy. Muz sice nevlastni cast domu no vrazil tu svoju robotu aj peniaze...kedysi sme si mysleli ze tu ostaneme byvat a porobime si svoje ale kludu by sme sa dozili az po svokrovej smrti..a aj to by to bohvie ako bolo s jeho surodencami....do svokra je najlepsie nevrtat ako pise @gviera lebo to bude este horsie.
@3marhulka3 Tak toto dobre poznám, dá sa to - začať odznova, hlavne keď ste mladí a máte dosť energie. Potom sa už nevracajte k tomu, koľko ste investovali vlastnej práce a peňazí predtým. Ničilo by vás to. Ale radšej vo svojom aj keď skromne. Časom by spolužitie so svokrom zničilo Vaše manželstvo. Držím palce! 🙂
@101lucia na tvojom mieste by som svokra neriešila. Je on vo svojej nehnuteľnosti a na to je svokra, aby si s ním urobila poriadky.
Skôr by ma na tvojom mieste mrzelo to, že tvoj manžel vedel do čoho ide a predsa bol ochotný vás doviesť do takého prostredia. Už dávno ste mali riešiť vlastné bývanie, ešte predtým ako ste vôbec tam išli bývať. Teraz musíte vydržať a riešiť iba svoju situáciu a nie svokra. Čo si myslíš, že ho zmeníš ty alebo tvoj muž? Taký sa nezmení
@sasa1310 no na to ti mozem povedat len ze sa to jednoducho povie, ze sme tam nemali ist...proste to nepochopi ten co sa do takej situacie nedostal. Myslis ze by sme dobrovolne do takeho sli a ze nas to tesi?
...ja si nemyslim ze ho zmenim a ani to nemam v umysle...ani ma to nenapadlo..takze tato veta ma celkom pobavila. Ja riesim seba a svoju rodinu, no svokor nas obtazuje.
@101lucia
Este ti to trochu inak napisem - ries seba a svoju rodinu, tak ako pises. Ak si dobre pamatam, len pred par dnami si tu zakladala temu, kde si chcela pocut vylucne pozitivne skusenosti s byvanim s rodicmi. Od svokrovcov sa idete stahovat k rodicom, vecne s niekym, nikdy nie sami. Skus sa prosim len zamysliet nad nejakou moznostou, kde by ste boli sami. Rodicia mozu pomoct, ale hlavnu zodpovednost za svoju rodinu (byvanie a prijmy) mate predsa vy s manzelom. Docasne byvanie s rodicmi je samozrejme v poriadku, ale vy sa zeniete z jedneho zleho riesenia do druheho.
Je to cisto vasa vec, vy si ponesiete nasledky a popravde, ani si nemyslim, ze by si dala na rady nejakych anonymov z fora. Ani neviem, preco sa snazim, proste som hlboko presvedcena, ze ani to druhe spoluzitie nebude idealne. Kazda rodina by mala byt samostatna jednotka. Prilisne vazby nerobia dobrotu nikdy, su velmi obmedzujuce a neumoznia vam vidiet nove prilezitosti v zivote.
Ale drzim vam palce, aby vam to vyslo co najlepsie.
@bosoriak Ano zakladala som tu temu a chcela som pocut pozitivne skusenosti pretoze ako sama mozes citat v tejto teme tak tych negativnych mam z vlastnych skusenosti dost..a to tu nieje napisane vsetko..nieje problem len s alkoholom u svokra.
Ako som uz raz pisala v tejto teme...ked si raz clovek zazije tieto veci a nasledne z toho vyviazne tak si vazi toho kludu a pokoja a tie banalne problemy ktore sa mozu vyskytnut v rodine mu pripadaju ako malichernost. Moji rodica su normalni slusni ludia, nepiju, nenadavaju, nerobia naprieky. Su toleranti a prisposobivi. Tak ako my..a preto nevidim dovod preco by sme spolu v dvojgeneracnom dome s vlasnym vchodom a meracmi energii nemohli vychadzat dobre ak si urcime pravidla a hranice vopred. Budeme si vazit toho co mame a jeden druheho. V ziadnom pripade si nemyslim ze ideme z blata do kaluze. Pre nas bude tato moznost vykupenim a nikto ma nepresvedci o opaku. Velke pozitivum pre nas bude aj skutocnost ze nam bude mat kto pomoct s detmi pretoze ako sama uznas tak ku svokrovcom dieta dat nemozem a samozrejme ani nechcem. Velmi rada sa s ostatnymi podelim o svoje pozitivne skusenosti s byvanim s rodicmi..o par mesiacov alebo rokov. A kto neveri tak si moze precitat v teme ,,dvojgeneracne byvanie - pozitivne skusenosti,, ze to naozaj ide a moze fungovat...pisalo mi tam vela zien ci uz priamo v teme alebo sukromne spravy ze takto ziju a funguje im to. A casto to boli zeny ktore sa dostali z takej situacie ako sme my a byvaju u rodicov. Ide o to ze ake povahy sa v jednom dome stretnu.
@bosoriak A co sa tyka tych moznosti. Keby sa dalo tak uz davno sme prec...vo svojom..no aj tak by sme mojim rodicom zriadili izbu aby u nas mohli byvat...no po rokoch tapania a hladania ako by to islo sme zistili ze to nejde a sami to nezvladneme. Preto sa moji rodicia ponukli ze nam pomozu a zaroven nam budu blizsie. A ja som rada.
Vždy je to o konkrétnych ľuďoch. Bývanie v dvojgeneračnom dome, kde má každý rovnaké vlastnícke práva a riadi sa zásadou "ži a nechaj žiť", je možné. Žiaľ sú to skôr ojedinelé prípady. Ale tak ja zásadne nie som proti tomu, keď to naozaj funguje. Obidve strany si musia uvedomiť, že to chce obrovskú dávku tolerancie a vzájomného rešpektu.
Ešte som chcela dodať: keď sa inak nedá, pravdepodobne to bude lepšie ako život so svokrom alkoholikom a so šibnutou svokrou. Od nich sa úplne odstrihnite, aby ste mali pokoj.
@101lucia vsetko som necitala, ale mne by to neboli zbytocne vyhodene peniaze za podnajom, kym budete mat svoje byvanie. Robit sa so svokrom nic moc neda (ak sa nepojde liecit), lebo ako tu bolo spominane, je to choroba, takze ani nejake rozhovory a podobne nemaju vyznam- on to nepochopi. Ja som mala otca agresivneho alkoholika a ani prosby vlastnych deti a rodiny ist na liecenie nezabrali, az ked mu pecen zlyhavala, tak v hodine 12 s tym prestal......po 25-30 rokoch chlastania. Takze co dodat. Policiu sme tiez volavali, zial ani ta nepomohla, len ho zobrali, spisali zapisnicu a bolo. Kebyze nas ohrozuje sekerou alebo nozom, tak ho asi rovno beru na liecenie, ale kedze "len" sa snazil vykopnut dvere a hodil telefon o stenu a matku prefackal, tak to pre nich asi nebol moc padny argument na nariadenie liecby. A aj ked si myslis ze dieta tomu nerozumie (neviem kolko presne ma tvoje dieta), tak urcite vnima hadky, negativne prostredie a vsetko okolo toho. Ak sa neda ist docasne byvat nejakej inej rodine- k tvojim rodicom, k znamym alebo neviem kam, tak by som sla do toho podnajmu. My sme sa takto dvaja pubertiaci s mamou tlacili v jednej izbe u babky, ale mali sme konecne klud a boli sme spokojni. Peniaze boli a vzdy budu, len my tu raz nebudeme, tak si premysli ci ti taketo stresy tebe, muzovi a aj dietatku stoja za to. Ked sa nastahujete, potom nieco vymyslite ako si chybajuce peniaze privyrobite. Teda toto je moj nazor, smozrejme sa nemusi zhodovat s tvojim, Drzim palce, nech sa Vam cim skor vyriesi byvanie a mate konecne klud a mozete sa venovat dcerke a uzivat si zivot ako mlada rodinka. A manzel je super, ze sa postavil na tvoju stranu.
@fanta3 ono je to tak ze sa momentalne riesi kupa domu a pozicka. Ked uz bude dom kupeny tak treba urobit na dome nejake prace a mozme sa nastahovat aspon do jednej izby...preto je to uz zbytocne hladat nejaky podnajom...a su to vyhodene peniaze.
Co sa tyka malej..bude mat 3 roky. Pocas jeho nocneho besnenia ona spi a ma velmi tvrdy spanok. Cez den sa mu vyhybame alebo vobec nevychadzame aby sme ho nestretli. Takze zatial toho nieje svedkom...dufam ze nikdy nebude.
Zienky potrebovala by son radu aj ja. Uz nevladzem ☹ Som spolu s priatelom 5 rokov. Za tie roky iba par krat sme boli u nich doma ale vedela som ze nie je vsetko v pohode so svokrom. Teraz ked uz byvame u svokrovcov coraz castejsie vidim aky je svokor ko..t . Pije,krici,nadava ☹ Ked si vypije krici ako besny pocuju ho susedia. Je to taka hanba ☹ A bohuzial som prisla na to ze takto nechcem zit. Chcem sa rozist s priatelom. Uz nevydrzim tu hanbu ktoru denno denne mi robi. ☹
@1234martina1234 preco rozist? nestaci sa odstahovat?

@101lucia veru mňa moj muz odtiaľ zobral ďaleko prec a raz som musela sa vrátiť na noc lebo na druhy den som sls k doktorke a to co opet mamka nspyts otcimovy valils do koko ten jej tak isto.no obaja na hlavu hovorim mužovi bože aka som stastna ze sme preč az mi zle bolo ale clovek ked v tom zije cely zivot tak si zvykne a berie to uz ako normálnu vec ale ked som prišla z kludu do toho son fskt len kuksls bože v tomto som žila.