Svokra a jej peniaze
Na uvod chcem napisat, ze svoju svorku lubim, je to jeden z najlepsich ludi v mojom zivote a pre nase dieta je tou najlepsou babkou. Dala by jej aj to posledne z neba. Ale posledne 2 mesiace ju dost nechapem. Rozumiem, ze so svojimi peniazmi moze robit co chce, ale ja to ako matka neviem pochopit. Nechcem aby ste si mysleli, ze som nejaka zatrpknuta nevesta alebo podobne. Ide o to, ze moja svokra ma vela penazi, zdedila ich po svojich rodichoch.
@marca12 ono je najvtipnejsie na tom, ze aj tak zarabali nadstandard v okoli, ale "nebolo to dost" na taky zivot, aky chceli mat- lebo oni sa nebudu vozit iba v blbej lade ci skodovke .. 🤷♀️🤷♀️clovek , ak si zazil taketo, vnima urcite situacie inac. Ja ani nechcem , aby sa minulost menila, lebo ma priviedla tam, kde som a som maximalne sebestacna a som aj na to hrda. Ale rodina si ma pomahat, na to je rodina a vdaka tomu sme sa aj hadam vyvysili nad homo sapiens, ze mame rozum aj cit a podame pomocnu ruku deton, ak to potrebuju..
@gelifil v jednej z najdrahsich oblasti nemecka. Ak by sme isli na dedinu o nejakych 100-200km dalej, tak nam treba "iba" 600tisic...zahranicie nie je vzdy lacne a hlavne nehnutelsnosti su inac riesene ako na sk- preto je tu tak vela ludi v najmoch, lebo vlastne si nemoze dovolit kazdy...
Mne to príde aj tak zvláštne.. Robia obaja v turizme a boli len raz za 8 rokov na dovolenke.. Muž taky úžasný šikovný ze ma vždy 5 ponúk práce a teraz si nevie nájsť nic normálne v inom obore. 250e ci koľko leasing na auto mi príde dosť, tak asi lacné nebude, auto sa môže predať a kúpiť lacnejšie.. Podľa mna v každej krajine bola možnosť odkladu, pripadne zníženia splátky hypotéky .. V zahraničí bola korona skôr ako u nas, takže už dávno pred začatím turistického ruchu museli niečo tušiť, ze môže prísť kríza.. Napísali ste, ze turizmus sa rozbehne v septembri, kamarátka robí v turizme, su mesiac otvorený a uz majú plno a všade vidím ako si ludia kupujú dovolenky... svokra pomaha a kupuje veci malej ale oni vlastne vždy za ňou musia letieť a kam leteli za ňou ked boli zatvorené hranice?
Podľa mna by sme sa čudovali, ak by sa sem prišla svokra vyjadriť.. Takto počujeme len jednu stranu.. Nemyslím si ze je svokra lakoma, ked im stále peniaze da a fakt si myslím, že ich nikdy pýtať naspäť nebude.. A ktovie ci ma naozaj tých milion eur.. Možno napríklad investovala tie peniaze co vtedy hovorila napríklad aj pre vaše dieťa, len teraz vam to nechcela povedať a da ich jemu, keď bude starší..
@vevesh v prípade autorky to skôr vnímam ako zneužívanie toho že sú rodina - veď financie nejaké majú - už brigáduje, svokra im každý mesiac tiež prispeje...nuž v prvom rade sa treba uskromniť a nie chcieť od svokry 20 000na rok aby mali z čoho žiť.....veď ak raz nemám , tak sa uskromním a snažím sa riešiť situáciu ale nie tak že si požičiam od svokry - čo keby dala dieťa do súkromnej škôlky a ona do práce? muž si našiel lepšiu robotu?nehovorím ak by si chcela požičať na hypotéku aby ju mali ten rok z čoho platiť, ale chce naraz 20 000 lebo jej nevyhovuje že svokra jej dáva mesačne len určitú čiastku - "cíti sa ponížene"......
@mogaa myslim, ze autorka ma nevyhnutnu situaciu a nepozaduju to ako dar a chcu vyjst svokre maximalne oproti. U nas to bolo tiez nevyhnutne, zohnali sme pozicku, len nie od mojich rodicov, co by bolo v danej situacii prijatelnejsie.... tiez by som nedala detom 20tisic , ak sama nemam alebo mam a chcu ist na dovcu na barbados alebo vymenit takmer novu oktaviu za mercedes a pod. Ak by boli v nudzi, ze im chyba rozpocet a su nezamestnani a neda sa, a peniaze mam, darovala by som im ich (a nieze pozicat...).
@vevesh ved o to ide dava im kazdy mesiac kolko potrebuju a nepyta spat, ona len odmieta im dat ciastku na cely rok kolko si oni vymyslia ze asi tolko chceme a vobec nedava ta vysoka ciastka zmysel... nie to este riesit to "pravne osetrenie" lebo pre nu to je smiesne zeby jej to splacali 10 rokov po par eur co su jej ukradnute alebo nebodaj aby ich potom zalovala za neplatenie keby sa na to vybodli ze my nemame a ona hej tak tento mesiac peniaze poslem, dalsie 2 nie a tak dookola. Jednoducho ona to prisposobila situacii aby im dala len tolko co je nevyhnutne a mladi si nevyskakovali 10m do vzduchu ze juchu zasa mame dost na rozhadzovanie + zalohu a minu to nebodaj po par mesiacoch a budu pytat znovu lebo druha vlna alebo zasa nieco necakane...
@s_a tak napriklad u nas , hypo mozes znizit, ale na akukolvek pozicku v priebehu dalsich 10 rokov mozes zabudnut, pretoze tu existuje neoficialny bankovy zaznam a akykolvek zaznam v nom a mas problem. Preto u nas nikto neznizoval hypo, radsej vsetci platia a drzia usta, aj ked su cely mesiac o chlebe a vode. Predat auto? Nehrozi- teraz nikto nekupuje auto nad 5000. A zase nove auto predat niekolko tisic pod cenu (ked ho nevyhnutne potrebuju, ak neziju vo velkomeste) je hlupost, lebo budu potrebovat kupit lacnejsie. Tiez lizing nemozes zrusit len tak,lebo je corona a ty nemas. Poistky sa nedaju vypovedat okamzite- maju urcitu viazanost, ktoru autorka musi dodrzat. Cize ani tam neusetri. Ako jedine riesenie budu musiet ist do banky po uver. Bolo by priatelnejsie, ak by bol od rodiny, no ale neda sa. Zariadia sa...
@vevesh pýtam sa ktorá banka dá úver dvom nezamestnaným s dieťaťom? V ktorej krajine sveta?
@vevesh tuším bola teraz výnimka a záznam pri odloženi hypo kvôli korone sa nedava.. A každá krajina to ma. Predsa inak, keďže nie sú zo Slovenska.. A vždy sa nájdu ľudia, co krízou zastihnuti nie su, tak aspoň na predaj to auto mohli skúsiť dat.. A prečo idú žiadať tu štátnu pomoc len teraz ked sú v kríze uz dávno? Podľa mna ich svokra len lepšie pozná ako to tu opisuje autorka a vien prečo im nechce dať takú sumu naraz.. Ale čítame tu len jednu stranu príbehu a ktovie koľko veci je skreslenych..
@maciatkolulu napriklad v nemecku ti daju. Splnaju podmienky, "kratke pozicky" (do 40tisic podla ich financneho pozadia) normalne davaju, aj ked si nezamestnany(a)...
@gelifil ako? Véd ta žena im pomáha, prečo by im mala poskytnúť 20000? Z akého dôvodu, všade sa dá niečo robiť a nejako si pomôcť, okrem iného svokra im pomáha, absolútne nevidím dôvod na pôžičku 20000. Život sa už rozbieha, všetko sa vracia do normálnych koľají a pokiaľ autorka pracovala od 4 mesiacov dieťaťa, môže už aj teraz. V hocijakej sfére. Svokra mesačne vypomaha,
@vevesh ved ked napisala ze je zo zahranicia nikto jej nepisal ze rob toto a toto lebo nevieme odkial je a ake podmienky su ... ale ked napise ze jej chyba 500 eur mesacne a pyta 20 000 na pokrytie 10 mesiacov kym zacne dalsia sezona ... hmmm ako k tej ciastke dosla? ked chyba 500 mesacne preco pytam 2000? z toho je kazdy mesiac na rodinnu dovolenku 😀 mohla opytat 5000 a hotovo? alebo poprosit jednorazovo nech da trvaly prikaz v banke im posielat 500 eur mesacne kym sa situacia nezlepsi ci sa zamestnaju za mesiac alebo 10 aspon by im nedala nic naviac.
@vevesh dúha, takže banky dajú pôžičku ľuďom na úrade práce až do výšky 40000? Čím ručia? Ako finančné pozadie? Stará barabizna? Dosť kontraproduktívne to teda môže byť. V AT neprichádza do úvahy. Minimálne 3 mesiace lohnzettl, plus pracovná zmluva. Neviem si predstaviť z čoho majú platiť pôžičku, z pozicanych peňazí? Dosť zvlastne
@vevesh nie dúha, ale fuuuha😂
@karolinakr Lenze svokra nie je zo Slovenska, tam je ina mentalita. Tu komunisti znicili vztah k majetku, dedicstvu,... najskor konfiskaciou pody, potom menovou reformou,...
Na zapade europy je to stale o tradicii, ze rodiny zveladuju majetok, ten potom prechadza po smrti na deti. Tie ho zase zveladia pre svoje deti atd. To vidis v Taliansku, Francuzsku, Nemecku,... rodinne farmy, vinice, usadlosti,..., Potom pride niekto z vych. Europy, vidi majetok a zla svokra daj ... To ze niekto v inej krajine ma inu tradiciu, ktora mi nesedi, lebo som z inej krajiny, neznamena, ze je hned haj..l. Svokra si asi tiez mysli svoje o novej rodinke z vychodnej Europy s divnymi zvykmi.
Absolutne necitate s pochopenim textu, ale hned skáčete aká je autorka s muzom beštia vychcana nenažrana....
Skoda ze to sem pisala, miesto trochu pochopenia len udupat a uraziť, vynadat a ukrizovat ako hnusnu bosorku co si dovolila povzdychnut ze svokra milionarka im nechce p o ž i č a ť na rok 20 000 ale pochybne investovat 150 000 to vie, ano a este jej tlieskate....
Du blejt velebnosti
@maciatkolulu zivot sa rozbieha iba v kancelarskej sfere. Ostatne podniky padaju (a s nimi aj cestovny ruch).
@cickamon no mne to vychadzaju mesacne naklady+rezerva, aby nemuseli znova pytat na 1 rok. A v zahranici je 2000 dost malo🙈 Iste su rodiny, ktore ziju z omnoho menej, ale su v podnajmoch .... ale ta latka sa neda okresat zo dna na den, ibaze by predali dom, co tiez nevidim ako vychodisko, i ked ked budu dostatocne zufali, aj to spravia...
@majkeel teda ale ja som sa nedocitala, ze svokra je zo zahranicia😂akurát, že záhadné za ňou môžu letieť. Za 400 eur. A vzhľadom k tomu, mne osobne z toho vychádza, že sú všetci praobycajni Slováci, mladí presťahovaní do zahraničia a stará lakkma beštia si predstav Slovenka ako repa. Inak neviem odkiaľ si, ale moja rodina roky a generácie zveladovala aj za čias komunistov majetky adalo sa to celkom pekne. Byty v centre BA majú teraz veľmi slušne hodnoty
@maciatkolulu nepozrela si si, komu pisem
@maciatkolulu tak nemci davali aj nenavratnu podporu pre firmy, aj pre sukromne osoby, dokonca kazde dieta dostane o 300e naviac koli korone...a o par rokov zdvihnu danovu latku (teda pre sukromne osoby uz na dalsi rok...)😝🙈🙄🤐
@vevesh neviem no, ale muž robí na letisku a rozbieha sa celkom slušne aj cestovný ruch, rovnako reštauračné služby sú slušne rozbehne, hotely a podobne, nepoznám v našom okolí jedného co ostal bez práce a to sú aj ľudia z cestovného ruchu.
@vevesh podľa mňa kto chce cestu nájde.... Nie sú asi zo zabadnutej dediny a písala, že sa vedel muž obracať. Svokra im pomáha, tak ja to nevidím na problem
Treba mať nastavené príjem výdaj tak , aby to vychádzalo.
Ak živobytie v cestovnom ruchu nevynáša treba si nájsť iné odvetvie.
Čo keď aj za rok bude situácia taká istá?
Netreba si zvykať že je svokra oslík otras sa.
Čo by ste robili v situácii keby vôbec nebola?
@vevesh ale ved sama pisala maju naklady 2000 mesacne uz so vsetkym aj stravou a prijem aj teraz pocas korony maju 1500 teda im chyba k zakladnym vydavkom 500 eur... preco by im mala svokra platit uplne vsetky ich vydavky a oni si svoje budu ukladat na rezervu? ked je situacia zla jednoducho na tu rezervu neukladam. to nieje nic hrozne pocas krizy par mesiacov nesetrit a minut vsetko co zarobim. nevidim dovod si este v krize dupnut a just ja chcem 1500 eur mesacne davat na rezervu.
@maciatkolulu u nas ano, sama mam firmu previazanu na dalsie firmy, tak to viem zhodnotit. Trzby kvoli korone u nas poklesli o 95%, a i ked to ide lepsie, este stale sme na nejakych 90% sklzu oproti minulemu roku kvoli korone a partnerske firmy to maju tak isto +/- , takze o nejakom "rozbehu" sa neda velmi hovorit...zatial. A to je uz uvolnenie davno za nami...
@maciatkolulu V tom pripade sa malo cele Slovensko prestahovat pred vojnou do Bratislavy a nakupit tam byty, aby ich vnuci mohli po roku 1989 restituovat . 🙂
Skor myslim rovnomerne rozlozene bohatstvo v krajine. Nie ze v Parizi ziju bohaci a vsade inde chudaci.
@maciatkolulu hej, lebo vsetci zijeme v ba.....aj ini ludia si zili pekne, makali a prisli kapitalisti a vytvorili hladove doliny

Fúúú tak chcieť od svokry nech na rok požičať 20 000 aby ste mali z čoho žiť.....a sťažovať sa že svokra nechce požičať ale zároveń druhým dychom dodať že každý mesiac vám dá menšiu čiastku ak si vypýtate...a ešte sa s ňou chcieť o tom porozprávať z očí do očí....to že vás tlačí do dieťaťa, to nepleť s peniazmi a už vôbec nie že ak požičia, môžete mať druhé dieťa....vy ste svojprávni a sami sa rozhodnete kedy chcete daľšie dieťa......vôbec ale nechápem čo vlastne riešiš - peniaze sú svokryne a keď neche požičať nechce a je jedno že na to má lebo je bohatá.....ty s mužom tiež rozhodujete o vlastných financiách a nikomu do toho nič....si uvedom že ty si tá čo chceš "prinútiť/presvečiť"svokru že je lepšie vám požičať 20 000 ako vám mesačne dávať určitú čiastku - veď to je choré - jej peniaze jej rozhodnutie ako sa rozhodne vám pomôcť....a je jedno čo by viac vyhovovalo vám....od hladu neumierate, hold ten rok sa naozaj môžete uskromniť a znížiť svoje nároky...