icon

Svokra a jej peniaze

20. jún 2020

Na uvod chcem napisat, ze svoju svorku lubim, je to jeden z najlepsich ludi v mojom zivote a pre nase dieta je tou najlepsou babkou. Dala by jej aj to posledne z neba. Ale posledne 2 mesiace ju dost nechapem. Rozumiem, ze so svojimi peniazmi moze robit co chce, ale ja to ako matka neviem pochopit. Nechcem aby ste si mysleli, ze som nejaka zatrpknuta nevesta alebo podobne. Ide o to, ze moja svokra ma vela penazi, zdedila ich po svojich rodichoch.

maciatkolulu
21. jún 2020

@vevesh tak snáď to už pôjde dobrým smerom, aj keď mam obavy z toho, že to nebude nikdy ako predtým... Držím palce, nech sa vám to rozhybe

vevesh
21. jún 2020

@cickamon ale to je jedno, aj ked chcu 20tisic. Mozno sa musia preorientovat profesne, vyriesit otazku cestovneho ruchu a ich prace. To je jedno. Svokre to zdvovodnili a presne povedali podla autorky. Svokra ma viac ako milion, oni chcu iba oficialnu pozicku (v zahranici si ju velmi lahko vymoze pokial nebudu platit), kedze ide o jej syna a vnuca, nevidim problem. Co ma syn z toho, ze ona investuje na jeho meno 75tisic (o co vobec nema zaujem a ani ju neziadal a je to aj dost pochybne, ci sa to navrati spat) , ked sa k tym peniazom nemoze dostat vtedy, ked to potrebuje jeho rodina...

vevesh
21. jún 2020

@maciatkolulu nie to nebude, a je chyba si mysliet, ze to bude tak, ako predtym. Tak ale dufam, ze to pojde k lepsiemu ako doteraz...😇

ljzozv
21. jún 2020

Ani u nás na Slovensku to predsa ešte nie je rozbehnuté...
Veľké podniky stále nejdú na plno a tým pádom tie menšie s nimi previazané tiež nejdú v plnej miere.
Zakladateľka písala, že sa ešte nerozbehli v sezóne a september je hraničný termín na zarábanie, čiže potrebuje vykryť jeden rok v podstate už do druhej sezóny.
Vy vidíte len sumu, ktorá je pre nás slovákov nadpriemerná, je to ale reálna suma, ktorú potrebujú v priemere na mesiac oni.
A k tým znižovaním nákladov na mesiac krásne napísala
@vevesh , nie všade je to reálne a rozumné.
Nezískajú tým nič, iba stratia.
Jedine mínus je, že ktovie ako to bude na budúci rok s turizmom...

maciatkolulu
21. jún 2020

@majkeel Tu komunisti znicili vztah k majetku, dedicstvu,... najskor konfiskaciou pody, potom menovou reformou,...
Na zapade europy je to stale o tradicii, ze rodiny zveladuju majetok, ten potom prechadza po smrti na deti. Tie ho zase zveladia pre svoje deti atd. To vidis v Taliansku, Francuzsku, Nemecku,... rodinne farmy, vinice, usadlosti,
Nepísal si o mieste a áno aj slovenské rodiny si vedia vážiť majetok a aj zveľaďovať a mat vzťah k majetku

bettie
21. jún 2020

@iviacik presne toto mi napadlo. Rodicia nemaju povinnost starat sa o deti po 18-tke, nie su povinni starat sa a venovat sa vnucatam .... a kopec inych "nie su povinni". To bude ten svet vyzerat, ked budu vsetci takto rozmyslat. Dufam, ze sa stale najdu taki, co bude pomahat, aj ked to "nie je ich povinnost", a svojim detom pomozu aj ked budu mat napriklad 50 rokov, su to stale ich deti. V opacnom pripade nechapem, naco ich vobec priviedli na svet, mohli si usetrit vydavky a cas.

karolinakr
21. jún 2020

@gelifil
@majkeel z toho vyplyva, že treba nielen makať, šetriť, odopierať si, ale aj žiť.Lebo vždy pridu nejaki fašisti, komunisti, korankrizy, bankroty, nezamestnanosŕ a všetky uspory odidu do deraveho vreca

majkeel
21. jún 2020

@karolinakr No vies. Keby som bol byval mal milion ... 🙂
Keby clovek chcel a citil to tak, nemusi mat milion, makne 2-3 mesiace navyse a moze poslat pomoc komukolvek. Sirotam, psikom v utulku, svojej aj cudzim rodinam v nudzi,...
Preto slovne spojenie: "Keby som bol byval mal milion, tak by som ..." beriem trosku ako vyhovorku. 🙂 Sorac, pomohol by som, ale nemam, lebo co zarobim, miniem hned na seba, nech pomahaju "zli" milionari. 🙂 Na milion treba casto dret cely zivot. Preto su milionari, ktorym to prislo lahko (zlodeji v politike) a su "milionari", ktori na to co maju, potrebovali cely zivot a nepojdu celozivotne vysledky rozhadzat hned na pomoc marnotratnym ludom, kde to ani netreba. Kde staci zosekat zbytocne vydavky na poistne, mobily,... Je lepsie ukazat detom, ako si maju zarobit, ako im dat vsetko na tacke. Ja by som svojmu dietatu pomohol tym, ze mu dam vzdelanie, kupim mu byt, dam mu ho, stale ho vlastnim ja a zdedi ho az po mojej smrti. Aby ho nenapadlo prepisat na prveho idiota, alebo predat, peniaze minut, aby necakalo s natiahnutou rukou, ze ocko bude cely zivot pracovat a ono sa bude cely zivot iba zabavat a oddychovat.
Ber to ako prekaranie, nie ze schvalne nesuhlasim. ;)

gelifil
21. jún 2020

@bettie Presne moja rec!!! Naco ich mali, tie deti....Inak vies co, ukazalo sa to aj teraz pocas krizy a naslednom otvoreni skol a skolok, ked rodicia nevedia vydrzat svlastnymi detmi a reakcia mnohych aj tu na MK bola, ze deti su pokracovatelia rodu a aby mal kto dedit!!!To je hlavny dovod mat ich.😨😨😨..a potvrdila mi to aj riaditelka zo skolky: Nie kazdy miluje svoje deti tak ako Vy. Cudovali by ste sa!

gelifil
21. jún 2020

@karolinakr ano, ano...netyrat deti cele detstvo suchymi rozkami s pastikou

gelifil
21. jún 2020

@majkeel ale ved presne o tom autoarka pise!Svokra prachy zdedila, v zivote pracovala par rokov, dokonca na vlastne deti sa vysrala🙄

bmuller
21. jún 2020

@majkeel Tak neviem, autorka pise o normalnom sposobe pozicania na zmluvu (teda dokumentom, podla ktoreho by mohla svokra vyvodit sankcie v pripade neplnenia podmienok) Akoze na jednej strane tu vsetci drukuju svokre, ale na druhej si myslite, ze autorka s muzom su podvodnici, ktori ju chcu odrbat - hoci ten sposob so zmluvou sami navrhli? ☹
Autorka, a co keby ste znizili "poziadavku" na 10 000? Aj to by vam pomohlo, a svokra by na nizsiu sumu mozno skor pristala...

luccija
21. jún 2020

Veď písala, že za opatrovateľku či škôlku dá viac ako zarobi, lebo reštaurácie turizmus sa ešte nerozbehli.Ved sa lieta týždeň či dva čo čakáte? Toto je chyba, keď obaja robia v rovnakom odvetví.Nedaj Boh si jeden zlomí nohu, ochorie, chrbtica a sú nahrati.Treba popremýšľať nad zmenou práce roky pribudaju.Moja kamarátka žije na Malte a sú úplne v koncoch ona robí v cestovke on kuchar.Ich výdavky sa mi nezdajú velke, keď dokázali našetriť na dom, ušetriť asi majú v hlave Filipa😀o tom je rodina pomôcť, keď treba.A je z čoho.Bud by som predala auto, alebo opatrovateľka a do práce aj za cenu malej výplaty. Do ďalšej pôžičky v žiadnom prípade by som nesla nikto nevie kedt príde druhá vlna a aký bude ďalší rok

laguna28
21. jún 2020

Ja kebyže mám toľko peňazí ako tvoja svokra, tak by som svojim deťom určite požičala a možno aj dala. Neviem si predstaviť čo ju v tom blokuje, každopádne je to jej rozhodnutie a jej peniaze. S tým asi nič nenarobis. Ja napr. to tiež nechápem. Pre vnúčatá aj modré z neba ale deťom nepomôžem? No možno sa obáva že jej to nevrátite, alebo má so svojimi peniazmi iné plány o ktorých neviete. Je ťažké posudzovať, prečo vám nechce požičať. To musis zistiť od nej.

gelifil
21. jún 2020

@bmuller Kazdy nie🙄...slor si myslim a vidim tam riziko, ze svokra tie peniaze moze este pekne rozflakat. netusi, ako sa na ne tazko maka. Jej spadli z neba, nikdy poriadne enpracovala.

luccija
21. jún 2020

@bettie sebectvo hýbe svetom.Uz ani rodina nie je čo byvala.

cickamon
21. jún 2020

@vevesh ja to poviem takto z mojho uhlu pohladu, mat ja milion a dieta ma ziada o pozicku nedam....rovno mu peniaze darujem lebo ako som pisala tie splatky mi ako milionarke nepomozu a keby neplatili tak aj keby sa vymahat dalo lahko, hanbila by som sa jak pes ich zalovat za peniaze co mi netreba, teda pozicka ee, na druhu stranu darovat vpohode, ale len taku ciastku aku potrebuju nie aku si vypytaju aby netreli biedu ale ani aby si vyskakovali za cudzie....

asia83
21. jún 2020

@majkeel Unikla vám podstata. Matka zdedila veľa peňazí. Syn je v núdzi. Nikdy od nej peniaze nepýtali ani nedostali. Vy musíte byť inak bezcitná, keď takto uvažujete. Rodičia, to nie je iba porodiť dieťa, dať mu jesť, spať, to je aj pomôcť mu, keď to potrebuje. Nie je úžasné vedieť, že je tu niekto, kto vám pomôže, keď to bude nutné? Nehovorím o "vycuciavaní" rodičov či zobrať im celý dôchodok či úspory, ale o pomoci.

vevesh
21. jún 2020

@cickamon v tom suhlasim- len tych 20tisic na zahranicie nie je vela. Je to malo, kedze priemerny rocny plat 1 zarabajuceho cloveka je cca. Nad 25tisic rocne (a to da bavime este o chudobe). A oni potrebuju vykryt cca. Jeden rok.

zuzi56
21. jún 2020

Sú to jej prachy, vy ste mali šetriť keď ste mali prácu, nie sa spoliehať, že ak niečo príde svokra pomôže.
Jedno dieťa je podľa mna nič extra nákladné,

ovaaa
21. jún 2020

Riesila by som pracu na poobedie. O dieta by sa postaral muz, ked pride z prace a tych par hodin kym pride muz by mohla vykryt svokra ak by s tym suhlasila.Ak by to neslo takto nasla by som si nieco na vikendy a muz by bol komplet gazdinka.

vevesh
21. jún 2020

@gelifil no to je o tom, ze nie kazdy je pripraveny na rodicovstvo a vsetko, co to obnasa...moji rodicia mali deti skoro a cely zivot sa snazia "vynahradit si to". Clovek uzrozumeny so svojou ulohou a zodpovednostou nema problem detom pomoct a byt ich oporou (aj mentalnou, ak uz financie nie su, kedzw tie su vrtkave ako osud...)

bmuller
21. jún 2020

@gelifil tak to uz bude svokrin problem ked ich rozflaka - lehce nabyl, lehce pozbyl.
Nie som zastancom toho, aby rodicia dotovali dospele deti pri hocjakej prilezitosti. Ale treba zohladnit kazdu situaciu individualne a zda sa mi, ze tu by (oficialne spisana) pozicka nemala byt az taky "problem", ale ustretovy krok. Ze asi by mladi privitali skor tuto formu pomoci nez to, ze svokra im kupi blbosti a zaplati letenky...

cickamon
21. jún 2020

@vevesh ale to je vpohode ze 20000 nieje vela...presne to co som pisala ze by som robila ja, podla mna robi aj ta svokra...kazdy mesiac im da tolko kolko potrebuju, nieje to tolko kolko chcu, ale vyziju vpohode a necaka nic spat ...ziadne splatky, zmluvy, pozicky....ziju vpohode a da im vzdy tolko aby nekrachli len ze si neusetria...nooo boooze, aj tak keby im dalsi mesiac trebalo o par 1000 eur viac ze by sa im pokazilo auto ci spotrebic verim ze im da aj to, len nemaju rezervu na vlastnom ucte ale u nej...

majkeel
21. jún 2020

Inak, zaujimal by ma opacny pripad. Keby mlada nevesta zdedila milion (my vlastne ani netusime, ci ma svokra naozaj tolko, ci nema uvery, dlhy,...), ci by podporovala staru svokru, co nevie vyjst s peniazmi a prisla by (po pravdepodobne) nenavratnu pozicku 20k. 🙂 Co vy na to?

majkeel
21. jún 2020

Proste som za zodpovednost a za to, ze mladi maju vzdy cas si este zarobit a po starych nakoniec aj tak zdedia. Stari tu sancu uz nemaju ...

dskjhfdlkdjhl
21. jún 2020

@gelifil ja napr. svoje deti milujem zo vsetkeho najviac a nemali sme najmensi problem vydrzat ako rodina spolu pocas korony. Ale ak by v dospelosti chceli fungovat sposobom, ze my s muzom sme povinni starat sa o ne, tak to budem povazovat za svoje najvacsie zlyhanie vo vychove. ja im rada pomozem a je mi jedno ci maju 10, alebo 50, ale aby niekto takto drankal a po odmietnuti sa stazoval, tak to je uz silna kava.
Aj zakladatelka, na jednej strane pise, ako svoju svokru miluje a na druhej strane sa dozvieme, ze ta zena sa o deti nestarala, robila par rokov a peniaze jej len tak spadli. No, ved nam to moze byt jedno, ale tipujem, ze keby im svokra dala 20 000, tak bude zle, ze nedala 40 000, lebo aj to mala a teda mohla, nie mohla musela. Ale tak, kazdy nech si vychovava ako vie a zne to, co zasial.

majkeel
Autor odpoveď zmazal
gelifil
21. jún 2020

@dskjhfdlkdjhl nemyslsim si, ze ide o drankanie...normalne chceli pozicku, ktoru im ona v tazkych casoch mohla poskytnut, rsp darovat....neda, neda, zariadia sa inak

dskjhfdlkdjhl
21. jún 2020

@gelifil Pozri, ona im pomaha, akurat nie takym sposobom, akym oni chcu. Ale su to jej peniaze a jej dobra vola, takze ak nechcu ten sposob, tak nechcu, ale nech sa nestazuju a nech si pozicaju inde.