icon

Svokra a jej vplyv na náš život

mimusiak
5. aug 2016

Ahojte,chcela by som Vás prosiť o rady a pripomienky k mojmu životu so svokrou, nakoľko sú situácie ktoré si neviem vysvetliť neviem ich pochopiť, prípadne ma poteší aj Váš názor na celkovú situáciu ( ajkeď viem že je to opis len z mojej strany).

keď som otehotnela neboli sme s manželo zobratý a neplánovali sme bábatko. Ja som dobre zarábala a práve som kúpila byt cez hypotekárny úver. Manžel zarábal a aj zarába ronako ako ja 🙂 takže aj keď to nebolo všetko dokonale mali sme strechu nad hlavou ( slušny prerobný zariadeny byt). Svojim rodičom som povedala že som tehotná a znášali to celkom dobre hneď organizovali svadbu a este som sa nestihla ani spamatat že som tehotna. Svokre sme oznali ze som tehotna z jej strany nebola nejaka extra reakcia nemozem povedat ze negativna ale nemastna neslana.

Celú svadbu naplanovala moja mamina taktiez vsetko zaplatila obehala a vybavila svokra dala spravit slanu tortu a donisla pagace. Nikdy ju nenapadlo sa opytat niečo ohladom financii ale OK.

Stahovanie do novehu vybalovanie sme si poriesili sami akurat zopar veci pomohol zobrat ocino, ktorý s manzelom vymalovali cely byt ( ja som bola uz cca 5-6 mesiaci 🙂 )upratat cely byt po malovk nam prisla pomoct aj svokra ale samozrejme po svojom jednou handrickou utierala kupelku okna aj linku ale nekomentovala som to brala som to tak ze ved ja si to umyjem este raz. Samozrejme snazil sa navarit nieco aj ked nechapem preco varila v mojej kuchyni, mne taketo veci vadia, a nedovoli si ani moja mama a ona bez opytania.

ked som zostala na rizikovom samozrejme sa snazila chodit niekolkokrat do tyzdna akoze mi pomahat.... ja som predtym ako prisla vyupratovala cely byt ved neh je vsetko typ top. Ked sa jedneho dňa objavila vo dverach s chladeným kurčatom a vlastným pekáčom tak ma išlo rozdrapit!!! samozreje ze jej neuslo ze sa mi to nepaci tak pre istotu sa vzdala myslienky piect kura ale nezabudla zavolat synacikovi ci by si nedal rizoto a on ze samozrejme mamicka a tak sa svokricka pustila do varenia pre svojho synacika v mojej kuchyni, čudujem sa že vtedy nemusela volat 112 že som dostala kolabs!!!

po narodení maleho ka nam chodila kazdy den od rano do vecera do siedmej cca asi tyzden potom som to stopla lebo som to uz nevydrzala manzel jej samozrejme velmi jemne povedal ze nie. Na treti den ako som si doniesla hrusta domov mi povedala ked som ho kupala a plakal ze to je tyranie dietata!!! čize perfktne povzbudenie mladej mamicky .... potom presadzovanie plavania ... ona ho bude vozit na plavnie!!! atd

potom zacali financne problemy... nikdy nebola na tom dobre s financiami kupila si dom v ktorom zije uz 8 rokov bez pozicky ale z neviem akych dovodov sa dostala do takych dlhov ze mal vypnutu elektriku plyt atd... manzel si dal vsetko prepisat na seba aby zila ako tak dostojne ale potom sa to prevalilo spravila dlhy aj nam cc 800e uz sa to taha dlho. viackrat som s nou mala konflikt vykricala som jej vsetko vyhodila z bytu! ale nevie pochopit ze u nas v byte sa nemoze spravat ako doma je u nas na navsteve, manzel pristupoval k tomu vsetkemu velmi laxne ale uz sa to zlepsuje.

maleho som jej dlhsie nedala a nemoze s nim byt osamote nakolko nema kredit na mobile nikomu nepovedala a zobrala si maleho keby sa nieco stalo jej argumntacia bola ze ved 112 je zadarmo!

raz mu chcela zalozit nejake sporenie, zavolala manzelovi nech jej da udaje maleho ked sa manzel vypytoval ze na co tak mu povedala ze mu chce zalozit sporenie manzel jej slusne povdal ze ona ma co platit a toto zabezpecime mi. jej reakcia nech jej da udaje maleho a mi nech si robim co chceme! a samozrejme poza moj chrbat nech o nicom neviem!

neakceptuje ked nieco poviem neakceptuje ma ako matku, stale rozprava muzovi ze maleho prekrmujem ze je chore z ho tolkokrat v noci kojim ze ho stale vlacim na rukach atd

maleho sa snazim vychovavat podla montessori pdagogiky ju neikdy nenapadlo nieco pozriet o tom na internet ale sledovanie športovych zapasov to ma kazdy den 🙂 a pritom je pedagogicka.

Manzelovi rozprava ze som sekera a hysterka dokonca ma raz poslala na psychiatriu. ona je vypočítavy clovek, ktoremu strasne vadi ze uz nemanipuluje so svojim synom ze jednoducho uz nie je ona a syn nezdielaju financie ale som JA ktora nedovoli aby sa miesala a starala.

Som dominantna povaha a nedovolim aby som sa smuzom hadala za nu nedovolim aby ho ovplyvnovala citovo vidierala a miesala sa do nasho zivota do nasj vychopvy nasho syna!

s manzelom sme si velmi vla veci vyjasnili vela povedali a este nas caka dlha cesta ale je tam SVOKRA ktora narusa casto nas vztah s manzelom, hapem ze je to manzelova mama a ma k nej citovy vztah ale nie je to zdravy vztah ona ho vyuziva zneuziva a citovo vydiera je to smutne ale je to tak. Dokonca ked bola v dlhoch syna dotlacila aby kupil od nej dom v ktorom byva ona a pozicku teda platim doteraz .... je to smutne z vyuziva syna ....

mame babatko ale ja pracujem na matersej mame rovnaky prijem s manzelom staram sa o domacnost a syna... keby som nekupila ja byt jemu pozicku nedaju nakolko uz jednu ma koli mame nemali by sme kde byvat... myslim si ze svokra by sa mala tesit neveste ktoru ma ale zial to tak nie je ... momentalne sa s nou nerzpravam odmietam to ja ju nepotrebujem a maleho moze vidiet len v mojej pritoomnosti nikdy nie sama aj to len koli manzelovi.

prosím napiste mi na tuto situaciu Váš nazor.

Ďakujem a prepáčte za dlhý prispevok ale uz som to potrebvala dostat zo seba

pribinak
5. aug 2016

@mimusiak pises, ze si oznamila, ze si tehotna, ze svokrina reakcia nic moc, ja trosku nechapem niektore zeny, co si cakala ohnostroj?
zas keby zacala svokra nakupovat, tak by si pisala, ze nakupila a ani sa neopytala, ze ty chces ine
keby ti kazdy druhy den volala ako sa citis, aj to by bolo zle, lebo otravuje, neda pokoj

toto nepisem len tebe, pisem vseobecne, ze niektori ludia nie su s nicim spokojni

ivana11155
5. aug 2016

Ja som sa nasla v tvojom prispevku, v tom ako prezivas zaciatky fungovania so svokrou po pribudnuti dietata do rodiny. Aj ja som bola sekera, aj moja svokra bola manipulativna a takisto sa stazovala manzelovi ako je o deti zle postarane, takisto mala tendenciu chodit bez ohlasenia atd. Ale: treba stanovit hranice, zozaciatku budu vyzerat, ze su velmi tvrde ale vsetky strany si casom zvyknu a casom to vobec nebudu riesit. Ide o to, ze ak to neporiesis teraz, nezhody so svokrou vam mozu velmi negativne ovplyvnit vas vztah s manzelom v buducnosti, lebo je mozne, ze sa vsetko bude len stupnovat. A este k dlhom: pripajam sa k ostatnym nazorom, ze tiez nechapem, preco si to dovolila, ale na druhej strane byt kupeny pred svadbou je len tvoj a manzelov nie, mozno preto na seba prepisal svokrin dom, aby mal aj on nejaky majetok? A splacate vlastne zo spolocnych penazi tvoj byt a svokrine/cize manzelove dlhy, mne to vyjde, ze je to 50na50. Ci?

rondicka
5. aug 2016

@sasa1310 kks ,ty musíš mat ale v sebe asi dost nenávisti k ludom všeobecne,v každej téme ,,čo som mala možnost sledovat,,len urážas,ponižuješ 🙄 🙄 🙄 ty si asi sama dokonalost..a inak,ona píše ,že rodičia síce pomáhajú,ale nemusia 😝 😝 😝 ale tak,kto chce si niečo dokazovat,príležitost si vždy nájde... 😉

libawet
5. aug 2016

@mimusiak no vieš, nenapísala si všetko,a ani sa to nedá, takže sa nečuduj, že potom tu dochádza k nedorozumeniam...ono niekedy tieto fóra nie sú veľmi praktické na rozoberanie takých chúlostivých vecí a každý to chápe po svojom, potom dochádza aj k urážkam a zbytočným zlým rečiam...navyše, napísala si nám len Tvoju stránku veci, čo je pochopiteľné....lenže je aj druhá strana - čo je Tvoja svokra - jej pohľad, jej názor na vec...je to ťažké takto....ale naozaj by sme sa tu nemali urážať, život je ťažký aj bez toho, nemyslíte?

andova
5. aug 2016

@libawet dakujem presne tie otázky si kladiem ja. Ona nie je na dôchodku ale pracuje a zarobí celkom do re len ma potrate spotrebaky úvery aj z nebankoviek a nevie to splácať a na čo to všetko minula ja neviem niečo prehrala ostatne neviem lebo aj kúpeľmi čo sa predávala robil manžel s mojimi rodičmi.... A ta nehnuteľnosť ja by som ho nemala ani ako víkendový dom katastrofálny stav

maciatkolulu
Odpoveď bola odstránená
moni244
5. aug 2016

@mimusiak co prispevok, to perla, cize ty pracujes, aby si zabezpecila rodinu, ty soferujes, ty nakupujes a muz robi co? Drzi usta a krok pri tebe? A este ti aj rodicia musia financne pomahat?
Dufam, ze aj manzelovi vravis, ze ty pracujes, ty zabezpecujes rodinu, lebo ak ano, za chvilu ho to prestane bavit a najde si nejaku menej doseba zahladenu osobu, si jedinacik, vsak? No nic

mimusiak
autor
5. aug 2016

@moni244 tak ale ja som písala fakty ktoré su realitou ... Je povyseneckost ked ja robím nákupy lebo šoférujem chodím do roboty a zarobím? Manžel tiez chodí do roboty podieľa sa na výchove nášho syna a na domácnosti.

mimusiak
autor
5. aug 2016

@maciatkolulu ano mam syna ale nikdy ho nebudem citovo vydierať nikdy mu nebudem robit dlhy .... Som prajem povahy ja si svoje chyby uvedomujem a priznávam ... A to ze mam vysokú školu nepovažujem za dôležité v tomto príspevku.

moni244
5. aug 2016

@mimusiak a zase ja ja ja, no si fakt chudatko, vsetko je na tebe a este aj hnusna svokra robi naprotiven

mimusiak
autor
5. aug 2016

@libawet ano máš pravdu zivot je ťažký napísala si pravdu ze to musím brat aj ináč urcite nad tým porozmýšľam ... Dakujem

mimusiak
autor
5. aug 2016

@moni244 tak mam klamať ze to vo som napísala nie je pravda? Ja som sa neprišla hádať a ani nikoho urážať...

moni244
5. aug 2016

@sandrasofia ze zavist 😀 co jej mame zavidiem? Ze vsade len ja, ja, ja? 😀 alebo vysku, pracu, alebo to, ze ju financne dotuju rodicia? Ze si anibsvadbu nevedela sama zaplatit? Nebud smiesna, mam svoju domacnost uz dlhe roky, ked pride moja mama, svokra, kludne navaria, ak chcu, ja u svokry nevarim, ale to preto, ze ona stale vari na peci a to ja neviem

moni244
5. aug 2016

@mimusiak nie, ty len cakas pritakavacky, inac okolo seba kopes

mimusiak
autor
5. aug 2016

@ivana11155 nie tak celkom lebo ja som platila byt z časti hotovosťou a za dom je vyšší úver ako za byt. Svokrin dom kúpil za slobodna a splácame ho spolu

mimusiak
autor
5. aug 2016

@rondicka dakujem ...

sandrasofia
5. aug 2016

@moni244 kludne navaria akk chcu? A to akoze preco? Aby si si ty chudatko oddychla? Nedopustila by som to. Inak ty stale vo fore do kazdeho vyryvas, co som si uz nie raz vsimla, takze s tebou sa ja nemam o com bavit

mimusiak
autor
5. aug 2016

@pribinak chápem tvoj príspevok ale nečakala som ohňostroj ale myslím si ze môj syn keby si našiel partnerku ktorá ho vedie k lepšej zmene tak som vďačná som vďačná ze ma rodinu ze sa nevesta stará ze ho podporuje a záleží jej na tom aby bol štastný...samozrejme nie som dokonala mam chyby ale snažím sa najmä voči manželovi správať úctivo ale voči svokre mi to nejde hneval sa na ňu ze ma takýto postoj voči svojmu synovi. A to ze sa zaujíma o vnúča je v poriadku ale to neznamená ze sa jej budeme prispôsobovať. Obidvaja pracujeme vieme malému kúpiť čo potrebuje nechceme nič od nej ale tiez mame zadelene čas a ona je sama ma čas tak sa musi prispôsobiť a samozrejme ked príde a je tu do siedmej večera tak to narúša aj režim maleho a aj nas

ariannazara
5. aug 2016

odrazu aké ste všetky zastankyne svokry a utocite na autorku aby sa neposrala a podobne no dala by som Vám ju na týždeň domov či by ste sa všetky čo tu komentujte NEPOSRALI !!! ja mať takú svokru tak ju spakujem kade ľahšie a už by videla žeby môj manžel a ja sme splácali jej dlhý tak vo sne v tom tá vôbec obdivujem!

moni244
5. aug 2016

@sandrasofia pretoze chcu 😉 lebo ked pridu, tak nielen na jeden den, ale min.na tyzden a chcu ma odbremenit, ked som v praci, ale to ty asi nepoznas, takuto starostlivost od rodiny

6699333
5. aug 2016

@mimusiak ja ta uplne chapem a suhlasim a bolo by nacase aby aj tvoja svokra pochopila ze jej syn ma tiez uz svoj zivot a rodinu 😉

mimusiak
autor
5. aug 2016

@ariannazara dakujem. Ja vlastne niektorým prispevkom nechápem lebo podľa mna nie je v poriadku ked mladá rodina sa snaží fungovať a žiť a maju platiť svokryne dlhy ktoré si narobila a pritom ona si užíva chodí na výlety wellness atd ja nechcem nič od nej len nech nerobí problémy a dlhy. A peniaze prehrala

jana_eyre
5. aug 2016

necitam diskusiu zatial, reagujem cisto iba na tvoj prispevok..
a ked uz sa pytas na nazor ostatnych, tak budem uprimna, ak sa neurazis..

co sa tyka tvojej svadby, uprimne nechapem, preco by mala svokra alebo mama cokolvek organizovat a platit - aj ked viem, ze to byva zauzivane, ale mna napr. zas mrzelo, ze moja svokra trvala na tom, ze nam ma platit svadbu, aj ked nam to pomohlo - som jej za to velmi vdacna, ale zaroven sa citim trapne.. lebo sme boli uz takmer 30tnici s domom a druhym dietatom na ceste, jednoducho ziadne deti ktore prave skoncili skolu a potrebuju pomoc.. aj ked viem, ze svokra na to peniaze ma a snivala o tom, tak som jej skor po kratkej, nekonfliktnej vymene nazorov ustupila..

navyse ak maju rodicia financne problemy, co zrejme svokra ma, ked ma tvoj muz hypoteku, nevadilo by mi ani zdaleka, ze donesie len pagace a slanu tortu..

cim sa dostavam k dalsiemu problemu - to predsa nebolo rozhodnutie svokry, ze sa tvoj muz zadlzil ale jeho rozhodnutie, ktore mal konzultovat s tebou a spolocne ste sa mali rozhodnut.. predpokladam, ze uz bol dospely, ked si bral hypo na majetok mamy..

taktiez som bola s prvym dietatom na rizikovom, nikto mi nepomahal, co mi vlastne mali pomahat, ved som sa starala len o seba.. aj teraz som na rizikovom, doma mam dve deti a nikto mi nepomaha zas - iba manzel ked pride z prace a svokra ked potrebujem ist k dr. lebo niekto musi davat pozor vtedy na deti..

so studenym kuratom som to moc nepochopila, co bolo na tom take zle, ale ja uz som vo vysokom stadiu tehotenstva, tak to bude asi tym 😀

toto su proste take banality, co ti vadia a je to iba o pristupe.. jediny naozajstny problem je, ze tvoj muz je zadlzeny kvoli niekomu inemu ako svojej primarnej rodine - to je ale najma chyba jeho, nie tvojej svokry..

zas na druhej strane si ale neviem predstavit, ze by som trvala na tom, ze keby mala moja svokra financne problemy aby muz nepomohol vlastnej mame.. ako ale narobila dlhy neviem, mozno sa dozviem v diskusii, ktoru si precitam neskor..

u nas v rodine sa ale pomaha vzdy kazdemu - ci uz sme pomohli my nasim surodencom, alebo surodenci pomohli nam a hlavne nam pomohla svokra.. /inak preco je vlastne normalne, ze svokra ma pomahat financne a naopak to uz normalne nie je? svojim rodicom by si nepomohla, keby si mohla?/

tak ci tak - jednoducho raz pises, ze pomaha malo, zaujima sa malo - potom zas vela sa stara do vsetkeho.. ja som tiez dominantna povaha, ale voci svokre mam proste urcitu uctu a mam ju rada.. nie je dokonala, ma kopu chyb ako ja, ale vychadzame spolu dobre.. podla mna preto, lebo sa snazia obe strany..

neviem posudit, ci sa snazi nejako tvoja svokra, ale ty sa snazis s nou vychadzat bez konfliktov? podla mna ked clovek vidi problem v kazdej malickosti, tak sa ani tak moc nesnazi..

sorry za uprimnost, ale opakujem, pytala si sa, co si myslim napr. aj ja.. tak toto si myslim aspon na zaklade uvodneho prispevku a problemov v nom.. kazdy konflikt vznika z dvoch stran..

mimusiak
autor
5. aug 2016

@6699333 dakujem ja viem ze aj ona mala zle detsvo a podmienky ale to ju neospravedlňuje ze je nezodpovedná a nám robi problémy. Manžel sa ma zastane ale viem ze jej správanie mu ublizuje

libawet
5. aug 2016

@sasa1310 moment, ale nie sú dlhy ako dlhy. Autorka predsa písala, ako k tým dlhom svokra prišla - nerozvážnym spôsobom života, hazard...to akože by mal platiť jej syn, a teda tým pádom aj synova rodina?! A z akého dôvodu? Takúto svokru by som zatvorila do ústavu, aby nemohla škodiť sebe a ani okoliu.

6699333
5. aug 2016

@mimusiak ale vzdy to tak bude ze sa bude starat s tym uz nic nenarobis je to jej dieta len by sa mali stanovit hranice odkial -pokial 🙂

sardinka335
5. aug 2016

@maciatkolulu a sak to ma jedinu paku....vydierat cez dieta, ze ho neda...sak to je ubohost najvyššieho zrna. Presne ako pišeš, časom sa z nej moze stat ,,ex,, a mama ostava. Ja mam mamu fakt ze ,,rapla,, ked ju to chyti, svokra ma tiez sovje muchy ale inak je velmi dobra, ale toto čo piše dotyčna je ,,cu fil,,.
Co by som za to dala aby mi občas niekto prišiel pomoct, uvariť a keby niekto prišiel ze u nas upeče kura ešte ho aj donese ...ved nehovorim, kazdy den, ale proste akakolvek pomoc som rada. Moja svokra ma dementnu 85 ročnu mamu u seba doma nemoze chodit pomahat, cely den sa o nu stara. Moja mama ako pomoze ale tiez neni na špagatiku, ešte robi.

ciernypes
5. aug 2016

@mimusiak tak si to napisalacele zle☺mala si zacat .hernou.prehratymi peniazmi vo vyske 15000e a dlhmi.tak hy si tu mala podporu.to uplne chapem.ze mas z toho nervy.tieto veci ako kuchyna a take blbosti si tu ani nemala spominat.lebo ozaj su absolutne nepodstatne. a ked chces radu.ver ze tu najdes aj kritiku s tym musis ratat...no nic ine Vam neostava len si sadnut za stvol,vsetci traja a vylozit karty....dolezite je aby svokra nerobila hlavne dlhy. z tvojej stany .neodhabaj tu svokru ak sa polelsi s tymi dlhmi a daj jej druhu sancu.mozno svokra potrebuje odbornu pomoc.ked sa ventiluje medzi automatmi.kde preharava velke peniaze.drzim palce

laura1804
5. aug 2016

@nikolka1986 T si asi robis srandu 🙂 teda dufam, ze to bolo myslene ako sranda...mne keby svokra bez opytania prisla varit do mojej kuchyne, tak by to bolo posledny krat, co videla moju kuchynu.

mimusiak
autor
5. aug 2016

@jana_eyre dakujem za tvoj príspevok. Ano manžel si bral hypotéku ked bol dospelý so mnou nekonzultoval lebo vtedy sme boli kamaráti nič ma do toho nebolo. Viem ze ma dlh a s tým som sa za neho aj vydala 🙂 to ze svokra robi dlhy uz dlhodobo je problém prehraných peňazí potom dlhy úvery v nebankovkách atd nespláca splátky a potom ani mesačne splátky plyn elektrina atd to jej vypli a tam sa to prepísalo na manžela a potom zase dlh na manželove meno čo sme museli vyplatiť medzitým požičiavané 30€ inokedy 50€ atd ona je zarábajúca žena keby bola nevládna na dôchodku a neprehrá peniaze samozrejme pomôžem ale nie za takýchto okolnosti. Ja sa uz nechcem snažiť zlepšiť vzťahy uz ju len tolerujem za manžela.... Na svadbu som nemala lebo našetrené peniaze som použila na kúpu bytu čiže časť som dala hotovosť a časť uver