icon

Svokra a jej vplyv na náš život

mimusiak
5. aug 2016

Ahojte,chcela by som Vás prosiť o rady a pripomienky k mojmu životu so svokrou, nakoľko sú situácie ktoré si neviem vysvetliť neviem ich pochopiť, prípadne ma poteší aj Váš názor na celkovú situáciu ( ajkeď viem že je to opis len z mojej strany).

keď som otehotnela neboli sme s manželo zobratý a neplánovali sme bábatko. Ja som dobre zarábala a práve som kúpila byt cez hypotekárny úver. Manžel zarábal a aj zarába ronako ako ja 🙂 takže aj keď to nebolo všetko dokonale mali sme strechu nad hlavou ( slušny prerobný zariadeny byt). Svojim rodičom som povedala že som tehotná a znášali to celkom dobre hneď organizovali svadbu a este som sa nestihla ani spamatat že som tehotna. Svokre sme oznali ze som tehotna z jej strany nebola nejaka extra reakcia nemozem povedat ze negativna ale nemastna neslana.

Celú svadbu naplanovala moja mamina taktiez vsetko zaplatila obehala a vybavila svokra dala spravit slanu tortu a donisla pagace. Nikdy ju nenapadlo sa opytat niečo ohladom financii ale OK.

Stahovanie do novehu vybalovanie sme si poriesili sami akurat zopar veci pomohol zobrat ocino, ktorý s manzelom vymalovali cely byt ( ja som bola uz cca 5-6 mesiaci 🙂 )upratat cely byt po malovk nam prisla pomoct aj svokra ale samozrejme po svojom jednou handrickou utierala kupelku okna aj linku ale nekomentovala som to brala som to tak ze ved ja si to umyjem este raz. Samozrejme snazil sa navarit nieco aj ked nechapem preco varila v mojej kuchyni, mne taketo veci vadia, a nedovoli si ani moja mama a ona bez opytania.

ked som zostala na rizikovom samozrejme sa snazila chodit niekolkokrat do tyzdna akoze mi pomahat.... ja som predtym ako prisla vyupratovala cely byt ved neh je vsetko typ top. Ked sa jedneho dňa objavila vo dverach s chladeným kurčatom a vlastným pekáčom tak ma išlo rozdrapit!!! samozreje ze jej neuslo ze sa mi to nepaci tak pre istotu sa vzdala myslienky piect kura ale nezabudla zavolat synacikovi ci by si nedal rizoto a on ze samozrejme mamicka a tak sa svokricka pustila do varenia pre svojho synacika v mojej kuchyni, čudujem sa že vtedy nemusela volat 112 že som dostala kolabs!!!

po narodení maleho ka nam chodila kazdy den od rano do vecera do siedmej cca asi tyzden potom som to stopla lebo som to uz nevydrzala manzel jej samozrejme velmi jemne povedal ze nie. Na treti den ako som si doniesla hrusta domov mi povedala ked som ho kupala a plakal ze to je tyranie dietata!!! čize perfktne povzbudenie mladej mamicky .... potom presadzovanie plavania ... ona ho bude vozit na plavnie!!! atd

potom zacali financne problemy... nikdy nebola na tom dobre s financiami kupila si dom v ktorom zije uz 8 rokov bez pozicky ale z neviem akych dovodov sa dostala do takych dlhov ze mal vypnutu elektriku plyt atd... manzel si dal vsetko prepisat na seba aby zila ako tak dostojne ale potom sa to prevalilo spravila dlhy aj nam cc 800e uz sa to taha dlho. viackrat som s nou mala konflikt vykricala som jej vsetko vyhodila z bytu! ale nevie pochopit ze u nas v byte sa nemoze spravat ako doma je u nas na navsteve, manzel pristupoval k tomu vsetkemu velmi laxne ale uz sa to zlepsuje.

maleho som jej dlhsie nedala a nemoze s nim byt osamote nakolko nema kredit na mobile nikomu nepovedala a zobrala si maleho keby sa nieco stalo jej argumntacia bola ze ved 112 je zadarmo!

raz mu chcela zalozit nejake sporenie, zavolala manzelovi nech jej da udaje maleho ked sa manzel vypytoval ze na co tak mu povedala ze mu chce zalozit sporenie manzel jej slusne povdal ze ona ma co platit a toto zabezpecime mi. jej reakcia nech jej da udaje maleho a mi nech si robim co chceme! a samozrejme poza moj chrbat nech o nicom neviem!

neakceptuje ked nieco poviem neakceptuje ma ako matku, stale rozprava muzovi ze maleho prekrmujem ze je chore z ho tolkokrat v noci kojim ze ho stale vlacim na rukach atd

maleho sa snazim vychovavat podla montessori pdagogiky ju neikdy nenapadlo nieco pozriet o tom na internet ale sledovanie športovych zapasov to ma kazdy den 🙂 a pritom je pedagogicka.

Manzelovi rozprava ze som sekera a hysterka dokonca ma raz poslala na psychiatriu. ona je vypočítavy clovek, ktoremu strasne vadi ze uz nemanipuluje so svojim synom ze jednoducho uz nie je ona a syn nezdielaju financie ale som JA ktora nedovoli aby sa miesala a starala.

Som dominantna povaha a nedovolim aby som sa smuzom hadala za nu nedovolim aby ho ovplyvnovala citovo vidierala a miesala sa do nasho zivota do nasj vychopvy nasho syna!

s manzelom sme si velmi vla veci vyjasnili vela povedali a este nas caka dlha cesta ale je tam SVOKRA ktora narusa casto nas vztah s manzelom, hapem ze je to manzelova mama a ma k nej citovy vztah ale nie je to zdravy vztah ona ho vyuziva zneuziva a citovo vydiera je to smutne ale je to tak. Dokonca ked bola v dlhoch syna dotlacila aby kupil od nej dom v ktorom byva ona a pozicku teda platim doteraz .... je to smutne z vyuziva syna ....

mame babatko ale ja pracujem na matersej mame rovnaky prijem s manzelom staram sa o domacnost a syna... keby som nekupila ja byt jemu pozicku nedaju nakolko uz jednu ma koli mame nemali by sme kde byvat... myslim si ze svokra by sa mala tesit neveste ktoru ma ale zial to tak nie je ... momentalne sa s nou nerzpravam odmietam to ja ju nepotrebujem a maleho moze vidiet len v mojej pritoomnosti nikdy nie sama aj to len koli manzelovi.

prosím napiste mi na tuto situaciu Váš nazor.

Ďakujem a prepáčte za dlhý prispevok ale uz som to potrebvala dostat zo seba

mimusiak
autor
5. aug 2016

@laura1804 dakujem....s prchkou povahou si mozeme podat ruky 😀 ale snazim sa ovladat ako sa da ale niekedy proste ujde a prepisknem :

ked sa nam narodil nas syncek zmenilo sa moje ponimanie zrazu prisli ine hodnoty uplne ina radost ktoru som nikdy nezazila..a vcera spravil prvy krocik a ja som mala splzy v ociach... a viem ze manzel to vnima podobne proste sme rodicia ale to neznamena ze mame zabudat na svojich rodicov ale znicit svoju rodinu nenechame!
dakujem este raz ze si sa zapojila do tejto diskusie 🙂

mimusiak
autor
5. aug 2016

@terezka1947 dakujem za tvoj prispevok, napisala nestastne uvodny text ak si citala diskusiu tak uz vies... ale zakladam si na rodine je pre mna najdolezitejsia a moj manzel je prvorady ale to ze pisem JA neznamena ze mam pisat MY (SVOKRA +JA) ale je MY ( MOJ MANZEL A JA) to je samozrejmost toto nie je len moj problem ale aj manzelov zial on to vnima tiez ze jeho mama preslapuje hranice robi dlhy holduje hazardu ale to uz nebudem rozpisovat este raz. Vztahy su dolezite ale pre mna je najdolezitejsi vztah ja a manzel a nase dietatko aked sa snazi niekto tento vztah nastrbit znicit narusit atd tak preto hovorim NIKDY, chranim si to co mi je v zivot najvzacnejsie

leeenka26
5. aug 2016

nepride mi autorka histericka. Mozno niektore veci ktore formulovala vyprovokovala tie, ktore si taaak radi rypnu a kopnu do cloveka hlave mk...ten znesie vela. Ja mam svokru aku mam, respektujem ju lebo je to matka mojho manzela, ale tiez mi dost vadi jej spravanie lebo je nepochopitelne ale naucila som sa casom ju ako tak respektovat a mat dokonca aj rada,..pohopit preco niektore veci robi tak ako to robi..lebo to inak nevie. Svokor no comment. To je chodiace zlo...doslova. A respektujem ho aj ked si moj respekt nmezasluzi. A teraz co??? Pustite sa tu do mna podaktore??? Ved vy si tu podaktore vobec nevazite slobodnu volu nazor postavenie cloveka sa k situacii. Autorka si nevie rady a podla mna si chce dat rady inak by sem nepisala...inak by opakovane nenapisala aha ok porozmyslam nad tym. Mne pride jej svokra zly sen. Moj nazor.

mimusiak
autor
5. aug 2016

@judita009 dakujem veľmi peken aj ja Ti držim palce a prajem všetko dobre

leeenka26
5. aug 2016

@mimusiak vies co ti ale poradim? Kup si knihu slabikar stastia. 🙂 fakt ale

mimusiak
autor
5. aug 2016

@leeenka26 dakujem ze si napisala... tak su ludia zly a zavistlivý a neviem aky ti nechcu pomoct ale rýpu tie prispevky treba preskociť 😀 a prestanu lebo ich to nebude bavit....
ano pisala som sem lebo som chcela pocut nazor iných žien mozno starších mladších mudrejších neviem 🙂 ale niektoré prispevky mi dali myslienku podnet a to preberiem s manzelom a mozno sa pohneme viem ze nevyriesime problem dnes vecer ale aj na zaklade niektorých prispevkov urcite na nieco prideme... velakrat pomoze si precitat nieco a ine Vás zas napadne 🙂

mimusiak
autor
5. aug 2016

@leeenka26 tu knizsku nepoznam ale idem pozriet na nete 🙂 veeelmi rada čítam tak si necham odporučiť 🙂 ja mam rada knizky od psychologa KEVIN LEMAN, su to perfektné knizky tiez odporucam a najma ak mas synceka NA MATCE ZALEZI

terezka1947
5. aug 2016

@mimusiak jasne...chapem...rozumiem uz suvislostiam
ale aj ked sa budes snazit akokolvek,svokru riesit budes,budete....aj ked nepriamo...bohuzial....je to stale mama tvojho manzela
my mame trosku iny a trosku podobny problem...preto ti pisem,aspon z vlastnej skusenosti=dlhorocnej...ze sa to uplne oddelit neda,su dni,kedy je to velmi zle...su dni,kedy neriesime nic
ale clovek ma na vyber-bud sa na rodicov vykasle
alebo bude riesit z casti cely zivot aj ich
my nejako nevieme neriesit....tak riesime

guinevre
5. aug 2016

@laura1804 Haha, tak ty v prvom rade nemas pravo sudit kto sem moze alebo nemoze prispievat, co si ty nejaky admin wannabe? Ja nie som jedina v mojom okoli ktora ma svokru, aj moja mama a tri tety su svokry, aj susedy su svokry, takze az tak tazko vzit sa do problemov medzi nevestou a svoktrou nemam. Sesternica ma za svokru idiota ktora jej robi peklo zo zivota, ale sesternica predsa ma kam ist - je jedina dcera a rodicia maju velky dom kde by sa zmestili aj dve rodiny, ale je to jej problem ked sa rozhodla radsej trpiet. Ale, asi mas ciastocne pravdu, je mi tazko vzit sa do primitivneho kydania ci uz zo strany nevesty na svokru, alebo opacne bez akeho dovodu, len preto, lebo je asi v mode "nenavidiet" svokru/nevestu. 😀

mimusiak
autor
5. aug 2016

@terezka1947 aj mi budeme riesit...a viem ze to bude naročné.

terezka1947
5. aug 2016

@mimusiak spolu s manzelom to zvladnete,je to dobr skuska do zivota...a nemsi to vzdy vztah pokazit,moze aj posilnit
ak manzel triezvo pozera na problemy mamy,mas vyhrate....no a ze sa chce postarat..tak,je to mama...urcite si ta bude vazite ste viac,ked mu budes posilou a v tejto oblasti
drzim vam palce

gastanka32
5. aug 2016

@mimusiak mnoho vztahov takyto problem nastrbi, ale ked citam tvoje komentare, tak mam pocit ze prave vas vztah to moze este viac zopnut. Spojit, aby ste si boli este blizsi. 🙂

danavdana
5. aug 2016

@mimusiak ja ta uplne chapem, nieco podobne som zazila. Skusala som vselico, aj sa na to povzniest. Tvoja svokra ma za zadkom stale svojho syna, nikdy nepadla na dno, lebo sa na nho spolieha a vie, ked to na nho zahra, ze ju zachrani - ja som bola v pozicii tvojho muza. Fakt je, ze kym bude za nu vsetko platit a hasit, nikdy to neprestane. Toto je nieco, co si musi uvedomit tvoj muz, ale je to velmi tazke, ja sama som to niekolko rokov nedokazala ale jedneho dna som zrusila vsetky trvale prikazy a nereagujem. Fakt je, ze najviac sme citovo vydierani najblizsimi. Takze toto si musi vyriesit tvoj muz. V ostatnych veciach ti radim slusne sa so svokrou porozpravat, povedat jej o tvojich predstavach. Nebud apriori proti vsetkemu. Snaz sa vyriesit si vo svojom vnitri vztah k nej, inak ta to bude pozierat. Zit v hneve je strasna vec, bude ta to nicit. Naozaj sa vzdy zamysli nad tym, kam averzia voci nej vedie - je to matka tvojho muza, urcite irobila nejake chyby, serie ta, nici ta to, vidom, ale kto z nas nerobi chyby? Snaz sa vidiet na nej v prvom rade tie dobre vlastnosti - urcite nejake ma, kazdy ma. Drz sa.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
mimusiak
autor
5. aug 2016

@miriam11 nebudem ti nadavat to nie je v mojom zaujme 🙂 ja sa nelutujem ale chcem nazory na vzniknutu situaciu a dakujem aj za tvoj nazor. Máš pravdu moja mama je úžasná 🙂 nerobi na dlhy nenutila mi brat hypotéku koli tomu zeby prehrala peniaze, ale pomohla mi lebo som nemala peniaze na svadbu lebo vsetky usetrene peniaze som dala na byt aby som nemusela brat taku vysoku hypoteku za co om jej vdacna 🙂 a byvanie som si zabezpecila sama financne to si si asi zle precitala.ja praveze nechcem od nej naozaj nic ani pomoc ani peniaze ani dary proste nic 🙂 len jedno chcem nech nerobi dlhy a problemy. Je to matka mojmo manzela ano mas pravdu ale to ju neopravnuje na to aby narusala nasu rodinu aby nam robila dlhy atd... Ja sa spolieham sama na seba to mi ver... neziadam pomoc od nikoho ale tiez nedovolim ze to com si ja za slobodna alebo uz spolu s manzelom vybudovali ona bude ohrozovat. Žial s tym sa nezmierym ze vydiera citovo mojho muza nezmierim sa s tym ze chce aby sme platili jej dlhy lebo ona holdovala hazardu ...

dominika6
5. aug 2016

@mimusiak
...ty nechceš od nej peniaze ale pokoj...
...nechceš od nej peniaze,ale jej dlhy splácajú ,,tvoji rodičia,,
...ty nechceš od nej peniaze,ale nenávidíš ju lebo narobila dlhy..
...nenávidíš ju vlastne či sa tu jedná o tie dlhy alebo nie...proste si sa tak rozhodla a basta...a budeš brániť zubami nechtami pred ňou manžela aj syna a vnášať dusno ...
namiesto toho aby ste si sadli a povedali si jasné pravidlá, splátkový systém.,príp pohroziť že predáte dom a ponúknuť pomoc pri vybavení 1izb. bytu?.

o akú sumu sa jedná o tých 800,- ? či viac?

len aby to neskončilo tak,že tvoja nenávisť prestane baviť aj tvojho muža a zastane si mamu...

natalym
5. aug 2016

@dominika6 To je pravda, že hnev zaslepuje pri hľadaní optimálneho riešenia a konštruktívneho rozhovoru. Pomoc - ok, ale za istých podmienok.

leeenka26
5. aug 2016

@dominika6 a co ty vies mozno si aj sadli a stanovili pravidla...lenze nie vzdy sa dohodnu obe strany. Mohla by som o tom pisat romany 🙂

dominika6
5. aug 2016

@leeenka26
nooo nevyzerá to žeby si mali čo povedať..

danavdana
5. aug 2016

@dominika6 nemaj ju za debila, ak by sa to dalo riesit kupou mensieho bytu, tak by to tak vyriesili. Je zjavne, ze @mimusiak je financne gramotna viac nez dost, takze prebrali vsetky alternativy a uz vyssie pisala, ze na byt to nevyjde. Svokra ma problem, je financne nezodpovedna, a proste ked jej syn ju nexce nexat na dlazbe a spravit z nej bezdomovca, tak vzdy vsetko zacvaka. Takze je to len na synovi. Svokra je dospela osoba, syn musi orestat za nu hasit problemy a az ked padne na papulu, potom sa zbada. Lenze v tejto situacii je on sam sebe rukojemnikom, lebo uz ma uver na seba (nastastie aj dom).

laura1804
5. aug 2016

@guinevre OK, dik za nazor 🙂

pukita
5. aug 2016

No pardon ale z tejto temy mi je do smiechu 😀 Ja ja ja, ja som vysokoskolacka, ja som nezavisla, iba rodicia ma podporuju. Ja, moja kuchyna..ja ja ja, nehovorim ze aj svokra nie je chyba ale ty si minimalne taka ista ked nie vacsia

mimusiak
autor
5. aug 2016

@pukita čo som taká istá? Asi si zabudla dopísať 🙂 je to tvoj názor ja tie ho neberiem každý mame nejaký 😉

ciernypes
5. aug 2016

@dominika6 ved si aj sadli a nic nepomohlo,svokra hra na automatoch a roni dalej dlhy....ja neviem.vy ste tu vsetky ake samaritanky.by som bola zvedava ci by ste s a same radili vlastnych rad co tu davate.keby mate svokru zavislu od hracich automatoch...ozaj.

ciernypes
5. aug 2016

@miriam11 autorku skor mrzi.ze im robi dlhy na hracich automatoch..teba by to nemrzelo?nevrav.ze nie..

bodka13
5. aug 2016

Som asi na štvrtej strane a zisťujem, že čítať s porozumením je problém
Chcela by som vidieť, koľko by ste boli ochotné s úsmevom na tvári platiť svokrine či mamine dlhy,ktoré spôsobí svojou lajdackostou a ešte sa aj zaujimat ako sa mala na wellnes pobyte zatiaľ čo vam na plienky pre dieťa musí dať rodič partnera,lebo zo svojich poctivo zarobenych peňazí ste uhradili splatky len aby nerastli penále za omeškanie....
A tie ktoré odporúčate, aby pomohla svokre a dala ju na liečenie... Bez toho aby tam išla dotyčná dobrovoľne sa to bohužiaľ nedá.

hettinka
5. aug 2016

@mimusiak "mame babatko ale ja pracujem na matersej mame rovnaky prijem s manzelom staram sa o domacnost a syna... " a prečo sa tak snažíš finančne vyrovnať manželovi a ešte aj domácnosť ťaháš sama? Ja by som do roboty prestala chodiť, naháňas a ako blázon, hlavne sa venuj dieťatku, tie roky, keď su malinkí tak strašne rýchlo prejdú ... a manžel by mal prevziať zodpovednosť a financovať svoju rodinu, tým pádom nebude mať na rozhadzovanie ...

v tom ostatnom, čo si písala, sa mi zdalo, že tvoja svokra sa aj niečo snažila robiť (chodila k vám pomáhať, ked si bola na rizikovom, chcela navariť), len možno nie najvhodnejším spôsobom, ty si mala pocit, že sa rozťahuje vo vašom (teda skor TVOJOM) byte, kedže prízvukuješ, že si ho kúpila TY na hypotéku, lebo manželovi by ju nedali. Pokiaľ si brala hypotéku ty, splácaš ju len ty? Alebo na polovicu?

Asi ste si fakt nesadli, takže v záujme vlastnej psychickej pohody ju prestaň riešiť. Pohovor si s manželom, ako to vidí on. A myslím si, že dosť veľa vecí vidíš cez peniaze ... Okrem toho, svokre sa strašne chceš zavďačiť (napr ako na rizikovom upratuješ byt, ked má prísť ... no nehnevaj sa, to by som sa fakt na to vykašľala) a mala by byť podľa teba iná ... ale je takáto, takže bud to budeš akceptovať, a zmieriš sa s tým, alebo nie a potom je lepšie fakt sa nestretávať.

mima4
5. aug 2016

@hettinka praveze je dobre, ze pracuje, a to nie je o snahe niekomu sa vyrovnat, ale nevyjde z praxe, maka na sebe, prinasa do rodiny peniaze a ma nizsie riziko, ze by mala potom problem najst si pracu, co postihuje vacsinu zien co roky sedia doma.

hettinka
5. aug 2016

@mima4 áno, chápem, ak si chce niekto na MD/RD privyrobiť, aj ja som robila na čiastočný úväzok, alebo dohodu, tiež najmä preto,a by som nevypadla zo svojho odboru ... ale zasa naháňať sa tak, aby som zarobila toľko koľko manžel a popri tom riešiť dieťa + domácnosť a ešte aj svokru ... to je akože o čom??? Však by mi šibalo ...
Iné by bolo, keby teda pracuje a svokra jej pomože s dieťaťom koľko sa dá (ak je učiteľka, má dobrý pracovný čas a viac dovolenky!
Nebolo by riešenie pustiť byt, nasťahovať sa do domu k svokre a platiť iba jedno? Takto predsa platia aj hypo a náklady na byt a ešte aj svokrine dlhy. Aj by ju mali pod dozorom ... ona je asi sama, keďže svokrinho partnera nespomína ... lenže to by samozrejme šlo len vtedy, keby vychádzali dobre a vedeli rešpektovať jedna druhú.

surrender
5. aug 2016

@mimusiak Ja Tá úplne chápem, pretože aj moju rodinu rozvratila svokra 😢 A tie, ktoré písali tie nenávistné komentáre, sa môžu hanbiť. Isto nezažili to, čo my. Poznám viacero prípadov, čo im svokra podobne ničila život a jediné riešenie bolo odstraňovanie sa ďaleko od nej...