icon

Svokra a manžel ma poučujú, čo a ako treba robiť

26. okt 2023

Aj vám sa už stalo že manžel alebo svokra vás poucovali čo ako treba robiť? Že všetko čo robíte je nesprávne? Že len ony všetko vedia najlepšie a najkrajšie?
Byvali sme u svokrovcov pokiaľ si nasporime na svoje.
Trvalo to pár rokov a nezhody boli na dennom poriadku. No vždy som si v duchu hovorila že je to len dočasné.
Narodili sa nám detičky máme dvoch chlapcov. Svokra "pomáhala" s výchovou no často ma poucovala a ponižovala že len to je správne čo robí ona.
Príklad ako mám držať bábätko ako mu mám dať jesť ako obliekať proste všetko.
Po 10 rokoch sme sa odsťahovali do vlastného. Deti majú 4 a 8 rokov. No teraz manžel ma často pripomienky alebo kázne čo ako mám robiť.
Príklad deti boli zo škôlky na výlete, ukazovala som mu fotky a hneď ma uzemnil či som normálna že ako nášho obliekam navolno keďže mal podľa neho "len" mikinu tenkú capicu a prechodnú bundu.
Je jeseň a vonku 18 stupňov. Začal sa so mnou hádať prečo som mu nedala zimnú bundu že bude chorý a on nebude s dieťaťom doma a liečiť ho.

eliska13
26. okt 2023

Tak si ho vypocuj a ohrad sa.Co si nevieš otvoriť ústa?Samozrejme, že bude taký ako svokra veď gény a výchovu, komunikáciu v rodine si nesieme ako vzory.Ja som ho obliekla takto a dohovorené.
Či si myslíš, že my ostatné vždy so všetkým súhlasíme čo polovičky povedia?Kritizuj ho aj ty

luteam
26. okt 2023

Nechapem ze si si takeho vybrala sprava sa akoby bol na hlavu aspon s tym obliekanim ze zimnu bundu do 18 st 🙄

domkakvet
26. okt 2023

Porozpravaj sa s nim o tom.

negymama
26. okt 2023

treba ti nabrat sebavedomie. Mat sa rada a byt so sebou spokojna.
najprv to pojde tazko, ale na zaciatok si priprav kratke jednoduche odpovede typu:

Mne to tak vyhovuje.
Som s tym spokojna.
Neskor skus vecne a s kludom argumentovat. "Nedala som mu zimnu bundu, aby sa nespotil a neochorel"
Jedla striedam, aby mali deti pestru a zdravu stravu.
Vychovavam deti aby boli dobre, nie dokonale.

sasa1310
26. okt 2023

manžel nebol taký pred svadbou, možno tvoju "praktickosť" zistil až po svadbe.

rorino
26. okt 2023

Nezmení sa to,a prečo by sa malo?10 rokov si to akceptovala,tak on v tom len pokračuje,máte dvoch krásnych synov,malú krásny príklad do života ako sa dá chovať vo vzťahu k máme,a neskôr aj k vlastnej žene....

negymama
26. okt 2023

@sasa1310 a co je "neprakticke" na tom - obliect dieta v jeseni do prechodnej bundy, alebo striedat detom jedla?

sasa1310
26. okt 2023

@negymama nemyslím konkrétne túto jednu vec. 10 rokov ju museli upozorňovať a stále upozorňujú. Tak niečo na tej nepraktickosti zjavne bude

betulinka1
26. okt 2023

Hod to na neho. Neposlúchajú, nieco ti povie, tak mu povedz, ze su po tebe, teba tiez mama nenaucila sa spravat k zene alebo tak ich to nauč ty. Zle si ich obliekla, podla mna je to ok. Navarila si co niektory nelubi, musia sa naucit jest vsetko, nie sme reštaurácia. Ked budete vecer bez deti, tak by som mu povedala, ze taketo poznamky nech ti povie osamote alebo nech si ich necha pre seba. Ale ty mas podla mna skor problem, ze to co ti povie si moc beries moc k srdcu. Proste hundre, inak to nevie, mal to doma cely zivot. Musel to mat tazke, ked v tomto zil s takou kritickou matkou.

mamutka
26. okt 2023

Zbytočne dlho ste tam bývali, mali ste odísť, platiť podnájom a žiť vlastný život ako rodina. Človek si ľahlo vyberie lacnejšie riešenie, ostať u rodičov zatiaľ, vôbec mu nedôjde, že draho zaplatí kvalitou svojho života. S mužom sa treba úprimne a hlavne v klude porozprávať. Ale ak ide do teba ako sibnuty, keď je 18 stupňov a nadáva ti, že dieťaťu nestačí prechodná bunda, mám pocit, že ani diskusie nepomôžu. To už vyzerá na arogantného mamickara. Držím palce, nech sa to napraví a nie je to ďalší blbecek z koníka.

autor
26. okt 2023

Manžel aj svokra chceli aby sme zo začiatku bývali u nich, že aspoň si ušetríme peniaze a nebudeme platiť drahý nájom.
A ja som súhlasila s tým logicky je v tom pravda a ozaj sme ušetrili. Lenže za akú cenu.
Máte pravdu nemám moc veľké sebavedomie neviem ani nakricat na nikoho. Povedať si svoj názor poviem normálnym tónom no manžel ma prekrici hlasno a stále dokola svoje že ochorie že ráno je ešte zima treba zimnú bundu a stále melie svoje.
Vôbec ma nepočúva aj keď x krát opakujem svoj názor na dané veci.

mikadooo
26. okt 2023

Môj keď je múdry, tak preberá zodpovednosť on. Napríklad to oblečenie je už plne na ňom 😁. Deti "mamaaaaa mám si dať bundu?" Ja "opýtaj sa otca". Takisto už varieva niektoré jedlá, ktoré by sa podľa neho mali robiť ináč, vysáva a zmýva podlahy, čistí vaňu, aby som ju nezničila a tak... Ja sa teda za povinnosti faaaakt hádať nebudem 😂. Keď vie lepšie, nech sa páči, pokojne, dám mu priestor. PS: keď dieťa potom ochorie z dôvodu nevhodného oblečenia, dúfam, že manželovi je jasné, kto ostáva na očr 😉.

autor
26. okt 2023

@mikadooo U nás ostávam vždy ja na ocr, on nemôže alebo nechce si vybaviť voľno.
Popravde ani to nevie tak s deťmi ako ja.
Variť nevie.
A upratovanie to ho nebaví povie mi že to je ženská robota.

simca06022011
26. okt 2023

Ja sa ti divím. Ja som poucovanie zatrhla hneď od každého, teraz po rokoch blbé reči (pozor rokmi sa to zhoršuje, mamička je pre niektorych ta naj stale) odpíšem tým ze môže.ist za mamou. Prišla by raz za.mnou ze niečo robí inak a lepšie pošlem ju do teplých krajín, pripadne zo začiatku slušne poviem, ôk, ale ja si to.robim po svojom.
Ja sa ti divím ze si neodišla hneď ako začali rožky vystkovat, ale trpela si to 10rokov a dokonca 2.deti si stihla s pánom podnikateľom.
A nie nemyslím, že sa to zlepší. Nezlepší. Ako.pisem na začiatku, zhorší sa to. K tomu ti pôjde na nervy, pôjde aj deťom na nervy, deti dostanú vzor takéhoto vzťahu "vyryvat, chyby hladat" a keď odídu z domu.s týmto mužom pravdepodn3 nebudeš mať nič spoločné len proste pretrpieť nejak život pri nom.

tiezjedna
26. okt 2023

@autorka môj manžel je tiež veľký podnikateľ, ale rozhodne sa ako chuj nechová...

simca06022011
26. okt 2023

Prostr urobili si z teba dlazkovu handru, že prekrici ta a nepočúva:D no nechce, nemusí... :D mamičku bude počúvať, sú najmúdrejší.

oranzovyvevericnik
26. okt 2023

Na tvojom mieste by som investovala cas a peniaze na sebarozvoj, lebo zo dna na den sa z teba nestane dracica, ktora sa postavi za svoj nazor, ale ked zacnes spoznavat samu seba, zistis preco reagujes tak ako reagujes a mozes sa posunut dopredu a zmenit svoj zivot.

autor
26. okt 2023

@oranzovyvevericnik A ako na to?

negymama
26. okt 2023

@sasa1310 asi si este nezazila chronickeho neustaleho buzerujuceho cloveka. Lebo ja ano. Ktory buzeruje a poucuje vsetkych, bezohladu na ich shopnosti ci praktickost.

nadmerna kritickost casto viac povie o kritizujucom, nez o kritizovanom.
je za tym zvyk, komplexy, naucene spravanie od kritickych rodicov.

mikadooo
26. okt 2023

Nevie? Nebaví? Nechce? Wtf??? Tak sorry, ak nevie držať hubu, tak holt, bude ti to musieť ukázať, keď to vie (hubou) lepšie🤷🤷🤷. Takú ešte nehrali, že ja spravím, on ofrfle, ale jemu sa nechce. No ani mne sa nechce... Tebe sa chce byť na očr / upratovať / variť??? Tak keď ani ty nevieš, tak popros svokričku, nech ona vám navarí a uprace, lebo jej synčekovi sa nechce a tebe vlastne tiež... Jaaaaj ja by som ho vycvičila, by plakali obaja zo mňa, aká som ľavá a ako neviem 😂.

lujza123
26. okt 2023

Autorka s nízkym sebavedomím aj asertivitou sa dá pracovať. Poisťovňa prepláca 20 sedení u psychológa, vyskúšaj. Naozaj práca sama so sebou pod vedením odborníka vie neskutočne pomôcť a dokonca zmeniť celý život.
Manžela nezmeníš, ale môžeš zmeniť seba a potom sa zmení celá dynamika vášho vzťahu

negymama
26. okt 2023

@mikadooo to moj muz ked mu nieco vytknem, tak hned ma suchu vetu.
"Rob to lepsie"
take nech sa nauci aj autorka.

autor
26. okt 2023

@lujza123 S tým sa chodí ku psychológovi?
Ale ja nemám žiadny psychicky problém.

negymama
26. okt 2023

autorka ale mas...
znizene sebavedomie, neschopnost byt asertivna je tiez psychicky problem. Psycholog nie je na vazne psychicke ochorenia, to uz je viac na to psychiater.

negymama
26. okt 2023

a s podnikanim to ozaj nic nema, arogantny dokaze byt aj clovek od vyrobneho pasu.

oranzovyvevericnik
26. okt 2023

Ako pisu dievcata, terapeut je spravna volba. Pokial sa na to necitis zacni citat aj to je krok dopredu.

lujza123
26. okt 2023

Nuž sama si predsa priznala že mas nízke sebavedomie a nevieš jednať asertívne a že ti to spôsobuje problem. Tým že sa človek nevie brániť/reagovať na kritiku to dáva týmto kritizujúcim (svokra, muž) vietor do plachiet a ich útoky sa stupňujú.
V manželstve by si sa mala cítiť bezpečne a pochopená, rešpektovaná svojim mužom. Nie aby ta napominal ako malé dieťa.
On si možno ani neuvedomuje ako sa správa, vyrastal v tom a ak podniká a zamestnáva ľudí tak je zvyknutý rozkazovať. A keď nemá reakciu od teba mysli si že jej práve

Ináč kamoska pred rokmi riešila že je moc uzavretá, občas mala pocit až sociálnej fóbie, chodila k psychológovi asi pol roka a velmi jej to pomohlo, doslova zmenilo život.

autor
26. okt 2023

Popravde necítim sa na to chodiť k psychológovi.
@oranzovyvevericnik Akú knihu mám čítať?
Rada by som čítala len mám pri deťoch strašne málo času na seba, skôr nemám vôbec. A keď mám tak neviem čo skôr.
@lujza123 Priznala lebo ja viem že mám nízke sebavedomie tiež viem že neviem byť asertivna a presadzovať svoje názor.
To je vo mne ja mám takú ako povedať dobracku povahu že neviem ani nakricat pri hádke nič.

oranzovyvevericnik
26. okt 2023

Tak skus podcasty. Bez zmeny nie je zmena, ak sa chces niekam posunut, zmena je nevyhnutna, najst si na seba aspon 15 minut.
A premyslala si preco mas nizke sebavedomie? Preco nevies ´´nakricat´´?
Ked sa nam deje nieco s cim si nevieme dat rady, tak si myslime, ze je to v nas a proste ´´to tak je´´. Castokrat je to vychovou a prostredim v akom sme vyrastali. Skus sa zamysliet nad minulostou, tam sa ukryvaju odpovede. Bude to bolestive, ale stoji to za to.

autor
26. okt 2023

@oranzovyvevericnik Viem prečo no to je nadlho nechcem to tu rozoberať.
Máš pravdu minulosť je bolestivá a najradšej by som na to zabudla čo bolo.