icon

Svokra a moje bábätko

radkanika
17. dec 2013

Pomoc, som na nervy zo svokry...môj malý bude mať vo štvrtok iba 4 mesiace!!!! a ona do mňa hučí, že by sa už mal pomaly snažiť pretáčať atď.! u nás je ale problém, že on absolútne neznáša ležať, na bruchu už vôbec nie, len by sa nosil na rukách a všetko obzeral, zvedavec malý. Inak dosť plače, keď ho človek položí. No napriek tomu s ním cvičím občas na fitlopte, to mu ide. Vie na brušku pekne dvíhať hlavičku a vie sa aj podoprieť rúčkami, ale jemu sa asi nechce, potom sa rozčapí ako žaba a dvíha len hlavu a je nervózny. Na chrbte sa vždy ťahá do sedu, robí vyslovene polobrušáky a vydrží radšej takto vo "vzduchu", než si ľahnúť a oprieť hlavu. Hračky si už vie držať a dávať aj do pusy a lekárka, keď ho potiahla za rúčky na sedenie, on sa neposadil, ale rovno sa stavia na nôžky...to okomentovala tak, že aha, ten sa vám o chvíľu sám posadí...no moja svokra má stále problém s tým blbým otáčaním 😠 nedá a nedá pokoj, keď je malý tam, len ho gúľa hore dolu, ťahá ho a malý je nervózny a poväčšine sa aj pogrcká...už neviem, ako jej vysvetliť, že má ešte čas!!!! či to len mne sa zdá, že je malý ok??

Strana
z2
sissi0024
17. dec 2013

U nás to bolo podobné, do všetkého kecala, nič čo som urobila nebolo dobré... tie komenty typu: už mal dávno nemal nosiť plienky, všetky topánky čo som mu kúpila boli zlé, zakaždým bol strašne naobliekaný a podobné bludy. Manžel jej zopárkrát povedal, že nám do výchovy a ostatných vecí týkajúcich sa nášho dieťaťa nemá kecať, ale asi najviac pomohlo to, že som ju vypočula a urobila som si aj tak po svojom a keď som jej po miliónty krát povedala, že nech moje dvojmesačné dieťa tak nenatriasa, lebo má reflux, tak sa ma drzo opýtala, že odkiaľ to viem a jej na to, že to mám potvrdené lekárkou, tak stíchla a zakaždým, keď zopakovala to natriasanie som jej to slušne, ale rázne zopakovala a na to ju malá zakaždým ogrcala. Čiže náš postup bol taký, že najprv upozornil manžel, keď nepomohlo, upozornila som ju ja a keď ani to nepomohlo, tak som jej ju zobrala a išli sme domov alebo do inej miestnosti. A časom ju začal upozorňovať aj jej vlastný manžel.

kitty88
17. dec 2013

@radkanika k tomu "problemu" s nepretacanim - nehladaj problemy tam, kde nie su... ma styri mesiace, na svoj vek je sikovny az az, ked napr. ani v 6 - 7 mesiacoch nebude mat snahu o pretacanie, vtedy by si to mohla zacat riesit, ale moja dcerka sa sama zacala pretacat az v siedmich mesiacoch, aj ked snaha bola uz dlho, ale nejako jej to neslo a to som ju aj motivovala kadejakymi hrackami, aby sa za nimi natahovala... pediatricka aj neurologicka povedali, ze vsetko je v poriadku (na neurologiu chodime od narodenia) a v podstate pri kazdej navsteve som si vypocula, ze vyvoj je primerany veku a dieta mozem motivovat, ale urcite nie nasilu do niecoho nutit! tak som to aj robila a vlastne odkedy sa sama zacala pretacat, tak vyvoj bol dost rychly a viac-menej tabulkovy a bez toho, aby som ju nutila a pomahala jej, vsetko zvladla pekne sama 😉
a k svokre len tolko, ze samozrejme jej mozes vysvetlit, ze si nezelas to ci ono, daj jej popripade precitat nejake mudre knihy ci clanky na nete alebo ako tu uz odznelo, nech si pokeca s vasou pediatrickou 😀 moze pochopit a nemusi, z vlastnej skusenosti ti poviem, ze u nas to bolo, ako keby som hrach o stenu hadzala, konkretne islo o to, ze som malu nedavala do choditka a ani som nemala v plane, ale ona len silou-mocou to choditko v jednom kuse spominala, raz ju dokonca pocas mojej nepritomnosti donho dala (pozicala mi suseda, ale chcela som jej vratit nepouzite, tak ako bolo zabalene), s muzom sme jej razne povedali, ze ani jeden z nas si to nezela a ked to nebude respektovat, uz ju samu s malou nenechame a odvtedy sice este stale omielala to choditko, ale neodvazila sa ju donho dat 😀 😀 😀 darmo som jej vravela dovody, preco nie, dokonca si ich vypocula nielen odo mna, ale od niekolkych ludi, ale stale len to svoje...

cicamica1980
17. dec 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.
cicamica1980
17. dec 2013
Používateľ cicamica1980 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cicamica1980.

do 6 mes ma cas na pretocenie z chrbata na brusko a do 7 mes z bruska na chrbat. to je info od detskej fyzioterapeutky. + citaj clanok o manipulacii s dietatom vyssie. dieta nedvihaj do sedu, nie je to dobre... ked nechce byt na bruchu, nos ho v polohe na tigrika. to je skoro ako poloha na bruchu ale je na tebe🙂 urcite bude spokojny a v tejto polohe trenuje chrbatik

kiki68
17. dec 2013

svokra hlada problem tam,kde nie je...maly je evidentne sikovny,ked prekvapil aj pani doktorku 😉
a skusila by svokra uz len pretacat nejako nasilu mojho psa a asi by som jej sekala ruky....na deti,psy a ine citlive zalezitosti sa len tak nesaha!!!! 😉
svokre by som dorazne vysvetlila,ze moje dieta nie je cvicena opica,ani medved a ked bude mat namietky adresovat na plagaty slobody zvierat...aj tam hovora nieco o tom,ze nerobit bytostiam to,co sa im nepaci... 😉
Tvoje dietatko,tak Tvoja volba kto s nim bude co robit...ja napomeniem ludi aj za toho psa,ked ho moc mackaju ako moncicaka,nie tak dieta...

bikina
17. dec 2013

@radkanika predsa je to tvoje dieta, rozhodujes ty, co sa s nim bude robit, svokra nesvokra nech si vravi co chce, dieta nie je automaticka pracka ze ide podla programu, tobôz nie podla svokrinho programu. Radim ti, urci si mantinely od zaciatku, lebo pridu chvile, ked to nebude len o otacani a moze to nahlodat aj tvoj vztah s manzelom.

yarnie
17. dec 2013

@cikyta no to je tiež reakcia 🙂 Ale to nie je môj názor, ale odborný názor postavený na faktoch. Viď ten článok, ktorý sem dala@cicamica. Presne odpovedá na všetky otázky z tejto témy (okrem toho ako sa dohodnúť so svokrou aby dieťa nenaťahovala ako mača) vrátane prípadu keď má dieťa reflux.
Pre všetkých: Samozrejme v 4 mesiacoch má dieťa na pretáčanie čas, ja som reagovala hlavne na to, že dieťatko nechce byť na brušku ani na chrbátiku, a že nemá stabilitu na rúčkach.
Všeobecne si myslím, že my mamičky často riešime úplné prkotiny typu oblečenie, značku kočiara, hračky. A toto sa nám zdá, že však nechajme to na dieťa, každé je iné atď. A pritom jedna z najdôležitejších vecí je poznať teoreticky aj prakticky fyzický a psychický vývin dieťaťa a vhodnú manipuláciu, stimuláciu, vyvarovať sa častým chybám dedeným po mamách a prebraných po zdravotných sestrách. V tomto naozaj platí že radšej prevencia ako zložité napravovanie následkov.

silvinuska6
17. dec 2013

ja by som jej povedala nech sa nestara alebo keby ti nieco hovorila odignoruj to 😀 viem nie je to velmi dospelacke ale u nas to zabralo 😀 nereagujem ignorujem ju a je klud 😀 (inak máme dobrý vztah ale niekedy si od nej potrebujem oddýchnut a to ani nebývame spolu nastastie ) 😝 😀

moonlight1210
17. dec 2013

nepretacanie by som tiez zacala riesit az okolo pol roka. podla toho, co pises, tak pohyblivy je, postupne zapaja svaly tak, ako to bezne u deti byva. tak zatial vyckaj.
neviem, ci je spravne teraz hned s dietatom cvicit, skor by som ho skusala motivovat hrackou, aby sa za nou skusal natiahnut. len max tych 10 minut, lebo kedze to este asi nedokaze, tak bude iba frustrovany a to tiez nie je dobre zase pre psychicky vyvoj.
nazaciatok mu ju po kusockoch pristrkuj coraz blizsie, az ju dokaze chytit aj bez pretocenia. musi mat ten pocit vitazstva, istotu, ze nakoniec sa k hracke dostane. aby pochopil, co je ciel. a postupne mu ju pristrkuj uz iba tak, aby prsteky na nu dociahli, no musel sa viac natiahnut, aby ju dokazal celu uchopit a vyhrat.
potom bude mat stale vacsi zaujem sa za tou hrackou vzdy dostat. aj sa pretocit.

gulanie podla mna dietatu nic neda. to ze ho niekto pretaca z boka na bok ho nenauci zapajat spravne svaly. skor naopak obranne sa tomu pohybu vzpierat. nie ze by sa branil, len prirodzene sa ten pohyb snazi ovladnut. snazi sa ovladnut pohyb, ktory s nim niekto robi - uci sa tak skor protipohyb k prevrateniu. iste, aj pri tom cvici nejake svaly, ale nie tu spravnu suhru, co chces.

amigad
18. dec 2013

aj mňa chcela riadiť priateľova matka, natlačila sa mi do (môjho) bytu v deň príchodu z pôrodnice, vlastne už tam prišla so synáčikom i keď som si želala žiadne návštevy 3 týždne. Postupne mi občas urobila hambu vonku, až som povedala dosť a smela k nám raz za mesiac. No ani to nepomohlo, raz som ju počula ako ma rieši so synáčikom (mojim priateľom) rovno pod mojimi oknami, no s na žiadosť vysvetliť mi, čo to má znamenať, že ma ohovára rovno pod mojimi oknami som dostala jasnú odpoveď: "ty by si mi mohla akurát tak vylízať niečo, no ani to ti nedovolím" a nie žiadať vysvetlenie...a tak milostivá nemôže vkročiť do môjho bytu (ja som si kupovala byt ešte pred zoznámením sa s jej synáčikom). Som ochotná jej malú ukázať len vonku, no tam prilľla len raz a viac nemá záujem, stále sa cez synáčika chce vtlačiť do môjho bytu.
Lenže sa sem už nedostane.
Takže záverom, urob si rázne poriadok aj ty, aj ja som sa snažila priebežne až to dospelo kam dospelo. Si dospelá svojprávna žena, chodíš riadne do poradne. Malý neskôr všetko dobehne, moja malá vôbec neliezla po štyroch, najprv sa naučila chodiť a až potom liezť po štyroch a je v pohode. Ty si vynosila dieťa, ty si matka a podľa toho sa zariaď. Svora si už svoje deti vychovala, mala svoje príležitosti sa realizovať.

adka0987
12. jan 2014

@radkanika Svokra si mysli ze je mudra ale babo mas sikovne 😉 😲 ,najhorsia vec na svete ktoru robime mi zeny je ze sa nastahujeme ku svokre 😅

radkanika
autor
13. jan 2014

@adka0987 a tak ja nebyvam s nou, ale byvaju vedla nas...domacnost mam svoju, ale svokru denne na ociach :D a dakujem...Drobec sa uz vie sam pretocit z chrbta na brusko, aj ked casto to nerobi, ale vie a tak mam chvilu pokoj :D

adka0987
13. jan 2014

@radkanika zloty ....ttables voltage took a sized ma 😀 dB's vied non 🙂

lenbea
14. jan 2014

ak saVami nebyva, tak na ňu kašli a povedz jej, nech ho netrapi. dieťa sa pretoči vtedy, ked bude mať dostatočne spevnene svaly a bude psychicky i fyzicky na to pripravene. netreba ho do toho nutiť, aj tak ho nedonutite. a jej povedz, že je to Tvoje dieťa, nie jej (ja som to tiež mala povedať). povedz jej to radšej skôr, lebo potom Ti bude robiť horšie veci, dávať jesť, čo Ty nechceš, učiť ho chodiť, a podobne. treba s ňou urobiť poriadok čim skôr.

beruska141
14. jan 2014

@radkanika no v tomto pripade neviem, na co jej ho vobec davas.... Ty si JEHO MATKA, ty ho musis chranit, lebo ak sa po svokrinom hrani vzdy pogrcka, tak to nie je v poriadku! Ja viem ze so svokrami je to tazke a clovek ich nechce nahnevat, ale niekedy to jednoducho nejde. Ja som tiez musela svokre razne povedat - "Pozri, ty si svoje dieta uz mala, toto je moje, ja som jeho matka, bude tak ako poviem ja. alebo to akceptuj, alebo ti malu nedam". Nasrala sa, ale akceptuje vsetky moje pokyny. Vela zdaru!

sveta27
14. jan 2014

správanie Tvojej svokry nahnevalo mňa. Hoci na ňu nakrič, keď nič iné nezaberá! Moja je tiež taká, bola urazená, keď som jej povedala, ale zase je všetko o.k. Ohľadom malého netreba nič priveľmi riešiť. Ty si matka a vycítila by si, keby nebolo niečo v poriadku. Ja mám dvojičky. Jeden liezol po štyroch a druhy iba dvihal hlavu. Prvy sa postavil a druhy iba poštyroch... Každé dieťa je iné a Ty naozaj vycítiš, keď by to nebolo o.k. urob poriadok so svokrou a nedovoľ malého týrať!

gabko26
Odpoveď bola odstránená
1katus1
4. sep 2020

@radkanika malý je ok, svokre povedz že ona si už deti vychovala tak teraz nech nechá vychovávať teba.

Strana
z2