Svokra a problémy s bývaním: Ako ďalej?
Ahojte vec sa ma tak že som sa rozviedla, našla som si nového partnera a navrhol nám s dcérou nech sa nastavujeme ku nemu. Nepovedal nám ale že pol domu vlastní svokra čo by bolo v poriadku lenže ona nás od zaciatku nenávidí, sme tam navyše a dáva nám to poriadne vyžrať. Nazýva ma ku*vou pretože už som bola raz vydatá a mám dieta, robí nám naschvaly, budí malú poobede keď spi a naschval telefonuje a najnovšie nám povedala že sme v tam navyše a mali by sme zvážiť odchod lebo ona tam kur** s deckom nechce… zo dňa na deň sme odisli samozrejme partner išiel s nami a mame dočasne ubytovanie u mojej rodiny, ale je to naozaj len provizórne. Svokra dala samozrejme na druhý deň rano vymeniť zámky na dverách a keď budeme chciet svoje veci že jej ma partner zavolať a ja tam nesmiem už ani vkročiť
Samozrejme 1/2 domu je partnerova a ma tam trvalý pobyt a teda ma právo tam byvat a vlastniť aj kľúčik ale nechceme sa vadit tak si hľadáme vlastne normálne bývanie. Zaujimalo by ma či si môže partner požiadať o vyplatenie 1/2 z domu, pripadne by sme vyplatili ju a my by sme sa nasťahovali naspat je to reálne? Alebo ak sa s nami nedohodne to nikam nevedie? Hypotéku nám dajú veľmi nízku kedze ja som na rodicaku a partner ma priemerný plat, takze nevieme ako ďalej
@anonym_71f5b0 takto to uz davno nefunguje. Vsetci pozostali dedici delia rovnakym dielom, nezavisle od toho, ci ide o manzelku, dceru, syna atd.
Za to, ze to tak bolo niekedy v 1980, neznamena, ze aj teraz to funguje stylom polka majetku je manzelkina a este z tej druhej polky ma manzelka svoju alikvotnu cast podla poctu deti. 🙄
(Samozrejme co pisem, plati samozrejme v pripade, ak nie je zanechana zavet so specifickym rozdelenim majetku, komu co a kolko nebohy zanechava.)
@heidi4 Dievča zlaté, ty tu ale riadne capiny splietaš. Keď nevieš, tak radšej nepíš nič. Samozrejme, že pri bezpodielovom vlastníctve sa stále dedí tak, ako sa dedilo aj v minulosti.
Ak ten dom postavili alebo kúpili počas manželstva, tak patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V prípade úmrtia manžela, pani automaticky získala (jej) polovicu nehnuteľnosti a z druhej (manželovej) polovice dedili na polovicu manželka a syn (ak by bolo detí napr. 5, tak tá polovica sa dedí medzi manželku a deti na pätiny, takže áno, podľa počtu detí). Čiže ak sa pani starostka nevzdala v prospech syna svojho dedičského podielu po manželovi, tak jej patrí ¾ domu a synovi len ¼. Žiadne také, ako si napísala ty, že polovicu domu dedí manželka a polovicu dieťa. Kravina na entú🙈
@anonym_autor Ja by som sa na tvojom mieste najprv presvedčila, či tvoj priateľ naozaj vlastní ½ domu alebo len ¼. Je dosť pravdepodobné, že ti to zamlčal a „svokru“ z toho domu nedostanete. Ona, ak je príčetná, tak sa svojho podielu v prospech syna nevzdala. Predpokladám, že príčetná je, ak pracuje ako starostka a robí aj účtovníctvo - to znamená, že peniazom rozumie.
Mimochodom, teba priateľ nepredstavil svojej mame predtým, ako si ťa nasťahoval do spoločného domu? Videli ste sa prvýkrát, keď si sa tam nasťahovala? Ak áno, tak by som si dávala veľký pozor na to, čo ti priateľ hovorí a fakty by som si overovala. Ak píšeš pravdu, tak ti zamlčal veľmi dôležitý fakt a to, že býva v dome spolu so svojou mamou. A stavila by som sa, že ti mlží aj ohľadom domu a polku domu v osobnom vlastníctve nemá. Na otázku, ako dostať alebo vyplatiť „svokru“ z domu ti odpoviem, že nijako. Ako som vyššie napísala, predpokladám, že „svokra“ je vlastníčkou väčšinovej časti domu.
P.S. Ty si tu už ohľadom tejto témy jednu diskusiu mala, však?
@anonym_a44f7e nieco ako "idealny podiel" ti nic nehovori, ze?
Vsetko v tom dome patri rovnako obom. Kazda jedna stena, okno, dvere, strecha, chodnik. Rovnako.
Ci myslis, ze presne 50:50 si dom "rozsekli" na polovicu nejakou stenou a chlapovi prischla kuchyna, obyvacka a detska izbicka a matke kupelna, wcko, spalna a chodba??? Detto s oknami, dverami atd. proste skrz ne rovna ciara ako hranice v USA?
Viac tu vidim takychto komentarov, zial, tak to nefunguje.
@heidi4 Nie,len ked dedia deti tak z polovce idu rovnako spolu s otcom/matkou.On dostal polovicu z polovice,cize matka ma viacej.A ked sme uz pri tom ten dom alebo na ten dom si zaribila a postavila len jeho matka s otcom,kludne ho moze este aj vydedit.
@heidi4 Dievča zlaté, ty tu ale riadne capiny splietaš. Keď nevieš, tak radšej nepíš nič. Samozrejme, že pri bezpodielovom vlastníctve sa stále dedí tak, ako sa dedilo aj v minulosti.
Ak ten dom postavili alebo kúpili počas manželstva, tak patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. V prípade úmrtia manžela, pani automaticky získala (jej) polovicu nehnuteľnosti a z druhej (manželovej) polovice dedili na polovicu manželka a syn (ak by bolo detí napr. 5, tak tá polovica sa dedí medzi manželku a deti na pätiny, takže áno, podľa počtu detí). Čiže ak sa pani starostka nevzdala v prospech syna svojho dedičského podielu po manželovi, tak jej patrí ¾ domu a synovi len ¼. Žiadne také, ako si napísala ty, že polovicu domu dedí manželka a polovicu dieťa. Kravina na entú🙈
@anonym_autor Ja by som sa na tvojom mieste najprv presvedčila, či tvoj priateľ naozaj vlastní ½ domu alebo len ¼. Je dosť pravdepodobné, že ti to zamlčal a „svokru“ z toho domu nedostanete. Ona, ak je príčetná, tak sa svojho podielu v prospech syna nevzdala. Predpokladám, že príčetná je, ak pracuje ako starostka a robí aj účtovníctvo - to znamená, že peniazom rozumie.
Mimochodom, teba priateľ nepredstavil svojej mame predtým, ako si ťa nasťahoval do spoločného domu? Videli ste sa prvýkrát, keď si sa tam nasťahovala? Ak áno, tak by som si dávala veľký pozor na to, čo ti priateľ hovorí a fakty by som si overovala. Ak píšeš pravdu, tak ti zamlčal veľmi dôležitý fakt a to, že býva v dome spolu so svojou mamou. A stavila by som sa, že ti mlží aj ohľadom domu a polku domu v osobnom vlastníctve nemá. Na otázku, ako dostať alebo vyplatiť „svokru“ z domu ti odpoviem, že nijako. Ako som vyššie napísala, predpokladám, že „svokra“ je vlastníčkou väčšinovej časti domu.
@anonym_dd8ad1 vies co, beriem tvoju odpoved, moze byt aj tak samozrejme, lenze v diskusii neodznel zasadny fakt a to ten, ci dom nadobudli manzelia spolocne alebo bol pisany na len muza, ze bol len jeho. Vtedy by sa dedilo tak, ako som pisala, ver mi, ze zo skusenosti, nie z nejakych domnienok.
Daco podobne mam odzite a samozrejme aj riesene s pravnikmi, neodvazila by som sa tu k takym veciacm trepat len tak z brucha.
Preto samozrejme tazko specificky radit 🤷🏻
@heidi4 Nie,len ked dedia deti tak z polovce idu rovnako spolu s otcom/matkou.On dostal polovicu z polovice,cize matka ma viacej.A ked sme uz pri tom ten dom alebo na ten dom si zaribila a postavila len jeho matka s otcom,kludne ho moze este aj vydedit.
@anonym_71f5b0 vydedenie samozrejme je mozne, to urcite matka moze, je to predsa jej majetok (ta jej cast)
Kazdopadne, opat raz, autorka sa tu asi uz neozve, po tom, co dostala jemnu sprsku odporucani hladiet si svoje, takze je to asi aj vlastne jedno 😁😁
@anonym_dd8ad1 ale autorka pise, ze mu patri polovica, ono este sa stava, ze aj matka daruje tu polovicu z polovice dietatu, aj u nas to maju tak znami, ze po smrti zdedilo dieta 1/4 a matka mu darovala aj tu svoju ciastku a malo polovicu, cize takto to moze byt, ze dedicstva sa vzdala matka a teraz za dobrotu na zobrotu
@anonym_05470b žili sme samé v byte a chcel nám uľahčiť finančnú situaciu a chceli sme byt spolu tak sme sa rozhodli že pôjdeme na nejakú dobu do ich domu kým si nenájdeme niečo vlastne.
@anonym_331cfb nerozumiem prečo by to nebolo ok? Koľko mladých býva dočasne u rodičov kým si nenájdu niečo vlastné, pripadne kým sa nedohodnú na vysporiadaní domu a majetku
@anonym_autor a to jej priateľ zabudol oznámiť, že si domov sťahuje známosť s dieťaťom? Ona ťa videla prvýkrát až keď ste sa tam prisťahovali? Pretože ok, polovica domu je síce jeho, ale slušnosť káže sa pri takomto spôsobe spoločného bývania chovať trošku s rešpektom... A majetok sa v ich prípade vyporiadava až po smrti jedného alebo druhého. Počas života svokra nemá jediný dôvod s ním hýbať. Ani tvoj priateľ. Btw., peniaze na prípadné vyplatenie máte, keď už ho spomínaš?? Najlepšie riešenie by bolo ísť spolu do podnájmu a o vlastnom začať snívať až keď už svokra "nebude" a priateľ (možno) zdedí jej podiel...
@anonym_05470b žili sme samé v byte a chcel nám uľahčiť finančnú situaciu a chceli sme byt spolu tak sme sa rozhodli že pôjdeme na nejakú dobu do ich domu kým si nenájdeme niečo vlastne.
@anonym_331cfb nerozumiem prečo by to nebolo ok? Koľko mladých býva dočasne u rodičov kým si nenájdu niečo vlastné, pripadne kým sa nedohodnú na vysporiadaní domu a majetku
@anonym_autor nie je nič horšie ako sa zbaviť svojej strechy nad hlavou a ist bývať do neisteho k chlapovi. Zamlčal ti ako to skutocne s domom je a že v podstate zije s mamičkou. A bývať s rodicmi zvlášť chlapa čo neprestrihol pupocnu šnúru je mega blbost. Určite by som s takouto zenou ako je matka tvojho priateľa nebyvala ani nečakala že vás vyplati a na takéhoto chlapa by som sa už vôbec nespoliehala ktovie čo všetko ti ešte tají. O seba sa musíš postarať sama nie veriť chlapovi že ti chce finančne uľahčiť a dotiahne ťa bývať k mamičke a ešte ju necha aby ťa urážala. Veď si mala byt mal sa nasťahovať k tebe. Lenže on sa asi nedokázal odstrihnúť od mamičky. Na ich dom zabudni tam si fakt votrelec urcite do toho nič neinvestuj nie aby ti povedal že keď pomôžeš finančne zapise ťa ako spolumajitelku jeho mamu nemôžete vyložiť na ulicu a bývať s ňou hádam vážne nechceš? Radšej kľud v malom byte ako stresy v dome. Si predstav že jej dá doživotné právo užívania to más ťarchu zrušiť sa to nedá ani predat taký dom plus ti denne bude robiť nervy. To ti fakt stojí tento chlap za také trápenie? A to už máš jeden asi náročny vzťah za sebou a hneď ďalší
@anonym_71f5b0 postavit sa na vlastne nohy? Bývala som sama s malou a starala som sa o nás obidve sama, takze nechápem aký sponzoring. Nepotrebujem pomoc od mojich rodičov mám dcéru a partnera takze nevidím dôvod prečo by nám mali moji rodičia pomahat.
@anonym_autor nevidis dovod, preco by ti rodicia maju pomahat ale od frajera a jeho matky pomoc ocakavas? To myslis vazne?
@anonym_dd8ad1 ak dom bol vo vylucnom vlastnictve manzela (ktory ziskal dajme tomu darom od svojich rodicov, alebo ho ziskal este pred manzelstvom), tak vtedy je mozne, ze polovicu zdedila matka a polovicu domu syn.
@anonym_dd8ad1 ak dom bol vo vylucnom vlastnictve manzela (ktory ziskal dajme tomu darom od svojich rodicov, alebo ho ziskal este pred manzelstvom), tak vtedy je mozne, ze polovicu zdedila matka a polovicu domu syn.
@anonym_331cfb presne tak som to myslela a tak sa to aj realne deje v takych pripadoch
Môže požiadať o tzv. vyplatenie, teda odstúpenie svojho podielu. Možná je aj opačná situácia, teda odkúpenie podielu, aby sa stal výlučným vlastníkom, ale takúto možnosť považujem v prípadnom súdnom konaní za málo pravdepodobnú. Podľa okolností súd môže návrh na vyporiadanie spoluvlastníctva tiež odmietnuť.
@anonym_dd8ad1 takze ako vidis, napisal to aj sam pan pravnik a velmi dobry, pisala som to iste, len v neprofesionalnej "moronskej" reci, dokonca na tejto istej strane:
"Tu si myslim, kedze vztahy su asi uz dost v prd..i, ze riesenie je fakt uz len vyplatit 1 vlastnik druheho alebo opacne, alebo dom predat a rozdelit sa 50:50 a kazdy si ist vlastnou cestou. Nic ine."
Takze nesplietam capiny 🙂 asi som take uz riesila
@anonym_a44f7e toto pokladáš za super chlapa?? Keď si nasťahuje k mame ženskú s holým zadkom a dieťaťom, ktorá sa snaží dostať majiteľku z domu??
Btw myslím si, že je to len trolia téma na rozprúdenie diskusie.
@anonym_1a3cf0 píšem niekde, že je to super chlap? Koník domýšľanice a fabulácie 😃Píšem o prajnosti v diskusiách, ako ženy prajú inej žene, nech si nájde super chlapa. Ale chápem, čítanie s porozumením, to je veľký problém a učivo ZŠ.
@anonym_a44f7e Tak mlada pani hlavne nech sa stara o dieta a seba nie zhanat chlapov na ktorych sa neda spolahnut,lebo este zle dopadne a nie s jednym , ale 2,3 detmi.Netreba sa spoloehat na cudzie majetky ale na seba predovsetkym.
@anonym_71f5b0 ako si prišla na to, že sa na dotyčného nedá spoľahnúť???
@anonym_a44f7e toto pokladáš za super chlapa?? Keď si nasťahuje k mame ženskú s holým zadkom a dieťaťom, ktorá sa snaží dostať majiteľku z domu??
Btw myslím si, že je to len trolia téma na rozprúdenie diskusie.
@anonym_1a3cf0 ja nepìšem o tom, že konkrétne tento je super chlap🙄 čítaj ešte raz a pomaly
Hrozne, tak clovek postavi dom a potom partner zomrie a decko si mu tam dovedie votrelca, ktoreho tam nechce mat a este sa ho snazia vystrnadit z vlastneho, moralne ten dom bude synov az po smrti matky, u nas sa manzel vzdal dedicstva a byt isiel cely jeho mamine a to my sme manzelia roky rokuce, ale ona to tak chcela a dalo sa to takto urobit, ja by som ziadala synovu polkku domu, aby mi daroval naspat a potom to zdedi, pri taktomto pristupe.
@zuzana76 hrozné je to, že ľudia za života nerozprávajú o určitých témach nahlas a nemajú majetky takpovediac na poriadku. Darmo tu ženy argumentujú morálnym právom, raz ak je polovica domu mladého, bohužiaľ, je jeho. Stará pani so svojou nespokojnosťou nikde nepochodí 🤷♀️
@zuzana76 hrozné je to, že ľudia za života nerozprávajú o určitých témach nahlas a nemajú majetky takpovediac na poriadku. Darmo tu ženy argumentujú morálnym právom, raz ak je polovica domu mladého, bohužiaľ, je jeho. Stará pani so svojou nespokojnosťou nikde nepochodí 🤷♀️
@anonym_a44f7e bingo
@anonym_a44f7e a ty si naivne myslis, ze maju dom zabezpecemy ako dve samostatne bytove jednotky? Matka so synom, a hlavne takym co zabudol svojej znamosti povedat, ze v baraku byva s matkou a matke asi zabudol povedat, ze jej donesie do baraku zenu s dietatom - ma vlastny apartman a s maatkou sa stretavaju pri caji o 5 ked mu mamka posle pozvanku
@anonym_e362d4 to čo píšeš ty, si vôbec nemyslím. Nerozumiem, čo také strašné som napísala, keď faktom je, že 1/2 je mladého. Stará pani plače nad rozliatym mliekom. Ak chcela byť pi zvyšok života sama mala sa ináč zariadiť.
@anonym_a44f7e nieco ako "idealny podiel" ti nic nehovori, ze?
Vsetko v tom dome patri rovnako obom. Kazda jedna stena, okno, dvere, strecha, chodnik. Rovnako.
Ci myslis, ze presne 50:50 si dom "rozsekli" na polovicu nejakou stenou a chlapovi prischla kuchyna, obyvacka a detska izbicka a matke kupelna, wcko, spalna a chodba??? Detto s oknami, dverami atd. proste skrz ne rovna ciara ako hranice v USA?
Viac tu vidim takychto komentarov, zial, tak to nefunguje.
@heidi4 a ja niekde píšem, že to majú takto? Mladý môže obývať polovicu tak isto ako aj stará pani. To že jej sa nepáči partnerka s dieťaťom, už je jej problém
@anonym_dd8ad1 takze ako vidis, napisal to aj sam pan pravnik a velmi dobry, pisala som to iste, len v neprofesionalnej "moronskej" reci, dokonca na tejto istej strane:
"Tu si myslim, kedze vztahy su asi uz dost v prd..i, ze riesenie je fakt uz len vyplatit 1 vlastnik druheho alebo opacne, alebo dom predat a rozdelit sa 50:50 a kazdy si ist vlastnou cestou. Nic ine."
Takze nesplietam capiny 🙂 asi som take uz riesila
@heidi4 Vidím, že polovica príspevkov v tejto téme je od teba. Väčšina úplne od veci, ale OK, asi nemáš nič inšie na práci. Aj teraz reaguješ na úplne inú vec, ako som napísala ja k tomu, čo si uviedla nesprávne. @draik reagoval na otázku od autorky, či môže partner požiadať o vyplatenie, alebo odkúpiť podiel, ktorý patrí jeho matke.
Ja som o tomto nepísala absolútne nič, ale reagovala som na tvoj blud o dedení, kde píšeš, že po zosnulom manželovi dedí polovicu domu manželka a polovicu syn. Čo nie je pravda. Takže ešte raz, pri bezpodielovom vlastníctve v prípade úmrtia jedného z manželov, patrí automaticky polovica nehnuteľnosti žijúcemu partnerovi a len z druhej polovice (čiže z polovice zosnulého) dedí partner + deti v rovnakom podiele.
Mimochodom, som viacmenej presvedčená, že priateľ autorky jej nehovorí pravdu a vlastní len 1/4 domu. Ak by vlastnil polovicu domu, tak by sa nebál zachovať asertívne a mame vysvetliť, že svoju priateľku má rád a chce s ňou zdieľať svoj majetok. Ak sa mame nepáči, tak sa odsťahujú ale svoju polovicu teda predajme komukoľvek, kto bude mať záujem. To by si mama asi veľmi rýchlo rozmyslela, či tam bude "trpieť" synovu priateľku s dieťaťom alebo nejakých neprispôsobivých občanov. Ja som jednoducho presvedčená, že 3/4 domu patria jeho matke a on s 1/4 môže tak šúchať nohami.
@anonym_a44f7e ano, preto mala chciet, aby jej mlady daroval aj svoju cast a on by to zdedil po jej smrti, hlavne ked je to takto. Lebo mnohi zdedia, ale rodica nechaju normalne zit v jeho nehnutelnosti (aj ked papierovo patri aj im ako detom) a oni si ziju vo svojej.
@anonym_a44f7e ano, preto mala chciet, aby jej mlady daroval aj svoju cast a on by to zdedil po jej smrti, hlavne ked je to takto. Lebo mnohi zdedia, ale rodica nechaju normalne zit v jeho nehnutelnosti (aj ked papierovo patri aj im ako detom) a oni si ziju vo svojej.
@zuzana76 chcieť by mohla, ale žiadny zákon by ho neprinútil. Mala to riešiť s manželom, alebo jej rodičmi, pred ich smrťou. ( nevieme po kom má každý 1/2)Manžel mohol za života kľudne riešiť svoju polovicu s ňou.
@zuzana76 chcieť by mohla, ale žiadny zákon by ho neprinútil. Mala to riešiť s manželom, alebo jej rodičmi, pred ich smrťou. ( nevieme po kom má každý 1/2)Manžel mohol za života kľudne riešiť svoju polovicu s ňou.
@anonym_a44f7e no mohol, ale aj u nas da msnzel automsticky vzdal dedicstva na byte v prospech matky, toto mi pride fer.
@heidi4 Vidím, že polovica príspevkov v tejto téme je od teba. Väčšina úplne od veci, ale OK, asi nemáš nič inšie na práci. Aj teraz reaguješ na úplne inú vec, ako som napísala ja k tomu, čo si uviedla nesprávne. @draik reagoval na otázku od autorky, či môže partner požiadať o vyplatenie, alebo odkúpiť podiel, ktorý patrí jeho matke.
Ja som o tomto nepísala absolútne nič, ale reagovala som na tvoj blud o dedení, kde píšeš, že po zosnulom manželovi dedí polovicu domu manželka a polovicu syn. Čo nie je pravda. Takže ešte raz, pri bezpodielovom vlastníctve v prípade úmrtia jedného z manželov, patrí automaticky polovica nehnuteľnosti žijúcemu partnerovi a len z druhej polovice (čiže z polovice zosnulého) dedí partner + deti v rovnakom podiele.
Mimochodom, som viacmenej presvedčená, že priateľ autorky jej nehovorí pravdu a vlastní len 1/4 domu. Ak by vlastnil polovicu domu, tak by sa nebál zachovať asertívne a mame vysvetliť, že svoju priateľku má rád a chce s ňou zdieľať svoj majetok. Ak sa mame nepáči, tak sa odsťahujú ale svoju polovicu teda predajme komukoľvek, kto bude mať záujem. To by si mama asi veľmi rýchlo rozmyslela, či tam bude "trpieť" synovu priateľku s dieťaťom alebo nejakých neprispôsobivých občanov. Ja som jednoducho presvedčená, že 3/4 domu patria jeho matke a on s 1/4 môže tak šúchať nohami.
@anonym_dd8ad1 pozri, ja nepisem, ze pises nepravdu. Ocividne kazda piseme o rozdielnej situacii.
My naozaj nevieme, ci tohto syna rodicia mali bezpodielove vlastnictvo a ci dedil tak, ako pises.
Ja som naopak zas presvedcena, ze dedili 50:50, lebo aj tak JE TO MOZNE. (Mohol byt jedinym dietatom neboheho.) Som toho zivym prikladom, nepisala by som bludy len tak.
Rodic 1 mi umrel, ale nehnutelnost bola po jeho predkoch.
Delili sme 3 dedici ROVNAKYM DIELOM, t.j. po tretine: rodic c. 2 dostal 1/3, moj surodenec dostal 1/3, ja som dostala 1/3.
Ziadne polovice a polovice z polovice.
Da sa dedit aj inak.
Preto pisem, nevieme, ake tam bolo pozadie u konkretneho syna, preto je zbytocne polemizovat, ako dedil a kolko dedil.
Presne, ako to pisala jedna anonymka vyssie.
Moja pointa proste je, ze sa nie vzdy dedi, ze manzel/ka hned polovicu nehnutelnosti, mam to sama odzite. A slo to cez x pravnikov, tak snad ak by to bola blbost, nepreslo by to tak, nie?
Fakt pri takychto pravnych veciach by som nemala gule len tak do vetra pustat nejake bludy, vlastne vsetko, co som tu pisala (ospravedlnujem sa ti za objem), som pisala z odziteho kusu zivota, na zaklade realnych skusenosti. Podlozene pravnymi faktami, lebo vela veci som sa pytala pravnikov, len to bolo uz velmi davno a nechcem na to zle obdobie spominat, preto len matne si nieco pamatam.
Stojim si za tym, ze som ale nepisala bludy, ty mas ine informacie, ja ine.
@anonym_a44f7e no mohol, ale aj u nas da msnzel automsticky vzdal dedicstva na byte v prospech matky, toto mi pride fer.
@zuzana76 niekto má morálny pocit iný nie. Okrem morálky je mnoho dôvodov prečo tak syn neurobil, alebo matka. Ja viem z rodiny, že pri dedičskom konaní sa decká nevzdali dielu po mame, lebo tatko ľúbil sem tam vypiť a ak by bolo všetko na neho, báli sa aby sa nespustil viac a neprepil aj gate. Náš sused zas dal všetko na seba počas terminálneho štádia manželky, chcel ochrániť seba, lebo mali syna feťáka a nechceli aby dedil. Fakt sú rôzne situácie a dôvody. Netreba hneď útočiť na fakty a dôvody v danej situácii
@heidi4 a ja niekde píšem, že to majú takto? Mladý môže obývať polovicu tak isto ako aj stará pani. To že jej sa nepáči partnerka s dieťaťom, už je jej problém
@anonym_a44f7e no ano, aspon mne to tak vyznelo, pises, ze "on je vo svojej polovici" a "nech ona vo svojej polovici". Take ale neexistuje, ze v 1 dome ma kazdy svoju polovicu, teda pokial si ho neprerobili, co nepredpokladam v tejto teme.
Preto som zmienila ten "idealny podiel" - je to pravny pojem. Ze 1 dom patri 2 (resp. vsetkym) vlastnikom rovnako a maju na jeho uzivanie rovnake pravo, nie ze "kazdy je vo svojej polovici" - akoze v polovici wcka, kuchyne a podobne? Polka okna je jeho, polka matky? Tak to nejde.

@heidi4 ale pocas tivota matky, pokial si tam ona nezela cudziu osobu, nema pravo ju tam priviest byvat a ziadat vyplatit
@zuzana76 a ved praveze keby syn nemal to pravo si tam nikoho vodit, matka uz davno mohla volat policiu 🙂 a co by spravila policia? Nechala by autorku tam, lebo je tam u vlastnika (aj ked len 1 z 2). 🙂 S jeho suhlasom. Nevlupala sa tam autorka neopravnenim bez suhlasu oboch.
A zabudla som este k uvodu povedat, k teme, autorke, sice nie priamo, ze ona ma na nieco narok, ale syn ma pravo mat vstup do domu!!! Vlastnik 2 nema co vlastnikovi 1 zamedzovat vstup do jeho nehnutelnosti, cize nie nie ziadne take, ze vlastnik 2 vymeni zamky, aby sa tam vlasnik 1 nedostal, to kde sme.
Syn kludne nech vola policiu, ona je povinna ho tam vpustit. Je to aj jeho majetok.
Ona mozno chudera i konala v afekte a neuvedomila si to (neobhajujem ju tu ani ziadnu inu stranu), ktovie, ako dlho tam uz trpela tu navstevu, to by rupli nervy uz aj mne a ktovie, co vsetko iracionalne by som spravila.
Ale syn nech si ti brani, nema mat co zamedzovany vstup do svojho majetku.
Tu si myslim, kedze vztahy su asi uz dost v prdeli, ze riesenie je fakt uz len vyplatit 1 vlastniku druheho alebo opacne, alebo dom predat a rozdelit sa 50:50 a kazdy si ist vlastnou cestou. Nic ine.
Alebo pripadne investovat a fakt ten dom prerobit na 2 samostatne jednotkt, kazda s vlastntm vstupom zvlast, to alw neviem, ci by bolo po chuti 1. ci 2.