icon

Svokra hľadá na nás chyby

lilinka5225
16. júl 2020

Ahoj holky,
píšu na váš slovensky web,jelikož mi přijde,že český je pouze o urážkách.
Abych začla.. s tchýní jsem měla dobrý vztah, byla to jak moje máma. Dokud nepřišla na svět naše mala láska.
Začalo to tím, že je chyba, když odsávám( bylo to pro mě první dva dny příjemnější, dokud se prsa nezahojila).
Na rodinné sešlosti mi známa řekla, že ji tchýně volala cela nešťastná, že malou rozmazlujeme(v 1 měsíci!) a bude to spratek.
Několikrát se ji stalo s ní pár úrazů(Napr. Když jsem řekla, že malé stříhám nehty jen když spí, jelikož se bojim.. Tak se chtela ukazat a malou střihla do prstu. , dělala ji vývar a nechala tam kosticku, kterou pak mala vykakala, spadla ji z židle na beton atd atd.)
Hledá u nás chyby( rozvrzaný nábytek, malá zahrada...)
Neustále nás všude pomlouvá, dělá naschvály
Na návštěvu k nám jezdí po 7 hodině večer, nikdy dřív.
V restauraci mne i dceři hrabe do talíře.
Jsem bohužel typ člověka, který si všechno bere a já to nedokazu přejít.
Bojim se ji něco rict. Napr malou mi vyrve z ruky a já stojím a čumím jak puk .. no nic neřeknu.
Jezdí jen když něco potřebuje, na malou se nezepta.
A já Nevim, jak s takovým člověkem jednat.. Vyrikanim to určitě nepůjde. Hodně věci děla naschvál, takže by to mělo opačný efekt.
V noci nespim, přemýšlím nás tím. Jakmile za ni máme jet, jsem ve stresu a je mi na zvracení.
Byl někdo v takové situaci? Kdy se to změnilo?

eeffka
17. júl 2020

@lilinka5225 problem je naozaj v tebe a manzelovi, nie v blbke svokre. by som ju tak do.... z kade vysla poslala, ze by brala schody po 4 a viac by cez moje dvere nepresla.
kedze asi na to nemas povahu, treba slusne ale razne zakrocit: toto a toto si nezelam a ak to nemienite respektovat VON ! a vyprevadit...nic neboj ona sa zrovna ked s nou 1x razne zatocis, este 1-2x skusi ale pochopi kde je sever.

cacianka
17. júl 2020

Mreže na okna aj dvere, vypnut zvoncek aj mobily stisit, na dvor vypustit tigre, do vodné priekopy pirane, v okoli vysadiť pichliace a ostnaty drôt.....

lilinka5225
autor
17. júl 2020

Asi budu muset zapracovat hlavně sama na sobě. Já se v situacích, kdy musím říkat NE, cítím hrozně hloupě. Přijde mi hloupé zakazovat ji, ať s ní jde na hřiště. Jenže úrazů bylo s ni až až, takže hledám samé výmluvy.

lilinka5225
autor
17. júl 2020

Jak třeba reagovat na “to já bych to udělala jinak” “ udělejte to takhle”...?

laskamojajeidna
17. júl 2020

Ona si už svoje deti vychovala. Teraz si matkou ty a ty vychovávaš podľa svojich predstáv a nie podľa svojich....či ona počúvala svoju svokru ako má ona vychovávať tvojho muža??? Mám pocit, že čo svokry zamlada nepovedali svojim svokram tak si teraz na nevestach vybíjajú.

laskamojajeidna
17. júl 2020

Podľa svojich predstáv a nie podľa jej predstáv. Prepáč za preklep

lilinka5225
autor
17. júl 2020

Ona prave byla ta, co poslouchala tchyni. Žila se svoji maminkou cely život, tu neposlouchala.

eeffka
17. júl 2020

@lilinka5225 ja bych to udelala jinak ... sa reaguje mali ste moznost pri svojom dietati, totto je moje a bude ako ja poviem.

eliska13
17. júl 2020

@lilinka5225 tak, ale to je už dosť zle, až hrozne😀dcéra ju asi niekam už poslala, že?preto s ňou neudržiava vztah😜
Vyskúšaj si to raz a potom už to pôjde ľahšie.Ale ja to chcem robiť takto, lebo mi to vyhovuje....ďakujeme my sa rozhodneme sami....
To je len zvyk človek väčšinou prekusnes dobre mienené rady, ale toto potom nemá konca dieťa bude väčšie bude tomu rozumieť a bude to boj kto z koho.
uvidíš reakciu určite Ti bude busit srdce a bude Ti to neprijemne, ale uvidíš či stíchne a zostane zaskočená, alebo spustí krik podľa toho sa zariadis nabudúce😊koľko máš rokov?
Ja som raz čítala takú dobrú vetu, že to Ti do cesty niekto poslal učiteľa, aby si sa konečne vedela postaviť sama za seba, teraz svokra potom možno kolega v práci, šéf....až dovtedy, pokym nepochopíš, že sa treba ozvať a nenechať si všetko páčiť.Len škoda tu už to je hodne ďaleko.Raz sa Ti môže stať, že Ťa vlastne dieťa tak bude dirigovať....

lilinka5225
autor
17. júl 2020

Je mi 25, s manželem jsem od skoro 17. Dřív taková opravdu nebyla.

laskamojajeidna
17. júl 2020

Si mladá preto tak do teba skáče. Lebo sa jej nepostavíš. Ona si myslí, že si to voči nej asi nemôžeš dovoliť,ale čím viac budeš v sebe dusiť tým viac sa budeš psychicky trápiť.

lilinka5225
autor
17. júl 2020

Já vlastně ani Nevim, z čeho mám strach, ze se ji nepostavím.

negymama
17. júl 2020

@laskamojajeidna moja svokra do mna skakala a to som mala 33 rokov, ked sme sa s muzom zobrali, a 34 rocna som mala prve dieta. Su proste ludia co nedaju uctu druhym, alebo len tam kde sa im to falosne hodi. Nie je to len o veku "obete"- Proste lebo su taki sprosti a nevystati. Zato obycajne su na seba velmi haklivy a krivdy i krivdicky voci sebe si pestuju dlhe roky.

negymama
17. júl 2020

@lilinka5225 Z mojich dlhorocnych skusenosti ti ale mozem povedat, ze v jadre drvivej vacsine takehoto spravania, urazat druhych , zhadzovat ich... je prachobycajna ZAVIST.

Svojim sposobom mozes byt spokojna, lebo svokra ti zavidi nieco co ona nema a ty mas.
Sama si spominala ze je sama, nema muza, nema priatelov, spolocenske kontakty, syna jej vychovala svokra ci mama /babicku si spominala/, s dcerou nema kontakty.

Ano ti ludia si vacsinou za taketo veci, mozu sami, ale i tak zavidia a nedozicia. Ty mas vztah s jej synom, budujes si lasku s dietatom. mate svoju domacnost, peknu rodinku, k tomu si mlada, urcite i pekna, mas zivot pred sebou. vsetko toto ju moze skriet a nevie sa cez to prekusnut. A su ludia co su chopni zavidiet a nedozicit aj vlastnym detom ci vnucatam.

negymama
17. júl 2020

@lilinka5225 nauc sa kratke veticky, ktore maj vzdy v pohotovosti... na kadejake spochybnovanie tvojich schopnosti ci vychovy... "NAM, MNE to takto vyhovuje, Nam to takto funguje, Nam sa to osvedcilo. "
Skus o sebe nepochybovat, byt so sebou spokojna ...v tom zmysle ze i ty robis chyby ucis sa...ale tak ako kazdy clovek, toto patri k zivotu,

Moj muz vyrastal v neustalej kritike, a skusa to obcas i na mna...vsetko odudrat skritizovat, a preco to robis takto, a preco si neurobila hento..? naucila som rokmi byt asertivnejsia, a odpovedat mu s takou lahkou ironiou, ci vtipom, aby to zas nebral extra vazne... "Som so sebou maximalne spokojna" to ho vzdy odrovna.
A svokre uz ani neodpovedam, len sa spokojne usmejem a clivo zahladim do dialky, ci do salky kavy... s tym prakticky nevie co urobit, ked vidi, ze sa jej nepodarilo ma ani dojat, ani vytocit.

basska_b
17. júl 2020

@lilinka5225 Moja svokra mi pri kojeni nonstop núka alkohol 😂 to len tak na okraj. Strašné to máš. Svokry sú nič moc vo všeobecnosti, ale toto je extrém. Nepríjemná, nevyrovnana sama so sebou... treba obmedziť styk a to je asi jediné čo pomôže

letfenixa
17. júl 2020

@negymama mojej mame tiež nie je nič dobré, a preto som sa rozhodla svoje dieťa chváliť a chváliť, ale niekedy ten vzor z detstva preváži.

lilinka5225
autor
17. júl 2020

@negymama ji se nesmí nic rict. Manzelovi( jejímu synovi) hned odpoví, ze on by to neudělal o nic lip, ať nekritizuje, nebo hned poukazuje na jeho chyby.

Zavist tam hraje určitě roli. Když máme něco, co ona ne, napr. Zahrádku, tak hned kritizuje, ze je mala, úplně zbytečná. Nic nepochvali. Manžel ve volném čase stavěl pergolu a když ji viděla z okna, tak jen prohlásila, ze na chleba by si touhle rychlosti nevydelal.
Ale sama si o chválu říká. ( napr. Viděli jste ty krasne Kytky na balkoně?).
Mne spis přijde, ze je ona sama nešťastná a chce, aby byli i všichni okolo.
Ale jakmile poukazu na něco, co řekla a mne se to dotklo, tak hned obrací.... Já to tak nemyslela.... blbě si to pochopila.. snad se te to nedotklo.. tady člověk už nemůže nic rict.... si precitlivela.. ale za mesic je schopna to rict znovu.

@basska_b Kam daly rozum ty ženský ....

negymama
17. júl 2020

@lilinka5225 ono bohuzial tieto typy neprestanu kritizovat a zhadzovat, ked im date najavo ze vam to vadi... Ved to prave chcu. chcu zhodit, chcu aby sa vas to dotklo.

Najlepsie urobis, ked das najavo ze sa ta jej kritika nedotyka. Nakoniec, ziaden clovek ti nedava hodnotu, ty nemas cenu ci schopnost podla toho, co povedia o tebe druhi ludia. Jej pohlad je subjektivny a skresleny zavistou, tak to tak aj ber.

Moji svokrovci velmi obmedzili zaryvanie, ked vidia ze to mame na haku a vytrvalo si robime po svojom. kazdy ma pravo na svoju cestu aj na svoje chyby. Daju sa prijat rady a skusenosti inych ludi , ale iba tie co su davane s uctou a dobrym umyslom.

My vzdy ked par x do roka lebo sme velmi obmedzili kontakty, ideme na navstevu doslova len zo zakladnej slusnosti , ze su to rodicia...inak nemame ziadnu chut ci motivaciu tam ist. Povieme si uz doma, ze prehodime sa na rezim "jbmnt" a tak sa to da tych par hodin prezit. Nastastie o nas ani o nase deti nemaju taky zaujem, aby sa dotrepali na navstevu, ...sranda ze oni nas tym nenavstevovanim akoze "trestaju" hah, mne to maximalne vyhovuje.

lilinka5225
autor
17. júl 2020

@negymama závidím ti, ze to dokážeš hodit za hlavu. Klobouk dolu. U sebe bych to možná taky zvládla ale u mé malé proste ne. Nemůže se bránit a nezaslouží si urážky, byť tomu zatím nerozumí.

negymama
17. júl 2020

@lilinka5225 teraz vyzera ako to lahko zvladam...ver mi, chcelo to roky. bola som velmi malo asertivna, s kazdym byt zadobre, prisposobit sa, vidiet vzdy v sebe chybu... to je voda na mlyn takymto toxickym osobam.

a presne ako u teba, islo tu o deti. im nedam ublizovat.

laskamojajeidna
17. júl 2020

@negymama no téma svokra je nekonečná o mojej by som tiež vedela knihy písať

lilinka5225
autor
18. júl 2020

@negymama U mě to byly “drobnosti”, které dělala. Vždy jsem nad tím mavla rukou, protože jsem nechtěla řešit každou blbost.. jestli mě chápeš... Teď toho lituji, že jsem rovnou neřekla: tak takhle ne....
I když já budu bez reakce na její urážky, tak manžel s ni začne diskutovat proč to tak neni( je to veliký dobrák) a hned bude mít posluchače.

safira23
23. sep 2020

@lilinka5225 Ahoj, moc ti neporadim, ale budu drzet palce v pevne nervy a hlavne vyreseni. Jsem zde take, protoze ceske servery jsou plne urazek a hnusu, tak doufam, ze zde najdu vice pochopeni, nez u nas.. Osobne deti nemam, ale vytycila bych ji hranice a manzelovi dala dost jasne najevo, ze bud ji prestane omlouvat a zachova se jako chlap, protoze ted by mel chovat na 1. miste hlavne Vas, nebo bude zle, protoze ten stres na tebe pusobi spatne a bude to spatne pak i ve Vasem vztahu.. Mam sama chlapa takoveho submisivniho troubu, ktery chce byt s kazdym za dobre a nakoenc to skoncilo, ze me zfetovana sousedka napadla a on se odmita jeste stehovat, natoz ji i jejimu dealerovi tak po papuli.. Kdyz budu slusna.. Drz se a pevne nervy.

laskamojajeidna
23. sep 2020

@safira23 tak to je sila,že sa ťa nezastal,keď ťa napadla susedka..a ak budu deti tak sa nebojí, že môže susedka aj ich nejako ohroziť??

safira23
25. sep 2020

@laskamojajeidna Deti bych se neprivedla a doufam, ze do te doby uz budu davno pryc.. Nejde o nezastal, ale co mel delat? Nechat me lezet usinajici s rozkopanou hlavou a jit ji dat pres hubu, nebo ji zmlatit pred policii? Je to slozite, ale resit to mel uz driv a poradne, za tim si stojim a to mu neodpustim

laskamojajeidna
25. sep 2020

@safira23 tak to je ťažká situácia. Aspoň ťa ľúbi ten tvoj manžel?

safira23
25. sep 2020

@laskamojajeidna verim ze ano. CHova se tak, ze jsem pro neho dulezita, jen neumi dobre resit stresove situace.. Mohu se o nej oprit ve vsem.. Postara se o co je potreba a snazi se.. Neznam chlapa, ktery by nekouril, nepil, nefetoval, negamblil, nez sedet na kafi u tv, radsi se hrabal v aute a nebo studoval kulturu. vstane kazdy den drive, abych se vyspala a nemusela se psema stat venku na curani.. kdyz se koupu, umyje mi zada.. kdyzu v 11 v noci dostanu hlad, bud mi neco uvari nebo dojede koupit.. posledne mi delal ve dve rano blazen svickovou.... ALe na reseni stresu a problemu tu musim byt ta silna ja.. Ja musim jak se rika vest.. a to je ten problem, cloveka to po 5 letech taky uz unavi.. Neda se byt nonstop ten dominant

laskamojajeidna
25. sep 2020

@safira23 no ako píšeš musi ťa chcieť..stará sa teda ukážkovo o teba,ale môže sa stať, že práve ty budeš dominant celý život. V detstve možno videl svoju mamu ako tú čo všetko riadi a rieši krízové situácie. Tak v takomto prípade nemal ,kde vidieť, že chlap je ten čo sa ma zastať

safira23
25. sep 2020

@laskamojajeidna budu- li uprimna, jeho matka nasekala dluhy a pred jeho 18tyma se zdejchla.. sourozence dala do detskeho domova a jeho tatinek byl od jeho 10 po smrti.. tim to asi nebude.. ma to proste v povaze.. hodnej nouma, co chce byt se vsema za dobre, v klidu a nic neresit...