Svokra ma nerešpektuje a manžel je na jej strane

ama25
11. júl 2016

Ahojte dievcata.
Mam problem so svokrou a neviem ako dalej....S manzelom mame rocnu dcerku. Byvame 300 km od svokrovcov a za cely rok nas boli pozriet iba raz napriek tomu ze sme ich vela krat volali. Ked pricestujeme my je to vzdy velmi rychly vikend ktory sa snazime stravit striedavo u mojich rodicov (byvaju par km od svokrovcov) a u svokrovcov.
Posledny vikend sme sa so svokrou povadili a velmi sa ma dotklo ze manzel si zastal ju a tvrdi ze ma pravdu. Islo o to ze dcerka na nu nie je zvyknuta a ked k nim prideme svokra mi ju hned zoberie na ruky a odide s nou do inej izby. Dieta place ako o zivot a trha sa jej z ruk az sa bojim ze jej spadne. Niekolko razi som ju prosila aby to nerobila. Nech da dcerke sancu zvyknut si a potom ked bude ona sama chciet tak si ju moze zobrat. Tento vikend ju zobrala a napchala do detskeho kociarika v ktorom sa vozi babika ze ju ide vozit po byte. Ste mali pocut ten zufaly plac. Tak som prisla, dcerku z tade zobrala a svokre som slusne povedala aby ju tam nedavala ze sa jej to nepaci. Na to sa ona urazila a ked sa vratila z cigaretky tak som jej povedala aby sa nehnevala ze som ju nechcela urazit ale ze sa to dcerke nepaci a boji sa jej lebo ju nepozna. Na to svokra zacala na mna kricat ze ona vychovala dve deti a je ucitelka a predsa vie co robi. A ze mne sa nepaci nic co robi a ked je to tak nech sa o malu staram sama. A ako velmi som sa ja zmenila a co vsetko ona pre nas robi. A preco by sa jej mala mala bat ved ona je jej stara mama.....atd. Aby sa nestupnoval konflikt zahryzla som si do jazyka a este raz zopakovala ze ma mrzi ak sa urazila a ze mi zalezi na tom aby sme spolu dobre vychadzali ale ze by mala dat dcerke sancu zvyknut si na nu a nove prostredie. Tak som si zase vypocula aku velku chybu robim a ze si nikdy nemyslela ze budem takato.
Najviac sa ma dotklo ze manzel sa zastava svojej mami. Povedal mi ze to prehanam so starostlivostou a ze mam malu nechat plakat aj 20 minut a ona si potom zvykne. Nesuhlasim s tymto postojom a nepride mi v poriadku budovat si vztah s vnuckou takymto sposobom. Ako som uz spominala mala ma rok a ked niekam prideme trosku sa hanbi a ked sa niekto ma nu pozrie skryva sa za mna. Ale po dakej polhodinke sa osmeli a sama zacne byt zvedava na ludi a prostredie. Potom sa uz len raz za cas uisti pohladom ci som tam a ide si posvojom za tym co ju zaujalo.
Pride mi ze svokra nerespektuje ani mna a ani dcerku. Vobec nevnima ze mala sa tlaci od nej prec. Cim viac sa mala tlaci prec tym blizsie ide svokra k nej az mne samej je to neprijemne. Tlaci jej pod nos hracky a vobec nevnima to ze mala ich odtlaca ruckou prec. Chyti jej nozicku a zacne steklit. Dcerka tou nozickou kope lebo si ju chce vyslobodit.
Nemozem sa na to pozerat....a potom mi je vykrycane ze to prehanam so starostlivostou.
Co si o tom myslite ? Mali ste niektora podobny problem ? Co mam urobit aby sa hadka so svokrou nezopakovala aj v buducnosti ?
Dakujem za rady aj nazory

mirro
11. júl 2016

Súhlasím s tebou,tiež by som nedovolila také "nasilu" veci. Keď sa svokra urazila tak sa aj odrazí.

misel0806
11. júl 2016

Jrden krat do roka je malo na navstevu diet divu ze dcerka je s toho vyplasena neni zvyknuta ,novy ludia prostredie,na druhej strane svokra ktora dlho nevidi svoje vnuca len raz za rok jednoducho po takej dlhej dobe je jej vzacna chce si ju vychutnat, treba robit kompromisy byt ustretovy voci sebe. Dcerka si na nich musi jednoducho zvyknut no pri dialke ktora vas deli to bude na dlhsie.. Maj strpenie zo svokrou nech sa z malej tesi ved juvtak casto nevidi aj ked mala place zvykne si😊

monikaparson
11. júl 2016

Koksooo, no až sa mi tlak zdvihol. V žiadnom prípade by som toto nedovolila a ja by som si veru do jazyka nekusla, aj keď raz mi to spravila, že mi ju vzala, aby sa šla s ňou popredávdzať, to oni veľmi radi a odvtedy už to neurobila viac a to som nepovedala ani pol slova, doteraz nechápem. Tvojho muža vôbec nechápem a tie reči ako ona je učiteľka a vychovala dve deti, tam nie je ani čo dodať a len byť šťastná, že bývate tak ďaleko. A ten tvoj muž, ja ti neviem. Ináč vychádzate ako?

elusive
11. júl 2016

Môj svokor bol rovnaký.
Akonáhle sme prišli, už ťahal syna k sebe. Na ruky, silene ho hocičím zaujať, ale malý ho mal vždy na háku alebo plakal a schovával sa za mňa a manžela. V tomto je ale môj na mojej strane, takže mu vysvetlil a teraz keď prídeme, dajú mu priestor. Rovnako je to aj u našich. Síce ich pozná, ale potrebuje vždy pár minút na rozkukanie sa a to už mal tri roky.
Určite by som trvala na svojom aj keby svokra odchovala osadu detí. Je to moje dieťa a ak chce vychovávať, nech si urobí ďalšie.
Rady rešpektujem, vypočujem, ale je len na mne či ich zakomponujem do výchovy a manželovi by som tiež prehovorila do duše. Nechceš predsa nič strašné aby to nedokázala rešpektovať a nejaké ofuky by som ja osobne neriešila.

timea7
11. júl 2016

@ama25 no mne by svokra vytrhla z rúk moje dieťa len ak by mi dala narkózu 😠 😠 😠 , ja by som po takomto výstupe spakovala dieťa, seba a dovidenia. Svokra mohla vychovať detí aj desať a byť sto krát učiteľkou, to jej nedáva patent na rozum a ak jej nedochádza ani to, že k nej malé dieťa nechce ísť, lebo ju videlo raz v živote, tak by sa ťa mal manžel zastať, Toto by som si s ním vydiskutovala. A nechať plakať dvadsať minút malé dieťa len preto, aby bola spokojná jeho mamička? Je normálny? V tomto si musíš presadiť za každú cenu svoje, lebo tu ide o viac vecí: Tvoj muž sa má postaviť na tvoju stranu, aj keď ti potom mimo prítomnosti matky povie, že celkom nesúhlasil s tvojou reakciou, ale vy dvaja musíte vystupovať ako tým, nie ty sama a proti tebe oni dvaja. 😠 😠 😠 Ďalšou vecou je jednotnosť vo výchove. A treťou to, že či jeho alebo tvoja mama budú bez výhrad rešpektovať všetky tvoje rozhodnutia ktoré sa týkajú dieťaťa.

monikaparson
11. júl 2016

@misel0806 z toho nemôže vyliezť nič dobré, ak matka nechá dieťa plakať pri cudzom človeku, lebo to tá babka je. Sama píše, že ich viackrát volali, tak môžu prísť aj oni.

kaja_sola
11. júl 2016

Ja si myslím, že malá zrkadlí tvoj vzťah so svokrou. Úplne súhlasím s tým, že malú chrániš, to je normálne, ale skús veriť svokre, keď jej malú dávaš, že sa o ňu dobre postará, určite ju má rada a to predsa chceš - milujúcu babku. Malá cíti tvoj postoj k svokre - strach alebo nesympatiu vo vzduchu a púšťa to von.

elusive
11. júl 2016

@kaja_sola Nemyslím si, že je to o tom.
Ja mám s mojimi rodičmi skvelý vzťah, verím im na 1000% a syn tiež potrebuje od mala pár minút na rozkukanie sa inak sa rozplače. Niektoré deti nemajú rady keď niekto ide na nich hrrr hrrr a hlavne ak to robí človek s ktorým sú sotva 2-3x do roka..To predsa nemá rád ani dospelý človek..

misel0806
11. júl 2016

@monikaparson sak mozu prist aj oni pozriet,no nemyslela som to zle.... Mala ak svokra chce aby si dieta zvyklo na nu veru musi sa posnazit aj ona ,lebo taketo reakcie budu potom stale😊

monikaparson
11. júl 2016

@elusive Presne tak. Naša bola a je taká istá. Boli obdobia, že nechcela byť pri nikom, bolo jedno kto to bol. Každé dieťa ináč vníma okolie. V tomto by som matke verila a hlavne by som verila tomu, že ak dieťa plače, tak je to jasný signál a nebudem čakať kedy chytí nejaký hysák.

timea7
11. júl 2016

@kaja_sola veriť svokre, ktorá jej vydrapne dieťa z ruky a čuduje sam že plače, keď ju videlo raz v živote? Skôr sa zamýšľam nad tým, ako môže byť učiteľkou 😒 😒 😒 😒

kaja_sola
11. júl 2016

@elusive Veď to je jasné, že sa potrebuje rozkukať, to som nespochybnila. Dovtedy by som ju proste držala na rukách, kým by si zvykla na nové prostredie a kým sa sama nevypýta skúmať svet. A pokiaľ je mama v pohode, do pár minút je aj dieťa.

timea7
11. júl 2016

@kaja_sola no nie každé, niektoré sa dobrovolne nevrhá do náručia ľudom ktorých nepozná, ak ho drží mama

kaja_sola
11. júl 2016

@timea7 Nič také som nenapísala

lavender273
11. júl 2016

Tiez sa mi po precitani prispevku mierne zvysil tlak ( chvalabohu lebo ho mam dost nizky 🙂 ) Ty si matka a mas svoje instinkty, vies co je spravne a co nie je spravne.
Preco by si mala nechat stresovat dieta ? Aby bola pani babicka spokojna ? Nechapem kde sa berie ta arogancia u niektorych ludi, kde je respekt voci druhemu ? Ja by som si otvorila usta , slusne jej povedala co si myslim a kebyze robi cirkus tak sa zbalim a odidem. Mala potrebuje tiez cas si zvyknut na nove prostredie, na novych ludi, nie je predsa plysova hracka. Svokra tiez moze zdvihnut kufor a prist k vam na tyzden napriklad, nech si mala na nu zvykne.
Dalsia vlastnost ktoru zboznujem u ludi je, ked ti raz vykricia ze co vsetko pre teba urobili :D Dnes uz asi nikto nic nevie robit nezistne.

kytula
11. júl 2016

@misel0806 to akože má pozerať ako dieťa plače u svokry a bojí sa jej??? To nemyslíš vážne, ved mala môže mať zo starej potom traumu. A čo bráni svokre, aby došla za vnučkou častejšie?

srdeenko19
11. júl 2016

Tak toto je fakt sila :-O to by videla ten cirkus, žiadne kusanie do jazyka, toto je choré a smutné je, ze ti manžel vraví take veci, aby si ju nechala plakat. To čo si ona myslí. že keď je učiteľka, tak vie všetko najlepšie, milujem takéto osoby. Stoj si v každom prípade za svojim, neustupuj. Malej sa vôbec nečudujem, ze k nej nechce ísť, veď keď sa vidia tak máličko, je to pre ňu cudzí clovek, presne ako u nas, tiež by to bolo na knihu 😀

misel0806
11. júl 2016

@kytula sak hovorim ,ze som to nemyslela ze ach moj boze,teraz ma ukryzuj.. Ja nehovorim ano moze dojst aj ona za malu.. A to ze place preto lebo neni na nu zvyknuta ak bude chodit k nim urcite sa to zmeni. No ked nebude hold smola nenauci sa nezvykne si

petra3312
12. júl 2016

@ama25 moja dcera je tiez takato nesmela...potrebuje sa rozkukat, aj ked teraz je to fakt Len 5 minut ( uz ma 4,5 roka), ale ked prideme na oslavu do vacsej spolocnosti, vzdy sa za mna schovava. Ja si pamatam sama seba ako male dieta, vzdy som sa liepnala otcovi na rukach a skryvala sa. To som musela byt malicka, skratka som tiez nemala rada ten pociatocny hrrrr hrrr zaujem ludi. A to pisem o starych rodicoch, ktorych som vidavala stale, nie o niekom, kto mi bol uplne cudzi.
Ty mas pravdu a je zvlastne, ze to manzel ani svokra - ucitelka, ktora by mala vediet, ake su deti, nevidia. Co ma z toho, ze jej dieta skrieka na rukach? Ved to je uplne normalne spravanie mnozstva deti, keby jej dala trochu priestor, o chvilu je po probleme a moze si malu uzivat. Takto ide sama proti sebe.

timea7
12. júl 2016

@kaja_sola mama môže byť v pohode, ale dieťa prirodzene uprednostní ju, nie babku, ktorú videlo raz v živote, ale o to v tejto téme vôbec nejde. Ale o to, že manžel nestojí na jej strane a nepodporí ju, naopak, postavil sa na stranu svojej matky 😒 😒 😒

ewelyn3
12. júl 2016

Ja mam dve male dcerky toto presne robia vzdy ked k nam pride na navstevu moja mama a otec...je jedno ci pridu raz za mesiac alebo su u nas aj dvakrat do tyzdna...nastastie moja mama ma rozum a nenuti ich ku kontaktu, pocka kym sa same osmelia a potom asi za hodinu su najlepsie kamosky...take male dieta rychlo zabudne na niekoho koho nevidi kazdy den...oni este cas nevnimaju ako my, pre nich je aj tyzden ako mesiac...a je dokazane ze cca rocne dieta si pamata maximalne mesiac dozadu...ked tvoju svokru dcerka nevidi dlhsie, je to pre nu uplne cudzi clovek...suhlasim s tvojim postojom a neustupovala by som svokre ani za nic...dobra krv v rodine je jedna vec..ale dobry dusevny stav mojho dietata by bol pre mna viac. By som jej povedala ze jasne, ze som sa zmenila..ved mam dieta..to kazdu normalnu zenu zmeni a snazi sa pre dieta urobit vsetko...a kedze je aj ona sama matka, mala by uz vediet ze natlakom u deti nic nedosiahne...a uz vobec nie ak ju necha 20 minut revat...akurat dosiahne to, ze ju mala bude neznasat!!! A muzovi by som povedala ze nie ze ty si prehnane starostliva, ale on sa stara malo..ked mu nevadi ze sa dieta napjrv musi z chuti vyrevat aby vobec strpelo spolocnost neho matky!!!

jana_eyre
12. júl 2016

@kaja_sola podľa mňa je to ulne normálna reakcia malého nezvyknuteho dieťaťa.. Ja mam vzťah s rodicmi môjho muža dobrý, ale keď boli mali tak reagovali rovnako.. Rozdiel bol v tom, že moja svokra pochopila hneď že tade cesta nevedie a deti nenutila..

sunnyhoney03
12. júl 2016

@misel0806 akoze 1rocne dieta si musi zvyknut? ako nehnevaj sa ale je to male dieta a urcite si nezvykne za 2 dni a podstate cudzieho cloveka. to dieta nema 15 rokov a v prispevku bolo spomenute ze svokru niekolkokrat volali a asi na to kaslali aby prisli poziet vnucku a keby mali vacsi zaujem tak by ju prisli pozriet viackrat.

My tiez byvame od nasich 450km s malou cestujeme k nasim od 6 tyzdnov a k niektorym ludom nechcela prist do 2 rokov a to ich videla niekolkokrat do roka a to nasa bola velmi urevane dieta ale nikto toto nerobil zeby ju nasilim tahal lebo ju dlho nevidel. A teraz ma mala 3 roky a nema s nikym problem uz dlho. Dieta sa vyvija a zmeni a casom si mozno zvykne, netreba ju nutit do nicoho, lebo bude mat este vacsi odpor

luna379
12. júl 2016

Jednoznačne stojím na tvojej strane, manžel ak to nevidí že je to nesprávne tak je slepý, svokra je neohľaduplná osoba, ktorá si zjavne nedá nič vysvetliť, nie je o čom.

sedmookraska
12. júl 2016

urcite si urobila dobre, ja mam svokru, ktora robi to iste, ked k nim prideme, deti vylozime vo vajicku z auta ako prve a uz ich rychlo berie na poschodie do obyvacky, kym my iba vybalujeme veci, nastastie deti neplacu ale niekedy su vazni a nesmeju sa az po case. s tym steklenim je to podobne, pamatam s,i ked som bola s dcerou dvojickou v nemocnici a vratili sme sa domov, kde bol syn dvojicka s nou, ten bol taky stastny ze ma vidi,ze stale sa na mna pozeral a chcel mamu,svokru ignoroval, naco ho ona zacala steklit a on sa na nu ani nepozrel, samozrejme po case si to vynutila...v tomto spravani ide hlavne o babky, dokazovat si ze vnucata ich miluju za kazdu cenu,chcu pozornost a nepozeraju dolava doprava,inak by sa tak nespravali..no clovek ich neprerobi..toto som tolerovala, ale ine veci uz nie ako napr reorganizovanie domacnosti, zasahovanie do sukromia, klamanie do oci... odvtedy svokru neriesim a drzim siju pekne od tela(nie od deti),spravam s k nej oficialnejsie, navonok je velmi mila, no clovek nevie co si mysli a hovori poza chrbat manzelovi, ktory jej pekne zobe z ruky...spatne som sa po case od manzela dozvedela, zesom vraj mala poprodnu depresiu ;D to je tak ked nejdem svokre po ruke

magmolatus
12. júl 2016

@ama25 Ani ja by som to nedovolil, tiež má moja mama názory na moju malú nejaké, ale na navštevy chodíme mi, oni nie, starame sa o nu vyhradne sami, ale chovanie typu že by sa to malej nepáčilo sme rovno zatrhli.
Neni treeba decko zbytočne stresovať, ono sa osmelí samo, len mu treba dat priestor.
Stačí pol hodinka a mala sa sama osmelí natolko že sa úplne obráti.
A to že je učitelka jej len pridáva na egu lebo si o sebe myslí zbytočne vela. A to že vychovala 2 deti nie je pre mna osobne argument.

Moje dieta, moje pravidla. Chceš sa hrať s mojou malou, tak to budeš robiť tak ako ja poviem. Mi sme s malou 99.9% casu mi najlepšie vieme ako reaguje.

Tvoj postoj je uplne spravny.

mircalla
12. júl 2016

No uplne ta chapem, je to pochopitelne, ze ked ide na nu takto zhurta, nie je jej to po voli, nie je na nu zvyknuta. Skus svokre vysvetlit, kedze sa vidia malo, nech ide na nu postupne. Tiez som v tomto pripade na tvojej strane.

mimla
12. júl 2016

Môj starší syn potrebuje doteraz cca hodinu, aby sa u svokra rozkukal. Mladší z mojich rúk nejde, Na reči, že deti predsa musia občas musia revať hovorím, že moje deti revať nebudú, resp, že moje deti revú dosť aj z iných príčin, pridávať dôvody im nebudem, Je otázka ako to človek povie. Ja som slušná, ale nepripúšťam odpor v tejto jednej veci. Celkovo som pomerne prispôsobivá, ale sú veci v ktorých sa nepohnem ani o milimeter. Ale samozrejme nie je mojím záujmom, aby moje deti mali des z rodinných príslušníkov. Pri prvom synovi som toto riešila fotkami. Videl denne tváre, aj keď nehybné. Trošku to pomohlo. Druhý syn má k tomu ešte aj Skype. Nechať dieťa revať, lebo si "buduje vzťah s babičkou" prípadne si ho "chce babička užiť" je nesmierne sebecké. Aj žena môjho svokra to niekedy chce robiť. Vezme vreštiace decko a zdrhá s ním preč. Urobila to aj s oboma mojimi deťmi, ale s každým len raz. Muž dostal inštrukcie, že to má riešiť on. Ak mi odvtedy niekto vytrhol dieťa z rúk, a to som netušila, že to ide, ale fakt to ide, vytrhla som ho po troch sekundách späť. Nerozumiem týmto ľuďom, načo je dobré nechať dieťa revať. Deti mávajú rôzne strachy, bolesti brucha, zuby, choroby. Načo pridávať k dôvodom na plač ešte toto.

laurika1432
12. júl 2016

Myslím, že sme tu viaceré, čo Ti rozumejú. Je to na tebe. Musíš dohovoriť svokre. Viackrát ak to bude potrebné. Ide na ňu veľmi rýchlo. Svokra si musí uvedomiť, že rýchlo nie je dobré. Že je potrebné dať tomu čas 🙂

timea7
12. júl 2016

@laurika1432 v prvom rade sa musí porozprávať s manželom, ten by mal dohovoriť svojej mame a nie sa postaviť na jej stranu 😖