Svokra mi dala dar - knihu o manželskej nevere
Chcela by som vás požiadať o nezainteresovaný názor. Rozmýšľam o tom, že svokre vrátim vianočný dar. Poslala mi po manželovi pod stromček knihu o manželskej nevere. Keď som tú knihu na štedrý večer rozbalila, nechcela som veriť vlastným očiam. Každý okrem môjho muža to považuje za úmyselné rýpanie z jej strany, aj moje veľké dcéry, ktoré ju dobre poznajú. Rozhodla som sa, že tému knihy, neveru, nebudem vôbec riešiť. Či sa mi už snažila naznačiť, je mi muž neverný alebo iba chcela víriť zlobu, tým sa nemienim vôbec zaoberať. To je mužova vec a za omnoho vážnejší problém považujem to, že nestojí pri mne a riadne sa ma nezastane. S tým musím žiť, nepomohli rozhovory ani psychologické články. Samozrejme, veľmi problematický je vzťah muža k svokre, svokra výdatne manipuluje všetkými svojimi synmi a počas nášho dlhoročného vzťahu to bolo zdrojom mnohých konfliktov. K mužovi (stredný syn) sa tiež správa nepekne a využíva ho. Bohužiaľ, toto považujem za neriešiteľné, zapečené z mužovej strany. Pred mnohými rokmi som sa vyhranila a obmedzila som kontakt so svokrou na minimum (oslavy okrúhlych výročí), keďže na mňa nadávala počas "babičkovskej" prechádzky mojim deťom. Ona to kontinuálne odmieta akceptovať, falošne sa vnucuje a vždy keď je možnosť, prekročí hranice a montuje sa do nás. Deti k nej nemajú dobrý vzťah, veď ani ona k nim, kontakt s ňou berú ako povinnú jazdu. Keď svokra ovdovela, bolo mi jej ľúto a zmäkla som, aj som jej pomohla s niektorými vecami. Bolo mi jej ľúto, a ľútosť nie je dobrá emócia... Samozrejme, že sa mi to neoplatilo, svokra začala dobiedzať a vyvolávať, vypisovať. Vraj si myslela si, že má právo ísť na čas bývať k nám, chodiť s nami dovolenky. Doslova sa pokúšala prisať. Po jednom z telefonátov, ktorý začala vetou "Volám ti, aby som si od teba zobrala energiu...", som hodinu bezvládne ležala na gauči. Len tak na okraj, jej sa zdravie zlepšilo a naše sa začalo zhoršovať. V záujme ochrany som sa postupne odstrihla, nekontaktujem sa s ňou, ale ona stále dojedá a dojedá. Teraz mi pokazila Vianoce tou hlúpou knihou. Samozrejme, po Vianociach zavolala a vypytovala sa muža, ako sa mi kniha páči. Tak jej naveľa naveľa musel povedať, že prečo mi dáva taký dar a čo tým chcela dosiahnuť. Tam aj končí celý happyend. Celý šťastný a s úľavou mi vysvetlil, že jeho mama to myslela iba dobre, chcela mi vraj veľmi podarovať túto zaujímavú psychologickú knihu na tabuizovanú tému, o ktorej sa predtým rozprávala so švagrom. A ešte uzáver, že mama je hlúpa a dementná a nevie, čo robí. Ako vždy, bagatelizovanie a ospravedlňovanie, zatváranie očí. Dookola.
Rozmýšľam, že jej tú knihu vrátim aj so stručným, ale zásadným komentárom. Druhá možnosť je šmariť knihu do popelnice a vychumeliť sa na to. To je síce postoj "nad vecou", ale mám silný pocit, že práve na tento postoj dlhé roky doplácam. Že som jej to už dávno mala riadne a naplno vytmaviť. Hoci... je už stará :(... a ja už tiež nie som mladá. :(
Prosím o vaše názory, konštruktívne a dobre mienené, aj kritické. Ďakujem.
tento a trvala by som na spolocnom premietani https://www.csfd.cz/film/47856-tchyne-a-uzeny/p...
Ja by som jej tu knizku vratila a pribalila nejaku literaturu aj pre nu 😄https://www.kumran.sk/ine/19957-dobra-svokra.html
Navrhovala by som, vydiskutovať si to osobne so svokrou (medzi 4 očami). Musí mať nejaký vnútorný dôvod prečo to robí. Treba jej objasniť, či to je podľa nej v poriadku ako by sa ona cítila, keby bola na Tvojom mieste. Taktiež by nezaškodilo hodiť reč s mužom. Je to dospelý chlap, nemusí súhlasiť vo všetkom s mamou a najmä ak vidí, že je niečo naschval/ nespravodlivé voči jeho manželke. Najlepšie by bolo, keby mal rovnaký postoj aj On, predsa len svokra by sa možno skorej uvedomila. Knihu jej nevracaj ani nejakú napr. odplatu nechystaj. Skús byť na ňu ešte viac milá. Tak ju bude svedomie hrýzť oveľa viacej a možno sa zmení. Želám pevné nervy🙂
Fuuu silna kava😅mno ja by som jej poslala kurierom knihu o manipulativnej svokre teda nieco v tom zmysle aby pochopila.
@lemonka112 Ďakujem, Lemonka, tvoja rada je rozumná, ale bohužiaľ, nepoužiteľná. Toto je stará a dlhá história. Svokra je nedobrý človek a môj muž je v roli malého dieťaťa. Hrá to o najlepšieho syna a nevzdá sa. Rozhovor nemá zmysel, veď už mužovi vysvetlila, že mi chcela darovať zaujímavú psychologickú knihu. Iba samý "dobrý" úmysel. A on jej to radšej zožerie aj s navijakom, len aby nemusel riešiť. Nepriestreľné. Mne je po dlhých rokoch jasné, že nepomôže nič iné, iba ja ako osoba sa musím jasne vyhraniť a obmedziť kontakt na minimum. Iné nefunguje.
Ale zdá sa, je kreatívna a nevzdá to. keď vznikne malá fuga v obrannom systéme, vytráža do akcie. Nebohý svokor okolo nej vytvoril "komfortnú" zónu, všetko mohla, všetko sa jej ospravedlnilo, za nič nikdy nemohla, ona to tak nemyslela, ona je v podstate hlúpa, mala ťažké detstvo, ťažké šestonedelie a treba ju pochopiť bla bla. Taká malá antická dráma, ako v mnohých rodinách.... A ten, kto v tom odmietame hrať, si to vyžerie.
@andezit jednym uchom dnu a druhym von ... knihu by som hodila do kosa a cau. Nevenovala by som jej ani 5 minut svojho casu. Je 16 januar pol druhej rano, a ty tu pises o nejakej blbej knihe ktora bola pod stromom? Myslim, ze by si mala prehodnotit svoje priority.
@kittykat22 Verím, že to myslíš ako dobrú radu na reštarart. Som hore, pred štvrtou nezaspím a nie je to kvôli svokre. Prajem ti dobrú noc.🙂
Nase mamy, svokry to naozaj mali hrozne ťažké nielen s detmi, ale aj svoje detstvo. V ich casoch boli bitky vychovou, muzi sa nestarali, nemali peniaze, auto... Na všetko boli vzdy sami. Česť vynimkam. Moj názor, preskocilo im z toho, aj mne by z takeho zivota preskocilo! Nechajte ju tak, ona je chora, nenechajte si tou knihou zobrat energiu 🙂 V podstate vam to uz muz povedal, ze dementna. Ale vzdy ju bude mat rad, je to jeho mama. Aj my budeme ako stare babky robit hluposti a dufam, ze nas nase deti budu mat aj tak radi ❤️ Snazte sa s nou obmedzit kontakt na minimum a ked zas nieco vyvedie dajte si pauzu...
Vtip na zaver: aky je rozdiel medzi svokrou a palacinkou? Ze palacinka je dobra tepla a zrolovana na rozdiel od svokry 😀
@matovicova Ďakujem za empatický a milý príspevok aj za vtip.😀 Zajtra asi urobím palacinky. Ale najviac potrebujem ísť normálne na kávu s kamarátkou.🙂
Naše mamy aj staré mamy mali veľmi ťažké životy, často na na to v poslednej dobe myslím. Moja svokra mala ťažké psycho detstvo, ale v dospelosti to mala dobre zariadené, papalášsky život, všetci skákali, ako ona povedala alebo vyvádzala. Každý máme svoje starosti a všetci robíme chyby. Ale čo je veľa, to je veľa. A tento príklad je ako z učebnice psychológie.
Máte pravdu, dám si reset a pokúsim sa to zase raz pustiť od seba...
@andezit ja by som si tu knihu prečítala. Škoda jej v koši. Treba ju darovať, alebo strčiť do knihibúdky. Raz som si v knižnici požičala knihu o tom, prečo si mladé dievčatá začínajú so zadaným mužmi. Bolo to proste čisto zo záujmu, hoci som to odsudzovala, chcela som iba vedieť, čo dievčatá k tomu vedie. Mne moja svokra dávala náboženské knižočky, ktoré som tiež nečítala. Treba si zobrať, poďakovať a posunúť ďalej. Takže ponúkam na výmenu životopisy svätých. Ale, sú s venovaním. 😜
@andezit ja verím tomu, že, čo človek rozsieva, to bude žať. Ak to svokra urobila zo zlým úmyslom, vráti sa jej zlo v podobe choroby, alebo osobného nešťastia. Takže by som ju neriešila, pretože toto je moja rokmi overená skúsenosť. Kľudne by som ju dala do knižnice, nech tam je, ako posolstvo. A svokre by som ďalšie Vianoce darovala nejakú hodnotnú knihu, napr. "Čo dokáže úcta".
@andezit krásne si to tu popísala. Máš vo všetkom úplne jasno a dokonca vieš, čo na ňu zaberá. S tou knihou "na oplátku " ako píšu baby, to znie fajn. Poslala by som s venovaním 🙂. Zmena u nej už zrejme nenastane. Keď tak na smrteľnej posteli. Možno.....
Akoze vselico ine co si o nej pisala je fakt divna.. ale knihu o nevere beries preco tak osobne? Ja by som sa zasmiala ver tomu a rovnako by som takuto knihu nebrala ako urazku ale ozaj ako hovori jej syn ze je senilna. Tu knihu by som jej nevracala ked tak darovala nejaku o Alzheimer’s.. ked uz chces tiez nieco naznačit. Ak je ozaj taka zlota ze Ta len chcela vytocit tak uspela. A ty sa teraz za takuto kravinu hnevas na manžela? Daj mu pokoj ak ti je verny nemoze za to aky darcek ti dala jeho mama. Keby ti poslala mydlo beries to ze si špina? Keby parfem ze smrdiš? Keby to bola kucharska kniha tak ze nevieš varit? Pripisujes tomu vacsi vyznam nez to mà.Vianoce uz boli dost davno .move on!
Svokra je chodiaca bomba.... vieš keby som všetko s ňou riešila mam roman....svoju som prekukla hneď ... kým som otvorila manželovi oči trvalo to 10rokov .. predovšetkým ide o teba ak mas potrebu vráť knihu a pribaľ jej tam niečo... brožúru starobincov, metlu,kaktus, hocičo co jej urobí riadny hnev...mne pomohlo to,ze som si ju nahrala ako sa sprava a casom si uz nedala pozor co povie...mam skveleho manžela dal prednosť rodine😉
@andezit Svokra docielila co chcela. Kedze si ju odstrihla, skusa sa do tvojho zivota a do tvojej hlavy dostat takto. A uspela. Najskor sa mi pacila myslienka poslat jej spat knihu o manipulativnej svokre, ale to by kludne mohlo zacat otvorenu vojnu alebo pokracovanie v dalsom dare a to urcite nechces.
Zahod knihu do kosa a nadalej ignoruj. Ona sa nezmeni☹
@andezit vykasli sa na nu, nema zmysel s nou bojovat. Odstrihni sa uplne, deti su uz velke, nechaj na nich, ci tam chcu chodit alebo nie, ziadne povinne jazdy. Ked zavola a treskne nejaku somarinu, hned zloz, inak sa jej spytaj, ci nieco potrebuje, ak ano, nech sa obrati na syna. Bodka. Nezaoberaj sa nou, nestoji za to.

a co tak jej venovat dvd s filmom svokra a uzeny najlespi je studeny