Svokra mi dala dar - knihu o manželskej nevere
Chcela by som vás požiadať o nezainteresovaný názor. Rozmýšľam o tom, že svokre vrátim vianočný dar. Poslala mi po manželovi pod stromček knihu o manželskej nevere. Keď som tú knihu na štedrý večer rozbalila, nechcela som veriť vlastným očiam. Každý okrem môjho muža to považuje za úmyselné rýpanie z jej strany, aj moje veľké dcéry, ktoré ju dobre poznajú. Rozhodla som sa, že tému knihy, neveru, nebudem vôbec riešiť. Či sa mi už snažila naznačiť, je mi muž neverný alebo iba chcela víriť zlobu, tým sa nemienim vôbec zaoberať. To je mužova vec a za omnoho vážnejší problém považujem to, že nestojí pri mne a riadne sa ma nezastane. S tým musím žiť, nepomohli rozhovory ani psychologické články. Samozrejme, veľmi problematický je vzťah muža k svokre, svokra výdatne manipuluje všetkými svojimi synmi a počas nášho dlhoročného vzťahu to bolo zdrojom mnohých konfliktov. K mužovi (stredný syn) sa tiež správa nepekne a využíva ho. Bohužiaľ, toto považujem za neriešiteľné, zapečené z mužovej strany. Pred mnohými rokmi som sa vyhranila a obmedzila som kontakt so svokrou na minimum (oslavy okrúhlych výročí), keďže na mňa nadávala počas "babičkovskej" prechádzky mojim deťom. Ona to kontinuálne odmieta akceptovať, falošne sa vnucuje a vždy keď je možnosť, prekročí hranice a montuje sa do nás. Deti k nej nemajú dobrý vzťah, veď ani ona k nim, kontakt s ňou berú ako povinnú jazdu. Keď svokra ovdovela, bolo mi jej ľúto a zmäkla som, aj som jej pomohla s niektorými vecami. Bolo mi jej ľúto, a ľútosť nie je dobrá emócia... Samozrejme, že sa mi to neoplatilo, svokra začala dobiedzať a vyvolávať, vypisovať. Vraj si myslela si, že má právo ísť na čas bývať k nám, chodiť s nami dovolenky. Doslova sa pokúšala prisať. Po jednom z telefonátov, ktorý začala vetou "Volám ti, aby som si od teba zobrala energiu...", som hodinu bezvládne ležala na gauči. Len tak na okraj, jej sa zdravie zlepšilo a naše sa začalo zhoršovať. V záujme ochrany som sa postupne odstrihla, nekontaktujem sa s ňou, ale ona stále dojedá a dojedá. Teraz mi pokazila Vianoce tou hlúpou knihou. Samozrejme, po Vianociach zavolala a vypytovala sa muža, ako sa mi kniha páči. Tak jej naveľa naveľa musel povedať, že prečo mi dáva taký dar a čo tým chcela dosiahnuť. Tam aj končí celý happyend. Celý šťastný a s úľavou mi vysvetlil, že jeho mama to myslela iba dobre, chcela mi vraj veľmi podarovať túto zaujímavú psychologickú knihu na tabuizovanú tému, o ktorej sa predtým rozprávala so švagrom. A ešte uzáver, že mama je hlúpa a dementná a nevie, čo robí. Ako vždy, bagatelizovanie a ospravedlňovanie, zatváranie očí. Dookola.
Rozmýšľam, že jej tú knihu vrátim aj so stručným, ale zásadným komentárom. Druhá možnosť je šmariť knihu do popelnice a vychumeliť sa na to. To je síce postoj "nad vecou", ale mám silný pocit, že práve na tento postoj dlhé roky doplácam. Že som jej to už dávno mala riadne a naplno vytmaviť. Hoci... je už stará :(... a ja už tiež nie som mladá. :(
Prosím o vaše názory, konštruktívne a dobre mienené, aj kritické. Ďakujem.
@andezit ja len toľko, že ...mne volala babka môjho manžela k narodeninám a zapriala mi, aby som si našla dobrého muža ....tak som jej poďakovala a viac neriešim.....tiež nam to s manželom prišlo ako čudné prianie ale zasmiali sme sa na tom a dovi dopo .....
.beriem to ako demenciu starých ľudí a potrebu rýpnuť si a "ublížiť" mladým
A neprezila svokra neveru vo svojom zivote? Napr. u svojich rodicov alebo vo svojom vztahu? Ked hovorila, ze so svagrom sa o tej knihe bavila... ona ju citala? Svagor je brat tvojho muza, ci svokrin svagor? Mozno tuzi byt pochopena? Kazdopadne velmi zvlastny vyber na Vianoce 🙂 Ale aj ja zla nevesta som si raz neodpustila, dala som svokre knihu Lovci sarlatanov. Pretoze ona nam strasne vela mailov hoaxov preposiela. Je to velmi inteligentna zena, ale nedokaze rozlisovat, ze nie vsetko na internete je pravda. Cize tiez sme to dobre mysleli... a nebol to jediny darcek, dostala vtedy aj iny, z ktoreho mala radost.
@andezit v tomto prípade platí len jedno porekadlo, na hrubé vrece hrubá záplata... A že viem o čom hovorim... Žiadne rozhovory s ňou nepomôžu, akonáhle zatvoris za sebou dvere znova to bude tá "stará dobrá svokra". Ja si myslím že najviac treba zapracovať na domácej pohode a viesť úprimne debaty s mužom aby Vám obom bolo spolu fajn. Niektoré vzťahy matiek so synmi a ich ženami sú proste také... U nás napríklad k domácej pohode po všetkých pataliach pomohla len jedna vec - nekomunikujeme spolu vôbec😉 a paradoxne svokor je u nás zamestnaný, ale prácou to začína aj končí, nikto nerieši žiadne osobné záležitosti (svokor myslím vie čo má doma😉) pre nás bola toto jediná cesta, tak som jej mohla vnutorne odpustiť a nič ma negniavi, muž je spokojný a svokra má čo chcela. Nevravím že toto je jediná cesta - medziľudské vzťahy sú príliš pestré ale u nás to bolo po všetkých možných riešeniach jediné schodné. Nemusí byť trvalé ale už 10 rokov takto fungujeme a je nám fajn.
Knihu daruj niekomu komu sa zide a neber si blbé dary moc osobne. Hlavne keď svokru poznáš.
@andezit samozrejme ze to myslim ako dobru radu. Myslim, ze tvoj problem, nie je len o svokre ale aj o tebe samej. Si vztahovacna a to ti robi v zivote problemy. Je to vidiet aj na tej odpovedi ktoru si mi napisala. Nemala by si sa brat tak vazne, bude ti lahsie.
Nečítala som komentáre prvé čo ma napadlo zohnala by som okamžite 2 psychologické knihy (keďže ju táto oblasť zjavne chytila) plus teda ešte jednu v češtine síce, ale tú mám prečítanú a fakt dobrá.
Knihy sa volajú Obklopený idiotmi, Obklopený psychopatmi
a Moudrost psychopatu. 😉
Alebo ak chceš pritvrdiť tak je aj kniha Skap!
Peniaze na kúpu by som použila tie, coby som utŕžila za predaj jej nevhodného daru o nevere.
A kľudne si tie knihy prečítaj aj Ty. Tú moudrost psychopatu napísal oxfordsky vedec teda fakt podložená faktami z jeho výskumu
Neviem, asi by som jej to "vrátila" tiež nejakou knihou dobrou...čo by ju naštvala😅😅a túto od nej by som predala na bazari
Inak mne svokra tesne po pôrode darovala knihu receptov ako schudnúť a to som mala vtedy 55kg aj s topánkami pri výške takmer 170cm😃 Rovno som sa spýtala s úsmevom, že či mi tým niečo chce povedať, že ďakujem, ale zjavne nevyužijem. Knihu som posunula a neriešila.
vykašli sa na to. Riad sa formulkou, že každa senzácia trva tri dni. Toto ja používam už velmi dlho. Ani vy nevesty zaťovia a aj naše dcery a synovia nie sú bez chyby. To znamená, že tvoj manžel čo by to mal riešiť zalezie "vraj pre klud v rodine" do myšacej diery. Takže chyba pol na pol. My to máme zase s polovinou našich detí podobne. Jeden darčeky, gratulácie telefonáty a druhý nič, alebo skoro nič. Musíme to prijať a za tri dni zabúdať na tzv senzáciu.
@andreatytler Dakujem ti veľmi za komplexnú odpoveď. Úplne si pochopila "zadanie" a odpovedala si mi na to, na čo som sa pýtala. Reagovať alebo nereagovať? Reagovať v tejto konkrétnej situácii?
Tu naozaj nejde o to, či bola alebo nebola nejaká nevera, či bol alebo nebol zlý úmysel (my zainteresovaní vieme, že bol), či to brať alebo nebrať osobne. Ide o to, či nechám veci plynúť alebo sa zase raz vymedzím.
Raz za čas to totiž treba urobiť, aby nám drahá svokra príliš neskákala po hlave. Po správnosti by to mal urobiť jej syn. Ale keďže ten sa na to nezmôže, musím z času na čas zareagovať a upratať svokru do istých medzí ja.
A sa mi nechce. Ale už to odkladám dlhšie a cítim v kostiach, že to nie je dobre.
Netelefonujem s ňou, nenavštevujem ju ani ju inak nekontaktujem. Jediné, čo si želám, je pokoj svatý. Zdá sa však, že ona bezo mňa nemôže žiť! A tak dojedá a dojedá...
Kto nezažil, nepochopí.
@janage Ďakujem za tipy. Ale v tomto smere som opatrná, ešte by sa v tých knihách niečo priučila. Po svokrovej smrti som jej vybavila výborného psychológa. Dopadlo to tak, že čo sa u neho naučila, použila voči okoliu. Švagor mi to mal vtedy za zlé. Naštval sa, nabehol za psychológom a vysvetlil mu, že svokra/matka je manipulátor a psychológ by nemal veriť všetkému, čo mu nahovorí.😉... Osobne si myslím, že nie je až tak "dementná" ako sa tvári. A už vôbec tu nejde o stareckú demenciu, iba o veľmi pohodlnú "naivnú, nekompetentnú " rolu.
@andezit Asi mame podobne svokry, nastastie ale moj muz pochopil. Takze hlavu hore. Ona za to nemoze, neuvedomuje si aka je, pretoze zrejme v centre jej vesmiru je ona. Ona je ten ultimatny vzor cnosti a uzasnosti, a len sa Vam snazi kusok svojho genia dat. Nevysvetlis.
Co ale mozes spravit je, brat to s rezervou. Ja som od svokry dostala epilator na tvar. 🤔🤭
Proste to vobec neber osobne a pamataj, ze to, ako sa sprava ona, je jej dostojnost. Ako sa spravas Ty, je Tvoja. Jej spravanie neovplyvnis, svoje ano. Tak sa spravaj tak, aby si na seba mohla byt hrda 😊
@andezit odnes knihu do prveho antikvariatu, mozno ju aj dokonca od teba odkupia za par eur. Alebo im ju len daruj.
Nikdy nevies, mozno si tam najde majitela/ku, ktoremu v zivote pomoze pohnut sa dalej.
A po tom vsetkom, co mas so svokrou, toto hod za hlavu.
Ked sa ta na knihu spyta, povedz, ze si ju posunula niekomu, kto ju naozaj potreboval a ze ten clovek jej bol rad.
Pises, ze mas velke dcery, takze co sa tyka muza, tam uz vela nezmenis. Nieco trochu, ked mu mama umrie (smutne, ale pravdive). Asi mu aj odlahne, ak je taka dominantna.
Druha vec je, ze sa moze prekvapivo uplne utrhnut z retaze. A ty zistis, ako velmi ti svokrina dominancia nevedomky pomahala mat muza normalneho. Aj take sa obcas stane (jasne, ze nie automaticky). Ze vela veci nerobil, lebo sa bal nie zeninej, ale matkinej reakcie. A zrazu dobieha nestihnute.
Kazdopadne, vies preco svokra robi, co robi. Ona sa tym bavi. Najdi si k tomu pristup, ktory teba oslobodzuje. No rozhodne velmi nebojuj (davanie najavo hnevu, urazenia, poburenia, popripade sarkazmus, ironia, plac...). To je vzdy voda na jej mlyn.
Ak ich pouzit, tak zriedkavo.
Ignoracia a slusny pristup. To casto pomaha. Aj keby navonok to vyzeralo, ze si hlupa ovca, co nepochopila, ako ona do teba skusa pichat a robit to zle a bavi sa. Na druhej strane v ramci slzsnosti mozes nastavit hranice, ktore ak chce prekrocit, musi sa “odhalit”.
Takze ju vlastne svojou “milou naivitou” drzis na uzde. A iba ty vies, ako dobre je vykalkulovana.
@sonnenshein Dakujem, to ja všetko viem. Môj muž však odmieta pochopiť a po toľkých rokoch už ani neverím, že sa to zmení. Chvíľu sa zdalo, že je to na dobrej ceste, ale figu borovú. Je v roli syna, ktorý je povinný chápať mamu a slúžiť jej, tak to nebohý svokor zariadil a ten program spoľahlivo funguje aj po jeho smrti. Ja tie mechanizmy mám dobre odsledované , je to ako starý ruský stroj, masívny, hrdzavý, ale rozbehnutý.
@moonlight1210 Vynikajúca analýza! Presne tak to je. A tak ako píšeš aj fungujem, neboj sa, neznížim sa pred ňou k scénam alebo slzám. Len je to už únavné, dlhé roky stále dokola, a raz za čas je potrebné urobiť razantnejšie gesto. Ďakujem, veľmi mi pomáha táto diskusia. Upratujem hlavu.🙂
Ja mám takú zásadu v živote. Je úplne jedno, či sa jedná o svokru, iného člena rodiny, kolegu, známeho, skrátka kohokoľvek- pokiaľ mi ten človek nič dobré neprináša, nevenujem mu viac času a myšlienok, ako je vyslovene nevyhnutné. Aby som to aplikovala na tvoju situáciu, po rozbaleni takého darčeka by som knihu prezrela, po usúdení, že ja takú nechcem, našla by som jej nový domov, či už u niekoho, alebo v knižnici/búdke na knihy. A ďalej by som jej nevenovala ani jedinú myšlienku, nezamýšľala sa nad úmyslami, nedebatovala o tom s nikým, ani s mužom, ani neplánovala nijakú reakciu, pretože jediná reakcia, ktorá je pre teba zdravá, je žiadna reakcia. Len vtedy vyhrávaš ty a nie svokra. Lebo teraz si zrejme úplne vyplnila to, čo ona chcela- venuješ jej čas a myšlienky. Nauč sa neriešiť, čo riešiť netreba, pomôže ti to v mnohých ďalších situáciách v živote.
Nemám našťastie takú svokru.. a chapem podstatu čo ťa naštvalo, avšak nemyslím si že niečo dosiahnes tým že jej pošleš spat či už túto knihu, alebo akykolvek iný titul.. sú proste typy ľudí ktorým nedôjde že ubližujú a tvoja svokra zrejme k tomu typu patrí.. ako sa poznám, proste knihu by som odniesla do knižnej búdky a tým by to haslo.. nevidavas ju, nemusíš s ňou volať, môžeš sa tváriť že neexistuje.. a že tvoj muž je v takej pozícii akej je? Áno to by mi vadilo.. ale to zrejme tiež nezmenis keď sa to do teraz neudialo.. máte medzi sebou aj iné problémy? Ak nie, tak by som mu narovinu povedala, že o jeho mame sa nemienim vôbec baviť, absolútne nijako..
Proste by som sa tvárila že neexistuje.. akýkolvek boj je zbytočný podľa.mna..
(Samozrejme rob ako uznas za vhodné, toto je len môj pohľad na vec)
@thoughtfulweirdo Dakujem. Je to pekná teória, ale nie sme dokonalí a vždy sa nám nedarí ostať vo svojom strede. Nie je to jednoduché.
Pozri, na jednej strane jasne pises, ze jedine riesenie je odosobnit sa, odstrihnut sa od situacie.. na druhej strane robis presny opak, riesis, ako jej to vratit, ako jej to dat pocitit ako nadalej bojovat, ako vybrat boj.
Tvoja reakcia, ak sa naozaj chces odstrihnut, by mala byt, ze nespravis VOBEC NIC. akoby neboli Vianoce, akoby si ziadnu knihu nedostala. NIC.
Mne este napadlo, urobit presny opak. Kupila by som knihu STYRI DOHODY, v pocte2 kusy. Jeden si nastuduj ty a druhy posli svokre.
@andezit Nie je to vôbec jednoduché, ale stojí to za tú snahu ;) moj štýl je fake it till you make it- čiže aj keď to tak ešte necítiš, predstieraj to a ono to príde.
@jana_eyre_2 Máš pravdu, ale sú chvíle, keď to na človeka doľahne. Samozrejme, že máme problémy, každé dlhoročné manželstvo ich má. Ale téma svokra je najväčší zdroj konfliktov. Kto nezažil, nevie....
@andezit a citala si tu knihu? Bola mozno nejaka pikantna.... svokry su vselijake....., mozes knihu po precitani darovat, predat.....
@thoughtfulweirdo Ani nemusím predstierať, väčšinou to ide samé. Tento útok je energeticky silný. Myslím, že sa zároveň triafa aj do muža, že mu dáva vyžrať niektoré neposlušnosti. Musíme ostať pevní, iné neostáva.
Tvoji rodicia nech tento rok daruju tvojmu manzelovi knihu o impotencii a parohacoch. Taku fajnu psychologicku...

Sak sa trosku odosobni.. V tej knihe ja teda vôbec nevidím problém.. Mam pocit ze si všetko príliš berieš. Aké blbosti som ja už po dostávala od svokry...neriesim. Tuším raz aj knihu bojujeme proti rakovine a podobne perličky. Takým ľuďom nevysvetlis,musis ich brat takych akí sú.