icon

Svokra na návšteve

6. jan 2022

Baby prisla som sa poradiť.. mám 2m dcérku,s mužom zijeme sami, zatiaľ to zvládame, síce na obed nemáme tri chodu plus zákusok ale vieme si navarit aj oddýchnuť a upratať.. svokra chce strašne vidieť malu,fotky a videá nestačia,chce prísť na x dní tu.. ja sa toho bojím a síce s úctou ku nej ale nechcem tu žiadne prespavajuce návštevy, už vôbec nie ju. Je na mna dobrá, vychádzame ale extra kamošky niesme, a keď tu boli so svokrom naposledy pred mesiacom na asi 4 dní, to bol horor. O nich sa trebalo starať, to som počula celé dni len to ze- čo budeme variť, kedy budeme variť, čo budeme jesť.. len jedivo a sorry bachore riešila, s malou trochu nunu a to bolo celé. My už máme svoj rytmus a v prvom rade sa postaráme o malú, až potom riešime naše brucha, musela by som upratať,nachystať jej izbu, navariť,byť v pozore,žiadna pohoda, fest sa mi to nechce a chcem si užiť materskú svoju a tento čas..nieje problém návšteva na 2-3 hodky ale toto ozaj nie, máte to aj vy takto alebo som ja ta zla?

rivini
6. jan 2022

@0kristina0 no lebo k sestre ma asi uplne iny vztah ako k svokre. Ja to plne chapem...Moja sestra ma x-krat videla nahu, choru, znicenu..svokra nie...a ak sa aj stalo, musela som si vypocut, ako jej v tehotenstve nebolo nic (ked som mala nevolnosti), ako ona tyzden po porode behals ako srnka (super pre nu😊). Moja sestra, ked pride, je to len jeden clovek a naozaj pomoc a podpora. Rovnako sem castejsie pride muzov brat, ktory je tiez mimochodom velmi pohodova navsteva, respektujuca hranice. A tema predsa vobec nie je o tom, ze si autorka nepraje celkovo navstevy, alebo celkovo navstevy s prenocovanim, ale o tom, ze to na nu s 2 mesacnym dietatom je teraz proste privela. No namiesto pochopenia tu hned diskusia, ako vyhadzuje svokrovcov do penzionu...no strasne fakt😅. Ja sama napriklad nerada chodim na navstevy s prenocovanim, tiez radsej bookneme izbu, a stretavame sa pocas dna. Tiez by ma zaujimalo, ci si zazila take tie 4 dnove navstevy svokry na vlastnej kozi, ked to takto obhajujes..lebo zenam, ktorym pride svokra na 3 hodinky na kavu sa toto vacsinou pise lahko..ale predstav si napriklad situaciu, ze dieta ma horucku a ty mas 4 dni full Hause a bloknutu kupelnu, obyvacku, kuchynu..alebo nas priklad nedavno-skoncila som v jedno rano s podozrenim na preeklampsiu v nemocnici na pozorovanie a svokrovci sa napriek tomu, ze sme im zavolali, dotrepali na cely vikend...muz skoro skoncil s burnoutom-55 hodinovy pracovny tyzden, manzelka v nemocnici a v obyvacke svokrovci, ze: a co ste varili na veceru?

martul
6. jan 2022

@ptmt1011 Svätá pravda toto. Keď chcú zle je, keď nechcú zle je.
Keď pôjdu deti do škôlky nedajbože budú choré nato im sú dobré. Keď svokra vidí ako ju nemajú radi začne nevedomky uprednostňovať druhé deti a zase bude zle. Toto tu proste funguje tak že z princípu nemajú radi nevesty vlastné svokry.
Moja je expert tiež, ale je to mama môjho muža, nie je dokonalá, ale ja som? Moja mama je? Nie. Vždy si treba pomyslieť či by to takto riešili aj s vlastnými mamami.
Na vlastnú by tiež napísala, že rieši bachor? A povedala, že nechcem aby si prišla?! No... neviem

mogaa
6. jan 2022

@jaja20 láskavo sa do mńa neobúvaj, ja čítam s porozumením....hlavne že ty tú gulu máš alebo vieš čítať autorkyne myšlienky

maciatkolulu
6. jan 2022

@lubina vie so o, nie jazdy si to môže dovoliť, nie každý je očkovaný. A keď by svokrovci mali iba byť a nemali hostovske(tiež nie každý má), tak by mali poslať nevestu s dieťaťom do penziónu? Ideál, keby to robili rodičia, svokrovci mladým všeobecne, bolo by menej rozvodov. 🤣🤣🤣🤣Žiadne spoločne bývanie ta het do podnájomov, decká ste si urobili, starajte sa., no nie?

mogaa
6. jan 2022

@martul presne takto to vidím aj ja...dnešné mamičky pri bábätkách len moje dieťa a nikoho k nemu ani nepustia a neskôr problém lebo im nikto nechce s deťmi pomôcť , potom je svokra za tú najhoršie že o ich deti nemá záujem a nemajú rovnaký meter na všetky vnúčatá

sojorez
6. jan 2022

Ja uplne chapem tu nechut k navstevam a zvlast s malym dietatom. Ono je to velka zmena pri prichode prveho dietata a narusenie komfortu, takze prichod svokry predstavuje dalsiu zataz. Ale kedze vztahy su dobre a svokra z velkej dialky, stoji za to prekusnut chvilkove nepohodlie a mozno to i vyuzit - svokrovcov poslat malu kocikovat, a vy si mozete oddychnut. Jedlo sa da objednat, pripadne, kym budete kocikovat vy, moze navarit svokra.
Ono, kde je vola, je i cesta a vela sa da zvladnut i s takym malym dietatom. Nemusite sediet doma,mozete ist spolu na mensi vylet a spestrit si tak program. My sme s nasou 2 mesacnou cestovali vlakom na svadbu sestre cez 300 km. Ked pribudlo druhe a tretie, tak som len bola rada, ze sme nikdy nemali nejaky striktny rezim a deti chodili s nami odmala vsade. Pravdou je, ze ked si spominam na casy, ked sme boli len jednodetni, tak sa obcas smejem, ze ako sme to mohli nestihat a nevladat.

sasa1310
6. jan 2022

@jaja20 jej "synáčik" ako si nazvala jej muža nie je spomenutý v tejto téme. Nevieme a hádam ani ty nevieš či sa k tomu vyjadril alebo nie. takže zbytočne ho spomínaš.

jaja20
6. jan 2022

@mogaa Tak potom sa vyjadruj ku konkrétnej veci,a nevypisuj o tom,čo bude v budúcnosti.

jaja20
6. jan 2022

@sasa1310 Je tu spomenutý viackrát,tak si to prečítaj lepšie 😉

0kristina0
6. jan 2022

@rivini chapem, ze ked raz niekto neznasa svokru tak jej pritomnost nevyhladava

0kristina0
6. jan 2022

@sojorez presne tak, vsetko sa da ked sa hlavne chce

sasa1310
6. jan 2022

@jaja20 ešte že ťa tu máme. Tu všetky nevieme čítať, len ty. Akurát, že nikde nevidím jeho vyjadrenie k tomu. Ty asi vidíš.

jaja20
6. jan 2022

@sasa1310 Hm,aj takto sa dá reagovať na to,že si sa zmýlila 🙂

sasa1310
6. jan 2022

@jaja20 zmýlila? Ako sa k tomu vyjadril on?

nominativ
6. jan 2022

Ja viem, že matka je svätý obrázok a každý sa nám má klaňať. Ale nebolo to tak trochu logické, že keď býva ďaleko, tak bude chodiť na dlhšie návštevy, najmä, ak bude mať vnuca? Ok, možno raz za mesiac na 4 dni je dosť, to by som tiež chcela okresať, ale beztak ma niektoré tie prístupy tu prekvapujú.

Moja babka mi na poslednej návšteve povedala... Má 4 deti. Kedysi sa ani s nikým nemusela dohadovať, automaticky k nej chodili jej deti s vnúčatami, stále mala plny dom. A za posledné desaťročie, kedy už vnúčatá odrástli a až teraz majú tie jej deti menej výhovoriek na starostlivosť o deti, tam neprídu aj mesiac, aj viac. A je stále sama. A nešťastná. Vraví, že je to zvláštna doba, ľudia sa malo navštevujú, návštevy sú znervózňujuce, každy je zabarikádovaný, pohodlný. Je to tak, minule som vravela susede, že nech ide na kávu a povedala, že sa jej nedá, ale že za dva týždne môže. 😄

A ešte jedna vec. Členovi rodiny zistili rakovinu zrejme v zlej fáze. Človek si dosť veľa uvedomí, škoda, že sme takí hlúpi, že až neskoro.

jaja20
6. jan 2022

@sasa1310 Zmenila si správu,takže si si to už asi medzitým prečítala 😉 Veď to som práve napísala,že si to s ňou musí vydiskutovať on,ak sa cíti nespravodlivo 🙂

21oktober
6. jan 2022

No fúha,ja nie som svokra ale z niektorých reakcii neviest mi je až nevoľno .
Výrazy , staviame domček a tak aby sme ušetrili bývame u svokrovcov , nie sme na tom finančne dobre , bývame u svokrovcov..... ako to sa berie pomaly za normu , rozviedla som sa idem s deťmi k rodičom atď. Povinnosti prijať rodinu syna ,dcéry je pomaly normou .
Ako neviem si ani predstaviť keby som svojmu manželovi povedala že jeho mama nech príde na 2-3 hodiny z 300 km vzdialenosti a potom nech mašíruje domov alebo nech si objedná penzión. S prepáčením by ma poslal kade ľahšie a rovnako by sa to stalo aj z mojej strany. Nikdy v živote by som na svokru nepovedala že rieši svoje bachory. Možno preto mám zo svojou svokrou dobré vzťahy , spí u mňa , počúvam niekedy dokolečka to isté a ako bolo za jej doby , niekedy sa pristihnem že už to ani nevnímam , ale mám ju rada , vedome mi nikdy neublížila a ani to myslím nemala a nemá v úmysle.
Odvolávať sa na to že môžem chodiť pred svojou rodinou v nohavičkách a bez poprsenky a manžel zas môže chodiť v trenkách pred svojou mamou a má pocit pohody. Troška ženy uberte z tej sebeckosti , narovnajte disproporčné vzťahy v rodine, bude sa vám ľahšie žiť, budete mať lepšie vzťahy s manželom aj s okolím . Nie sa každý zavrie do tej svoje bubliny lebo má rád to svoje súkromie a ten svoj kľud.

ibrunova
6. jan 2022

@21oktober krásne zhrnuté 👍👍

rivini
6. jan 2022

@janewithane to je uplne super opis...presne takto sa citim, ked je u nas moja sestra, alebo mamka- „fungujeme pri sebe“ a ide to...obe za sebou upracu, pozru co je v suflikoch, obsluzia sa aj same, varime spolu. Ak by to takto fungovalo so svokrou, bolo by to fajn. Moja sice vsetky sufliky pootvara, ale spolocne varenie nefunguje, ked pije kavu, musi pri nej niekto sediet. Velky problem je aj poziadavka presnosti-ranajky o 8:00, obed musi byt o 13:00, vecera o 18:30 aj keby neviem co bolo. Ona to nemysli zle, je to proste jej denny rezim odkedy je ba dochodku, co je jej plne pravo...ale v domacnosti dvoch plne pracujucich alebo pri malom dietato to takto proste nie vzdy klapne...

bikarbona
6. jan 2022

Ahoj, ty ju nakoniec aj tak príjmeš. S mužom sa dohodnete, kedy najlepšie, nakúpite daake mäso a bude pohostenie. Pohostinnosti sa treba učiť. Aj ignorovať nedostatky a prípadné blbé komentáre. Moja mamka nemala rada návštevy. Ona šla do roztrhania, aby bol plný stôl všetkého domáceho. A na prespanie v byte nikto nebol. Raz malý bratranci. Takže ja som nebola naučená sa troška potiskať a z návštev mávam tiež des. Ale učím sa. 🙂 Držím palce.

kiki234
6. jan 2022

Poznam to. Navdteve sa nevyhnes a predsa len su to rodicia tvojho muza. Treba zatat zuby a vydrzat to. A potom vsetkom, po navsteve sa budes tesit ze mas na pol roka pokoj. Hladaj v situacii v ktorej si pozitivum. Ked mne muz povie ze pride svokra (ktora nas pride pozriet 2x za rok) hned si poviem, bude pokoj dalsi pol rok huraaa 😀

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
vivi76
6. jan 2022

V čase pandemie? My máme tiež malu a naši ju vidia len cez fotky,videá a fungujeme cez messenger, zatiaľ.A chápu to,nikto z toho nie je nadšeny,ale malé dieťa má oslabenú imunitu .

dupinka
6. jan 2022

Viem, aké to je. My sme od rodiny 350km. A teda keď k nám prídu (alebo aj my k nim), dochádza k narušeniu súkromia. To nie je na 2-3 hodiny, ale 2-3 a aj viac dní. Nikto nemá svoje pohodlie, ani sa vyvaliť pred telku, každý chce robiť niečo iné, na čo je zvyknutý.
Vtedy sa snažím vopred premyslieť menu, aby som pri sporáku nestravila celé hodiny. Lebo aj moji svokrovci a rodičia sú takí, že všetko sa ráta cez kvantitu jedla. Pri malom dieťati to je u hubu. Ach, koľko krát som vypenila a odniesol si to muž.. Rokmi (už je to 15r) som sa naučila, že najlepšie navariť guláš, v lete gril alebo také čo sa varí samé. Prehliadam neporiadok. Keď nie sme v danej izbe, pustím robotický vysávač aspoň. A večer nevysedávam s nimi, dokedy sa im chce. Idem spať a oni sa vedia uložiť aj sami. Ale proste trpezlivosť, striedať sa s mužom pri povinnostiach...
A ak ideme my k nim, na 3.deň domov. Lebo každá ryba po troch dňoch smrdí. A najlepšie je doma.

sasa1310
6. jan 2022

@21oktober presne tak. Niektoré by sa fakt už mali prefackať a trochu sa zobudiť z toho priceznovstva

enoula
6. jan 2022

Ja by som ju zahrnula do bezneho zivota, sak nech vidi co sa realne deje, uvidis kedy pride najbližšie na návštevu. Normálne popri nej upratovať, varit alebo nech ona pomoze s obedom. Jeden den otvorit online potraviny, spolu objednať, ze co sa bude jest, ak rada take riesi alebo nech ide s muzom na nakup. Nech ide s muzom dieta kocikovat alebo aj sama ak chce. A proste normálne fungovať ako zvyčajne, povedať, ze moment, teraz riesim dieta, nech pocka alebo s muzom poriesi. Vecer si strngnut maly pohar vinka a ísť spať a preckat teda tych par dni nejak. Toto nie je klasicka navsteva na ktoru navaris, upraces a v ten den to skonci

jaja20
6. jan 2022

Aké ste tu len niektoré moralistky a doslova dokonalé nevesty 😅 Však si pozývajte svokry kľudne aj týždeň po pôrode,ale nenavážajte sa do autorky len preto,že sa ona na to MOMENTALNE necíti. Možno už o mesiac sa k tomu bude stavať už inak.
A porovnávať jednu odmietnutú návštevu s tým,že sa niektoré mladé rodiny rozhodnú bývať s rodičmi/svokrovcami,je úplne odveci,lebo je to diametrálne niečo úplne odlišné,je to ako miešať hrušky s jablkami. Keď bývajú spolu 2 generácia,všetci z toho majú výhody,nie je to len jednostranná záležitosť,lebo mladí pomôžu s údržbou domu a záhrady,zaplatia polovicu nákladov,spojených s bývaním,kúrením a podobne.

monka105
6. jan 2022

Normálne by som jej povedala, že malú môže prísť pozrieť hocikedy, ale momentálne máš dosť s ňou a nemáš čas behať ešte aj okolo nich, variť im a upratovať. Svokra by ti mala v prvom rade prísť pomôcť, buď byť s malou, kým sa ty postaráš o domácnosť alebo naopak. Nie sa ti nasáčkovať domov na obtiaž.

eeffka
6. jan 2022

@rivini a preco sa jej prisposobujes? Nech sa paci tam je kuchyna, chcete jest o 8.13,18? Svedske stoly, naberte si,uvarte si... co mas 18r? Ja teda navstevy svokry nedavam ani 3h. Co to mas, kolko to stalo a preco mas toto, a kup si tamto. 😱🤣

lacibo
6. jan 2022

Tak prepac ale nechapem tvoj postoj..sama pises ze byva daleko tak je nornalne ze nepride na 2 hodky..a sorry ze tebe sa nechce riesit jedlo??? ved nemusis piect kacicu a robit domace lokse..ale uvarit nieco za 20 minut ti je problem?valebo nakupit do chladnicky?? A ked chce, nech uvari svokra, pises, ze je s tym v pohode...ona chce si uzit vnuca, to je uplne normalne, a ty ked mas s muzom dobry vztah, dokazes zorganuzovat navstevu jeho mamy tak, aby nebol ziadny problem.. to je znak zrelosti..ale ty mi prides ako roznaznane decko tak trochu..prepac uprimnost