icon

Svokra nás chce mať pod kontrolou

martina2781951
25. feb 2023

Ahojte, som tu nová a potrebujem sa vyrozprávať a hlavne ocením každú jednu radu a názor na vec. S priateľom sme skoro rok spolu, skoro od začiatku vzťahu spolu aj bývame, máme svoju vlastnú domácnosť. Náš vzťah je krásny, milujeme sa, sme spolu šťastní, avšak až na jednu vec, ktorá ma trápi už niekoľko mesiacov. Pred našim vzťahom žil len s mamou v jej byte, s otcom v kontakte niesú. Na začiatku vzťahu ma priateľ hned zoznámil so svojou mamou, ktorá si so mnou hneď chcela tykať a bolo to zo začiatku medzi nami také celkom kamarátske. V tom čase keď ma s nou zoznámil tak pracovala, takže sme s ňou každý deň neboli v osobnom kontakte, priateľovi volala každý deň, ale to mne nevadilo. Po čase odišla z práce a zo zdrav. Dôvodov je doma už niekoľko mesiacov.Odvtedy začalo pre mňa niečo nepochopiteľné, priateľovi vyvolava niekedy aj 3x za deň, hocikedy, či skôr ráno alebo neskôr večer keď sme už osamote …priateľ pracuje momentalne v zahranici a robí na týždňovky. Vždy keď je tu priateľ, svokra chce aby sme každý jeden deň boli u nej a minimálne aspoň poldňa, keď sme u nej a chystáme sa už na odchod tak hneď začne vypravat a kam sa zas trepete, veď ostanete tu ešte, čo sa tárate kade tade…očakáva, že každý deň budeme u nej aj obedovať, mala už aj priblblé poznámky, že je pri mne jej syn hladný, vraj to myslela zo srandy, ale mne to prišlo blbé… popritom doma varim, upratujem, periem,starám sa o domácnosť…nikdy ju neprosíme o to aby nám každý deň varila, už sme jej aj povedali nech nič nerobí, ale ona si nedá povedať a je urazena ak neprídeme a odmietneme ju. Nemala by som problém ku nej chodiť na návštevu, napr aj ona ku nám, ale preboha nie každý jeden deň…samozrejme bola aj u nás už, aj sme ju pozvali aby prišla sem tam, ale nedávno nam urobila to, že nas skoro ráno zobudila a ohlásila nam , že do polhodiny príde k nám na kávu…keď prišla, povedal jej priateľ že nás zobudila a ona na to len dodala že a čo máme čo spať…vraj to myslela zo srandy, ale aj tak mi to nepríde v pohode…potom zas som robila obed pre mňa a pre priateľa, chceli sme si urobiť romantiku, povenovať sa sebe, ale volala zas a pýtala sa čo robíme, priateľ jej povedal, že robíme obed, v tom hneď povedala dobre tak prídem a za 10 min už bola u nás… bývame v jednom meste, takže to má ku nám kúsok. Vadí mi, že sa ani len nikdy nespýta, či môže prísť, alebo aké mame plány v ten deň, proste ona len zavolá a do par minut príde, pozve sa sama. Niekedy mám pocit, že strácame s priateľom súkromie…nemám proti nej nič, nikdy som jej ani pol zlého slova nepovedala, nedokážem to, niesom taká povaha, chcem byť s každým za dobré a bohužiaľ to je moja chyba, potom trpím ja. Vadí jej dokonca keď ideme aj niekam na výlet, že zasa sa tárame a míňame peniaze, popritom nás ona neživí, máme svoje vlastné financie a všetko si platíme sami…na silvestra aj vianoce sme boli u nej celý deň, na silvestra sme chceli aj s priateľom niekam ísť, ale svokra do nás hundrala, že načo máme niekam ísť, že máme byť u nej a nie behať po vonku…príde mi to ako keby som bola nonstop pod kontrolou a svokra sa ku nám správa ako keby sme mali obaja 15 rokov, popritom nám ťahá na 30. No a ďalší problém je ten, keď je priateľ v zahraničí a ja doma. Mne volá každý deň, ak nezavolá tak napíše na fb.. otázka typu čo robíš, kde si čo si… príď na kávu, príď ma pozrieť…chodím ku nej dá sa povedať že skoro každý druhý deň, vždy keď som u nej tak očakáva že budem aspoň poldňa, naposledy som bola u nej len hodinu a pol lebo som niečo išla vybaviť do mesta, keď prišiel priateľ zo zahraničia,tak mu povedala, že, citujem… tvoja priateľka u mňa bola naposledy len hodinu a pol, bohvie kde sa tárala… tiež to vraj myslela zo srandy, ale mňa to už urazilo, priateľ na to nepovedal nič…potom prišiel deň, keď svokra sa nám znova starala do financií, trochu som pri priateľovi už vybuchla a povedala som mu, že toto neni normálne, že sa ona do našich financií starať nemôže…povedala som mu že žijeme samostatne, máme svoj život, že nech sa nám do financií nestará, ale to bolo všetko čo som mu povedala, o iných veciach som sa neodvážila. Súhlasil so mnou, ale viac sme to neriešili. Teraz za pár dní má zas priateľ prísť domov a ja mám neskutočný stres, stres že zas budeme musieť k nej chodiť každý deň a bude nás kontrolovať…pripravujem sa na to, ze sa s priatelom porozprávam o tomto všetkom, ale neviem ako na to… nechcem ho nijako uraziť, nechcem sa s ním pohádať, neviem ako zareaguje, aký ma na túto vec názor on… proste bojím sa tohto rozhovoru, popritom o iných veciach sa vždy narovinu bavíme… plánujeme aj bábo, ale bojím sa, že potom to bude ešte horšie so svokrou … prosím o nejaké rady ako to partnerovi vysvetliť čo najjemnejšie, začínam byť už zúfalá

paulinam99
26. feb 2023

@guliver19 Svoj pôvodný výrok, a to: "Porozprávať by si sa mala najmä s partnerom" (rozumej: autorka diskusie by sa mal v prvom rade o tom porozprávať s partnerom, čo je rovnaká krv ako svokra = svokra dá skôr na jeho názor ako na jej) nepovažujem za prasprostý, ale k veci, lebo odráža realitu = príčinu problému.

P.S.: Tá omáčka takmer za A4-ku bola úplne zbytočná .... i keď rozumiem, že niekto si dokáže aj takto "uľaviť".

drzaopica
26. feb 2023

@martina2781951 nic nemas vyhrate.To, Ti povedal len tak nech nie si smutna pri mame bude poslusny synacik.Ako casto ste u nej?ma priatela, kamaratky nech tam smeruje svoje aktivity.Nemysli si, ze tato situcia skonci jednym rozhovorom

renatik999
26. feb 2023

@eva8 ona svokru nemá!!

0silvia0
26. feb 2023

@eva8 tato 50nicka nie je na dochodku, je len na PN.

eva8
26. feb 2023

@0silvia0 ok, je na PN, to znamená, že má strikovat sama pred televízorom, resp. s potenciálnou nevestou? Má vychádzky počas PN, nudí sa.

eva8
26. feb 2023

@renatik999 tak kvazisvokru

0silvia0
26. feb 2023

@eva8 cozee? Ved to ona sama dobrovolne strikuje pred televizorom a nuti vsrtkych okolo aby jej sedeli pri riti. Ty si vobec citala diskusiu? Lebo tvoje odpovede su povedzme ze dost zvlastne, akoby si ani necitala co pise autorka.
🙄🙄

eva8
26. feb 2023

@0silvia0 ok, a prečo ťa to irituje? Pretože keby strikovala v klube dôchodcov, neobťažoval by tým autorku?

0silvia0
26. feb 2023

@eva8 pises uplne od veci, tato debata s tebou nema vyznam.

eva8
26. feb 2023

@0silvia0 nie, nemá 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
eva8
27. feb 2023

@elizabet173 stávame sa sobeckyi, len ja a ja a ja. Načo pomôcť druhemu, však mne je dobré...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
27. feb 2023

@eva8
Tvoja reakcia je dôkazom toho, že si tému a reakcie autorky absolútne nečítala alebo máš problém s porozumením písaného textu.

eva8
27. feb 2023

@elizabet173 ako pomôcť? S odpútanim sa svokry od jej syna a autorky. Problémy sa zhoršili po nastúpení na PN. Pomoc nemusí byť len fyzická, alebo finančná. Pomôcť sa dá aj pri samote, nude. Preto svokra (aj autorka ju tak nazýva, kvazisvokra sa ti nepozdava) otravuje tých, čo má. Verím, ze autorka s priateľom nájdu vhodné riešenie.

eva8
27. feb 2023

@yoxinka neodplacam všetko zlosťou , hľadám bezbolestné riesenia.
Zamestnam svokru niečom a máme pokoj

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
eva8
27. feb 2023

@elizabet173 a prečo si reagovala? Vari z nudy? A končíš, kvôli inému riešeniu? Vivat šťastne cca 50tnicky, ktoré potrebujú vyjadriť svoj nesúhlas s niekým niekomu inému na sociálnych sieťach 🍀❤️

eva8
27. feb 2023

@autorka teraz mi napadlo, možno je to irelevantné - čo tak jej vytvoriť nejaký účet na MK, sú tu rôzne skupinky, kde by sa mohla porozprávať, pochváliť sa svojimi výtvormi, nabrať inšpiráciu. Myslím to vazne. Predtým ale zmazať túto tému 🙂
Hrozí závislosť, alebo prepadnutie konspiraciam, alebo nezvládnutie nepríjemných reakcií.

yoxinka
27. feb 2023

@eva8
Nehnevaj sa na mňa, ale 50ročná žena nie je malé decko, aby jej niekto musel vymýšľať program. Moja mama má 55 rokov, žije sama už roky, ja som jej jediné dieťa. Má kamošky, prácu, svoj život a program. Moja svokra keď mala 50 to bola taká ženská, že mentálne tak 30ročná. Ale ona nidky nebola takto chorobne fixnutá na svojho syna, normálne ho nechala žiť jeho život a svoj si riešila sama. Nehovoriac o tom, že táto pani NIE JE autorkina svokra. Je to matka jej priateľa, ona nemá voči nej ale absolútne žiadnu povinnosť. Oni nie sú manželia. Aby ma cudzia žena nútila sedieť u nej doma a kukať sa ako štrikuje, tak to je trochu cez čiaru, nie?

martina2781951
autor
27. feb 2023

@eva8 Práveže ono nejde ani o to, že sa nudí, ale prvotný problém je ten, že sa do mňa a priateľa stále stará a chce aby sme každý deň trávili s ňou. Ona má záľubu v štrikovaní a to aj zdieľa na rôzne fb stránky a predáva, plus k nej hocikedy chodia kamarátky, jej priateľ. Keď má vychádzky chodí aj na nechty, pedikúru, kozmetiku… takže ten čas si ona vie pekne vyplniť, len potrebuje nás mať pod kontrolou a pri sebe.

martina2781951
autor
27. feb 2023

@eva8 to, že sa to zhoršilo, keď nastúpila na PN tak to áno, keď bola v práci tak mala toho času podstatne menej, bol väčší kľud, lenže teraz ako je na PN tak ona aj má čo robiť, venuje sa tej svojej záľube naplno denne, ale predstavuje si to proste tak, že každý deň jej budeme robiť aj my tú spoločnosť + nás bude riadiť.

martina2781951
autor
27. feb 2023

Žienky viem, že to nie je moja SVOKRA, zle som sa vyjadrila, ale len som si zjednodušovala pomenovania miesto priateľova mama.

cacianka
27. feb 2023

@martina2781951 to je ok, nechápem ako to niektoré tak straaaaašne irituje.
Veru, to nie je nuda, ale pocit že vám musí veliť, robiť dozorcu/bachara.
Nedajte sa

silwii
27. feb 2023

@martina2781951 je to jedno ci je to priamo svokra alebo zatial len takto neoficialna. priatel ma nie ze povinnost, no isto by jej mal dohovorit, aby ste sa aj vy dvaja vobec k tej svadbe niekedy opracovali

bilancia
27. feb 2023

uf tak to je manipulacia riadna z jej strany a aj citove vydieranie,sak to je uplne na hlavu

eva8
27. feb 2023

@yoxinka ja sa nehnevam a rozumiem o čom sa pise

eva8
27. feb 2023

@martina2781951 dá sa ju poslať na kúpeľnú liečbu? Aby si od vás postupne odvykla

martina2781951
autor
27. feb 2023

@eva8 to zatiaľ ešte nie a myslím si, že by to nepomohlo ani, možno len na ten čas čo by bola tam a potom by sa to vrátilo naspat … priateľ sa s ňou musí porozprávať a určiť hranice

eludka
27. feb 2023

@martina2781951 no nic, tak hrubou zaplatou, lebo vam to znici vztah, a ak to inak nepojde, tak sa rozist s partnerom, s nou to bude vekom len horsie