icon

Svokra nechápe slovo nie

19. nov 2020

Baby možno trošku osobná otazka ale aky mate vzťah so svokrovcami?
Naša malá zachvylku má 2 roky, a samozrejme už má obdobie, že keď jej niečo zakazujeme tak sa hodí o zem. My s manželom to vieme ustáť, povieme pekne nie a keď sa supne o zem bud ju ignorujeme alebo nájdeme inú zábavku, dám príklad chce sošku anjelikov co dostala na krstitkach a fnuka, hodí sa o zem, pekne jej to vysvetlím že nemôže a keď to nezaberá pekne nájdem niečo iné napríklad jej hračku a zavolám si ju hrať a je kľud. Musím povedať že takéto stavy s manželom zvladame veľmi dobre ci vonku alebo doma. Horšie je so svokrou, neni tak často s malou a hneď ju chce mať na rukách. A malá je taka ze ti pôjde na ruky ale dole ani za Boha a rev pusti a hádže sa o zem, 100x jej bolo povedané že nech sa s ňou hrajka, nech sa jej venuje a keď malá niečo chce co nemôže tak musí jej to vysvetliť a nájsť nejaký komprosim aby sa ukludnila, ale ona miesto toho radšej ju zoberie na ruky a keď odchádza ja sa s ňou trápim hodinu nech sa ukludnit lebo plače a hádže sa o zem lebo chce aby som ju nosila a už na to nemám silu samozrejme iné je keď sa chce mojkat a iné je keď vidíš ze je nervózna a chce len to svoje a svoje. A keď to svokre hovoríme tak sa urazí a vyčíta nám že neni malá na rukách a ze jej to zakazujeme. Nevie malú ukludnit aj keď ju nechávame a hneď ju bere na ruky, a toto my nechceme lebo potom my k nej nemáme tu dôveru a to ze malo chodí k nám to jej už xkrat bolo povedané ale nechceme to vyčítať aj keď je sama a cez víkend by mohla dosť a nie len na hodinu rozkokosit malú a domov. Prepáčte to je asi môj vylev lebo som v koncoch a manžel keď povie slušne svokre sa urazí, chápem ze je to jej prvá vnučka ale musí pochopiť ze sme rodičia a snažíme co najlepšie vychovať svoju
dcéru dcéru koncoch lebo ani tak ani takdôvervidíme ten scenár že by bola na rukách a potom by sme došli

didlik6
20. nov 2020

@ericavargo toto by som svokre nikdy neodpustila. Taketo spravanie je neprijatelne 🤔

jana_eyre_2
20. nov 2020

Má dva roky nervy a hádzanie sa o zem je úplne normálne správanie.. píšeš že s babkou nie je tak často tak snáď to až tak výchovu neovplyvňuje ak k nej pristupuje inak ako vy rodičia.. ja si myslím, že vy vychovávate vo svojom presvedčení, ale aj starí rodičia majú právo si nájsť vlastnu cestu pri by budovaní vzťahu s vnučkou.. záchvaty sa budú zlepšovať vekom, a vekom určite aj svokra bude meniť svoje postoje..

Ja viem že to lezie na nervy ale proste starí rodičia sú starí rodičia.. sú skôr na zabavu.. proste treba sa trocha odosobniť a nevidieť v každom inom prístupe hrozbu že v budúcnosti z dieťaťa vyrastie rozmaznanec lebo babka nevie povedať nie..

Samozrejme rob ako uznas za vhodné, nevyhovaram ti tvoj postoj ani rozculovanie sa nad situáciami, ale pýtala si sa na názor tak ho dávam..

(Moje deti majú jednu babku, ktorá je s nimi malo.. a zbožňujú ju, ona by im aj modré z neba dala.. ale hlavné slovo mám ja, to že raz za mesiac sú rozmaznavane babkou nič moc neovplyvňuje)

katkami123
20. nov 2020

A prečo svokru pred odchodom nestopneš, nech teraz ona dcerku aj ukľudní, keď Vam plače a ju rozkokošila. Jasne, ze svokre je to jedno, keď cela práca je potom na tebe dcerku ukľudniť. Pár krát by ju mala potom ona ukludnovať a už by to nerobila.

weja88
20. nov 2020

Buď rada, že k Vám príde iba občas. Moja svokra býva hneď vedľa (máme spoločný dvor) a neexistuje asi nič na svete čo by našim deťom nedovolila. Od sladkostí, cez rabovanie skríň až po také hry pri ktorých hrozí úraz (čo sa už aj stalo). Upratovať im samozrejme nekáže a ja som z toho na nervy, lebo mňa potom ignorujú.
Samozrejme je u nich obľúbená a vyhľadávajú ju a ja už ani nechcem aby tam chodili. Musím sa priznať, že občas sa dokonca snažím predísť ich stretnutiu, lebo v jej prítomnosti som pre nich tá zlá a potom bojujem s ich záchvatmi zlosti. Jednoducho im nedovolím všetko.
Už som jej neraz dohovárala aj ja, aj manžel, dokonca aj jej sestry ale ona si stále ide svoje. Ona vždy povie "babka má rozmaznávať". Vysvetlila som jej, že občasné rozmaznávanie je fajn, ale nie stále a obzvlášť keď býva hneď vedľa, čiže sa vidia takmer každý deň.
Totálne mi podrýva autoritu a ja neviem čo s tým 🤷‍♀️

dorotka
20. nov 2020

Normálne som uvažovala, či to nie je môj príspevok zvpred 12 rokov. Situácia ako u nas, akurát moja dcéra bola mladšia; od troch mesiacov som ju nevládala nosiť (mala som šialene bolesti, chrbát si nestíhal zvykať tak
ona rástla tak rýchlo že každý mesiac kilo naviac asi do 5 mesiacov) , len na prenos som to riešila, aby cítila moju prítomnosť keď sa hrala na deke sedela som vedľa nej a kľudne som si pri nej na zemi pripravovala veci na obed a podobne, keď prišla svokra hneď ju brala na ruky po par dňoch čo odišla sme tak tri dni plakali dve ja od bolesti a dieťa že chce ist na ruky (neskôr som pochopila že šatka by mi v tej situácii pomohla je to úplne iné rozloženie a nápor na telo menší, ale v tom čase bolo šatiek malo ergo nosiče neboli a s babyvakom som vydržala tiež len chvilku). Počas jednej dovolenky nezávislý pozorovateľ len skonstaval, že sme tam mali kľudne dieťa, kým neprišla ona a nebrala ju na ruky aj sa s ňou skúsil porozprávať, ale nepomohlo. Našťastie čím bola staršia. mne sa asi stihali tvoriť svaly a naviac dieťa bolo prírodzene divoké a zvedavé takze viac chcelo lozit, chodiť skúmať ako byt na rukách. A čo sa týka toho ukľudnovania tak u nás sa ju nedalo veľmi ignorovať, chodila som s ňou do kúta stala pri nej a cakala kým sa ukľudní, po tom návale emocii si väčšinou sama vypýtala objatie, zopárkrát sa už sama pri tom záchvate pýtala že chce ist do kúta, V žiadnom prípade to nebolo za trest a nemusela tam byt sama. Proste to bolo miesto ktoré som vybrala, lebo som čítala, že na to ukludnovanie je dobre mat jedno miesto. Neskôr mi pani čo sa zaoberala feng suej hovorila že som vybrala dobre ze kút prirodzene vybíja energiu. Čiže pri akýchkoľvek záchvatoch odporúčam vybrať jedno miesto v byte kde s ňou pôjdete kým sa ukľudní. Čo sa tejto dvojročnej puberty týka, myslím že dieťa by trucovalo za niečo iné ak by to nebolo nosenie na rukách, je to akoby prvá forma vyjadrenia názoru, ale chápem že tomu chcete predchádzať) V každom prípade prajem nech je obdobie vytrucovania si čím skôr za vami u mladšej trvalo asi pol roka u staršej podstatne dlhsie, ale bežne to býva tak asi trištvrte roka

autor
20. nov 2020

Ahojte baby. Ďakujem za príspevky, a musím dodať že nie som sekera pri svokre že jej to zakazujem, ako som písala bolo jej povedané ze ak ju zoberie na ruky a malu dá dole nech s nou trosku zabojuje keď sa to malej neľúbi a nie hneď utekám domov. Keď sú veci na políčkach a jej to ukazuje a malá to samozrejme chce a povieme jej ze nech nedá jej to lebo sú to osobne vzácne veci, nepočuje nás a dá jej to, takto sa mi rozbila váza od mojej prababky a pre niekoho je to len váza ale som to dostala od nej a nie nadarmo to bolo hore na vysokej poličke. A kusla som si do jazyka a manžel jej to povedal ze co sú na políčkach nech jej nedáva lebo ma milión hraciek a to dieťa môže zabaviť aj s inými vecami.Tu je boj že keď ja alebo manžel povie nie tak to nerešpektuje a jasne ze potom malej hovorí ze moja Alžbetka to nemôžem ti dat alebo to nemôžeš lebo rodičia to nedovolia a malá neni blbá jasne ze čim viac jej to bude hovoriť tým viac to chce, a vie ze u nás to nedostane ale u babky to bude skúšať. Minule som varila a nechala som ju nech je s malou ani ň som nepovedala až keď ju ťahala na ruky a malá sa vstekala tak som jej slušne povedala ze načo je to dobre keď vidí že malej sa to neľúbi. My sa s ňou mojkame až až, však je to naše zlatíčko, dáme ju na ruky a keď ju dáme dole ju zabavime a vysvetlíme že už maminku alebo tatinka boli ručička, a písala som ze nech ju zoberie na tie ruky ale potom nech s nou aj poradí, to ako nechá mi uplakane dieťa a uteká domov musíte si priznať ze tiež neni riešenie. Musí si s nou poradiť, malá už začala ako tak rozprávať a rozumie čo hovoríme ale utekať domov. Chápem každá sme iná a nech ju rozmaznáva ale pri situáciách hnevu nech neuteka domov.

ajka0207
20. nov 2020

Komenty som nečítala, ale teda my neriešime ako sa správajú starý rodičia k deťom, je to na nich aký vzťah si budujú. My máme staršiu dcéru tri a pol ročnu a ona už pekne chápe že starkí sú na rozmaznávanie a so mnou alebo manželom nejaké jej fnukanie nepohne.

dskjhfdlkdjhl
20. nov 2020

A co sa tak asi stane, ked si to dieta poplace? Aspon bude vediet, ze na buduce, ked bude plakat v podstate bez dovodu, tak sa hned vsetci nepototo a prejde ju to. Sice pises, ze sa snazite vychovavat, ale mam dojem, ze ta vasa Alzbetka je uz teraz general.

basska_b
20. nov 2020

Joj, moje decko nevie nik ukľudnit, len ja. Ukľudni sa len pri mne. To je úplne normálne... je v takom veku, že mama je pre neho do 3 rokov stred vesmíru a je to normálne. Mna teraz poobede čaká návšteva oboch mojich vlastných rodičov, už teraz som z toho nervózna, do detailov nepôjdem 😁 buď rada, že svokra vôbec k vám chodí pomôcť. Ja som tu čakala podľa nadpisu, že bože, čo také hrozné robí tá svokra a tot. Dieťa babička na rukách nosí a ono sa potom nahnevá keď babička položí a odchádza a nevie sa ukľudnit. Tu je toľko príbehov, čo svokry sú schopné deťom robiť alebo nerobiť, že toto je slabá káva, veľmi slabá.

lolita555
Autor odpoveď zmazal
jana_eyre_2
20. nov 2020

Môj posledný syn sa hneval od rána do večera, má proste takú povahu... Ja zle nálady svojich detí beriem ako fakt s ktorým si musím poradiť ja a je jedno či je to spôsobené nejakou inou osobou s ktorou sa stretneme.. keby sa hnevala napríklad v obchode lebo by chcela čokoládu čo držala teta predavačka, tiež by som nechcela od predavačky aby mi ukludnovala dieťa ona.. toto proste k výchove patrí.. ale je možné že na to už pozerám inak po tých odnervovanych rokoch keď som bola (a ešte stále aj som ) hromozvod pre deti..

autor
20. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl zle to chápeš, naša malá si pri nás toto nedovolí, a vie ze keď nie tak nie, ale svokra keď dôjde a a odíde keď malej sa niečo nepáči tak jasne ze to dieťa nechápe že čo uteká domov, možno keby ju raz ukludnila že napríklad musím ísť domov a dôjdem ešte.. Svokra jak keby sa bála týchto situácii a áno som jej mamka a mame obdobie vzdoru ale chcem aby malá mala pekný vzťah a nie keď stále vidím ze je zmetena s toho ze babka uteká domov

dskjhfdlkdjhl
20. nov 2020

Ja myslim, ze problem s chapanim mas Ty. Svokra nie je povinna ju ukludnovat a moze odist vtedy, kedy chce a nie vtedy, kedy si myslis Ty, ze by mala. Ked raz zlozim dieta na zem a poviem, ze odchadzam, tak odchadzam a nie, ze sa este budem vracat. Keby ste malu raz nechali a nestarali sa do toho, tak by na druhy-krat uz mozno neplakala.

autor
20. nov 2020

@lolita555 písala ze nezakazujem ale ju prosím že keď ju zoberie paci sa ale potom keď malá jej bude nervacit že chce ísť naspäť tak nech s tým poradí, ako čo je u nás hodinu tak mam jej nechať hodinu na rukách? To určite nie.

evkao
20. nov 2020

Predpokladam, ze Alzbetka je vase prve (a zatial jedine) dieta, pri prvom byvaju mamicky vzdy uzkostlivejsie ako pri dalsich 🙂 a preco by ju nemohla mat aj hodinu na rukach? Pre mna za mna, keby mi niekto dieta aj cely den vlacil na rukach, mne to nevadi, jeho budu boliet ruky, nie mna 😀 a ja si aspon oddychnem 😀 ale uznavam, pri prvom dietati som aj ja musela casto predychavat a obcas zazmurit oko ;) a to ze "rozmazna" dieta a potom odchadza prec, ked place... tak ja neviem, mne zatial nikto cudzi (myslim okrem mna a mojho muza) dieta neukludnoval, ked sa jedovalo, aj keby to sposobil ten dotycny, proste mi ho supli, aha, place ti dieta 🙂 a predsa len uz rodicia najlepsie vedia, co na dieta zabera 🙂
ako uz pisali zienky vyssie, babky budu vzdy rozmaznavat a plnit vnucatkam, co im na ociach vidia 🙂

nini1010
20. nov 2020

Nasi stari rodicia vdakabohu respektuju nasu vychovi plne.Za prve my si to tak proste prajeme,za druhe su dost inteligentni aby jeden druheho ak aj treba napomenuli v style "nestaraj sa do toho,ma tu rodicov."A ja som za to velmi vdacna.

katkami123
20. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl ale svokra ne zase povinná rešpektovať výchovu akú chcú pre dieťa jej rodicia. Keď chce ísť domov, nech ide, nikto ju drzat nebude. Na druhej strane, ak viem, ze v tej rodine fungujú určite pravidla, nebudem tam tým ľuďom hrať na nervy. Zvlášť ak to tá svokra nezvláda a nejakú situáciu vytvorí aj po upozornení, ale vyriešiť ju už nevie. Osobne, keď niekomu niečo poviem dopredu, všetci traja už do predu vieme ako tá situácia dopadne, keď to tej osobe poviem, nech to nerobí a ona to aj tak urobi.... a opakuje sa to pravidelne, tak to mi tiež 2x normálne nepríde.

0silvia0
20. nov 2020

raz sa malá hádže o zem,potom sa nehádže, ja to už nechápem. Takže modelová situácia:
príde svokra, naťahuje alžbetku na rukách, pohrá sa s ňou po svokrovsky, čiže malá na rukách, ukazuje jej vázičky, hodinu ju vláči. Pohrá sa, položí ju po hodine a chystá sa domov. V tom sa malá pleskne o zem a kričí prečo? Prečo zostane nepokojná? Lebo babka odchádza, alebo preto, že sa chce nosiť na rukách? A ako si predstavuješ ukľudnovanie babky? Ale píš prosím polopatisticky, aby sme to všetci pochopili.

dskjhfdlkdjhl
20. nov 2020

@katkami123 V takychto situaciach je hlavne dolezite, ako sa chovaju dospeli, ak maminka neustale vysvetluje babke, co ma robit a pri jej odchode je nervozna, a este hovori, ze babka to mala urobit inak, tak potom je dieta v strese a place este viac. Navyse, tu zakladatelka kazdu chvilu trochu inak prezentuje situacie, takze otazka je, kde je pravda. Svokra by nam mozno napisala nieco ine.

katkami123
20. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl tak ja si v prvom rade myslím, že každá rozumná babinka, naozaj rozumná sa poučí už na 1x aj sama bez toho, aby jej vôbec niekto musel niečo hovoriť a vysvetľovať. To, že sa jej viac krát povie a aj tak to ma v paži je už iba taký bonus navyše. A čo ak je dieťa nervózne z babičky a jej spravania a preto plače? 😀

dskjhfdlkdjhl
20. nov 2020

@katkami123 Pozri, pozname to len z jednej strany. Mna keby niekto neustale buzeroval, ako sa mam s vnucatom hrat, ako dlho a ci vobec ho mam nosit, tak by som svoje navstevy obmedzila, o taketo nieco normalny clovek nestoji.

fifa888
20. nov 2020

@marseillefan súhlasím 👍

dskjhfdlkdjhl
20. nov 2020

@katkami123 Totiz, keby tu malu raz nechali tak a vedela by, ze placom si nic nevymoze, tak by to prestala robit. Ale nech si kazda vychovava ako chce, v puberte sa potom moze aj o zem hodit. Myslim maminku.

autor
20. nov 2020

@0silvia0 presne si to vystihla, ona niekedy sa hodí o zem inokedy taky rev pusti že až, zatvorím dvere vysvetlím jej ze musela ísť domov a na začiatku skúšala u nás že odišla babka tak chcela byť na rukách a hodila sa o zem a po pol hodine ignoracie ju to prešlo, mne vadí to ze za tu hodinu nás nepočúva a vôbec sa s malou nehrá alebo sa jej nevenuje jedine stále chce aby bola na rukách a to potom pri nervaceni odchádza domov.

cacianka
20. nov 2020

@zuzka1117 nepochopila si.hodinu sa malej venuje, blazni ju, nosi na rukách dost dlho.a ked jej je uz ťažká, alebo citi únavu rúk ze pauza, zlozi ju dole, tak malá zacne revat a hystercit.
Rodič ju nevie ukľudnit lebo sa ťahá k babke, vsetko ignoruje okolo, ale babka už ma odrazu nervy v čudu, z vlastnej vnucky, tak berie topanky, kabát a zdrha, lebo ide dat psovi žrať.
A vy rodičia trapte sa ako utíšiť decko...
Zazila som to ze sme sa blaznili a blbli, ale dieťa som skludnila este ja, uputala pozornosť na nieco ine a mierne. pomali sme prešli na kludovu aktivitu, uplne v klude sme sa pomojkali, vystiskali a rozlúčili, deti pochopili etapy,
a hlavne nenechala som ich rodicom rozbesnene.
Tot vsjo.
Lebo ja chapem autorku o co jej ide. Nie že nenavidi svokru, pozyva ju, dopraje jej čas s vnuckou, buduje rodinné vzťahy, len svokra nenesie nasledky svojho pristupu.

katkami123
20. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl
Pozri, treba rešpektovať rodičov dieťaťa, ze je to ich dieťa a nie moje a platia pravidla rodičov. Je jasne, ze každy starý rodič rozmaznáva. Ale keď mi niekto povie, ze toto nie, tak to rešpektujem, nie som ten typ, ktorý by sa vyžíval v tom ako sú okolo mna ľudia vytoceni a ja sa potom ešte zahrám na nič netušiace chúďa. Najviac konfliktov vznika práve z toho, ze staré generácie majú potrebu zavádzať svoje zvyky u mladých, kedy už kopu veci funguje inak a mnohé už dávno ani nemajú význam. Je potrebne sa vždy rešpektovať. Ako nevesta svokru, tak aj svokra nevestu a potom nebudú vznikať zbytocne konflikty.

autor
20. nov 2020

@dskjhfdlkdjhl a myslíš ze sme jej nenechali malú že čo urobí keď začína nervacit? Jasne ze nechali a poradili a to v kľude ale ako som písala ona uteká domov keď už len náznak že mala bude nervacit alebo plakať. Ja ju rešpektujem ako babku aj si ju vážim ale mala by aj ona nás.

0silvia0
20. nov 2020

ciže ona sa jej dokáže venovať len tak, že ju vláči na rukách? Nič iné s ňou nevie robiť? Veď skús predvídať situáciu, keď budeš vidieť, že babka sa chystá na odchod, tak rýchlo zober napríklad knižku, a povedz malej: ukáž babke akú máš novú knižku, babka ti prečíta kúsok. Alebo jednoducho chodte babku kúsok vyprevadiť von. Oblečte sa, odprevadíte babku, zamávate, popri tom sa zastavíte na ihrisku. Jednoducho treba skúsiť byť predvídavá a riešiť skôr ako nastane hysák.

autor
20. nov 2020

@cacianka ďakujem, možno už hore dole píšem aj tie hádzanie o zem a plakanie ale celú našu situáciu si napisala a pochopila, lebo áno budem úprimná ide ma rozdrapit keď toto robí svokra ale nechcem sa s ňou hádať ani vymeniť názory lebo xykrat jej sme slušne povedali, a tiež nechcem aby sa jej nepáčilo že ju stále napominame, ale ta ignoracia nás a našej výchovy neviem ako to mam brat.

katkami123
20. nov 2020

Inak tieto hysaky prejdu... naša tiež tak plakala strašne za dedkom, vždy keď odchádzal, tak niekedy sa už vytratil aj potajomky, len si to uvedomila a začala aj tak plakať... vždy sme povedali, že ešte príde a bolo lepšie. Dieťa možno nedokáže pochopiť, ze toho človeka ešte uvidí a mysli si, ze už ho viac neuvidí. Ono to prejde. Len dedo sa s nou zase vždy tak vyhral, ze sme nechápali, kde sa v ním berie toľko energie.