Svokra sa ani neopýta, či niečo nepotrebujeme
Dobrý večer žienky! Ja sa chcem len posťažovať. S priateľom ( ja mam 22 on 23) bývame spolu už cca. 9 mesiacov všetko sme si kupovali z vlastných lebo obaja zarábame. Ako sme sa presťahovali moji rodičia sa stále pýtali či nepotrebujeme niečo , otec mi stále dával peniaze aj dava ( prestal posielať výživné dáva mi aj tak každý mesiac peniazky) aj moja mama keď niečo potrebujeme. Ide o to že svokra sa ani raz nespýtala či niečo nepotrebujeme alebo či nepotrebujeme pomoc , vôbec nic. A pekné peniaze zarába aj ona, o to mi ani nejde ide k ten princíp. Jasné že by som nezobrala od nej peniažky, chvalabohu máme všetko. Ako to máte vy? Ja už vôbec neviem čo si mám myslieť..
1. Nie je tvoja svokra - je to mama tvojho frajera.
2. Nie je povinná vám nijako prispievať. Ani tvoji rodičia. Ak ťa to škrie a chceš byť fér, tak odmietni príspevky od svojich rodičov a bude to bez rozdielov.
Chceli ste byť dospelí a samostatní, tak sa toho držte a kým naozaj nepotrebujete, tak neberte peniaze od nikoho a bude kľud.
nerieš to, nezamýšľaj sa nad tým načo aj, buď rada za to čo máte ako si žijete a že nie si odkázaná na to aby ti svokrovci niečo dávali a pootm na oči vyhadzovali
vy ste študenti a popri tom pracujete? V tomto prípade by som chápala tvoj pocit nespravodlivosti, že si matka priateľa neplní akú-takú vyživovaciu povinnosť. Ale ak ste samostatné jednotky a dobrovoľne ste sa odsťahovali od rodičov a obaja zarábate, tak sa na mňa nehnevaj, ale ty tie "peniažky" prevelice lúbiš, keď ich tak pekne nazývaš. Tam sa starajte sami o seba a zveľaďujte si svoje bývanie a učte sa gazdovať a nie čakať na peniažočenky. To mám rátať s tým, že môj syn pôjde s frajerkou do nájmu a bude sa odo mňa očakávať, že ich budem každý mesiac financovať a prispievať? A ja si mám potom kedy našetriť na to, čo som si doteraz od huby odtŕhala, kým som deti živila a dotovala počas ich štúdia?
Veď ja tiež neviem, čo ma v živote čaká, či sa nebudem musieť o svojich rodičov starať, či bude zdravotne všetko ok. Tak by som si konečne aj ja rada robila nejakú finančnú rezervu na staré kolená a odo mňa sa bude žiadať dotovať mladých, schopných ľudí? Porazí ma.
Ste samostatní a zarábajte? Tak co... Nie je povinná vám niečo dať... Toto zmýšľanie ma aj môj brat kt zarába 2x viac ako mama že iným rodičia dávajú pemreco ona nedáva...
Mňa osobne by hanba fackovala čakať od niekoho niečo keď som zárobkovo činná....
A nechápem o aký princíp ti ide to ze tebe otec posiela peniaze aj keď nemusí, neznamená ze aj ini musia posielať... Okrem toho ona nie je tvoja svokra.... A možno matka tvojho priateľa podporuje svojich rodičov... A tvoj priateľ nemusí o tom ani vedieť
Podľa mňa to vnímaš len preto, lebo Vaši ponúkajú pomoc a peniaze. Keby Vám ani Tvoji rodičia nič nedávali, brala by si to normálne. Ale takto je tam rozdiel. Každá rodina to má ináč zaužívané, niekde rodičia deťom pomáhajú a podporujú ich, niekde nie, prečo aj, keď deti sú dospelé a zarábajú. A v iných rodinách je zase pravidlom, že zdravé a dobre zarábajúce deti pomáhajú fyzicky aj finančne svojim rodičom. Ak by si od svokry peniaze aj tak nezobrala, tak nech Ťa netrápi, že vám ich neponúka. Ak cítiš nepomer v tom, že Ty prispievaš do domácnosti viac o čiastku od rodičov, tak si ju ukladaj na účet. Neviem, čo viac by som Ti k tomu mohla poradiť.
@0silvia0 ja už som mu to x krát povedala ale on je trosku "iný" a po pravde aj mama je na vine ale žiaľ vysvetliť si nedá... Po sťažuje sa, po nadáva a povie co mam s nim robiť.... To on máva také obdobia.... Potom dospeje ne kľud, potom mu zas "prepne"... Pritom pri staršom bratovi reagovala razantne...
Autorka, žiadna nemáme so svojim partnerom doživotnú istotu. Je chvályhodné, že ti rodičia dávajú peniaze, aj keď nemusia. Ja dnes, s mojimi skúsenosťami, by som si ich odkládala na svoj vlastný účet a nedávala do spoločnej domácnosti. Nie ste s priateľom zosobášení a sú to len a len tvoje peniaze. Potom by ti nebolo ľúto, že nedávajú priateľovi rodičia. Neprajem ti, aby si raz musela na súde dokázovať, koľko rodičovských peňazí si strčila do spoločnej domácnosti.
Ako píšeš. Každý je iný. Plus, možno sa to spýtala syna... Alebo mali o tom spolu debatu. Alebo jednoducho zastavaju názor, že mladým sa netreba vnucovať? Či pomôžu, az ked sa spýtate? Moja mama sa vždy pýta, svokrovci viac konajú bez opýtania. 🤣
....hlavne si do budúcna hľaď svojho. ...v prípade, že sa Ti zapáči iná svokra, aby si to mala jednoduchšie ( svokry sú raz také ) Na všetko je zákon,kvôli tomu svokru nepotrebuješ ( a možno mu aj dačo dala, ale Ty sa to nikdy nedozvieš) 🙂 Ono tie POCITY sú z dôvodu toho,že ludia nemajú zmýšľanie toho druhého,nevedia sa dohodnúť, kto pokiaľ až zájde a podobne. Či si nebodaj veštica? Nevieš,aké budete mať zmýšlanie o pár rokov a možno si na seba upletieš bič a trebars teraz budeš chcieť takto a po rokoch zmeníš názor a budeš chcieť,aby Ti zmizol zo života a TEBA vyplatil....ak by ste mali deti a nevedeli sa dohodnúť ( presne Tá svokra bude nočná mora),súd poväčsine,ak chceš ostať bývať,nechá Ťa,lebo je to prostredie,kde deti vyrastajú, za podmienky, že ho vyplatíš.🙂 Pomohlo?
Že svokra 😂
No k téme...neporovnávaj.
A hlavne ty by si mala povedať svojmu frajerovi, nech nemá ťažké srdce na vlastnú mamu. Preboha len kvôli tomu, že finančne nedotuje dospelé dieťa.
Veď ste dospelí, zarábate a žijete vo vlastnom. Prečo by Vám mal niekto posielať peniaze. Ste na tom zle, že potrebujete finančnú výpomoc?
@dominikac321 mne zase pridu divne dospele samostatme deti co ocakavaju od rodicov...neprisiel uz cas davat tym rodicom?
Su rodicia,ktori dotuju deti a su rodicia,ktori veria,ze sa ich deti o seba vedia postarat. Mne pride divne,ze beries peniaze od rodicov. Vzdy cakas,ze ti niekto bude kryt chrbat. Mne by skor prislo trapne,ak by ma rodicia zivili. Nikto to nemal lahke,ked sa osamostatnil. Aj my sme skromne zili,sami si museli nasetrit na vsetko. Ak sa nieco pokazilo,museli sme zarobit a kupit si. Neprisiel otecko s obalkou. Mojmu krachlo podnikanie,vsetko ostalo na mne,ale ani vtedy sme neotrcali ruku a necakali,kto nam co da.
Inak tvoj muz sa nehanbi aj preto ze beries " peniazky"od rodicov???
Najhoršie, čo môžeš urobiť, je stále od niekoho niečo očakávať....sú to jej peniaze...ked chce, dá...keď nechce, nedá....A keď ste sa osamostatnili, tak si možno myslí, že keď nepýtate, tak ste spokojní 🙂
Anonym - a tebe nie je trapne brat € od rodicov? 🤦♀️ moj muz by sa od hanby prepadol, keby som brala od svojich rodicov €. A ty este zalozis diskusiu, ze svokra ti nedava " peniazky ".... 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
no mna by si asi, tiez nemala rada,, podla mna to nie je ziadna tvoja svokra,,, ved nie ste zobrati,,,, si stale len synova kamaratka,,, a navyse ste spolu len 9 mesiacov,, co podla mojho subjektivneho vnimania,, je nic,,, keby ste spolu aspon 4-5 rokov,,, tak ok,mozem uvazovat o vaznejsej znamosti,,,
Pre niekoho je toto jazyk lásky a preto rad dava, hlavne svojim detom. Ale nie vsetci to tak maju a je to uplne v poriadku. Nerozumiem co sa zdalo tvoju partnerovi trapne. Potrebovali ste financne pomoct? Tak mal otvorit usta ak to bolo ozaj nutne... alebo vam "svokra" na kolaudaciu neprisniesla ani víno ci kolac?
Vôbec to nerieš ak nepotrebujete pomôcť a nieste na ňu odkázaný ....napr. moja svokra ta sa absolútne nezaujíma .. ona povie že sama má málo a všetko je drahé a pritom kupuje stále a podobne ale keby jej poviem že potrebujeme pomôcť tak nie ... Aj keď sa dcéra narodila povedala nám hneď že nečakajte odomna pomoc ... Ani finančne ona nemôže ... Takže asi tak nejako✌️Snažíme sa vždy všetko sami aj čo sa týka malej....ozve sa občas a chodieva tak raz za 3mesiace...takže žijeme svoj život snažíme sa všetko zabezpečiť tak aby sme mali ...☺️☺️☺️
ozaj autorka a ty si sa "svokry" už niekedy spýtala, či nepotrebuje prispieť "peniažkami"? Podľa teba síce pekne zarába, ale odkiaľ to vieš? Si ukazujete navzájom výplatné pásky? Ako vieš, že neprisieva svojim rodičom na domov dôchodcov alebo k mizernému dôchodku? Vieš vnímať aj iné veci v širších súvislostiach alebo si riešiš len svoje záležitosti a ostatné ťa nezaujíma?
svokra asi nemá výčitky svedomia, tak neprispieva. Synovi sa zjavne venovala dostatočne a neni mu nič dlžná.
Skôr mi príde zvláštne, že otec ti ešte prispieva na výživné a dotuje ťa aj mama. Dospelej žene. Ktovie či sa neprebiehajú a nemajú výčitky oni
@katarina9593 ... ani rezne? ...no teda to kde sme? .... u nás s malým nechala kabátik, nejaké tričká, nohavice, nový mobil, pár výletov nám zaplatila a plus nejaké obedíky🙂 ... všetko bez tatika ( no nedôveruj ) Ja tu na záver poviem len jedno. ĎAKUJEM tomu komu ĎAKUJEM a tomu komu to ešte nespočítal život tomu odkazujem VŠETKO DOBRÉ
Autorka tu je téma svokra veľmi citlivá, tu sa nič zle nemôže napísať na ne 😀