Svokra sa ma stále pýta kedy jej dám syna na noc
Neviem či som už ja taká hrozná že ešte nechcem dať malého preč na noc. Ako toto by ma ani nenapadlo, že mi bude v materstve spôsobovať problém so svokrou.
Ona sa ma už v jeho 4. mesiacoch spýtala kedy jej dám malého na noc. Skoro som na riť spadla. Vravím jej šokovaná, že on je ešte malý na to aby som ho dala na ,,prázdniny,,. Myslela som ze tým sme to uzavreli. Teraz má synček 8 mesiacov a už sa ma to spýtala asi ďalších 6 krát. A ešte sa uráža že prečo jej ho stále nedám. A nevie to pochopiť.
Tak ma teda len zaujíma že kedy ste dali prvý krát deti na noc starkej.
Toto bolo pre mňa niečo, čo som si myslela, že budem riešiť najskôr okolo jeho dvoch rokoch.
U nas stary rodicia prvykrat strazili v noci,ked mal 8mesiacov.isli sme na ples.odvtedy viackrat,ale vzdy boli stari rodicia u nas a my sme sa sli vyvetrat von.bolo to super..ak mas obavu jej ho dat,skuste to tak ze pride k vam a vy chodte von.ona bude spokojna ze si ho ulozi a okupe,zahraju sa.zaroven to nebude cudzie prostredie a rano tam uz pre neho budes 🙂 dlhsie (2 noci) sme nechali s babkou a krstnou v roku a pol cca,ale strazili u nas.prvykrat mimo dom na noc v ca 2,5roku.
Ked tu vidim niektore odpovede, ktore odporucate svokram, tak sa mi hlava toci. Mne keby nevesta povedala, ze mi da maleho 32 rocneho, tak jej velmi rychlo ukazem, kde je jej miesto. Pokial si spravne spominam, svokry vychovali vasich manzelov - a su vasimi manzelmi, takze asi ich vychovali dobre. Co by niektore zeny dali za to, keby svokry chceli pomahat. Nevidim v tom ziaden hrozny problem. Mojho maleho mala moja mama uz partyzdnoveho a absolutne som sa nebala, ci sa o neho postara. A ja som si oddychla. Ak dojcis, tak, samozrejme, nie. Ale fakt nevidim nic katastroficke na tom, ze babka chce byt s vnucatom. Kup cestovnu postielku a vybavene…
Moja bude mať 9 à na prázdninách bezo mňa ešte nebola.... Ú kamarátky veľmi zriedkavo jednu noc prespi....
Ja svokru zial nemam, ale u mojej mamy prespal maly 1 noc, ked mal tak rok a 3/4. On uz vtedy velmi dobre rozpraval, mal predstavu, co je zajtra a vcera, takze som mu mohla vysvetlit, co a ako bude, kolko tam bude. Nebol vobec ziadny problem.
Potom o nejake 2 mesiace siel zase, to uz po prvych 2 nociach povedal, ze tam chce zostat este 🙂 Ma to u nasich velmi rad, takze uz bude chodit pravidelne. Podobne to mala sestra, ked boli jej baby male, tiez ich zacala davat zhruba vtedy ako ja.
@hailey1 to je a bolo tvoje rozhodnutie a kazda z nas ma pravo na to svoje 🤷♀️ ja mam svokru/mamu velmi rada, chodime tam casto, oni chodia k nam ale nie, dieta im zatial nedam (ani keby som nekojila) - ty si sa rozhodla tak, ja to mam inak, nastastie kazda vychovavame svoje dieta a mozeme to tym padom robit ako uzname za vhodne 🙂
a to, ze mama vychovala mna alebo svokra mojho muza este neznamena, ze nas na 100% vychovali tak, ako chceme my vychovavat svoje dieta
Ked sa na to necitis, povec jej ze sa ti to zda priskoro. Ze je malicky a chces ho mat pri sebe. Das jej ho ked budete potrebovat varovanie alebo trebars v 2 r. Napriklad.
Moja svokra to skúša tiež. Také mám nervy na ňu ale ešte som nevybuchla. Malý má 4roky a on ju nemá rád a nechce tam spávať a ona ho aj riadne citovo vydiera. Že bude smutná,že bude plakať ked tam neostane spať. Minule ho skúšala podplatiť že mu dá peniažky ak ostane u nej spat. Alebo že si nechá u seba späť môjho druhého syna má 11mesiacov. Už vidím na 4ricnom že má na ňu nervy raz ju poslal už do riti .
Mala nejako pred dvoma rokmi. Ja som mala zápal pľúc a necgceli sme aby ochorela... Vtedy u nich nikto nespal , mala za mnou plakala a ona ju celu noc hojdala... Vyliecila sa 🤣
@zuzka565 ani sa mu nedivím, keby babka syna takto vydierala, veľmi rázne by som ju stopla
Moj sam u svokry este nespal a uz ma 10 rokov 😀 On nema potrebu spavat niekde inde bez nas, ma rad svoju postel, svoje ritualy pred spanim a ja to respektujem. A svokra tiez (aj ked keby chcel, moze kedykolvek k nej prist spat).
Autorka: Svokre povedat, ze ked sa dieta rozhodne spat u babicky, branit mu nebudes 🙂
@hailey1 moja mama bola mojou najlepšou kamarátkou, svokru mám úžasnú, no pár týždňové dieťa by som na noc nedala ani jednej, jedine v prípade nejakej kritickej situácie - my obaja v nemocnici a pod. Nie preto, že by som im nedôverovala, to vôbec, mohla som sa na jednu aj na druhú spoľahnúť na 100%, ale preto, že pár týždňové dieťa bolo plne dojčené, takže neviem, čo by s ním robili a keby aj nie, nevedela by som si predstaviť noc, keby som také drobča nemala pri sebe, o jeho otcovi ani nehovorím. Nepotrebovala som pomoc, boli sme predsa na dieťa dvaja a v tejto veci by som povýšila to, čo chce dieťa a my, jeho rodičia nad to, čo by chceli babky. Moje ale také požiadavky nemali, hrali, jašili sa s ním počas dňa, nepotrebovali ho mať na noc. Keď dieťa prejavilo záujem, že chce u babky spať, nemala som s tým najmenší problém. Inak pobavila ma veta, že by si neveste ukázala, kde je jej miesto. 😎 Trošku si vedľa, jej miesto je pri mužovi a o svojom dieťati rozhoduje ona, nie babka. Tiež nevidím nič katastrofické na tom, že by dieťa prespalo u babky, ale ani žiadny prínos pre dieťa, ktoré je maličké, zvyknuté na svoj rituál doma a chce mamu, čo je úplne prirodzené v útlom veku.
Naša malá, teraz ročná, prvýkrát išla ku svokre, keď mala 10 dní. Bývame v o 2 ulice ďalej. Bola tam cca 3 hodiny a od tej doby stále viac, aj celý deň. Dobre nám padlo, že aj v lete sme si mohli urobit celodenný program, svokra sa o ňu postarala luxusne. Malá sa nebojí nikoho, pred mesiacom bola celý deň u známych. My to berieme volnejšie, boli sme s malou aj stanovať na 3 noci😁. Človek nikdy nevie, kedy bude potrebovať pestúnsku pomoc a dať dieťa len v prípade núdze sa mi nepozdáva. Za mňa, hoci kedy ju môžezobrať. Cez noc ešte nebola, ale určite by nebol problém z našej strany
Tak este je to drobec, ja by som povedala len ked bude starsi. Vyhranovat to 3-4-30 rokmi zbytočné. Celkovo nechápem to "nechat dieta prespať", ako co z toho realne babky maju? Moja chodila, od cca 1,5 aj na vikend cely ale chodil otec. Asi ako Skolkarka isla prvykrat na tyzden. Skolacka uz je to ine, chodi na dlho. Len svokrovci byvaju daleko, ja som tam malu cielene posielala, kebo so starými rodicmi to je "ine" ako doma 😁 a nech maju nejaky vztah (co som nie raz oľutovala ale co uz 😂). K Mojim rodicom kt. Byvaju v jednom meste na prespavacky nechodí, uz ani nechce.
@hailey1 ešte dodám, že z môjho dieťaťa nevyrástol žiadny trtko pricapený pri maminej sukni, aj keď babke spať išiel až keď chcel on. Úplne v pohode chodil do školy v prírode, na lyžovačku zo školy, v 15 bol na internáte, v 20 na VŠ v zahraničí, odkázaný sám na seba. Treba rešpektovať aj to, že každé dieťa je iné, niektoré nikdy nemá separačnú úzkosť, odchádza s hocikým, od roka je v jasliach, nikdy za mamou neplače, iné ju potrebuje ma vo svojej blízkosti, aj v noci kontroluje, či je tam. Oboje je v poriadku.
Je to v poriadku, ani nas syn este sam neprespal, a to ho tiez intenzivne pytaju kazdu chvilku na prazdniny obidve strany, tiez od babatka. Naposledy manzelova mamina, ze by si ho vzali medzi sviatkami. Razne sme sa ohradili, ze v ziadnom pripade, konecne sme doma ako rodina, manzel mal dovolenku ❤️ tak presviedcanie pokracovalo, ze si aspon pospime, oddychneme. No nie sme nejako dobre chapani, ked povieme, ze pre nas je priorita cas straveny v 3ici a nepotrebujeme syna nikam odkladat 😉 cas prazdnin u babiciek samozrejme pride. Ale nie teraz a uz vobec nie ako 8m babatko 🙈
Moje deti majú 8 a 6 a ešte u babky nespali. Rodičov mám na opačnom konci Slovenska, tak ďaleko by som ich samých nenechala, keď nikdy neviem, čo sa môže stať. Svokrovci žobronia deti dosť neodbitne už dlho, ale svokra je nezodpovedná a nespoľahlivá, tak vytrvalo odmietam. Rob tak, ako cítiš, že je dobré pre Tvoje dieťa, na pocity a naliehanie svokry sa môžeš zvysoka vy...
Naša bola prvýkrát keď mala skoro tri roky, lebo som musela ísť do porodnice. Ty ako mama budeš vedieť kedy je pripravené to zvládnuť byt noc bez teba.
@elizabet173 absolutne som nepovedala, ze ho musi babke dat, ale treba to vysvetlit normalne, nie vysmesne… stale je to matka muza
pokiaľ ste vy obaja doma, nevidím dôvod, prečo by také malé dieťa malo ísť spať ku svokre. Ak chce, cez deň sa si dieťa zoberie na pár hodín, ale na noc určitenie. Moja dcéra išla až ked mala 2,5 roka. Išli sme na svadbu, tak pred pol nocou som ju doniesla k našim. Keďže svokra bola sa svadbe. Na našich bola zvyknutá ale aj tak som musela počkať, kým zaspí. Ku svokre išla prvýkrát asi ako 4 ročná cez prázdniny ale nejako nadšená z toho nebola. svokra by človeka len jedlom nadžgávala , nedá človeku vydýchnuť. Tak tam tak často nechodievala.
@hailey1 že je to matka jej muža to je pravda, ale správa sa ako sopľavé decko, keď sa odúva
naše dieťa malo 6 mesiacov, keď spalo u starých rodičov. Psychickú ujmu z toho nemalo ani ono ani my. Max. získalo vynikajúci vzťah s nimi. A keďže všetky naše deti chodili od útleho veku, tak boli zvyknutí a nikdy neplakali. Ani v škôlke, ani nikde keď išli do školy prírody.
@sasa1310 a potom daju diskusie,ze svokry nechcu pomoct a strazit 🤦♀️
@petulda333 ono to je akoze cierno-biele? bud dam svokre dieta na noc, ked si zmysli alebo som zla? my chodime nasim aj svokrovcom casto, rovnako ako oni k nam, varuju, kocikuju, zahraju sa s malym - a nemyslim si, ze by som bola zla nevesta alebo dcera len preto, ze tam dieta nenecham same na noc alebo ze by som im nejako narusila vztah a ano cenim si a som rada, ze sa zaujimaju ale ked si raz s manzelom myslime, ze je na to skoro, tak je na to skoro a obe babky to skratka musia akceptovat
@petamich a ja také nieco pisem? Si tu precitaj komenty. Dobre,ze by niektore svokru aj nezozrali,ze chce byt s vnucatom. No hotova katastrofa co si babka dovoluje. Ja ank netvrdim,ze dieta dat musite ale styl akym tk tu niektore pisu,je na grc
Tak male dieta by som dala k babke len v nevyhnutnom pripade, keby som musela niekam ist. Neskor az ked sa bude samo pytat. V noci si ho aj tak neuzije a dieta ked nevidi znamu tvar, je vystrasene a place. Ked chce babka, nech pride cez den vypomoct. Vtedy je dieta aj tak najaktivnejsie. Dieta nie je vec, ktora sa na noc pozicia a rano vrati. Nech si pocka. My sme 1.rok byvali s malou u nasich, kym sme prerobili kupeny domcek. Potom nemala problem ist spat k babke. Prvy raz bola na 2 dni u nej, ked mala rok a pol. My sme sli na Silvestra von. Uz som ju nedojcila a mama je este dost aktivna a nema sa problem postarat. Ako 2,5 rocna bola u nej na cely mesiac, ked som sla do porodnice. Zbabrali mi cisarsky a mesiac som sa nevladala hybat, nieto este postarat sa o hyperaktivne dieta. U babky sa jej pacilo, ani sme jej nechybali. Mama je ucitelka na dochodku a s malymi detmi to vie. Navyse, dcerka je taky maly certik a dost samostatna. Druhorodena je presny opak. Ked zbada neznamu osobu, place. Trvalo 2 dni, kym si babku "obkukala" a neplakala, ked som jej ju dala do narucia. Kedy tam pojde spat, je otazne. Mozno asi az ako dvojrocna. Svokrovci sa nehrnu do toho, aby u nich deti spali. Cez leto si chceli zobrat starsiu tyzden na prazdniny, ale ja som sa obavala. Nie o malu, ale o babku. Nakoniec sme to vyriesili tak, ze niekolko dni po sebe bola s nimi na cely den na zahrade a babka aj sama uznala, ze take zive dieta by sama nezvladla.
@radorendez a keď chceš ty vypomôcť s dieťaťom, tak čo si dáš akú podmienku pre babku? Na varovanie dieťa k babke nevadí. Babka keby chcela, tak nech príde sama. Úžasné podmienky
@petulda333 ja som tak rada, že som ich dávala od malička. Keď chcel niekto vnúča, tak ho dostal. Svokrovci väčšinou len preto, aby sa ukázali akí sú starí rodičia, ale tento pocit deti nemali. Tak som ho zahodila za hlavu. A my s mužom sme mali viac času na seba ako bonus. Deti nie sú náš majetok. Sú súčasťou celej rodiny. Nikdy neplakali za nami, lebo vedeli, že sú u starých rodičov čo je rovnaké ako keby boli doma. Teraz sú veľkí, tie vzťahy sú úžasné. Ja som taký vzťah mala len so starými rodičmi, ku ktorým som chodila od útleho veku

Povedz jej že najskôr v 3rokoch pokial bude sam chcieť. A máš pokoj na minimalne ďalšie 2 roky. Ak sa urazi, jej problém. Takéto naliehanie je drzosť z jej strany. Veď dieťa nie je hračka a takéto malé bábo potrebuje hlavne mamu. Ine je keď treba pomôcť ak by si bola napr v nemocnici, ale uzurpovat si bábätko na noc ako nejaku hračku? Bez ohľadu na teba a na dieťa, len aby babka mala radosť? V žiadnom prípade sa necit zle ani previnilo, nevysvetľuj, neobhajuj a neospravedlňuj pred ňou svoj postoj. Lebo ak začneš slovami"nehnevajte sa " tým jej dáš akoby najavo, že ma právo byť na teba nahnevaná. Musíš pôsobiť sebavedomo a razne, " určite nie, malého nedám nikomu na noc, najskôr v 3rokoch ak bude chcieť sam..". Práve takýmto prístupom si získas rešpekt. Zameriaj sa v prvom rade na tom čo chceš ty, nie na to co chcu druhí.