Svokra si uzurpuje moju dcéru. Som mimo ja, alebo ona?
Mile maminky rada by som sa poradila ci to prehanam alebo ma moje pocity neklamu. So svokrou mame problemy odkedy sa nam narodila dcerka od narodenia sa tvarila ze jej jej a nie raz mi povedala ze ci nechcem ist do prace uz ze ona rada zostane na materskej miesto mna... Nejako sme to prekonali podarilo sa mi ako tak presadit si svoje vychovne a stravovacie metody a so svokrou bolo isty cas klud dala nam priestor uz nechodieva k nam ako do svojho ma totiz kluce od nasho bytu. Ale to je jedno teraz ma hlavne trápi ze nestaci ze chce byt s vnuckou vzdy sama casto ked idem na prechadzku s mladsou tak ona ide so starsou niekam inam do mesta co mi pride di ne. Proste ona s nou vzdy chce byt sama. Teraz ma starsia 3 roky a sem tam si ju vzala na noc podotykam ze byva asi 10 min od nas nemamproblem ked si ju hocikedy vezme. Ale posledne dva mesiace u nej bola kazdy vikend vždy piatokna noc a zacala robi to ze ju neprinesie ani v sobotu domov a ked vecer volame ze kedy pridu tak je kolko krat urazena ze ci jejnieco urobia ze ved vieme kde jw a necha si ju az do nedele. A v decembri bola cez vikend doma iba iba jednu nedelu a aj to isla svokra s nami doba lebo s vnuckou cely tyzdennebola.
@helaheluska tak a tu mas dokaz preco mas z toho zly pocit.
Rozdeli sestry.
Rozdeli teba a dceru.
Pri takomto pristupe ani sekundu bez mojho dozoru ako matky !!!
@beky1813 dakujem takuto variantu ako mas ty uplne podporujem ja chcem aby deti travili cas so starkymi.
@helaheluska ako keby sa dalo, boli by castejsie spolu, ale moji rodica 2 hodiny autom, svokrovci 4,5. Ale tak oni su normálny a respektuju nas ako rodiciv
Len sa obavam ze to moje dieta ma nepochopi a berie to ze som zla a nedovolim jej ist s babkou lebo babka povie ze to je len na mne ze ona nechape ze ju nechcem pustit a niekdy na mna skrikne mala ze nechaj ma ja chcem ist k babke, nechcem ta a zacne sa lutostit knej a to mam uz slzy v ociach skoro a bodka je ze sa svokra este uskrnie a povie ja by som ta zobrala dobre vies ale maminka nedovoli. A neviem ani reagovat niekedy. Vela krat som jej povedala ze ked chce malu nech to riesi s nami a nie s nou lebo ja sa s nou nechcem dohadovat stale...
@laska201 to ale nemozes tak generalizovat, ze tebe ponuka pomoc a je super, tak kazda svokra to tak ma. Jej svokra ma cudesne vychovne metody a nie kazda nevesta o taku alebo hocijaku pomoc stoji. Ja niekedy ozaj nevladzem a mam vsetkeho dost, ale za nic na svete by som nechcela zit so svoktou v jednej domacnosti. A ozaj som rada, ze byva tak daleko. Niekedy by sa ta pomoc zisla, ale na druhej strane mam klud a nikto mi "nekazi" deti. Aj ked musim povedwt, ze zo strany mojej svokry som zatial nezaznamenala ziadne reci, ktore by sa mi nepacili. Starsia mavala chvilku problem s kaknim, chodila malo a svokra jej este vzdy hovorila, ze smrdi a fuj a pod. Ale to sme ju upozornili, nech to nerobi, sice zafrflala, ale prestala. takze to bol jediny incident, inak sa s detmi pekne hra a venuje sa im.
@helaheluska fuha, to je uz za mna extrem. Vyhladala by dom psychologa a dotiahla tam svokru za pacesy, nech si vypocuje, ci toto je normalne. A ked tu malu naozaj lubi a zalezi jej na nej, nech sa sprava zodpovedne a nie sebecky. Takto jej len znici psychiku
@helaheluska už teraz máš problém a dosť veľký. Najväčší je asi ten, že ťa svokra nerešpektuje a to isté učí tvoje dieťa.
Nie som mamka, ale babka 3,5r malého, bývame "dvojgeneračnom" dome, tak že je vlastne doma aj u nás. Nevesta od jeho 6 mes. pracuje krátky (3dni) a dlhý (5dní) týždeň, tak sa oňho stará aj syn aj ja. Chodievam s ním od 1r. na rôzne výlety vlakom, autobusom napr. Fíha, Smejko a Tanculienka, detské divadelné predstavenia, do Bratislavy Máša a Medveď, ZOO, múzea, a keď je manžel (dedko) doma tak autom. Zo začiatku len na 1-2h., neskôr už aj na celý deň. Keď mal 22 mesiacov bola som sním vlakom na Morave u prababky na 3 dni, 26 mes.v Nemecku za manželom na 5 dní, 36 mes. BB a okolie na 3 dni, .... Tvoríme a učíme sa spolu (kuk album). Vytvárame spoločnými silami preňho bohaté detstvo. Hneď na začiatku si treba stanoviť PRAVIDLÁ, dodržiavať ich (obe strany), občas sa tie pravidlá porušia (choroba, financie, iné plány, ...) tak treba dôrazniť, že je to výnimočne. Veľa sa naučia aj od nás "starých". Mladneme pri tých malých drobcoch, teší nás, že nie sme ešte odpísané ale sme občas potrebné. Musíte si dupnúť, lebo Vaša svokra robí rozdiely medzi staršou a mladšou dcérkou a to nerobí dobrotu. Keď netrúfa na obe dievčence naraz, skúste si dohodnúť program všetky 4 spolu. Keďže maličká je maličká, nech si ju zoberie len na pár hodín cez deň (zo začiatku), vybuduje si tak vzťah aj k nej, staršou si spravíte spoločný program. Za 2-3 roky už väčšia bude rozumná a nápomocná, určite si už bude trúfať na obe naraz. Keď sú obe dievčence doma, zapojiť staršiu do práce okolo mladšej. Náš malý má tiež denne tablet, ale max.1h denne, to úplne stačí. Keďže ako rodinka okrem nedele nie ste spolu, trvajte na tom, že je to váš rodinný deň. Prvom rade tým musíte nainfikovať manžela a postupne dávkovať svokre.
Ak chce svokra s dcerou travit cas, nech ho travi zmysluplne. Nie s tabletom cely den doma a co mala piskne, to dostane. To je cesta do pekla.... Ale nech ju vezme na vylet, nech spolu nieco zaziju, to si dieta zapamata...
Treba si s nou vazne pohovorit, bud po dobrom alebo po zlom.... 🤷♀️ A nech ta v tom podpori aj tvoj manzel.
@jukov dakunem za odkaz aj z drubej strany.. Ja som presne za takto by somsi zelal ze by deti so starkymi travili cas zmysluplne mi s manzelom sa snazime investovat skor do zazitkov ako do veci a tablet tiez ma pravidla nemozem ju obmedzi uplne ale tiez nema pristup cely den alebo ako chce.
Ja verim ze ak stanovime pravidla aj pre babku tak sa to casom napravi nechcela by som 3 rocne dieta zatazovat nasimi hadkami a robit zly vzduch aj medzi nami s manzelom lebo mi sa v podatate pohadame vzd len kvoly rovnici deti + svokra
'
@asia83 som zvedavá,či by mala rovnako rozprávať aj keď bude potrebovať pomoc,keď už bude v.praci,či to bude nová téma🤣🤣🤣🤣🤣svokra nechce pomôcť s deťmi je opäť sebecka. Akože nechápem,keď dieťa chce byť s babkou aj na noc,tak je jej asi dobre a mama si môže oddýchnuť. Moje staršie bývali tiež skoro každý víkend u babky a žiadne odlúčenie odomna nenastalo.
@helaheluska nikdy pred dieťaťom nevymieňajte názory, naučte svokru ako aktívne tráviť čas s vnúčatkami, zapojte ju do hier, nech si čítajú rozprávky, zbierajú lístie z ktorého vyrobíte obrázky (lepením na papier), drievka šišky bukvice - rôzne postavičky, keď je rada (svokra) na nete, poprosiť ju, či by vám nevyhľadala a posťahovala nijaké stránky podľa ktorej by ste mohli (spoločne so svokrou) a malou tvoriť kresliť, zavolajte ju k vám, zo začiatku to robte u vás doma budete ich mať pod kontrolou, nedeľa ráno môže začať s tým, že obe kočky zoberiete k vám do postele, zahráte si na skrývačku pod paplónom (hľadáte ručičky, nožičky), šteklíte sa navzájom, vymyslíte si rozprávku - začnete vy (napr.kde bolo tam bolo), malá nech dodá (napr.bolo jedno vajco), ocko nech pokračuje (napr.ktoré išlo na vandrovku), potom zase vy, a takto pokračovať na výmenu, bude to lepšia rozprávka ako z knižky
@evalin88 odkiaľ vieš,že nikde inde nezaspi? Keď ste to neskúsili?😂😂😂😂
Ako čítam príspevky,fakt asi budem svojho syna podporovať v nezávislých vzťahoch. Lebo toľké harpie,koľko ich je tu na MK tonje jedna hrôza. Stará sa svokra zle je,izolovať deti treba,lebo tá beštia ich chce odludit odmmaminky,jedinej osoby,čo má.navod na najlepšiu starostlivosť,bez nej deti pomru🤣🤣🤣🤣🤣. Akože ženy spamatajte sa už. Čítajte po sebe. Kocenyyyyy. Keď sa nestarajú,tak je peklo na zemi,lebo švagrinej decká berie,ale vaše nie😂😂😂😂zase je to stará sviňa. Bože môj. Ja neviem,pre mňa super predstava,že máš niekoho,kto pomáha, kde je dieťa lubene a nehnevaj sa ročne dieťa je fakt ešte malé,to akože teraz má brať obidve🤣veď aj k tomu by prišlo a s mužom by ste mohli mať pekný víkend. Ale nieeee separuj pekne pomalyyyyy,nenápadne dieťa a potom uvidíš😉😉😉
@helaheluska
Najmä v čase keď budeš v práci a deti budú mať prázdniny,potom si spomen na separaciu. Keď budeš mať problémy a nebudeš mať kam dať deti,si spomen na úžasné rady.... Je to hrôza. Fakt mám dve dospelé dcéry,ktoré trávili väčšinu víkendov u babky a sú normálne,vzťah máme super a aj s babkou. Takže tieto žvásty čo tul čítam.... A k máme by si ju tiež nedávala? Inak na margontoho,že iba jednu berie. Aj mne hrávala jednu,a až od 2,5druhu a? Akceptovala som,že nie je platená aupair a má už svoj vek,svoje záľuby,svoje súkromie. A nie že musí toto a henti a keď nie tak budem dupkat
@helaheluska podla mna na tom nic nie je, ale ja mam iny pristup k tomu. Ked ti to vadi, tak jej to slusne povedz, ze sa jej nechces dotknut, nic to s nou nema, ale ty chces skratka svoje dieta v noci pri sebe. Ja som napriklad rada, ked bola mala niekolko dni u svokrovcov. Vedela som, ze je o ju dobre postarane a ze tam ma zabavu a chce tam byt a ja som mala cas na seba. Kazdy vikend by som ju tam asi nedavala, ale bolo obdobie, ked tam bola par dni vkuse kazdy mesiac. Mala 3 roky. Ja si rada oddychnem, ale mam kamosku, ktora deti dat z ruky skratka nechce, chce ich mat stale pri sebe, je tak na ne naviazana. Ani jeden pristup nie je dobry alebo zly. Dobre je to, s cim sa citi matka komfortne. Podla mna sa kvoli tomu nemusite hadat, ale ked sa kvoli tomu citis neprijemne, tak to svokre tak diplomaticky povedz. Tesi ta jej zaujem o malu, ale ty skratka nie si ok s tym, aby bola tak casto bez teba. Je to tvoje dieta, ty to tak emocne citis a nechces to nikomu vysvetlovat, je to skratka tak. Dohodni sa so svokrou na nejakych pravidlach, ktore by mohli fungovat. Keby ich porusovala tak jej slusne povedz, ze k nej mala chodit nebude, ale svokra ju moze kedykolvek vidiet v tvojej pritomnosti. A btw nemyslim si, zeby to robila s nejakym zlym zamerom. Skor by som tipla, ze je jej smutno a chce sa o niekoho starat a vybrala si tvoju dceru. Podla mna je to pre teba skor benefit. Je len na tebe ako si to s nou zmanazujes, ale diplomaticky a kultivovane asi dalej zajdes. Prejav porozumenie a uctu, ale zaroven aj svoje ocakavania. Drzim palce 😊
@zuzka0605 preco?deti su zvyknute na babku ja sa nebojim ich nechat s nou.ja som tak isto s babkou 10 rokov sedela doma a robila a robi mi spolocnost.mala mi ide o mesiac do skolky.takze ju strazila 2mesiace kym som prisla ja domov a prakticky ani nestrazila lebo muz bol doma.ale ide hlavne o to ze bez pomoci to v dnesnej dobe ide velmi velmi tazko.hlavne to sklbenie praca skola deti.si neviem predstavit robotu kde by som zohnala taku aby som deti dala do skoly a skolky jedine tak niekde na pol uvezku.
@jukov na taketo aktivity mi svokra lovie ze to uznie je pre nu ze to sa ja mam s nini tak hrat onimaju jedine aktivity chodit na zmrzku potom pepko dracik vylety ju nebavia jej sa nikamnechce velmi chodit..
@maciatkolulu niektore to tu vobec nepocholili ako vydim. Janemam problem aby mali deti kontakt s babkou a nerobim rodiely medzi svokrou a mamou babka ako babka.nevadi mi ak babky povolia nieco viac ako mi aj u nas to tak bolo ale vsetko ma hranice. A keby ste ju poznali ako cloveka potom by ste mali rovnaky nazorna nu ako na cloveka vzhladombna jej pohlad na vsetko.
@zuzka0605 ako v com? O com hovorite
@zuzka0605 pre o by mala vidieť akú chybu urobila???? Trošičku zvelicujes.... Veď babka strazi svoje vnúčatá,pomáha a neveste to vyhovuje,tak čo by mala konkrétne vidieť? Opäť píšem,mám veľké deti a nebadam nič🤣 negatívne. Každý ako k tomu pristupuje. Niekomu vyhovuje to,inému hento. Ale radiť,že separovať atď,je od veci. Majú sa dohodnúť. A nie babke prikazovať čo a ako.
@helaheluska ☹ smutné, ja som pri narodení vnúčika chytila druhý dych a mladý sú radi, že majú aktívnych starých rodičov
@maciatkolulu Nie je svokra ako svokra. 😉
@maciatkolulu ty strasne bagatelizujes. Tebe pride normalne, aby babka rozdelovala sestry? Aby dieta netravilo ani jeden vikend s rodicmi?
A dam priklad lebo mi to neda ci aj ine babky toto robia. Boli sme vonku svokra mi vytrhla kocik ze ja ju mam stale ok nic som nepovedala stretli sme kamosku ktora chcela pozriet malu a svokra vytocila kocikna druhu stranu ze ide nabok s malou nech sa porozpravame a ona ze sa chcela pozriet svojra sa otocila a tvarila sa ze nepocuje ja som ani usta nevedela otvorit nechapala som.
Ked sme sli na ihrisko s kamoskou stretli sme svojru a vravim ze ved moze ist s nami isla malu vzala z kocika a cele dve hodiny na ihrisku nosila malu na rukach a nechcela ju ani pustit lozit po preliezkach az ked isla domov sa mala vysantila..
Ked mala oslavovala dva roky bola u nas aj moja mama hrali sa v deckej prisla svojka sadla si pred moju mamu zobrala malu na ruky a hrali sa chrbtom k mame ja neviem co viac povedat. Su to situacie ze ten moment len cumite.
K druhej sa tak nesprava tak majetnicky a ze je menej s mladsou odovodnila tym ze nevue co by robila keby linduska ziarlila ze by to neprezila asi a ze ta mladsia to aj tak este nechape
A moj manzel ten nic neriesi aj jemu sa vela veci nepaci aneshhlasi ale vyjadril sa ze ked sa minieco nepaci mam si to riesit s nou sama lebo ona si aj tak ide stale svoje ze ho nepocuva a neberie do uvahy. A mne je blbe nieco hovorit svokre je tojwho mama nie moja.
Cim su deti starsie aj situacie su horsie a vela veci som prekusla nemyslitw si ze na svoju svokru skriekam alebo zakazujem az ked to uz vo mne narastie tak ai poviem svoj nazor na vec ona sa urazi mesiac sa nevidime nema zaujem a potomidwme odzaciatku
A svokra pracuje tak som si ani nedovolila ju obtazovat strazenim sama od seba ale ak sme sa normalne dohodli nebol problem.
@maciatkolulu skusali sme u prababky aj mojho otca a nedalo sa
Koľko má svokra rokov? Je zodpovedná? Je u nej malej dobre? Naučí sa tam niečo? Babka sa jej pekne venuje? Prečo ti vadí, že tam malá je?

@laska201 ja som jej vdacna ze chce pomahat ale vsetko ma svoje hranice..... Ja jej neobmedzujem kontakt s detmi ale keby ze to nechame nan ej tak si dceru vezme k sebe a ja ju vidim raz za tyzden. Deti mame aby sme ich milovali starali sa o nich ci au mile alebo robia neplechu ja nemam potrwbu deti neustale niekam odkladat a ak to nie je z nejakeho dovodu nutne urcite by som dieta nenechala v jasliach ani svokree ci mojej mame aby somsla do prace pre nieco ta materka je urcena aj zpsychologickeho hladiska. Samozrejme neodsudzujem nikoho nazor ani konanie