Svokra - tykanie
Svokra sa stale tvari ako ma ma rada. Ze ma len synov tak ze teraz ma akoby dceru bla bla bla. Ale pritom nechce aby som jej tykala. Viem ze to nie je take dolezite ale ja by som mozno mala pocit ze by sme si boli blizsie a ze ma ma naozaj rada. Minule som sa jej otvorene spytala ci si niekedy potykame. Tak ostala v rozpakoch len sa usmiala a povedala uvidime. To znamena ze nie. Ona je stara skola ma uz 65 rokov je asi naucena ze nevesta ma svokre vykat. No potom sa tazko veri qko ma prijala ako ma rada. Preco jej mozu tykat synovia a vnuci ale ja nie ? Tak mi je to len trochu luto. Ja mamu uz nemam
Ja manzelovym rodičom tykam a volám ich mami, tati❤️sú to pre mňa druhí rodičia a mám ich veľmi rada..navrhli mi to sami pred 15 rokmi pred svadbou.
Rovnako aj manžel mojim rodičom týka a volá ich rovnako mamina,tatino..
Máme pekné vzťahy,sme radi,že sa mame
@kormino ja to vnímam skorej opačne moja mama učiteľka celý život bola naozaj si neviem predstaviť že by niekedy navrhla môjmu mužovi tykanie....moja svokra detto učiteľka takže oni si na to vykanie skrátka potrpia takým starosvetskym spôsobom a to nieje ani jedna z dediny
..ale pravda že oni týkajú nám.
Mojim svokrovcom vykaju aj vlastne deti a to neznamena, ze sa nemaju navzajom radi, alebo ze si tym udrziavaju nejaky odstup. Je to znak ucty, nic viac. Ja svojim rodicom tykam, ale od deti ziadam, aby babke a dedkovi vykali.
Tykame si od zaciatku ale tak ja mam uzasnu svokricku 🥰
Mne svokra navrhla tykanie, no niečo mi vravelo, že nie. Rozumeli sme si super, no teraz sa vzťahy naštrbili a ja som len rada, že jej netykam. Môj manžel mojim rodičom týka, ale rozumejú si na výbornú 😍❤️
veľakrát sa tykaním pokazia vzťahy. mam skúsenosti, že ľudia si začnú k sebe viac dovolovať. netykám jej a ani by som netykala, keby ma požiadala.
my si tykame vsetci - ja svokrovcom, moj muz mojim rodicom
Tykam.aj manžel mojim rodičom.
Vykala som pred svadbou...po svadbe trvali na tom aby som im tykala.svokor už nežije a so svojou mám super vzťah aj po 16 rokoch manželstva.
@misinka866 u nás sa to neudialo...chvála Bohu..ak má človek úctu k druhému tak ju podľa mňa nestratí tykanim..ak sa vzťahy pokazia tak je to určitými problémami a situáciami ktoré počas manželstva nastanú...a tu už je jedno či povieš ty hovado či vy hovado...
U nás je problém vo mne. Ja neviem tykať starším ľuďom aj keď to navrhnú. Kamoška moja (spolužiačka byv.), mojej svokre Zuzka ahoj a ja jednoducho mi to nejde z úst😆
Máme výborný vsťah a aj ja už nie som super mladica(41) mne to pride takto prirodzenejšie ....
Tak jej tykaj a neries ci ta ma alebo nema rada -to je pre teba dolezite???
vykaj malo byt :D
Svokrovci sú obaja vysokoškolsky vzdelaní. Dokonca svokor profesor. Vždy som im vykala. Nikdy sme to neriešili. Len po svadbe som sa ich opýtala, či im môžem hovoriť otec a mamka. Ale stále im vykám. Môj muž vyká mojim rodičom. Len raz si hodinu tykal s mojím otcom, keď spolu pili, no opäť si "povykali" 😁 Deti starým rodičom týkajú. Ja som starým rodičom tykala, no prastarým rodičom sme vykali. Takisto mužovým starým rodičom vykám, aj keď on tyká. V našej rodine je zaužívané svokrovcom vykať.
Svokre vykám (rovnako manžel mojej mame), ona mi tyká. Syn babkám tyká, ja som ako dieťa i neskôr svojim babkám vykala. Neznamená to, že sa nemáme radi, znamená to, že si ich vážime...
Svokre vykam a oslovujem ju teta. Moj muz mojim rodicom vyka s neoslovuje ich nijako. Starym rodicom som vzdy vykala, uz mam len babku a nase deti budu tiez ucene starym rodicom vykat.
Opytat sa svokry ci si niekedy potykame je dost odvazne a podla mna neslusne. Je to stara skola ta ti to ani neponukne pravdepodobne. Ja si so svokrou netykam a podla mna mam s nou dobry vztah. Tykanie nieje o tom ci ta niekto ma rad alebo nie. Neries to bud rada za dobre vztahy v rodine.
Vykám a navždy aj budem a pritom ich oslovujem "ocino"/"mamina". Manžel vyká ešte aj babke a svokor dokonca svojej mame. Nie je to žiaden ukazovateľ z jej strany, skôr z Vašej, že si ju vážite. Ja mám svokrovcov veľmi rada a denne vidím, že aj oni mňa. Vykanie sa vytráca, čo je škoda. A s tým aj istá miera úcty. Nepáči sa mi, že deti v škôlke tykajú a pod.
podľa mňa je to úplne normálne a ako tak čítaš, väčšina proste tyká. ono to daný človek ani nemusí vyžadovať, ale je to proste slušnosť, neviem, prečo z toho teda robiť takú vedu
Ja si so svokrou tykam ,navrhla mi to ešte pred svadbou ale prijala som to až po svadbe . Ale ja si nemyslím že keď si vykate tak je to zle . Je to prejav úcty ,a ja by som to sama svokrovcom nikdy nenavrhla. Svokrovi vykam ,nenavrhol mi a ja to akceptujem a vôbec to neriešim . Mám s nimi dobrý vzťah . Naši vychádzajú tak isto s mojím mužom dobre ale nemajú v pláne si s ním potykat ,podľa nich to tak nemá byť a hotovo. Neriešila by som vôbec žiadne tykanie ,buď rada že máte dobrý vzťah a má ťa rada ,na oslovení nezalezi
@pz2451976 😂😂😂😂😂😂😂👌
Ja mojim vykam, ponúkli mi tykanie.. odmietla som ale v mojom prípade nejde o prejav účty ale forma držania odstupu od nich
Ja mam naozaj skvelu svokru. A za 13 r mi tykanie nenavrhla. Ani tak nebude 🙂 nic to vsak nemeni na fakte, ze je super babka zena svokra. Mam ju rada
Moj muz mojim rodicom tyka od dna svadby. Navrhli mu to hned
Hovorila som svokre Mama ale vykala som
Poznám ľudí čo z úcty aj rodičom vykaju
@oskvarka ja som môj príspevok písala ako reakciu na názor jednej kocky,že ľudia s vyšším vzdelaním z mesta navrhujú tykanie zaťom a nevestam.Ale keď si prečitala celú diskusiu ,vidíš,že sa to nedá zovšeobecňovať.Závisí to od konkrétneho človeka,vzťahov v rodine a tak.Ja beriem svojho zátka ako svojho syna,ktorého nemám a preto nám tyká.Sprava sa k nám úctivo a s rešpektom.
U nás raz bola svokra, dcéra mala asi 5 rokov, sedeli sme ja, muž, dcéra a svokra a moja dcéra sa mňa vtedy pred svokrou opýtala ako neviniatko. A ty prečo babke vykáš, keď ja a ocino jej tykáme? No trapas.
Vykam a nikdy by som si nedovolila tykat predsa to nie je kamarátka .... Treba nejaký rešpekt ona mi tyka už 30 rokov manžel aj deti aj vnúčatá tykaju
No, vidím, že som jedna z mála 🤣 ja som svokrovcom vykala do zásnub, oslovovala som ich krstným menom a vykala, ale už vtedy som sa niekedy zabudla a povedala mamina alebo tatino a vykala. A po zásnubách mi povedali, že nech im tykám, budem predsa aj ich dcéra. Oslovujem ich mamina/tatino. Moju mamu volám mama/mami, tak ako som naučená celý život. A môj muž tiež volá moju mamu mama/mami, niekedy, keď nezachytí, tak krstným menom. Tak ich tak rozlisujeme, jedna je mami a druhá je mamina. Tatino je iba jeden, ale keby bol aj druhý, tak tiež by sme sa nejako vynašli. Vzhľadom k vnúčaťu obe oslovujeme babi/babina, síce moja mama si stále hovorí "babka", ale to znie nechutne 🤢 tak jej nehovoríme. Takže krpec ich rozlišuje babi xxx a babi yyy a dedo zzz. Švagriná tiež tyká mojej mame, oslovuje ju krstnym menom. Ale napríklad môj strýko vyka môjmu mužovi (resp. Len tak v neurcitku naňho hovorí). Ale to sú takí príbuzní, čo sa s nimi vidíme raz za 4 roky, tým vykam aj ja. V blízkej rodine si tykáme všetci.
Moj manzel mojim rodicom od svadby tyka.Ja svokrovcom vykam a inak to nebude.Ani po tom netuzim.Nevidim v tom problem.U nas su este taki,co vlastnym rodicom vykaju

@missdiva na Slovensku bol v minulosti dokonca zvyk svojim rodičom a starým rodičom onikať. Dodnes sa onikanie ako prejav ucty používa v rôznych krajinách. Cize vykanie nie je nič neobvykle o čom by človek nepočul.