icon

Svokra - tykanie

1. júl 2022

Svokra sa stale tvari ako ma ma rada. Ze ma len synov tak ze teraz ma akoby dceru bla bla bla. Ale pritom nechce aby som jej tykala. Viem ze to nie je take dolezite ale ja by som mozno mala pocit ze by sme si boli blizsie a ze ma ma naozaj rada. Minule som sa jej otvorene spytala ci si niekedy potykame. Tak ostala v rozpakoch len sa usmiala a povedala uvidime. To znamena ze nie. Ona je stara skola ma uz 65 rokov je asi naucena ze nevesta ma svokre vykat. No potom sa tazko veri qko ma prijala ako ma rada. Preco jej mozu tykat synovia a vnuci ale ja nie ? Tak mi je to len trochu luto. Ja mamu uz nemam

rubia10
2. júl 2022

Ked sme sa s muzom brali, svokra mi navrhla, ze jej mozrm hovorit "babka" 🙄😅 tak ju oslovujem babka, netykame si. Popravde, tiez by som sa citila k nej blizsie, kebyze si tykame, ale nejak asi by mi to bolo aj cudne. Svokor napriklad navrhol tykanie mojej sestre, ale mne nie🤔😂
Oni su stara skola, navyse svokra svojim rodicom vykala, takze asi to tak nejak ma odjakziva. Aj ona svojim svokrovcom vykala tak zrejme nevidi dovod, zeby to malo byt inak. Nebudem to riesit, ked ona nechce🤷🏼‍♀️. Moj manzel mojej mame ale tyka, navrhla ona, sama od seba...

janulka1351
2. júl 2022

Ja svokrovcom vykam,neviem si predstavit ze by som im mala tykat. So svokrom mam dobry vztah,no svokru vobec ze nemusim. Ibaze oni mne stale vykaju (nepaci sa mi to a citim sa blbo) a aj ked sme uz s ich synom manzelia...stale mi vykaju...hlavne ze svokra ma ako vitala do rodiny pri svadobnej gratulacii 🤣🤣🤣 pretvarka....
Ona ma do rodiny neprijala a ani neprijmne nikdy,lebo uz jej synacik neskace ako ona piskne ale jej povedal ze on ma aj rodinu....a kedze v tyzdni je s nami malo bo cely den pracuje tak je rad ked vecer s nami moze byt alebo cez vikendy a nie aby jej behal stale po obchodoch lebo jej sa nechce prejst par krokov.
Svokor na dochodku a popritom este stale uci na vyske...a svokra ma cca 3 roky do dochodku...

rubia10
2. júl 2022

Teda, este to uvediem na pravu mieru-ona mne normalne tyka a ja jej vykam. Tak.

janka2805
Autor odpoveď zmazal
matejkoo
2. júl 2022

stara skola? 🙂 moja svokra ma vyse 80 a teda vykame si.. aj moj muz vyka mojim rodicom

pink_lady
2. júl 2022

@matejkoo vykaju aj oni?

didlik6
2. júl 2022

Mne osobne príde zastarané, ak si svokrovci s nevestami alebo zaťmi vykajú. Veď po svadbe by mali byť jedna rodina a vykanie v rámci rodiny je divné/neosobné. A vôbec nechápem, prečo niektoré baby, ktoré majú dobré vzťahy so svokrami, odmietnu tykanie a ďalej vykajú. Dúfam, že nebudem mať v budúcnosti takú nevestu 😀.

matejkoo
2. júl 2022

@pink_lady nie, svokra mi tyka od zaciatku a aj moji rodicia tykaju muzovi 43rocnemu

lulka321
2. júl 2022

Ja svokrovcom vykam, bolo by mi to aj čudné, sú odo mňa o 40 rokov starší. Aj keby mi to navrhli, tak by so netykala a pritom máme skvelý vzťah.

pillow11
2. júl 2022

@janulka182 haha, mne sa stalo to isté, navrhla mojej sestre a bratovi a keď videla asi môj prekvapený pohľad, povedala, ved aj Peťa mi môže tykať (čiže ani mi to nepovedala priamo, ale akoby o mne) ... 😃 Zostala som pri vykani. A nevadí mi to..

filipka250
2. júl 2022

Ze UZ ma 65r, to je akoze vela?
V zivote by som svokre netykala, pre mna je to absolutne nevhodne. Ale ,,tisic ludi, tisic chuti".

pink_lady
2. júl 2022

@matejkoo ja len že Ked píšeš že "vykame si".

janulka182
2. júl 2022

@pillow11 vidis. mne to ani nenavrhla. je to uz peknych par rokov dozadu, no stale mi pride cudne, ked segra mojej svokre zatyka.

pillow11
2. júl 2022

@janulka182 áno je to čudné, bud mala navrhnúť aj tebe, alebo nikomu.. Mojej mame tyka môj muž, dokonca aj moja švagriná - mužova sestra. Mne je to v podstate jedno, len ma pobavilo, že sa moja situácia vyskytla aj niekde inde, že nevesta vyka a jej sestra tyka... 😃

lienka3
2. júl 2022

Bud rada,ze ona tebe nevyka 😃. Mne moja svokra vyka a to sme svoji 15rokov. Uz jej moja mama vravela,aj ja,nech mi tyka a ona nic,ani svokor. Moj manzel s mojimi rodicmi si tyka od zaciatku. A svokra sa cuduje,ze preco ich nevolam na kavu...no lebo,ked mi niekto vyka tolke roky,je mi cudzi. Mame maleho syna,tak,ked spolu volame tak hovorim jej do telefonu pozdravujeme deda,ale dokym sme nemali dieta,tak som nevedela ani ako ich oslovovat. A teraz? Uz sa ani nesnazim,nech mi tykaju,nechcu,ich problem...

viestta
2. júl 2022

@pink_lady no ja jej vykam, ona mi tyka. Ale dlho mi vykala, kým nebolo jasne, ze už budem v rodine

beronsche
2. júl 2022

svokrovcom tykam od svadby, kedy za mnou prisli, ze "hadam nam nebudes dalej vykat!" 😁 Pride mi to prirodzene, mame dobre vztahy.. Aj manzel si s mojimi rodicmi tyka.
Inak mne nepride vykanie prejav ucty, ale skor odstupu...

autorka : citila by som sa na tvojom mieste rovnako. Este by som skusila povedat muzovi, nech sa jej na to opyta...

acsa
2. júl 2022

Ja si so svokrou vykam, dokonca, kym sme nemali s muzom zásnuby, tak aj ona mi vykala 🤷

duppka13
2. júl 2022

Mne manzel povedal ze jeho mama ma asi mna viac rada ako jeho 😂 a aj tak jej vykam takze myslim ze to nie je smerodatne. Ja by som jej ani tykat nedokazala. Manzel mojim rodicom tiez vyka.

ivec16
2. júl 2022

ja vravim ze mam najlepsieho svojra na svete, uz niekolko krat ponukol tykanie, ale my nevesty sme odmietli, z ucty k nemu…

danulicek
2. júl 2022

Každý to ma inak. Mne svokrovci navrhli po svadbe, aby sme si tykali a aby som ich volala mama a otec. Nedokázala som to pri všetkej ucte k nim. Proste ja to neviem, tak ako mojej birmovnej stále vykam, hoci ma vždy zdzube, aby som jej tykala 😁 môj muž bol naopak vždy nahnevany, že moji rodičia mu nenavrhli tykanie. Asi závisí dosť od danej rodiny - ja si vždy pamatam, že aj ocino aj mamina vykali svokrovcom. A to ocino moju babku zbožňoval, boli si veľmi blízki, aj ju volal mama, ale vykal jej. Takze nemyslím, že ta blízkosť a “mame sa naozaj radi” závisí od vykania či tykania 🙂

marca12
2. júl 2022

Aj ja vykam a nechcem si tykat. Dufam,ze ju ani nenapadne potykat si niekedy. Respektuj jej nazor a nelipni na tykani. Moja napr. Svojej mame vyka,tak boli nauceni

modro_zelena
2. júl 2022

Tykanie ma byt znakom toho, že ta ma radšej? Hlúposť, na to si ako prišla.
Zvláštne nad tým uvažuješ. Ja osobne by som si voči staršej osobe nedovolila navrhnut tykanie, príde mi to drzé🙂 iné by bolo, keby to navrhla ona.
Ja som to mala so svokrou opačne. Ona tlačila na to, aby som tykala ale mne to dlho nešlo a bola som z toho nešťastná. Vôbec mi to nešlo, trvalo velmo dlho kým som sa odvážila týkať a teda nemá to žiaden vplyv na to či sa mame alebo nemáme radšej :D keby bolo na mne, tak jej vykam stále. Svokrovi vykam lebo on žiadne tykanie nenavrhol. Spoločne diskusie sú potom pre m a zvláštne keď jednému poviem ahoj, a druhemu dobrý deň a dovidenia.

layla123321
2. júl 2022

Ja vykam aj svojim starým rodičom. Moja mama vyka svojej mame. Myslím si, že závisí naozaj od zvyku /výchovy a nemá to nič s tým, aké má svokra city 🙂

aylinn
2. júl 2022

Nikdy by som svokre netykala, ani keby ma prosila na kolenách😃, svokra je a bude vždy len svokra - matka môjho muža , žiadna kamarátka ani známa ani nič podobné.. podľa mňa v tomto vzťahu svokra-nevesta treba mať hranicu 😃

matkaasebko
2. júl 2022

@1mina hrozne sa smejem...lebo ten istý problém ako ich osloviť pokiaľ neboli deti som mala aj ja...teraz už ok je to starká..ale viac menej sa tomu osloveniu vyhýbam

Ale teda odpoveď k otázke - vykam..aj vždy budem..pre mňa je to znak úcty ku starším..keďže svokru mám o kúsok mladšiu ako moju babku..ale napríklad moja mama od môjho chlapa je o 10 rokov staršia a týkala si s každou mojou kamoškou ale s ním si vyka..my to máme tak zaužívané že proste vykanie určuje respekt

kate_cs
2. júl 2022

Moja svokra má tiež okolo 65 rokov a vykám jej. Príde mi to úplne normálne. Hodí sa to k nášmu vzťahu a nemyslím si, že sa to niekedy zmení.
Moja mama s manželom pred rokmi navrhli nám všetkým aby sme si navzájom tykali, keď sme rodina. Najskôr mal s tým manžel trochu problém, ale teraz je to úplne prirodzené a cítiť, že aj vzťahy sú také “odľahčené” Možno je to aj menším vekovým rozdielom, neviem.

karelova
2. júl 2022

Svokre vykam lebo sme si nepotykali (nenavrhla) a som s tým ok, nie sme si blízke. Ja nerozumiem argumentu tu pisanemu - vykat jej z úcty. Cize keď svojim rodičom tykam, vazim si ich menej?

myskahryzka
2. júl 2022

Ja svokrovcom vykam. Ani by som im nechcela tykat. Nemam si s nimi moc čo povedať. Sú úplne iní, ako moji rodičia. Veľmi bigotni a staromódni. Naši si s mojím mužom týkajú a muž im vraví "mamina a ocino" , ako ja. Svokra, keď to zistila, začala veľmi žiarliť a odomna žiadala, aby som im vravela mama a otec. Na to samozrejme moze zabudnúť. Ja mám len jednu mamu a jedného otca a to by sa inak musela správať ku mne, aby som jej povedala "mama". Lebo zatiaľ len rieši už roky rokúce to, že nie som pokrstená a nie som jej samozrejme dosť dobrá. Našťastie sa nám narodil syn a odvtedy ich oslovujeme aj s mužom "starky a starká".

lucka867
2. júl 2022

Ja svokrovcom (82 a 81r)vykam,keďže by mi mohli byť babka a dedko. Je mi aj blbé im hovoriť "oco mama" ale žiaľ musím lebo si to vyžaduje aj moja mama,že sa to tak patrí (žijem na Orave).Jedinej svagrine tykam, ostatným svagrovcom vykam,tiež mi navrhli tykanie ale žiaľ huba nepustí keďže skoro všetci su vo veku mojich rodičov. Synovci a netere nám do svadby tykali,po svadbe im svokra povedala,že musia hovoriť strýko a stryna. Mne to bolo úplne jedno,že mi týkajú. Moje deti hovoria mojim súrodencom a ich partnerom menami a týkajú im,aj keď sestra im je krstná ( svokrovci to stále nedokazu pochopiť,že sme sa tak dohodli). Ja si na tom nepotrpim,mne môže sestrin syn tiež hovoriť menom a týkať ( žiaľ ešte nevie, má 1,5r). Ocova sesternica s manželom (obaja viac ako 65r ) mne a mojim súrodencom tiež kázali týkať. Síce nám to šlo ťažšie keďže sme boli učení,že starším sa vyka ale zvykli sme si. Obaja si to vyžadovali,mojej mame sa to nepáčilo ale žiaľ oni na tom trvaju. Je to o zvyku ako si kto žiada. Manžel rodičom vyka aj mojim rodičom vyka. Tu je to tak zaužívané.