Svokra verzus ja
Mamičky prosím poradte už som zúfalá...
S manželom sme spolu 4 roky. Keď som ho spoznala tak sa naňho vykašlala mama v najhorších chvílach a musel si všetko budovať sám. Keď sme sa spoznali zarábal 300-400€ keď sa poplatil nájom a ostatné kolko krát sme vyžili len tak tak... Svokra sa ani raz nezaújmala či máme čo jesť, ako bývať a že máme malé na ceste. Všetko čo sme vtedy mali obstarala moja rodina. Veci pre dieťatko, postielku a nám zariadenie. Nikto od neho nepýtal ani cent a som za to nesmierne vdačná. Len časom sa manžel vypracoval nemá problem zarobiť 3-4 tisíc € mesačne.. A odvtedy ako to zistila svokra začala sa mu ozývať a pritom zarobí okolo 800€ mesačne. Manžel jej začal kupovať nábytok, zaplatil jej už viac krát nájom, chodí jej robiť "sluhu". Ona si nakáže nakúpiť drahé veci ako napr. Gauč, televízor, lampy, stolíky, postel. Skriňu ktorú jej manžel kúpil, Teraz jej prišla na sklad a ona nemala ani tolko chochmesu aby si zaplatila dovoz ale samozrejme zavolala manželovi ani prosim ani dakujem len mu nadiktovala že jej to má doviezt a poskladať. Vôbec ju nezaújma že on chodí do roboty a má aj rodinu. Ona proste niečo chce, pískne a manžel hneď ide. A takto je to zo všetkým. No vrchol už premňa bol keď mi volala s tým že ho JA iba využívam pre peniaze, že som zlatokopka a postará sa o to aby ma jej syn opustil. Že nás nebude ON živiť že sa mám o seba a nášho syna starať sama. Pritom som stála pri manželovi keď nemal nič a snažila som sa mu zo všetkým pomôcť a ona sa vtedy nezaújmala o nič . Keď sa snažím s manželom o tom porozprávať tak ma iba odbije že to by jeho mama nikdy nepovedala/neurobila. Už sú to celkom vysoké výdavky a začína to uberať na komforte malému. Ako s ním pohnút bez toho aby som zas nebola za najhoršiu a ona za najlepšiu?
@maciatkolulu no presla som si niecim obdobnym so svokrou (resp. u nich omnoho horsie to dopadlo najma co sa tyka dlhov )
tiez svoju svokru nevolam na rodinne akcie (stacila moja svadba - kde pred vsetkymi zahlasila manzelovi ze robi najvacsiu chybu svojho zivota) ale to je dlhy pribeh, ja som v lete obnovila s nimi kontakt po 10 rokoch a vyzera to ale ze znovu bude preruseny ... poznam tento typ svokry velmi dobre mojmu muzovi pomohli velmi rozhovory s psychologom aby sa dokazal so vsetkym vyrovnat ...
Niektorí si fakt nevedia predstaviť ako možu matky nicit svoje deti a ich deti ale da sa to a moze to byt velmi narocne a bolestne.
Ako si to zakladatelka zariadi je uz jej vec, v kazdom pripade ak chlap nedodrzi slovo (oprava auta) a nemaju co do ust kvoli tomu ma pocitit nasledok ... a ona ma plne pravo to s nim riesit.
@loginexistuje ešte raz ďakujem.
@maciatkolulu áno prejazdí 100€ mesačne kedže jeho mama býva o 2 mestá dalej. A neni to tak že on jej nakúpi a donesie. On ju ide vyzdvihnúť, idú nakúpiť sem do mesta lebo tu je toho viac a väčšie a potom ju vozí nazad. A potom ešte cestuje domov. Áno trávi s ňou 90% volného času. Bez srandy. Tých 10% s nami je večer od 9:00 keď chodí malý spávať do rána do 6:00 keď vstáva do práce. Alebo keď potrebujem ísť s malým k doktorke a musí nás odviezť lebo nemám odvahu šoférovať s dieťaťom v aute. Vodičák mám ešte krátko tak mám z toho strach.
Jej byt má 3 izby a naozaj netuším načo jej je taký velký. Keď som sa s ňou prvý krát spoznala bývala v 2 izb. Byte spolu so svojou dcérov ktorá samozrejme všetko musela platiť..
Tento 3izb. Byt jej zariadil celý on tak možno práve preto ste mali z môjho písania dojem že jej kupuje nábytok každý mesiac.
A nie nepociťujem "finančné suchoty" .
Pociťujem že ešte chvílku a podám žiadosť o rozvod kedže som si manžela našla aj na to aby s nami aj trávil nejaký čas a nie len v tedy keď v noci spíme a moje citi voči nemu chladnú každým dňom lebo som si zvykla už na to že som stále doma sama, na prechádzkach, výletoch a pod.
@veronickamirko prepac. Ale mozno blba otazka.. naozaj ten cas travi s mamou? Skor mi to pride na nejakú inu osobu, pri ktorych chlapi vedia tak rychlo stratit hlavu....a tie osoby vedia
Tak rýchlo
@martinaaaa tiež ma napadlo, či je v tom len mama. Časovo aj finančne
@veronickamirko tak teraz si to vlastne v poslednom príspevku napísala, čo ťa hlavne trápi - že tvoj muž nie je s tebou doma a chodí radšej k matke. Ale skús sa ty sama zamyslieť nad sebou, že prečo asi je to tak? Nemáš aj ty veľký podiel viny na tom, že máte takúto situáciu doma? A preto vidíš všetko zlé len v svokre. A myslíš, že keď podáš o rozvod ti bude lepšie ako keby si si urovnala vzťahy so svokrou? Možno, že ťa nechce muž už počúvať, že stále na ňu kydáš a uniká pred tebou k nej. Takto sa ľahko dopracuješ, že budeš s dieťaťom sama niekde v podnájme a budeš žiť z pár eur. Neprajem ti to, ale tvojím správaním sa k tomu dopracuješ. Vieš nechcela by som mať takú nevestu ako si ty.
@veronickamirko to je skoro 90percent zien na materskej, teda ten pocit, ze su sami, pokial chcete mat peniaze, tak s musi aj robit.... A to, ze podas navrh na rozvod, fantasticke riesenie, to uz potom nebudes sama a nebudes mat absolutny problem s financiami a dieta bude mat vzor ako sa riesia problemy.... A kolko to trva, ze takto stedro podporuje matku?
No ja neviem baby, ale chcela by som niektoré z vás vidieť, ako sa povznesiete nad to, ze vam svokra zavolá a vykrikuje, ze ste zlatokopky, prizivnicky a ze svojho syna ona od vás dostane. To predsa urobí len chorá manipulatorka a tam nijaká snaha "nájdem chybu v sebe, polepšim sa a pod" nepomôže. Môjho muža tiež ženské osadenstvo rodiny odkiaľ vyšiel pozná hlavne odkedy dobre zarába. To sú nenazrate manipulatorske osoby, tam bežne slušné jednanie veľa nezmoze.
@veronickamirko problem nie je tvoja svokra, ale tvoj muz. Takze napravu treba robit tam. Dieta na matku a naopak aj matka na dieta dokazu byt az chorobne fixovani na seba. To az do takej miery, ze aj ked rodicia dieta psychicky (nebodaj fyzicky) tyraju to dieta ich ma svojim sposobom rado a staci mu aj maly kusok pozronosti ktory od nich dostane. To samozrejme nevysumi v dospelosti a dieta-dospelý moze niektore nevyriesene problemy spracovavat stale rovnako. Nie nadarmo sa hovori, ze tyrana zena miluje svojho tyrana a plati to aj medzi rodicmi a detmi. Opacny pripad, ktory sa tiez casto stava je, ze v rodine je dieta, ktore neustale robi problemy a rodicia ho z nich stale tahaju. Venuju mu ovela viac pozornosti, lasky, penazi....ako inym svojim detom. Takze ak je toto s jeho matkou naozaj jediny problem, musi to riesit on- psychologom.
Takto. Spoznali sme sa keď som ešte študovala takže som zarábala brigádne. Všetky peniaze som investovala do manželovho materialu aby sa mohlo dalej rozvíjať podnikanie. Všetko čo je sme vybudovali spoločne len teraz kym som na MD obstaráva okolo podnikania manžel. Ja sa starám o malého, domácnosť, aby boli čistý, najedený, voňavý a aby mali aj nejake maškrtky. Samozrejme pomedzi klasické ženské povinnosti sa mi už podarilo rozšíriť zámer a od januára odchádzame do švajčiarska kde podnikanie preberie manžel znova a ja už mám zaistenú prácu za nie malý peniaz. Objednávky vybavujem telefonicky alebo internetovou komunikáciou tak z 50% cez deň kým manžel zariaduje už tie dohodnuté v robote čiže sa snažím aj počas materskej aktívne zapájať. Niekedy na to čas je niekedy nie.
"Matku" manželovi nevykrikujem. Povedala som mu raz keď mi uštedrila ten príjemný telefonát že som zlatokopka. Kedźe povedal že jeho mama by to neurobila nechala som to tak až do teraz. Na 100% viem že chodí len za svojou mamou a dotuje len ju lebo mi vždy s tak vehementnou iróniou a výsmechom zavolá že dnes to už vyústilo do toho že som si jej telefónne číslo zablokovala aby sa mi už nedovolala.
A nákupy za 100-150€ jej robí každý týždeň nie mesiac.
@veronickamirko tak neviem čo riešiš, do konca roka nejako vydrž a od januára budete dosť ďaleko od seba. Peňazí budete mať dosť.
@3009 mne nejde až tak o peniaze ako o princíp ale to je už v podstate jedno. Keď svokre manžel predostrel to že odídeme do švajcu to bol horor. Stále mu volala, umelo plakala, vyhrážala sa samovraždov že ona nechce aby SOMNOU! Odchádzal do švajcu a že kto sa o ňu bude starať nakupovať jej. A toto nonstop dookola. Ale zato mňe keď volávala tak zo 5-6x za deň stále mi len nadávala, ponižovala ma kričala že ako si to predstavujem odniesť jej syna do švajcu že som vypočítavá mrcha atď. Začínam sa obávať že manžel do švajcu odísť ani nebude chcieť kôly nej. Ale to už by som tam odišla sama s malým keby mi oznámi že tu musí ostať kôly "mamičke". Už 3 týždne sa somnou odmieta baviť na túto tému aj keď z toho bol zo začiatku nadšený keď som mu to oznámila.
@veronickamirko vieš chcela si to vyriešiť odchodom do Švajčiarska, zbavíš sa svokry a budeš mať muža len pre seba a syna, ale ak tvoj muž nechce, tak to také jednoduché nebude. Ty si nemôžeš bez jeho súhlasu odviezť syna do cudziny, lebo by ťa mohol nahlásiť, že si mu uniesla syna a mala by si sakramenstky veľký problém. Takže sa to snaž s mužom nejako doriešiť. Ona si uvedomuje, že syna stratí, ak sa odsťahujete, lebo ty ju v láske nemáš, takže k vám na návštevy chodiť nebude. Treba to riešiť diplomaticky. Nič v živote nie je dobré riešiť nasilu, lebo sa ti to môže vypomstiť.
@3009 myslím že manžel by nerobil problémi keby už aj odídem. Jeho matka mu vtĺka do hlavy źe keby sa rozvedie mal by sa lepšie nemusel by živiť decko a ženu. Mám tetu právničku na túto tému som sa s nou rozprávala a samozrejme sme našli aj riešenie. Ja ho síce lúbim ale jeho matka mi nebude stát v ceste k tomu aby som svojmu synovi zabezpečila taký život aký mne nezabezpečili rodičia. Ja som pre neho odhodlaná ísť aj cez mŕtvoli. A buď to manžel akceptovať bude alebo nie.
@veronickamirko takže vlastne ty chceš odísť do Švajčiarska s mužom alebo sa aj rozviesť a ísť s dieťaťom. Veď to máš už vlastne vyriešené. Ty len čakáš, či s tebou muž pôjde alebo nie. Ak si taká samostatná, tak vlastne toho tvojho muža ani nepotrebuješ. Možno by si sa s ním aj v tom Švajčiarsku rozviedla, keby nebolo po tvojom. Takže od nenávidenej svokry sme sa dopracovali k hlavnému tvojmu problému - ty chceš za každú cenu ísť žiť do Švajčiarska či už s mužom alebo bez neho. Problém vidíš v svokre v tom, že nebola celá happy, že idete preč. Na jednej strane chápem teba a zas na druhej strane aj trochu svokru, ale každá mater sa musí zmieriť s tým, že dospelé deti raz odídu, či na vzdialenosť 20 km alebo 2000 km. Najideálnejšie je keď môžu byť vnúčatá v styku so starými rodičmi čo najčastejšie, ale nie vždy je tomu tak.
@3009 vôbec ma nechápeš správne. Áno chcem odísť do švajčiarska čaká ma tam lukratívny zárobok a tak isto aj môjho manžela tam čaká lukratívny zárobok. Robím to pre naše dieťa. Ale ak ma on bude chcieť nútiť ostať tu, muklovať za 10x nižší plat len pre to že mu nanovo narástla pupočná šnúra tak to teda ozaj nie. Pýtala som sa ako sa "zbaviť" svokry a jej vyciciavaniu lebo keď to bude takto dalej pokračovať tak sa k nej manžel prilepí ako siamské dvojča, všetko čo zarobí minie na ňu, s tým časom čo u nej a s ňou trávi sa k nej asi už aj nastahuje a syn bude bez otca. Ja som chcela vedieť či s tým má niekto skúsenosť, ako to riešiť a ako si zobrať svojho manžela a malého otca naspeť k nám a nie aby ste tu prekrúcali moje slová.
No podla toho co citam tak muz ma uz vtom jasno a odvtedy ako sa nechal mamickou ukecat tak tu vidim naozaj len to ze do konca roka sa budete natahovat teda nebavit a ty odides sama s malym.treba naozaj mu otvorit oci lebo ich ma zatvorene a asi je rad ze mu mamicka zavola aj ked hoci co je rad ze sa akoze ozyva.skoda ze vam to rozbija manzelstvo.
@veronickamirko nuz zaujimave veci som sa docitala...vies co ma nspadlo? Ze nenahovorila svokru tvoja svagrina na to,aby z tvojho muza cicala peniaze?.
Podla toho co pises tsk na nu mesacne miniete dost....ak ratam najom,nakupy,uver,naftu,tak to vychadza cca 600-700€a to som nezaratala jej maniere ako skrina a pod.
Ohladom toho,ze vam na zaciatku nepomohla...vies mohlo to byt aj tak,ze tvoj muz nechcel....proste hrdy chlap a ego mu nedovolilo od mamy pytat peniaze....
Avsak problem je v tom,ze tvoj muz mamicke vsetko zerie,nakupi,pomoze a neviem ci je v konecnom dosledku taky slepy,ze nevidi ako ho vyuziva....
Inak jemu nevadi,ze vacsinu casu travi s matkou a nie svojou rodinou? Syn mu vyrastie ani nevie ako a kedy a potom moze lutovat,zr s nim netravil cas....a tiez mu nevadi,ze vas nikam nezoberie?? Boze penazi mate a on nie je schopny vas zobrat niekde na vylet,pobyt alebo ist s vami na prechadzku??
Vyplyva mi z toho vsak to,ze si uz pre rozvod rozhodnuta..smutne,takto skoncit...
Ak som to spravne pochopila,mate len 1 auto? Predpokladam,ze ked bolo pokazene tak bolo aj nepojazdne...ci na nom nebola len zavada,ale dalo sa na nom normal jazdit....sa divim,lebo chlap a aby dal auto opravit az neskor...ved bez neho sa nepohne...plus ked ma zenu s malym dietatom...je zvlastne,ze do opravy islo auto az vtedy,ked mamicka trosku poplakala ....
@emilia25 ja sa mu snažím oči rozlepiť a zhodiť mu z nich tie rúžové okuliare. Na budúci výkend som mala v pláne že pôjdeme od piatku do nedele opekať na starkynú chatu. Sama mi ponúkla klúče, povedala že bazén je už napustený, drevo narúbané stačí len prísť a užívať si. Dokonca sa ponúkla že zoberie krpca a môžme isť len ja a on aby sme si to urovnali. Manžel bol nadšený, velmi sa tešil... lenže sa s tým pochválil "mamičke" . A mamička záhadne potrebuje v sobotu íst kúpiť nový šporák a ten starý odviezť preč. A v nedelu potrebuje aby jej priatelovi pomáhal na rodičovskom dome (svokrinho priatela!!!!) Rúbať drevo.. a tak to padlo...
@veronickamirko a manžel co na to ak ide mamicke tak je to jasne, potom sa len klude v tichosti pripav na odchod a odkladaj si peniaze .. priprav papiere na zverenie syna do svojej starostlivosti daj si urcit vyzivne na seba a syna pocas trvania manzelstva ..
nanestastie svokra byva az privelmi castym dovodom na rozvod
@veronickamirko ty si nahravaj tie telefonáty od svokry, ešte sa ti to zíde. Aby šiel muklovat na cudzí dom miesto víkendu s rodinou, to už je magor.
@lilyianka švagrová je najlepšia ženská na svete. Sama skúšala manželovi dohovoriť že ho len využíva tak ako ju ale márne.
A áno auto bolo nepojazdné.. skoro sme v ňom všetci zahynuli kedže riadenie odišlo vo velkej rýchlosti a nedalo sa pohnút volantom tak sme sa ani nejako nechceli hrnúť do opravy a už tobôž nie keď sme vedeli aké to bude drahé.
Ja velmi takéto veci od neho ani nevyžadujem... Ja som naučená skromne.. na to kolko máme penazí tak ja nemám ani jeden kúsok značkového oblečenia v skrini, nechcem od neho luxusné dary, nechcem dovolenky (bojím sa lietadiel)
Nechcem najdrahší nábytok.. ja chcem len aby mal malý všetkého dostatok a otca pri sebe ..
Ja ti veľmi dobre rozumiem.Nebudem rozpisovať situaciu ale prežila som si niečo podobné.Mne môj muž neveril čo som mu o svokre hovorila až raz som ju normalne nahrala na mobil...A od vtedy si mi nedovolí povedať že ona taká nie je.Držim palce.
@3009 prepáč ale mám pocit, že ty čítaš iný príbeh a nie ten čo predostrela veronickamirko, pretože svokra videla svojho vnuka za svoj život 2x aj to len náhodou, a jej o žiadneho vnuka nejde. Svokre ide o peniaze svojho syna a o to zničiť mu život a rozbiť rodinu. Lebo ani sa nenazdá, a môže padnúť mu firma na hubu, a ostane mu veľké nič. A potom mu matka dá pokoj.
@veronickamirko ešte skús takú šokovú terapiu na muža. Povedz mu napr. v piatok večer, že máš na sobotu program, že bude celý deň s malým. Potom večer mu povedz, že máš program na nedeľu a nechaj malého zasa s ním. Ty choď ku kamarátke, na prechádzku alebo niekam do kina, len ho bez prípravy nechaj so synom. Opakuj to aj niekoľkokrát do mesiaca. Ak ti bude niečo vyčítať, tak povedz, že si musí syn aj jeho užiť, keď inokedy na neho nemá čas. Takto nebude môcť ísť za mamičkou. Možno ho to napadne, že to nie je v poriadku, keď sa nevenuje synovi a stále uprednostní svoju mamu.
@3009 musím to hnusne povedať ale malí by s ním nevydržal. Manžel ho nevie prebaliť, nevie čo mu môže a čo nesmie dať jesť. Nevie čo urobiť keď začne malý zvracať prakticky nevie nič. A ak by ho nedajbože zobral k svojej matke.. tak by mi to asi nikdy malý neodpustil. Keď manžel povie v byte jej meno malý začne plakať a ide sa schovať za mňa. Neviem či mu niečo spravila keď tam boli na velku noc alebo nie ale proste malý plače vždy. Skôr by som mu chcela pripomenúť to aké krásne bolo keď sme chodili opekať na starkynú chatu, keď sme chodili na prechádzky alebo do prírody. Len "mamička" mu vždy volný čas zariadi inak
@veronickamirko skús mu nič nepovedať a ked príde piatok domov tak nech ťa nájde zbalenú, nachystanú, len mu zahlás že mobil necháme doma, a ideme na chalupu ... a motaj sa kolo neho aby nemal čas sa kedy pochváliť matke ..
@veronickamirko ale si predstav, že by si musela ísť sama do nemocnice, potom by sa musel vedieť o neho postarať. Večer mu ukáž ako sa prebaľuje, čo mu má dať jesť a ísť preč. Najlepšia je šoková terapia. Neboj sa nenechá ho len tak hladného a neprebaleného. Musíš to vyskúšať. Tvoj program, ako chata, prechádzky nezaberú zakiaľ to on sám nepochopí, že má v prvom rade rodinu. Veď večer prídeš domov a skontroluješ aký je stav. Prípadne buď na telefóne a skontroluj ho. To keby si aj išla s ním do Švajčiarska to sa nechceš na neho v ničom spoľahnúť pri výchove syna?
@zalka keď s ním je to tak. On dajme tomu pondelok vie ako má objednávky a kedy má volno. Jeho mama sa ho samozrejme pýta a na každú chvílku mu naplánuje.
Je 19:16 momentáln. Za 30 minút sa ide malý kúpať, najesť a spať. Samozrejme že on tu nieje a je u svojej matky. A pritom povedal že dnes príde tak aby stihol ešte malého ale mamička zas niečo potrebovala. Už mi to niekedy príde ako by mala na ňom odposluch nasadený. Vždy keď začnem niečo hovoriť že by sme mohli spolu spraviť tak do 30min. Odvtedy zavolá ona a všetko prehádže...

@veronickamirko to, ze ta zivili rodicia, ked ste nemali nic, je ich dobra vola, dospely ludia, toboz, ked cakaju dieta, sa maju starat sami o seba. A mam pocit, ze nepises vsetko