Svokrovci
Ahojte, hľadám radu ale je to dlhšie aby ste dobre pochopili situáciu takže budem rada ak aj niekto dočíta do konca. S priateľom, teraz už manželom sme skoro 7 rokov. Od mojich 15tich. On mal vtedy 19. Nikdy som si s nimi nejako nerozumela. Keď som bola v puberte, nerozumela som si so svojou mamou ktorá mala vtedy už cez 50rokov. Svokra sa toho chytila hneď, ona má troch synov a môj priateľ bol vždy jej cecek takže mi neskôr vyčítala že som sa na mamu sťažovala, ona niečo také nikdy nepoznala že by si nerozumela s deťmi. Neskôr som mala zakázané k nim chodiť potom ako sme spolu prespali u nich v jednej izbe (pôvodne mal spať v inom dome čo najďalej odo mňa. Doplním že jeho mama mala v 18tich rokoch aj keď vraj to chceli, ale u nás to bolo úplne tabu). Neskôr som sa dozvedela ze ju priateľ počul ako hovorí niekomu že je so mnou len preto že mu dám (som jeho prvá). Nejako to prešlo ale nerozprávali sa so mnou ani jeden a aj z rodiny to nebolo bohviečo. Asi som naozaj bola vadná alebo čo. Neskor sme aj rozišli kvôli nim keďže ja som sa s tým trápila a on to nechcel riešiť tak si našiel radšej druhú, jeho sesternica mi to napísala aby sa on tomu vyhol a nemusel mi to vysvetľovať. To mala jeho mama radosť. Nakoniec sme to zvládli a dali sa naspäť dokopy ale zas výčitky že prečo sme sa dávali naspäť dokopy. Potom už som dokončila školu a mali sme ísť spolu do podnájmu, moja mama bola za to že najprv si to vyskúšať ako potom riešiť majetok až by nám to nevyhovovalo, predsa je to iné ako keď spolu nebývame. To jeho mama skoro nepredychala. Začala na mňa že či je jej syn nejaký pokusny králik a či sme nemohli ešte pár rokov bývať každý od seba. No proste naviazaná naňho ako hovädo. Ja do plaču samozrejme, takéto polená nám hádzali pod nohy aj 4 roky predtým, už toho bolo moc. Medzitým sme sa zabývali, jasne problémy boli, on stále behal k maminke keď si zapískala. Ja som sa odsťahovala od rodiny ďaleko, nikoho som tu nemala (to sa nezmenilo doteraz keďže nedokážem skĺbiť prácu a domáce povinnosti, jedine susedia sú moji najbližší). Potom sme chceli svadbu, tú sme kvôli svokre preložili 6krat. Stále mala pocit ze nie sme pripravený a že nemáme očakávať ich účasť na svadbe. Pred svadbou sme začali stavať dom, s ich pomocou kedze sú z vyššej vrstvy a v dnešnej dobe by sme mali prd a pol keby čakáme na banku. Pomahat začali lebo videli že preto urobime všetko q nechceli aby syn urobil nejakú blbosť. Svorka bola stále u nas na chalupe nasáčkovaná až som sa tam zle cítila a nechcela tam chodiť. Zrazu sa to obrátilo,už tam nechodí ale svokor áno. Občas so mnou aj nejaké to slovo prehodí ale to by som povedala že tak 10 viet mesačne. Deň pred svadbou priateľovi povedala niečo v tom zmysle že až sa bude ženiť druhý krát.. Svadba bola nakoniec podľa svokry, napiekla, ľudí si usadila, súbor na čepčenie si vybrala, fotografku, fotokutik.. skrátka všetko. Výsledok? Ani jedno slovo mi nepovedala po celú svadbu, jednu fotku má so mnou kde mi vystrčila nohu z rozparku predo mňa. Na čepčení vyzyvovala. Keď sme mali ísť hrať kvíz a prišli sme do miestnosti, už na stoličke sedela ona so svokrom a hrali to. Na parkete tancovala ako vyšinutá (to viem len zo slov ostatných)Skrátka katastrofa. Na ďalší deň sa vyjadrila že sme sa s ňou ani nerozprávali že jej bolo strašne zle, asi ju niekto uriekol. No nečudovala by som sa, veľa ľudí malo na ňu nervy. No a nedávno mi dala len tak nohavičky veľkosť L(asi mi ich chcela dať na meniny v auguste keďže mi doteraz ani len rukou nepotriasli). Pointa je že keď som mala 85kil tak mi dala S a teraz keď som schudla skoro 20kil tak L. Vraj keď som minule povedala že mi budu asi malé.. vraj ona tiež nemá rada keď ju režú. Tak som jej povedala že ich vynosim inokedy. Nasledujúci deň som sa dozvedela ze povedala že som nevdačná. Potom odo mňa chcela granule pre psa (robím v chovateľských potrebách). Vzápätí mi píše ze na internete ich našla lacnejšie (takže stará šarža a to som jej aj napísala, ceny idú hore takže nabudúce lacné nekúpi) to zas bol problém že som jej povedala ze kupuje staré granule. Aktuálna situácia je taka ze svokor sa asi mení vo vzťahu ku mne, pomaly má začína zapájať do konverzácie ale akonáhle sme u nich na návšteve kde je aj svokra tak skoro vôbec. Na tému deti ona rozpráva že naše deti budú haranti a nemá rada deti, nechce byť ešte babkou a pod. (Má 44 rokov). Občas so mnou prehodi nejaké to slovo, najčastejšie či sa teším na umývačku a tam to hasne. Muž pracuje v ich firme. Dom staviame asi 5km od nich takže takto to je, nedá sa už nič meniť ani sa odsťahovať ale manžel by veľmi chcel aby sme spolu vychádzali a ja už neviem ako na to. Nakoniec sa manžel od nich aj odviazal z časti a je nahnevaný že sa tak správajú. A ja som chcela s nimi vychádzať, snažila sa ale stále som nebola dosť dobrá. A moja otázka znie, snažiť sa rozprávať s nimi alebo sa na to uz vykašľať a žiť si svoj život či čo? Budem vďačná za radu keďže ja už neviem čo ďalej. Mama samozrejme povie vykašľať sa na to ale zaujíma ma aj názor ostatných. Len doplním že s manželom chceme byť spolu, sme šťastný, plánujeme rodinu napriek tomu aký turbulentný bol náš vzťah celé roky, ustáli sme to a posilnilo nás to. Kto dočítal dokonca, ďakujem moc 🙂
a preco ta nechcu? si pre nich chudobna,nevzdelana alebo co? ako vychadzaju s tvojimi rodicmi? musis svojho chlapa velmi lubit,ked si toto nechas...cele zle...nemate dieta,ste este mladi...dom je sice dom,ale stoji za to?co takto vypadnut obaja aspon na rok niekam do zahranicia za pracou? zarobite,budete viac nad vecou a tebe sa ujasni,ci ten chlap stoji zato...pani,ktora vyslovi vetu,ze az bude mat jej syn,tvoj nastavajuci druhu svadbu-tak taka pani nestoji za podlizovanie...hoci si mlada,mas narok na ospravedlnenie z jej strany...ked niekoho naucis,ze si moze k tebe dovolovat,tak aj bude a stale drsnejsie...lebo ak to bude takto pokracovat,ocakavam v buducnosti,ze sa budes stazovat ze ti svokra berie dieta a robi s nim co uzna ona sama za vhodne...alebo ze nasla tvojmu muzovi milenku...najdi svoju hrdost,to je jedina rada...
@dominika1922 ja by som sa už nesnažila. Nechala veci tak ako sú a kašľala na to. Správala sa podľa toho ako sa to vyvíja, podľa toho ako to prave teraz je. Rozprávajú sa so mnou? Ok, budem aj ja. Ohovára má jeho matka? Ok, s*rem ju zvysoka. Tiež som zažila niečo podobné, som vo vzťahu 10 rokov (nie sme manželia) a nie je žiadny posun vo vzťahoch s jeho rodinou, oni niekde zastali v čase a vývoji. Len tam je rozdiel že on už mal jednu ženu. Tiež som sa snažila, robila kadečo, ale nemalo to žiadny zmysel. Prestala som, aj vypekat pre nich, aj im nosiť veci, aj pomáhať, aj sa zaujímať, aj všetko čo som robila a je to rovnaké. Takže akurát iba ja som sa prestala trápiť a vyvíjať voči nim zbytočnú energiu ktorú ani nevnímali a brali ju ako samozrejmosť no i tak som bola pre nich len niekto cudzí a nevhodny. Chodím tam malo, už si všetci zvykli. Neriešim. Viem že to nezmením a hotovo. Neviem koľko máš rokov, myslím že si dosť mladá... Neviem, či by som chcela v takychto vzťahoch žiť. V konečnom dôsledku to trápi aj tvojho muža, čo nemusí dobre skončiť, táto cela situácia ako ju opisujes. No nechcem ťa sklamať, ale mám pocit že raz to i tak skončí práve kvôli týmto problemom. Len pre porovnanie ja mám 46 a už naozaj neriešim takéto veci, žijem si svoje. Keď to s niekým nejde, tak to nejde, mám už dosť rokov na to aby som niečo krvopotne chcela zmeniť a žiaden výsledok. No ty si mladá, všetko máš pred sebou. Môjho chlapa to tiež všetko trápilo no už rovnako nerieši asi sám vidí že to nemá zmysel. U nás je tam este jeho dospelá rozmaznana dcéra ešte bonus, šťavnatá čerešnička na torte... Takže fakt, mne to nestojí za to. Sme k sebe slušní, pozdravime sa, prehodíme 3 vety, ja pretrpim deň s nimi a idem ďalej. Síce mám pokazenych pár dní kvôli tomu lebo na to myslím, ale pár krát do roka sa tam objavím, zasa nemôžem že úplne nikdy. Ale fakt to je možno 3x do roka.
@dominika1922 ty ich máš kúsok od domu čo je podľa mňa ďalší problém... Ja mám mojich "svokrovcov" 70 km, oni nechodia vôbec ku nám a iba partner chodí tam, skoro každý víkend... Ja nie... Takže fakt ti nezávidím tvoju situaciu... A prepáč, je mi to ľúto, ale myslím že sa to veľmi nezlepší... Môžeš robiť čokoľvek. Ak ťa niekto nemá rád, nebude ťa mať rád. A tie narážky na vaše dieťa... Smutné... Celková situácia smutná, že ešte aj svadba bola podľa svokry a ona robí nejaké caviky a upozorňuje na seba ako malé decko ktorému zobrali hračku... Myslis, že bude niekedy iná? Ja by som utekala preč. Bude sa to v tebe len nabaľovať a kopit. Bude toho stále viac. Možno naj by bolo, keby sa svokra tak urazila, že by si mala od nej pokoj 🤣Ale chápem že ostávas. Držím palce ❤️
Tiež sme s mužom od 15tich a v 22 sme sa brali a mala som to podobné. Ja byť tebou kašlem na nich. Ty sa môžeš snažiť koľko chceš, keď ťa ona neprijala tak je to ťažko. Základ je že nebývate spolu s nimi. Aj 5 km je lepšie ako hento. Muž by nemal byť ticho a zastať ťa keď na teba kydá. Netvár sa urazene alebo niečo také a uvidíš. Keď budú chcieť ako si povedala že ťa svokor zapojí do debaty, ak nebudú chcieť rob si svoje, nerieš ich.
@dominika1922 no moja ma tiez nechcela , nerozpravali sme sa taktiez po roku byvania u nich som odtial usla k nasim, manzel so mnou, nebol mamickyn cecek. Mna nemusela ze som mlada hlavne ze ona mala v 15tich nemanzelske a jej 1 syn doteraz nevie kto je otec to ma uz cez 50 chudak. No asi tolko boli sme vzaty 10 rokov a o rozvod som poziadala ja nie skrz svokru ale vztahy s manzelom. Najlepsie rozhodnutie zivota aj ked to bolo teda riadne tazke. Dufam, ze rozvod uz mebudem musiet riesit 😳... Takze asi tolko k svokre nebude ta mat rada ani po 15tich rokoch vykaslat sa na nu aj moj pripad. Bud to s manzelom ustojite alebo sa vztah casom rozpadne aj bez nej
Ja ti poradím(z pohľadu nevesty aj švagriny(3*)) si svoj život!nenechaj si zasahovať ale respektuj ich rozhodnutia....aj to že sa s tebou nebavia....to je len a len výhradne ich problém a nie tvoj. Ľudí neprinútiť aby ťa málo radi. Nemajú,ich vec. Dovidenia. Svokre ani svokrovi sa nevnucuj. Na návštevu ak vôbec pôjdeš chod len keď TY budeš chcieť nie preto že sa to má,ostatné nech si rieši manžel. Život je príliš krátko aby sme si nechali takto skákať po hlave. Takých ľudí nepotrebuješ. Držím silno palce!
Priznam sa,že po dočitaniiiiii si mi prišla Dominika naivna a hlupa,že to všetko si dovolila svokrovcom,ja si tiež pohundrem na svokru ale to je slaby odvar oproti Tvojej...škoda že čo sa tyka financii mate im byť za čo vďačni,pretože to Ti može stale vyhadzovať na oči...ak si rozhodnuta mať s manželom deti,tak sa priprav že to budeš mať tažke,ale začni si viac važiť samu seba a urči mantinely hlavne svokre,želam Ti vela trpezlivosti a titanove nervy, oporu v manželovi a vela sa s manželom spolu rozpravajte, so svokrovcami len v ramci slušnosti na diplomatickej urovni, časom aj ty ako matka budeš viac priebojna a manžel mozno tiež kvoli deťom a Tebe a povie razne NIE a odtrhne sa od nezmyselneho vzťahu so svojou mamou, prajem vela šťastia🍀😇
@barboraamatejko na nás oboch pol na pol🙂 dala som do toho všetky svoje peniaze rovným dielom ako on a teraz máme hypotéku a dorabame🙂
Autorka, ako pises, si velmi mlada, ale tvoja svokra je MLADA. Tvoje niektore nazory su este detinske.
@oli18 a ktoré moje názory sú detinské?🙂
Ahoj. Chcem ti popriať veľa šťastia. Píšeš príbeh podobný tomu môjmu... moj muz síce tu VS spravil (s mojou pomocou, inak neviem, či by ju vôbec dokončil keby mna nemal) a potom sme mali svadbu kde si moja svokra tiež spravila svoj program o ktorom nás absolútne neinformovala aj napriek tomu ze nas program bol presne naplanovany... proste vzala mikrofón cez prestávku medzi tanečnými kolami a zmyslela si ze ide predstavovať cely ich stranu ze kto je kto (samozrejme to nikoho nezaujimalo) a potom hneď dala mikrofón mojej mame aby ona predstavila našu stranu, ja som tam mala veľa kamarátov kamarátky kolegov atd, ktorých moja mama ani nepoznala takze si asi viete predstaviť ako to vyzeralo.. no bolo to cele trápne... potom len prisla ku mne a povedala ze urobila predstavovanie lebo takto sa to na svadbách robi! ( asi myslela narozdiel od nášho programu :D) nuz este som to na žiadnej svadbe nevidela.... nuz polena mi hádzala pod nohy cely nás vztah... keď sme oznámili svadbu jej reakcia: "TO FAKT? To preco? Och no tak co uz.... " tak ja som potom ešte jej ukázala aky prsteň mi kupil nuz na ten jej pohľad nikdy nezabudnem :D ale vždy som sa snažila to udržiavať... rok po svadbe sa nám narodilo dieťa a len vtedy začalo OZAJSNE PEKLO aj ked to vyzeralo ze by to mohlo byt do budúcna ok .... peklo je vlastne slabé slovo ... momentálne sme opäť spolu po tom ako sa moj muz zo zúfalstva zaplietol s kolegyňou podala som o rozvod bojoval o nás a so svokrou sme momentálne tak rozsekane ze mam problém sa jej vôbec pozdraviť ked ju vidím na nejakej ich rodinnej oslave kde moj muz trvá na tom aby som ho tam sprevádzala inak by som tam ani nešla nech ju nevidím... ona sa rozviedla žije s priateľom s ktorým podvádzala môjho svokra (so svokrou vychádzam dobre) a zo svojho priateľa si urobila svojho nového spojenca 🙂 my s mužom zachraňujeme co sa dá ale nei je to ľahké po tom všetkom no a keď vidím spravy ktoré pise svokra môjmu mužovi tak sa uz väčšinou len dobre zasmejem na tych jej pokusoch o manipuláciu proti mne 🙃 keby som to mala cele rozpísať tak asi na 100stran A4 by to bolo ... prajem ti ozaj veľa šťastia! Pevne nervy a nech sa deje čokoľvek stoj si za svojim !
Uz len dodám ze tiez mam mladú svokru. Mala ho v 18 ci 19...
@dominika1922 napíšem len toľko, že držím palce nech sa svokra čo najskôr uvedomí a začne chovať ako sa patrí. Na to aká si mladučká si podľa mňa veľmi rozumná (oproti dnešným ženám v tvojom veku) tak prajem v manželstve veľa šťastia a lásky, hlavne musíte Vy dvaja držať spolu a všetko prekonáte.
Niektorí tu píšu, že by takého muža nechceli. Môj názor je, že si našiel druhú kôli rodičom, ale zistil že jediný kto je šťastný sú rodičia a nie on. Preto sa vrátil k tej ktorú ľúbil aj napriek ich nespokojnosti. Vtedy bol mladý a spravil chybu, ktorú napravil.
@dominika1922 ja mám 45r,a už som svokra......dcéru som mala v 20.tke,prepáč,nikdy sa tak nevyjadrujem....ale s takou pridrbanou svokrou ako máš 🤦🤦🤦🤦mala by som ju na háku a nesnažila sa o jej priazeň.....nie ešte staviate dom za ich podpory.....nikdy vám nedá pokoj....ešte aj do výchovy detí sa bude starať....100 km by som išla od nich byvat
@dominika1922 fúha, ja sama mám 44 rokov a dcéru dospelú, čo má priateľa, ale nikdy by som sa takto odmietavo k nemu nestavala. Nechápem o čo jej ide? Prečo by si ty nemohla mať dieťa v mladom veku, lebo ona nechce byť babka.. chorá žena. Radu ako sa k nej správať nemám. Asi netlač na pílu. Pozdraviť, odzdraviť a konverzovať o počasí. Veď čo iné s ňou?
Z každej odpovede tu som si niečo vzala k srdcu. Nie je to ľahké a ani nebude to ja viem ale myslím že to za to stojí. A už si nebudem nechávať skákať po hlave. Keď vidím koľke ste tu s podobným príbehom a zvládli to tak nemám ani ja čo stratiť jedine získať. Síce som naivná a pdola niektorých aj blbá že som do toho išla ale človek sa učí na vlastných chybách. Verím že už bude len dobre
@dominika1922 Neboj sa, treba len hranice nastaviť ako si ju pripustíš k telu. A mužovi ak doteraz nedošlo aká je alebo si to nechce priznať, tým čo vám robí tak ona ho postupne sama od seba odoženie. Aj u nás to tak bolo. Musel to sám pochopiť...
Tak za toto si mozes sama a aj s manzelikom...vy ich vyciciavate s peniazkami (lebo holu rit by ste mali a nie ze staviate barak a svadbu mat) a oni vas psychicky..takze ste si kvit. Odstrihnite sa financne a zite si svoj zivot a uvidite ako to sa hned vsetko brati...a nevyhovaraj sa, ze nezvladas a nevies to sklbit...je vela inych zien co to dokaze a ma doslova holu rit...
@dominika1922 ahoj, tvoj príbeh je veľmi zaujímavý lebo s veľkej časti opisuje aj moju situáciu. S mojim manželom sme spolu od 15r. S jeho mamou sme si od začiatku nesadli, lebo asi som pre vychovávala jeho syna. Par krát sme sa aj rozišli ale predsa bola to najprv detska láska,, no velku zásluhu na tom mala práve jeho mama. Stále mu nukala iné dievčatá, dosť hodovala alkoholu a dovolila aj nemu, no co by chlapec v puberte odmietol. Ja som mala iný názor, chcela som aby išiel na maturitu, no ona nie, radšej ho poslali dákeho do Čiech za prácou o ktorej som vopred vôbec nevedela a on bol v takej situácii medzi mnou a rodičmi ze mi o tom ani nepovedal a skoro na rok odcestoval.
Ale vrátil sa, začal o mňa opäť usilovať a dali sme sa opäť do kopy. Vtedy už sme mali 19. Neskôr ho rodiča vyhodili z domu kvôli nezhodám a alkoholu u rodičov a byval u nás. No ja som bola na internáte v škole. Dlho sme sa ešte hádali lebo oni ho lákali domov, požičiavali mu auto, sem tam peniaze. A hlavne na tu voľnosť co u mňa nebola. Skončila som školu, vzali sme sa, presťahovali do podnájmu a začal náš život. Prvý syn,, ešte jeho mama prišla na krstiny a to bolo asi naposledy co bola u nás a syn má už 8rokov. Manžel s nou nekomunikuje lebo to vidí už, chvála bohu, že tam je iný život a my sme taky nikdy nechceli viesť. Mame ďalšie dve dcérky 3r a 4mesiace a babku a dedka s jeho strany vôbec nepoznajú. Bývame od seba asi 5km v susednej dedine ale vôbec sa nestretávame. Občas mi to je kvôli deťom veľmi ľúto, lebo majú iba jednu babku s mojej strany (dedko zomrel, toho nepoznali) ale mame svoj život a svet sa nezhruti. Ak vám to nepôjde mat pekný vzťah uvidíš ci to zmenia vnúčatá a ak nie nechaj tak.Ich chyba o čo prišli a o co sa ukratili pri našich deťoch. Komunikuj v rámci slušnosti a ak ani to nepôjde nesnaž sa o nič.
@oli18 študovať vysokú školu sa da aj popri partnerke/manželke a cestovať sa tak isto dá, podľa mňa je toto chaby argument. Podla mňa štyri roky rozdiel medzi partnermi nie je vôbec veľa. Medzi mnou a mojim muzom je 7 rokov. Poznam páry medzi ktorými je viac a perfektne si rozumejú. Skôr tam ide o to ze svokra ma nejake problémy v hlave voči autorke, takže je úplne jedno co autorka spravi, ale vždy to bude zle. A nikdy nebude hodná jej synčeka. Ja by som sa na svokru vykaslala, to ti hovorím z vlastnej skúsenosti. Najlepšie by bolo keby aj tvoj muz obmedzil kontakt s nimi, určite bude váš život hneď krajší.
@dominika1922 ja nevim či som drzá soplaňa myslím si že nie…som slušná vychovaná nedovoľujem si ale toto je moc😅akonáhle by sa takto ku mne niekto správal OKAMŽITE to konzultujem…určite by som čakala ospravedlnenie a zmenu prístupu. Ak nepríde utnem kontakty a neriesim 😃prečo sa musiš ukazať na oslave návšteve? Nemusiš..nech ide manžel v buducnosti deti…ty tam byť nemusíš svokra bude spokojná a ty budeš mať pokoj. Teba to asi tipujem bude mrziet ale realne prečo? Nemusí vyzerá to že ju to nemrzelo nikdy…😅
@dominika1922 je na to len jedna odpoved- nie nema tp zmysel riesit. Mam cosi podobne, ine dovody, nie som dost dobra. To tak byva pre svokry vela neciest nie je dost dobrych.
Trvalo to dlho, stale mam negat pocity ale snazim sa neriesit.
Zi si svoj zivot. Muz by si Ta mal ubranit. Slusne a diplomaticky sa s nou bav, snaha o pekny vztah pri jej nahlade na Teba nema zmysel.
A neprisosobuj svoj zivot im.
@dominika1922 mala som to dosť podobné, svokra ma tak neznášala že v deň svadby mi povedala, že sa so mnou jej syn do roka rozvedie a aj tak s ním deti nebudem mať. Jsme svoji 33 rokov, máme dve adoptované deti a svokre ktorá žije sama sa snažíme v rámci možností pomáhať. Moja svokra teda nebola výhra, ale dokážem si predstaviť aj horšie a ty to tiež zvládneš. Len jej obaja musíte dať jasne najavo, že váš vzťah ničím nezničí, a že si budete stáť bok po boku v každej situácii. Držím vám pästi.😘
@sajsa3 no vidím že máme podobný príbeh. Dúfam že u vás už bude len dobre. Jasné vždy sú nezhody ale hádam sa už takýmto väčším problém vyhnete🙂
@lubkavargova1 všetky peniaze sme im vrátili keď nám nabehol úver. Aktuálne už nie sme dlžný nič.
@zejdlikova joj deti by som tam samé nepustila to nie je môj štýl😀 bála by som sa ze mi ich bude prevychovávať alebo poštvávať proti mne
@francis25 tak to bolo hnusne od tvojej svokry. Do riti ju trebalo kopnúť

@dominika1922 este taky detail, co sa ta pytali aj vyssie.. Dom je pisany aj na teba? Alebo je len manzelov?