icon

Svokrovci a peniaze: Dvojité štandardy v rodine?

17. máj 2024

Nehľadám asi radu, len pochopenie mojej frustrácie. Ide o to, že pred pár rokmi sme s partnerom kupovali nehnuteľnosť. Vieme ako to v tejto dobe chodí, a treba mať určite percentná vlastného kapitálu. Svokrovci nám pred tým, ako sme hľadali dom povedali, že partnerovi dajú 5000€ ako štart do života. Našli sme náš vysnívaný, za dobrú cenu, ale chýbalo nám 2 000€ do toho, aby sme nemuseli brať spotrebný úver. Žiadali sme vtedy svokrovcov o bezúročnú "pôžičku" od nich, že im po dobu 3 rokov budeme mesačne splácať tie 2 tisícky. Vtedy povedali že nie, že už nám pomohli dosť. Švagrina teraz stavia dom, tiež dostala 5 000€ od rodičov na stavbu + svokor jej chodí po víkendoch vypomáhať a popri tom robí svadbu, ktorúcelú cvakajú svokrovci, nevadí im dať ďalších. 10 000€ do papiera na zivot. My sme sa prosili, aby nám prišiel pomôcť s obkladom kúpeľne vyše mesiaca. My s partnerom sme sa už dávno zhodli, že svadbu nechceme, že nepotrebujeme papier na spoločný život a svokrovci to veľmi dobre vedia. Zdá sa to len mne, alebo majú svokrovci dvojitýeter len za to že nechceme svadbu ?

ela90041
17. máj 2024

@doriiis preco by mali byt diskriminovane tym ze nemali deti, manzela predsa mali

mirkam3
17. máj 2024

Autorka, tvoj hlavný problém nie je podľa mna svadba, ani to, akou perinou sa zakrývaš, ako ti tu vyčítajú, ale závisť, ktorá ta zožiera a predpokladam, že ňou očkuješ aj muža. Ja mám tiež 2 švagrine, popravde, jednu z nich dost dotujú svokrovci, ale nech - jej/ich život, aj tak sa vlastným pričinením mame oveľa lepšie nez ona. Ak by ju aj prestali podporovat, kvalitu môjho života to nijako pozitívne neovplyvní. Staraj sa o seba, ak ste zdravi, máte strechu nad hlavou, tak bud rada, nie že ideš niekomu závidieť zaplatenú svadbu. Svokrovci by sa tiež mohli cítiť ukrivdene, ze oni vam dali a tvoji rodičia nie… btw fakt by ma zaujímalo, aké “nehorázne úroky” ste teda zaplatili zo spotrebného úveru vo výške 2000 Eur. No schválne…a ver tiež tomu, ze nie si jediná, kto nedostal 100% úver - len mnohí z nás isli na úvod do malého štartovacieho bytu a nestavali bez rozmyslu hned domy…

autor
17. máj 2024

@matkahelka okej, tak keď sú to pre mňa cudzí ľudia, tak im asi ani nemusím dávať ich vnuka 🤷🏻‍♀️ veď cudzím ľuďom sa vlastné deti nedávajú ...takže podľa tvojich slov som nemala kúpiť dom za 90 000€ na dedine lebo naň nemám ale 2 izbak za 90 000€ v meste je už v poriadku? 🤔

la_dolce_vita
17. máj 2024

Myslim si, ze by si to nemala riesit. Nie si ich nevesta. Ak by to malo niekoho trapit, tak tvojho partnera. Kazdopadne rodicia si sami rozhoduju komu a kolko daju zo svojich deti. Ano, nebyva to vzdy spravodlive, ale su to ich peniaze a rozhodnutia. Zaplatit svadbu svojej dcere zrejme radi zafinancuju. Mne by sa to nepacilo, ze partnerka mojho syna toto riesi, nie je to vhodne.

doriiis
17. máj 2024

@ela90041 ....po 30 tich rokoch? Nárok na vdovské má každá manželka,ktorej manžel splnil podmienky.Ma nárok na 1 rok vdovského.Potom,až keď splní podmienky.

ela90041
17. máj 2024

@mirkam3 presne, toto som chcela aj napisat, ze kolkoze to podla autorky je mesacne uroky z 2tis euroveho spotrebaku, na vacsie blbiny oplieskame mesacne viac penazi, len jedno menu v mc donalde stoji viac ako ten mesacny urok a ona to svagrine zavidi

smajliica
17. máj 2024

ale pre tvojho syna to nie su cudzi ludia, su to jeho stari rodicia 😅 ono to nie je len tvoje dieta ale aj ich syna.
Uprimne by som tiez nedavala peniaze mojmu dietatu na byvanie s partnerom, lebo s tym nesuhlasim. Ono nemusite mat velku oslavu, staci podpisat papier na urade o 2 svedkoch. Ide o vsetky tie pravne aspekty ktore tu boli spomenute.

ela90041
17. máj 2024

@doriiis ved pisem v dochodcovskom veku, nie od datumu umrtia, napisala som to opakovane, cize 2 roky po umrti a potom od cca 64r-…99r ale ved teba to netrapi, tak naco ti to je

doriiis
17. máj 2024

@ela90041 ....však,keď poznáš podmienky tak vieš,že žena s nezaopatrenymi deťmi na nárok na ,,dlhšie" vdovské ako manželka bez detí .Ta má nárok na 1 rok.
Ale keď sa v tom vyznas tak budeš vedieť odpovedať aj na otázku,či sa vdovský bude vyplácať aj o 30 rokov

sasa1310
17. máj 2024

Vnuk je ich. Ty si v podstate cudzia. Druha nevesta sa predsa volá ako oni. Už sú rodina. Ty nie. Ono to nie je len papier. Spravodlivé by to bolo vtedy, keby aj tvoji rodičia vám dali 5000€

muchotrafka298
17. máj 2024

Vsetky komentare, ktore Ti nie su po chuti zhadzujes, lebo ty citis neskutocnu krivdu, ze partnerova sestra ma viac ako ty. Neries to, co ma ona a preco. To je vylucne vec svokrovcov. Nie je to prva rodina, kde je jedno dieta vyrazne uprednostnovane oproti dalsim.
Skutocne nie je tvoja vec, ake oni maju majetkove pomery, pretoze to nie je ani tvoja svagrina ani svokrovci, kedze nie si vydata. Pokial nie je spokojny tvoj partner, tak to moze svojim rodicom povedat. A tym to bude zacinat aj koncit. O svojich peniazoch rozhoduju oni, aj o tom, komu a kolko pomozu. MOzes namietat, ze to nie je fer, nie je, ale v zivote nic nie je ferove.

ela90041
17. máj 2024

@doriiis neriesme situaciu, ci bude o 30r, riesme co je teraz, toto forum citaju prevazne zeny s malolety detmi, ak tie pridu o partnera a nie o manzela, rozdiel medzi tymito rodinami bude velmi vyrazny

autor
17. máj 2024

Dobre žienky, podebatujte si tu ďalej. Väčšina z vás nedokáže s POROZUMENÍM prečítať ani prvú vetu v diskusii. Nehľadám rady, len porozumenie. Takže tieto debaty nikam nevedú. Kľudne sa bavte ďalej, pekný deň.

doriiis
17. máj 2024

@ela90041 ....nie nezaujíma.Ja keď sa raz vydám,tak to bude z čistej lásky a preto,lebo chcem.A nie kvôli smiešnej dávke a aby mi peniaze neprepadli v SP.Kolko peňazí som už ja naladovala do SP a nikdy ich neuvidím Lebo však milionárka daň.Ze jo.
Však ja to nikomu neberiem.Ja len oponujem,že ak niekto vie a chce,tak sa dá v dnešnom svete vybaviť a zariadiť všetko.

h2
17. máj 2024

@cyberk Neodsudzuj, keď nie si v situácii, kedy je pre niekoho výhodnejšie v manželstve nebyť.

felycity
17. máj 2024

životom a práve takýmito situáciami som sa naučila neriešiť, neporovnávať sa (hoc to občas zamrzí a zabolí)žiť si vlastný život a naučiť sa stáť sama na vlastných nohách a spoliehať sa len na seba , porovnavanie, pocity krivdy nevedú k ničomu dobrému akurát ťa vnútorne zožierajú, skús si udržovať odstup a nedovoľ , aby ťa to vnútorne zožieralo a priprav sa, že ešte takých nespravodlivostí zažiješ dosť, ale ak si to nebudeš pripúšťať a budeš si žiť vlastný život, budeš šťastnejšia a ľahšie sa ti bude dýchať

ela90041
17. máj 2024

Mala si kupit nehnutelnost za 88tis eur, resp dojednat si zlavu o 2tis ktore ti chybali

sense
17. máj 2024

To čo robia partnerovi rodicia z ich peniazmi je ich vek. Prepáč ale ty riešis partnerovych rodičov komu čo dali, pritom sama dobre vieš ze zo strany tvojej rodiny nič nepríde.
Takisto 5 tis pred par rokmi a teraz je trochu iný rozdiel. Plus tie ďalšie peniaze nie sú na dom ale na svadbu alebo kľudne si to nazvi na ten papier ktorí vy nechcete.
Keby nájdem vysnívaný dom/byt tak by som si kľudne te spotrebný úver vzala. Zrejme by ste takú sumu dokázali aj zjednať. Alebo ste mali partnerovy rodičom ponúknuť aj nejaké úroky (aspoň priratanu infláciu) nielen bezúročné pôžičku kde by tých 2tis za tri roky nemalo ani hodnotu ktorú vym požičali a vedeli by lepšie využiť, pretože vracať po 50 ci 60 euro a bohvie co by aj bolo o ďalšie 3 roky, žiadna dobra vizia

tykat
17. máj 2024

Asi ta chapem, ak teda svokrovci neboli financne uplne na dne tak vam tych 2000€ pozicat mohli. So svadbou to asi nema vela spolocneho, ked ju chcu zacvakat tak ju zacvakaju. Otazka je ako by sa zachovali kebyze sa chcete zobrat vy, ci by tiez dali 10tis. do vasej svadby.
A to ze vam nebudu platit svadbu a mohli by vam este prispiet...su to ich peniaze, oni rozhodnu komu a na co ich daju.

0silvia0
17. máj 2024

Asi u tvojich svokrovcov platí, že pomáha sa len tej podla nich ozajstnej, papierovej rodine. Poprípade často to tak býva, že jednému decku sa viac pomáha. Nič s tým neurobíš, toto treba len brať tak ako to je. A poučiť sa potom pri vlastných deťoch, čo robiť a čo nerobiť a nepoužívať dvojité metre. Áno, aj u nás sa skáče okoli riti najmladšej sestre. Neriešim, za vytečené nervy mi takéto veci nestoja.

matkahelka
17. máj 2024

presne tak, ty cudzim ludom ich vnuka davat nemusis, da im ich syn, pretoze je to aj jeho dieta. a byt bol uvedeny ako priklad lacnejsej varianty byvania. ak nemate 90 tis., jednoducho ste si mali kupit lacnejsiu nehnutelnost. pointa je, ze ako dospele osoby si mate zabezpecit byvanie sami a nespoliehat sa a nevynucovat od nikoho dotacie. to, ci rodicia detom pomozu a v akej miere, je ich dobra vola, nie povinnost.

ela90041
17. máj 2024

Nie je uplne jednoznacne, ze im pomohli menej, kedze 5000 eur malo pred rokmi vyssiu hodnotu ako dnes a svadbu autorka nemala, tak sa neda povedat, ze im by na svadbu neprispeli, taka situacia este nenastala aby sa to dalo tvrdit

sasa1310
17. máj 2024

Však sa vydaj a možno ti doplatia 5000€ na svadbu a budeš môcť pokojne spávať a nebudeš závidieť

cacianka
17. máj 2024

@matkahelka ty aj čítaš všetko a s porozumenim ?

doriiis
17. máj 2024

Autorka naozaj sa vykašli na to porovnávanie a fnukanie .Toto je všade,v každej rodine.Moja sestra je vydatá,ja nie.Ona dostala peniaze na svadbu ja nie.Beriem.Ona študovala VS,ja nie...ona dostala prachy za ukončenie štúdia,ja nie.Ona má na krku hypotéku,ja nie.Taky je život.Vyplatte svokrovcov a nabudúce si pozicajte radšej z banky

matkahelka
17. máj 2024

@cacianka ano citam.

ela90041
17. máj 2024

@doriiis ok, ked si vybavis vsetko aj vdovsky dochodok zo socialnej poistovne bez manzelstva, tak si kuzelnik, neviem kto tu rozprava ze sa vydava kvoli davkam, o takomto tato debata nie je, bavime sa ci je ten papier potrebny alebo nie je, pre teba nie je, ja to respektujem, ale netreba to radit kazdemu, ze je to pre neho rovnako vyhodne ako pre teba, ktorej sa strata partnera financne nijako nedotkne

babababka
17. máj 2024

Ja keď som sa vydávala,mama mi ukradla všetky nasporené peniaze.A tak to bolo po celý život.Od mojich rodičov nič,ani vnukov nepoznali.Mužoví rodičia na druhom svete.Vychovali sme deti a dcére sme zaplatili štúdium,svadbu a dostala pozemok na dom.Na iné sme nemali.Poučenie:Zakrývaj sa s takou perinou,na akú máš.Pod zem by som sa prepadla,pýtať od svokrovcov peniaze.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
sense
17. máj 2024

Autorka, pozri sa na to z druhej strany a možno ako ty cítiš krivdu ze dcéra partnerovych rodičov dostala viac, tak rovnako môžu cítit krivdu aj partnerovi rodicia ze oni vám dali a tvoji nie, a ešte aj tak bolo malo....