icon

Svokrovci a peniaze: Dvojité štandardy v rodine?

17. máj 2024

Nehľadám asi radu, len pochopenie mojej frustrácie. Ide o to, že pred pár rokmi sme s partnerom kupovali nehnuteľnosť. Vieme ako to v tejto dobe chodí, a treba mať určite percentná vlastného kapitálu. Svokrovci nám pred tým, ako sme hľadali dom povedali, že partnerovi dajú 5000€ ako štart do života. Našli sme náš vysnívaný, za dobrú cenu, ale chýbalo nám 2 000€ do toho, aby sme nemuseli brať spotrebný úver. Žiadali sme vtedy svokrovcov o bezúročnú "pôžičku" od nich, že im po dobu 3 rokov budeme mesačne splácať tie 2 tisícky. Vtedy povedali že nie, že už nám pomohli dosť. Švagrina teraz stavia dom, tiež dostala 5 000€ od rodičov na stavbu + svokor jej chodí po víkendoch vypomáhať a popri tom robí svadbu, ktorúcelú cvakajú svokrovci, nevadí im dať ďalších. 10 000€ do papiera na zivot. My sme sa prosili, aby nám prišiel pomôcť s obkladom kúpeľne vyše mesiaca. My s partnerom sme sa už dávno zhodli, že svadbu nechceme, že nepotrebujeme papier na spoločný život a svokrovci to veľmi dobre vedia. Zdá sa to len mne, alebo majú svokrovci dvojitýeter len za to že nechceme svadbu ?

ela90041
17. máj 2024

@doriiis pre teba je to smiesna davka, pre ostatnych nemusi byt, zeny ju mozu darovat detom pri kupe byvania, ty mas moznosti lepsie, som za to rada, ako som pisala vyssie, socialna poistovna aspon usetri

natall113
17. máj 2024

@matkahelka a ma v každej vete rozpisovať "rodičia môjho priateľa?" Sú to úplne cudzí ľudia a zrazu po svadbe nebudú? Preboha ženy už sa preberte niektoré....a hlavne čítajte s porozumením nechcela peniaze ako dar ale ako pôžičku
Autorka takéto rozdiely sa robia bohužiaľ bežne

doriiis
17. máj 2024

@ela90041 ....no lebo radiť jej,aby sa vydala aj napriek tomu,že sama nechce je teda oveľa rozumnejšie.Mozno je to pre niektoré sci- fi ale existuje dosť veľa žien,ktoré nikdy netúžili po bielych šatách,obrucke a statuse manželka.

ela90041
17. máj 2024

@doriiis co ma milionarska dan so socialnou poistovnou a dochodkami? Na to uz nebudem ani reagovat

matkahelka
17. máj 2024

@natall113 ano presne tak, ma napisat rodicia mojho frajera.aj frajer sa len jednym podpisom na urade zmeni na manzela, rovnako sa zmenia aj rodicia frajera na svokrovcov. to, co chce ona je pekne, rodicia jej frajera to tak nechcu a tym je to vybavene. kazdy si so svojimi peniazmi naklada ako uzna za vhodne.

ela90041
17. máj 2024

@doriiis vydat sa nechce ale peniaze ich rodiny by prijala, preco by musela mat biele saty, moze sa vydat aj v crop tope, ved ked netuzi po statuse manzelka, v poriadku, len nech zvazi aj rizika tejto volby, nie je vyhody

ela90041
17. máj 2024

Jej nazor sa musi respektovat, ze nechce svadbu, ale nazor rodicov ze chcu svagrine zaplatit za svadbu je zhejtovany, ze davaju svagrinej viac

januska12323
17. máj 2024

Takže si to zhrňme. Rodičia majú dve už dospelé deti, synovi dajú 5000 na štart do života, neskôr dajú 5000 na štart do života aj dcére, dcére zaplatia aj 10 000 na svadbu, syn sa ženiť nechce. Potiaľ je to úplne spravodlivé. Jediný iný prístup je v neplatenej pomoci na stavbe domu ale na to môžu mať tiež svoje dôvody. Väčšinou rodičia pomáhajú dieťaťu, ktoré tú pomoc viac potrebuje alebo sú si proste bližší. Mali by ste to prestať riešiť, svoje peniaze a čas môžu investovať ako uznajú za vhodné.

betulinka1
17. máj 2024

Ak vam chyba iba 2000€ tak to skuste poriesit cez spotrebný uver. Ak vam banka schváli uver, tak spravidla samy aj ponúknu spotrebak. My sme brali uver a platili sme 40% akontáciu a s fleku nam ponukli, ci nechceme este 35 tisic bezúčelový uver na dozariadovanie. Druha moznost je dohodnut sa s predávajúcimi ako 2000€ poriesit inak, realitak alebo finančný poradca by vam mal vediet poradit s riešením. Peniaze svokrovcov neries. Su to ich peniaze a ci ich daju na svadbu alebo na dovolenku je to ich vec. Mozno sa im nepaci, vase žitie na divoko. Pre starsie rocniky žitie na divoko moze znamenat, ze to ich syn az tak s tebou neberie vážne a nechce si ta zobrat. Takze to nerieste s nimi ale skuste tych 2000€ doriesit inak. Plus male upozornenie. Dom je velka finančná zataz. Nejde len o kupnu cenu ale aj dalsie vydavky s domom spojene a je jedno ci kupujes novostavbu alebo starsi dom. Takze si treba zvazit na co clovek ma financie.

lavender94
17. máj 2024

Necitala som ostatne príspevky, lebo po par náhodných výberoch mi zas a znova prišlo zo žien na modrom koniku na grcanie. Poznám to, síce nie priamo, ale moji rodičia boli vždy ti, čo síce najviac pomohli, ale najmenej dostali, keď sa rozdávali peniaze. Po par rokoch to už bolo okaté, synovi nové auto, dcére 5000 na auto a podobne, niektoré veci akože dosť cez čiaru a aj z opačnej strany, keď mali starí rodičia platiť niečo našim, tak sa im do toho nechcelo. Prerábala sa starým rodičom kúpeľňa, pomáhal aj mamin kamarát a vôbec im nedoplo, že tie faktúry im na email neposielajú len tak z nudy a že cudzieho človeka by sa patrilo zaplatiť, keď tam strávil týždeň svojho času.. Boli z toho hádky, lebo oni robili hlúpych, rozdiely vôbec podľa nich nerobia a proste klapky na očiach. Tam ani tak nešlo o tie peniaze, my sme sa mali vždy dobre, žiadna chudoba, ale o ten princíp, o tu ukrivdenosť. A neporadím ti ako na to. Môžete si s nimi sadnúť, porozprávať sa o tom, ale pochybujem, že niečo dosiahnete. Ďalšia vec je, že možno nechcú investovať do vašej nehnuteľnosti, keď žijete na “divoko”. Je to staroveký názor, ale niektorí ho stále maju a to by som asi rešpektovala, aj keď to nedáva zmysel. Ďalšia vec je, źe 5000€ v minulosti bolo úplne niečo iné ako 5000 dnes, takže je logicky spravodlivé aby dostali viac. Ale čo by ma mrzelo, že vám nechceli dať tu pôžičku, aj keď na ňu mali. Neviem aké pozadie tam bolo, ale toto by ma ako dcéru veľmi zamrzelo. Dom sa stavia raz za život a vy ste chceli blbých 2000. Nepoviem keby vám odmietnu dať 20

lujza123
17. máj 2024

A muž to vníma ako? Lebo to co ty vnímaš ako nespravodlivosť on vôbec nemusí. 🤷🏼‍♀️

Dám ti príklad, kamoska sa mi sťažovala aká je jej mama nespravodlivá pretože dáva vnúčatám peniaze a chce im odkázať nejaké dedičstvo. Problem vidí v tom ze ona ma len jedno dieťa a sestra dve, no vnúčence dostávajú rovnako, takže to vníma tak ze sestra ma akoze viac a považovala by za spravodlivé keby jej dieťa ma jednu polku a sestrine si druhu polku rozdelia medzi seba.

Ja mám podobnú situáciu doma a v živote by ma takáto sprostosť nenapadla. Proste vnúčence dostanú rovnako to je úplne jedno koľko ma ktorá z nás deti.
Tak isto moji rodičia prispeli sestre na svatbu a som šťastná, mali krásnu svatbu a mladi by si to cele nemohli dovoliť.

Kašlite na peniaze, Neničte si rodinne vzťahy ani nedrž v sebe zlosť. Nevieš dôvod prečo vám nepozicali, nevieš či nemajú odložené náhodou aj na synovu svatbu

tiezjedna
17. máj 2024

@cyberk som síce vydatá, ale manželstvo by som zas tak nepreceňovala. Často je to cesta do pekla, stačí, aby jednému strelilo v bedni, nevyšlo podnikanie alebo len prepadol hazardu...

belllinka
17. máj 2024

@tiezjedna presne, jednému z manželov môže prepnúť, narobí dlhy a vyžerie si to od exekútorov aj ten druhý. A to je pravdepodobnejší scenár, ako to, že budem rozhodovať, či majú muža odpojiť z prístrojov alebo nie,

natall113
17. máj 2024

@matkahelka to je už trochu prehnané ale okej.
Áno môžu si robiť čo chcú to nevyvraciam ale väčšina sa tu ohradza akoby to chcela od nich zadarmo.
A mimo všetkého jednému dieťaťu dať viac ako druhému je pekne hnusne

zmrzlinka2021
17. máj 2024

@doriiis ten hnus zo svadby - staci ist na urad v rifliach o dvoch svedkoch. Vobec nemusi to byt ziadna parada. Bud chcu svojho priatela za manzela, za muza, myslim realne, alebo nie. Ak nie, treba to jasne komunikovat a nehrat tie "zenske" hry. Je uplne v poriadku povedat, ze proste s tymto clovekom nechcem vstupit do manzelstva. Ak sa clovek vyslovne brani, vzdy je tam dovod, vzdy. Moja kamaratka bola mi svedkom na svadbe, asi 7-8 rokov zila s frajerom a velmi casto som od nej pocula ze ona sa vydavat nechce, nepotrebuje to. Do par mesiacov od mojej svadby to s nim ukoncila - ich vztah sa nikam nepohol. Tiez tu na koni vystupuje jedna mamicka, podla mna velmi mudra, detto, nepotrebuje manzelstvo, nakoniec vyslo najavo, ze z druha/frajera/partnera bol dlhorocny alkoholik a problemovy clovek.
Na jednej strane su mudre neist za kazdu cenu do manzelstva, pretoze manzelstvo je velmi vazny zavazok na cely zivot, dvaja sa stavaju rodinou. Na druhej strane je dobre si vediet aj pomenovat dovody, preco mam s tym zavazny problem a nie opakovat frazy naucene od muzov, ktory maju v zivote free syle @melanta

sasa1310
17. máj 2024

@natall113 ale tu jednému dieťaťu nedali viac ako druhemu

surama
17. máj 2024

Autorka, neviem ci to este citas a budes reagovat, ale pises o tom, ako jednemu dietatu davaju viac ako druhemu, to chapem, ze teda jedno dostalo viac a citis sa ukrivdena, ale zas nepises aj o tom aky mate vztah so svokrovcami vy a aky ma svagrina. Ono toto tiez dost zavazi. Ci sa stretavate, ci im pomahate atd. Asi sa ani neda mat rovnaky vztah ku vsetkym detom, ked jedno ti robi radost, rozumiete si, najde si partnera, ktory si s rodinou rozumie a druhe si najde partnera, ktory si rodinou nesadne, robi problemy, zavidi atd. Netvrdim, ze je to cas pripad, ale citam medzi riadkami, ze vase vztahy so svokrovcami nebudu idealne. Vies, popisujes jednu situaciu, ktora ta zamrzela, ale asi tam toho bude viac. Ak by ste super vychadzali, tak tie 2 tisicky by vam nielen pozicali, ale dali.

zmrzlinka2021
17. máj 2024

Autorka,

ja uprimne nerozumiem, preco riesis frajerovych rodicov. To je ich dobra vola, ze svojemu synovi pomohli. Ja osm uz na rozdiel od teba vydata ale toto by som si k manzelovym rodicom (mam realnych svokrovcov) NEDOVOLILA. Ich peniaze sa ma netykaju a pravidelne im obuchavam o hlavu, nech si ich uzivaju (nevedia to).

To ze idu rodicia tovjho priatela dat peniaze na svadobnu hostinu, je ich rozhodnutie, idu prijat noveho clena rodiny, vystrojit oslavu a nie su teraz povinni tu istu sumu dat aj druhemu synovi a jeho frajerke, bez ohladu, ci planujete byt manelmi, alebo ostavate len priatelmi.

simulienka2207
17. máj 2024

nečítala som predchádzajúce komenty...ale nedá mi to- nebuď závistlivá 🙂

matkahelka
17. máj 2024

@natall113 kde ty citas, ze jednemu dietatu dali viac ako druhemu? obe deti dostali po 5tisic. svagrine platia svadbu. autorka sa vydavat nechce, takze ta svadba je teda irelevantna.

ela90041
17. máj 2024

Autorka a ake uroky boli pred troma rokmi ked ste brali hypo vy a ake ma teraz svagrina? Treba pozerat na obe stranky mince, nie iba na tu svoju

sense
17. máj 2024

@lujza123 presne to ako moji bratia keby začnú teraz vyskakovať ze co dala mojej dcére ma dat aj im, lebo oni deti nemaju

ela90041
17. máj 2024

Odkial mam vediet kolko rokov dozadu ste brali pozicku, co s tym ma citanie s porozumenim, ked nedas dostatok informacii, tie 2tis ste mohli potrebivat na cokolvek, aj na rekonstrukciu, ine vydavky s nehnutelnostou

ela90041
17. máj 2024

Kazdopadne mne pride scifi, riesit 2tis eur, ked vy ste brali hypo v case 1%tnych urokov a svagrina teraz, ked sa to hybe na urovni 4-5%

doriiis
17. máj 2024

@zmrzlinka2021 ....úprimne neviem,aké frázy používajú iné ženy.Ironiou je,že tento môj postoj k tomu,že som sa za 34 rokov môjho života netúžila vydať najviac nedá spať úplne cudzím ľuďom.A žien z MK.
Je úplne v poriadku povedať aj : milujem ťa,ale netúžim po svadbe
Chvalabohu mám vedľa seba a okolo seba ľudí,ktorí chápu a rešpektujú,že nie každý potrebuje žiť,ako väčšina a že svadba ti v dnešnej dobe nezaručí nič
Ja sa mozem vydať kedykoľvek.A to je na tom to najkrajšie,že pre mna to bude naozaj oslavou toho,ze sme to spolu zvládli a dali.
Prajem každej tak šťastný vzťah,či už manželský alebo nie,ako mám ja s mojím partnerom.
Peniaze a kto komu či dal a nedal sú úplne nepodstatné.

ela90041
17. máj 2024

No ak ste dokazali nasetrit 16tis vlastnych zdrojov na dofinancovanie kupy k hypo, tak hadam tie chybajuce 2tis by ste nejako dali, resp nechapem doteraz preco pri takychto vydavkoch su zrovna tie 2tis. problem

luccija
17. máj 2024

Nezostane Ti nič iné len to rešpektovať nechceli pomôcť, tak nepomohli.A nikdy nečakaj, že sú rodičia či svokrovci tak spravodlivi, že budú vždy deliť rovnako medzi deti a vnucata.Mozno nechceli, aby ste stavali dom, možno im vadís ty, možno chceli, aby ste sa zobrali kvôli financiám..spoločnému domu.Najlepsie je starať sa sami o seba.Vela rodičov pomáha slabšiemu, menej vzdelanemu dieťaťu.Alebo otec dcére..matka synovi.V každom prípade netreba si tym zaťažovať hlavu a prijať to.

luccija
17. máj 2024

@tiezjedna presne tak nie vždy musí byť manželstvo výhra

stormie
17. máj 2024

2000€ na 3 roky a bezurocne 😂😂😂😂 uprimne - ty by si pozicala za takych podmienok?? My sme x krat pomohli druhym a bezurocne ale splatene do par tyzdnov/mesiacov

ela90041
17. máj 2024

@stormie hlavne ze sa stazujeme ze na Slovensku mame nizku financnu gramotnost, ked tu citam niektore diskusie, tak mi je viac ako jasne, ze je to horsie ako to vyzera. A potom len sa vyhlasuju zbierky, lebo jooooj, oni nevedeli, ze urokove sadzby mozu v buducnosti rast, oni necakali, ze sa moze prist choroba/uraz/zivelna pohroma, oni sa nestihli zobrat ale strasne chceli a pod pribehy, oni neratali, ze im rodicia dochodcovia financne nebudu pomahat, one nevedeli ze su ekonomicke cykly a ekonomika niekolko rokov rastie a potom padne a je to normalny, prikladov je milion