Svokrovci robia veci, s ktorými nesúhlasím
Prosím o iný pohľad na vec keďže sa nemám s kým o tom porozprávať aby som sa na to mohla pozerat možno aj z iného pohladu .
S manželom žijeme v inom ako rodnom meste aj s našimi 2 deťmi . Ja s deťmi chodievam preto do rodného mesta k mame aj na viac dni a keďže tu žijú aj svokrovci tak im dávam malú 2,5 ročnú dcéru aj na cely deň. Minule som sa dozvedela že ju berú na výlety autom v ktorom nemajú detsku autosedacku . Už na to od nás s manželom boli predtým upozornení , že si to neželame. ( mali nápady už sj predtým ju niekam autom brat vždy sme im povedali že nemajú autosedacku takze si to nezelame )
Svokre som už povedala , že to robiť nemali, že sa môže v sekunde niečo stat . Hnevá má to a keď zistím že to urobili znova som schopná im ju už bez môjho dozoru nedať .
Aby bolo zrejme , nie je problém v tom že na výlety s ňou nemôžu ale keď sa zabudne vyložiť z nášho autá autosedačka alebo sa nepočíta s tým že ju musí manžel nechať pri nás tak odide aj s ňou domov a vtedy rátam s tým že autom s nikým nepojde.
Ako by sme sa zachovali vy ? Ešte podotýkam že moj svokor nikdy nerešpektuje naše pravidla ale toto mi príde veľa.
No neviem ci to samotna autosedacka vyriesi... Potom co nebudu respektovat? Myslim ze problem je priamo v nich a v tom ze nerespektuju vase pravidla/vychovu... S tym by som prvorade robila poriadky
@elumina to sa ti povie nedat ked si na t istym sposobom odkazana napriklad cez prazdniny a tak vacsina ludi proste tie deti musi dat starym rodicom ak nechces prist o pracu. Problem je ze starych neprevychovas☹
tak ja neviem prečo sa tu vôbec rieši či je prednejšia vôla starých rodičov alebo rodičov? však keď ich stretne polícia, tak majú reálny problém, bez ohľadu na "vôľu", dieťa v autosedačke je povinnosť 🚓
@katulienkax nuz potom sa treba inak zabezpecit. Letny denny tabor cez cvc, dohoda s inymi rodicmi, ze,si navzajom postrazite deti, ina sirsia rodina surodenci, sesternice a pod.
U nas bol pripad pred cca 20 rokmi, ze sa dvojicky utopili v potoku co tiekol na konci zahrady. Stara mama si ich silou mocou vyziadala na prazdniny a po vzore, ze oni sa ako deti tiez same hrali bez dozoru a tu su, ich nechala bez dohladu a stalo sa. Tie rodiny sa z toho uz nikdy nespamatali.
Ine je nehoda co sa neda predvidat a ine vedome porusenie pravidla lebo im sa,zda nezmyselne.
Je to neprijemne, ale nejak to riesit budete musiet. Ja by som im take male dieta mozno ani nedavala. Neviem ci ide len o tu autosedacku alebo aj o nieco viac. Niektori ludia sa spravaju nebezpecne a nezodpovedne aj sami pre seba, takze zverovat im este aj dieta... Sama poznam ludi, co keby sa im nieco stalo, ani by som sa nedivila pri somarinach, co vzdy vystrajaju a vymyslaju, tvrdohlavo podla seba a svojich pravidiel. A mnohi su dospeli, starsi, maju aj vnucata... Darmo, ja si myslim, ze niekedy aj vek robi svoje a zmysel pre opatrnost, pre niektore hranice toho, co je nebezpecne, sa asi vytraca u niektorych. Nie je to ich chyba, vek neoklameme, ale treba to brat ako fakt a prisposobit sa tomu. Taky stary rodic, co by nedopatrenim naozaj poskodil zdravie vnucatu, by si to tiez nikdy neodpustil, preto treba radsej preventivne konat vtedy, ked vidime, ze naozaj mozno trochu stracaju usudok co je bezpecne pre dieta a co nie.
Vozili dieťa opakovane bez autosedačky? ak bola autosedačka dieťa nezapásali? z môjho pohladu viackrát ohrozili dieťa a nerešpektovali vás, čiže dieťa by som im nedala. Ako nech sa nikto nehnevá ale odtiaľ potial. Potom už bude neskoro plakať ak sa nebodaj niečo stane.
To, že kúpite autosedačku do ich auta nič nerieši. Buď tam dieťa najust nedajú, alebo dajú no nezapnú. Aký to má potom zmysel?
A inak toto aj moja mama rada pouzivala, ze my sme vás nosili bez autosedaciek a nic sa nestalo. Som jej pripomenula, ze vtedy aj dvoj mesacnemu decku strkali pomarancove stavy a krupicu na veceru, ci by to teraz robila.
vsak im pusti na youtube nejake videa z crashtestov. so sedackou a bez. mozno pochopia 🙂
Svokrovci radi robia veci poza chrbat, ale takto hazardovat so zdravim a zivotom dietata, to by som nedovolila. Prestala by som im dieta davat.
K argumentom, ktoré začínajú “Kedysi sme my ...” je jediná mozna odpoved - “Kedysi ľudia zili v jaskyni a lovili mamuty...”
Kedysi jazdilo iba pár aut, a pár deti sa v autách tiež zabilo...
diskutovať diskutovať diskutovať, o všetkom sa treba rozprávať a nie dávať príkazy a povely...je to o komunikácii, ste predsa dospelí ľudia. dohodnite sa na pravidlách.
Nahnevalo by ma to a to teda riadne. Ale riesenie mas uplne jednoduche. Pozri na bazos alebo na fb a kup jednu autosedacku pre svokrovcov a budes v klude... Ak ju nebudu vediet priputat tak aspon tym velkym pasom velu sedacku aj s malou snad vzladnu priputat, ved tak sa dneska daju vsetky zapnut. Drzim palce 🙂
Najdi si video na nete, kde je nejaka nehoda s nepriputanym dietatom a pusti im ho. To vacsinou ludi preberie. Videla som raz tale video s dietatom na kolenach, ako pri naraze preletelo cez predne okno. Myslim ze bude stavit aj nejaky crashtest ked im ukazes.
Moj muz tiez zo zaciatku, ze ved ideme len 5 minut, neco zapinat 🤦♀️ ukazala som mu video a odvtedy pochopil.
@bale1rinka to by si musela zažiť naživo keď diskusia je v štýle, že ty vysvetľuješ, že takto nie, ale takto a takto sa môžeme dohodnúť a druhá strana sa A. urazí B. robí ďalej po svojom bez ohľadu na Tvoje vysvetľovanie C. robí po svojom na tajňáša s poučením detí, že mamke toto nepovieme a ani ty nehovor. Nie každý dospelý je rozumný bohužiaľ. Ak dokážeme rešpektovať cudzích ľudí prečo nie vlastnú krv?
Takže najprv naznačuješ, potom priamo, potom diskutuješ a keď nič tak bohužiaľ babka deti nevidí a je s nimi cudzia teta keď treba postrážiť, ale máš istotu, že tá cudzia teta bude rešpektovať tvoje pravidlá.
Si predstav len takú vec, že starí rodičia si neumývajú ruky po príchode domov zvonku lebo však nemajú špinavé. A nevysvetlíš nijako.
Keby mi svokrovci vozili 2.5 rocnu dceru v aute bez sedacky, tak ich rozkusem v zuboch a uz im ju nedam. To sa nebavime o ton, ze jej dali nieco sladke napriek tvojnu zakazu, ale ohrozili jej zivot. Ak chceli niekde ist autom, staci povedat a sedacku im das alebo sa kupi nejaka bazarova, ale toto mi pride ako vrchol bezohladnosti.
@janage Kolkokrat sa stalo... Lenze na to sa malokedy spomina. A ludia na neprijemne radi zabudaju alebo "sa o tom nehovori". Ked u nas v rodine zacne nahodou tema malych deti, hned sokovane pocuvame plno pribehoch deticiek co zomreli malicke pre podobne chyby rodicov ci starych rodicov, pre nepozornost, pre tvrdohlavost niekoho. A to su pribehy len z rodiny a najblizsieho okolia.
Alebo napíšem inak, ak by niečo také urobili učiteľky v škôlke, že by porušili diétu, ktorú dieťa má, vzali na výlet nepripútané deti, išli na červenú, cez spustené závory (ako nedávny prípad v ČR) a pod. - to je nepredstaviteľné a neprípustné - to by sa zhodli všetci. A je to menej rizikové len preto, že to urobí babka či dedko? Oni za vnúčatá nezodpovedajú a preto nemôžu rozhodovať o dôležitých veciach, čo na to dieťa budú mať vplyv.
@janinah vozit 2,5 rocne dieta bez autosedacky nieje MALY PRESLAP! dopriala by som im pokutu! Nepriala by som im, aby sa tej malej nebodaj nieco stalo! Kvoli ich LAHOSTAJNOSTI A HLUPOSTI! lebo mat autosedacku a nezapnut dieta, to nie je nic ine ako ľahostajnosť a hlupost. Tu nejde o to, ze im autorka nieco vyčíta, alebo ze by im nechcela kupit sedacku. Toto je totalne nezodpovedny pristup starych rodicov!
Na ICH sviatok by som kúpila autosedačku. Tu ide o bezpečnosť.
@janage neviem, čo na to povedať, ale aj my sme si prešli všeličím a nakoniec to dopadlo dobre...nezdá sa mi, že to nechápu lebo nechcú...tak lepšie bude asi byť bez nich...či?my sme boli aj u psychologa a zabralo,ale nevravím, že to bolo easy...
Môžeš im kúpiť akúkoľvek sedačku, pokiaľ ju v nej nezapnú, tak je to o ničom. Keďže sú maximálne nezodpovední, viac by som im dieťa nedalaa nechala by som to na manžela, nech im to vysvetlí on. A to už som aj ja babka.
Aj svokrovci kupili detsku sedacku
to nabudúce môžu malú nechať v horúčave v aute samu a ísť na nákupy do kauflandu...veď spala...je to presne to isté!ohrozujú jej život,tiež sme videli viac krát ako malinké deti sedeli vpredu rodičom na kolenách,až mi prišlo zle....keď sú to svokrovci,tak nech im povie o ich zodpovednosti za život vašej dcéry tvoj muž...
Ahoj! A nie je za to pokuta? Minimalne toto by mala byt motivacia

@janinah zbytočne preháňaš, starí rodičia sú síce na rozmaznávanie ako sa hovorí, ale v dnešnej dobe je skutočne nebezpečné nemať dieťa v aute v autosedačke, nie sú to rozmary nevesty či zaťa či detí, ale nezodpovedné správanie. Dnes totiž po cestách nejazdí 5 áut ako kedysi. Netreba sa tváriť, že sme nesmrteľní.
A vieš čo, áno, keď ja ako rodič niečo poviem, očakávam, že to bude okolie a detto moji rodičia, či manželovi rodičia rešpektovať. Opakujem - nie nezmyselné príkazy alebo zákazy.