icon

Svokrovci uprednodtñujú švagrovo dieťa pred našim

kazimka
3. jan 2018

Ahojte baby chcem sa opytat ako by ste riesili situaciu v ktorej je vase dieta odstrkovane. Problem trva uz dlhsie. Nase a svagrovo dieta su narodene v jednom roku s rozdielom par mesiacov. Nas syn je mladsi o par tyzdnov ale samozrejme v nocm sa podla ich spravania nevyrovna svojmu bratrancovy. Ten je totit hotovy anjelik je sikovny bystri rychlo sa uci nadany na sporty a zacala aj skor chodit.... (Obe deti maju dva roky) nas zacal az v 13.mes chodit ich v 11.... No proste neustale porovnavanie a neustale podcenovanie. Teraz to este nas malinky tak nvnima ale co bude casom? Neraz som sa kvoly tomu pohadala aj s manzelom nech sa nasho synceka zastane.... Ale neuspesne... Vraj si to vsetko len vsugerovavam a nie je to pravda.... Ak uz mam ale adekvatne argumenty na svoju obranu uzna mi pravdu ze ano bohuzial je to tak ale co s tym mam spravit? A doda ze ich urcite miluju rovnako.... Pre mna ako matku je to velmi ale velmi bolestive a velmi ukrivdujuce toto prezivat pri kazdej navsteve pricom svagrovcov to ocividne tesi a dviha im to ego ze ich dieta neustale vychvaluju a mojkaju a obskakuju a nase nic. Kolkokrat som tam radsej ani nesla len aby som to nemusela zazivat...... Vela krat som sa skusala s nimi otom rozpravat preco aj nasho nepochvalia atd.... Ale neuspesne. Nemam robit rozdieli a nemam robit rozbroje v rodine...
Ach som zufala uz naozaj neviem co mam robit.....

Strana
z2
hettinka
3. jan 2018

@kazimka môj názor - nerieš! Jedným uchom dnu, druhým von, usmievaj sa a obmedz návštevy na minimum, alebo tam pošli len manžela s deckom a ty zostaň doma. Ono ich to prestane časom baviť a možno raz tvoje dieťa to druhé o kus predbehne ...

ejanjelik
3. jan 2018

Myslim si , ze toto sa deje vo vela roddinnach.

natalia11111
3. jan 2018

@kazimka niektori svokrovci su proste na havu, ja sice este dieta nemam ale oni maju uz jedu vnucku a vedia ze sa s priatelom snazime o dieta uz cez rok a nedari sa a v nasej pritomnosti jej rozpravaju ze sa uz tesia na jej babetko, ze ako sa on budu starat a take pecky a pritom ma 12 :D :D ked doje neumyje po sebe nic ani ked odyde neuprace izbu minule mala na zemi chleba z dzemom tou dzemovou stranou na koberci a ked jej s priatelom povieme svokrovci sa urazia :D a isto viem ze na moje take nebudu ale tak to byva vo vela rodinach mne je to len smiesne :D

montemotherone
3. jan 2018

@kazimka toto sa naozaj deje vo veľa rodinách. Možno bol švagor odstrkovaný viac, ako tvoj muž a teraz mu to chcú vynahradiť... Alebo potrebuje viac podporiť. Naozaj nerieš čo bude. Dôležité je, akú oporu dáš dieťaťu TY. Ostatné nechaj nech sa vyvinie ako má. Ono je ťažké zachovať úplnú rovnosť. Obe deti budú naozaj iné a pretekanie sa vo vývine, či v talentoch, je nezmysel.

gabriella93
3. jan 2018

Je to vo veľa rodinách... Aj u nás to tak je... A ešte k tomu je o dva mesiace mladší... Aký je on šikovný ako skoro chodí ako skoro sedí... Čo na tom že bol posadzovany a vodeny za ruky...a že možno raz bude mať problém s chrbticou... Neriešim vôbec, ja som podľa nich zlá lebo nedovolím im napchávať ho čokoládami a podobne... Neriešim ani s mužom ani s nimi... Tiež sa mi to ťažko počúvalo ale každé dieťa má vlastnú osobnosť a inak sa vyvíja takže neriešim

obsadenemeno
3. jan 2018

@kazimka neries. Nema to vyznam, aj tak to nezmenis.
Nezi svoj zivot podla toho, co si myslia ini. Zasmej sa, vsetko moze byt o par rokov inak.

jasminet
3. jan 2018

na ake sporty je to 2 rocne dieta nadane? 🙂 nerieeees, spravaj sa k synovcovi ako k svojmu, mysli si svoje a cakaj na chvilu kedy tvoje dieta vynikne nad bratrancom... vtedy sa pysne usmievaj, ale neposmievaj.... prvorodene je proste prvorodene

kvetinka75
3. jan 2018

@ejanjelik presne tak , v každej rodine sú obľúbenci a tí menej obľúbení. Nerieš, toto nie sú podstatné problémy. Užívaj si rodinu, ber to ako je, každý nejaký je, nemôžeš druhému hovoriť ako a čo má robiť. Ku komu sa má ako chovať. Buď rada, že nemusíš riešiť naozaj vážne problémy.

lullaby126
3. jan 2018

Uzivaj si svoje stastie a netrap sa nad tym 🙂 je to tvoje dieta ty s nim travis vsetky pekne chvile 🙂 na navstevu chod hraj sa s malym nepocuvaj ich...ked je niekto hlupy s tym nic nezmozes a sama sa budes rozculovat 🙂

dominika1991
3. jan 2018

Nevšímaj si to, ich malinké zlatíčko bude v budúcnosti možno problematické a tvoje drobčiatko úspešné 😉 nepozeraj na to čo kto vraví... 😘 Tvoje dieťa ešte prekvapí 👍😘

dai
3. jan 2018

@kazimka u nas sa toto nastastie nedeje, zazila som to este u babky a ako male dieta som nevedela prezit odstrkavanie mojho mladsieho brata - u nas vidis to bolo naopak🙂 bratranec bol vymodlene dieta, babkina dcera ho mala na tu dobu velmi neskoro po viac ako 10tich rokoch roznych lieceni a pod. ... moja babka uz tazko prezivala moju maminu - brala si jej syna velmi mladunka, bola z chudobnej rodiny a moja mama otehotnela ked otec okolo nej presiel😉 proste bez problemiv 3 deti, najmladsie - moj brat k tomu nenormalne krasne decko, sikovne - taky anjelik... asi pol roka nato sa narodil bratranec - a vtedy zacalo peklo - proste moja babka nevtnechala prilezitost aby za nieco mojho brata neskritizovala - pritom mal rok, dva - kazdy bol do neho zalubeny a ona akoby potrebovala dostat toho bratranca na piedestal... velakrat mojho brata nepravom obvinila z veci co spravil bratranec a podobne... ja som bratranca najskor milovala, babka mi ho casom az pomaly zhnusila- pritom on chudak za nic nemohol☹ cestu k sebe sme si potom opat nasli az ako dospievajuci ludia... nastastie mojmu bratovi to nijak neublizilo, vlastne si to ani poriadne nepamaeta - pamaetam to ja a starsi brat ... a jasnd ze rodicia aj ked ocino vzdy babku obhajoval.
Pre mna je toto strasne ked jedna matka/babka nevie rozdavat lasku a som velmi stastna ze som nikdy nic taketo becitila u mojich rodicoch ci svokrovcov ...
Byt tebou tak sa vyhybam spolocnym navstevam so svagrovcami, nebranim ale priamemu kontaktu bratrancov - mozu byt z nich super kamarati... predsalen ja som ako 6-7rocne decko vtedy svoje pocity nevedela kontrolovat , ty ako dospela matka by si ale toho schopna mala byt, moja mama nikdy nemala negativne pocity ci prejavy voci bratrancovi a jej rodicom aj ked jej to babkine spravanie urcite vadilo. Jasne ze svagrovcov tesi ked je ich dieta chvalene, to im predsa nrmozes vycitat, to tesi kazdeho rodica. .
My mamd napr. Deti tak skupinkovo s mojim bratom a svagrom - starsie su spolu a mladsue tiez a jasne ze sem tam su porovnavane - clovek si rozdiely vsima, netreba byt na svoje deti precitlively hlavne ak oni si medzi sebou rozumeju... mojej dcere je jej sesternica naj kamoska zaroven - v niecom je lepsia jedna, v niecom druha...
Drzim palce aby sa aj vam vztahy nepokazili - oruentuj sa na ten vztah bratranec bratranec - nie vsetky deti maju sancu takto lahko ziskat kamosa v tom istom veku ktory ich bude sprevadzat zivotom... moj mladsi brst a bratranec su napr. Teraz v dospelosti super partaci a oni tuto vec nikdy neriesili...

verkom
3. jan 2018

Tak uprednostňovanie dobre poznám! Synovec sa sivé narodil o 9 mesiacov skôr ako nasa mala, bol aj predčastne narodeným bábätkom a tak aj možno preto je uprednostňovaný, neviem... ale je to sila vo robia, dokonca sa stáva take ze jemu kúpia hračku a nasa nedostane nič.... bývame vedľa seba so svokrovcami takze ked je tam maly- vo je pravidelne tak je to o zo citeľnejšie... ale poradím ti, ty vždy ked vidíš neprávosť len zober svoje dieťatko, obijmi ho, daj pusu a povedz ze ho lubis najviac na svete, aby dieťatko vedelo ze ty si pre neho stále tu, nech svet aky chce. U nas to tak funguje. Je fakt ze naše deti neporovnávaju pretože ich maly je vlastne pohroma a sem tam to priznajú ale na našu malú im cas neostáva... chápeš? Bývajú vedľa nas a ani sa neprídu opýtať ako sa mala ma, ked vola chorá a mala vysoké horúčky tak ani len nevolala ze ako sa ma a ci nepotrebujeme nieco.... maly dostáva plnými dúškami hračky, sladkosti a ked si vynucuje maly ze sa chce ist k nam hrať tak sladkosti nosí sem a nechce sa ani podeliť.... ale naozaj som sa rozhodla neriešiť to a len milovať svoju dcéru a dávať jej to stále najavo!!! To je jediná cesta, nedokážeme deti ochrániť pred správaním iných ale môžeme ich naučiť nerobiť si z toho veľkú hlavu, svet je takýto a ľudia na ňom rôzny.... s len na našich deťoch ako sa s tym vysporiadajú.... my im len ukazujeme lásku 🙂

basska_b
3. jan 2018

Toto sme mali s bratom u babky, jasne, ze bratranci o 6 a o 4 roky starší odo mňa a o 10 a o 8 rokov starší od brata sa aj správali inak, boli proste niekde inde a furt počúvať "pozri, ako on pekne je, ako kľudne sedí..." Mrzelo nás to ako deti, ale nedalo sa tomu vyhnúť. Poškodilo to hlavne náš vzťah k bratrancom. Nemali sme ich radi, vôbec sme si nevytvorili vzťah, nehrali sme sa s nimi... ani teraz to nie je bohviečo. Mne to totiž prislo, že týmto chválením aj bratranci na nás pozerali pohrdavo.

Keď tak povedz túto skúsenosť manželovi a priamo svokrovcom, ale je ťažko meniť druhých :( Muži sú neradi na 2 frontoch, sú priami a nikdy nechcú komunikovať moje prípadné sťažnosti a výhrady na ich rodičov :D

felycity
3. jan 2018

nerieš, ak vidíš, že viac uprednostňujú, zober si syna k sebe a pomojkaj, časom sám syn pochopí a vytvorí si vzťah k starým rodičom, lenže potom pre starých rodičov už bude neskoro, rodiča to mrzí a bolí, ale nespravíš s tým nič

lenka2232
3. jan 2018

Aj my to tak mame,ale to pisem z pohladu vnucky. Donekonecna ospevovany bratranec. Kolko krat sme tam prisli,stale bol chvaleny len on,ci uz tam bol alebo nie. Obmedzili sme navstevy u starkych,chodime tam uz len minimalne,aj kvoli tomu porovnavaniu pretoze nam to uz liezlo hore krkom. A teraz mame svaty pokoj😀

staronova
3. jan 2018

@kazimka KAšLI NA TO...ked bude dospely, možno im "vytrie kocúra", tým, čo dosiahne. U nás to tak tiež bolo. Som sa napočúvala "náš X, naša Y"....akoby moje neboli tiež aj ich....počase som si to prestala všímať....ale u nás to robila aj moja mama...bývala s vnúčatmi v jednej domácnosti a to bolo dôvodom.....

lindusss2016
3. jan 2018

Lahko sa povie neries, nevsimaj si... ja verim, ze ta to ako matku trapi a hlavne to neustale porovnavanie, v ktorom tvoj syn je vzdy ten horsi.... ale je pravda, ze sa toto deje skoro vsade. Moja svokra malu miluje a nic zle o nej nepovie, ale uz teraz sa viac tesi na svagrinine dieta, ktore sa ma udajne narodit o dva roky (to jej svagrina asi len tak trepla, aby jej uz dala pokoj). Ja rodim o 3 tyzdne synceka a o nom sa tolko nerozprava (teda zatial vobec) ako o tom imaginarnom svagrininom babatku... no tka co ti poviem

mirro
3. jan 2018

@kazimka nerieš ich,nech si porovnávajú,obmedz návštevy,keď ti lezú na nervy. Tiež sme to tak mali,najprv ma to vytáčalo. A po pár rokoch nastal obrat,naše deti boli najnormálnejšie,najlepšie vychované. Pre mňa veľké zadosťučinenie počuť to od svokrovcov,ktorí mali vnúčatá od nás len dopočtu.

maaaria3
3. jan 2018

@kazimka .. z mojej skúsenosti, to že je niekto šikovný maličký neznamená, že ním aj ostane... niekto si dá načas a potom to ešte len stojí zato... je to plytké a smiešne... každé dieťa je dobré v niečom inom.. nerieš to... keď to riešiš, len to ukazuje, že aj v tvojom svete je hodnotenie horší lepší, kiež by sa ti to podarilo nevnímať a získať nadhľad... samozrejme, to si želám aj pre seba, lebo je to ťažké...
Mojej sestry dievčatko rozprávalo ako ročné, moj malý vedel 2 ročný asi 50 slov... teraz je komunikačne omnoho zdatnejší ako sestrina malá /zas je šikovná v inom. Chodil ako 14 mesačný dokonca... nič nezmeškal, v školke ho považovali za extrémne šikovného... všetko má svoj čas

deti95060810
3. jan 2018

jáááj svokrovci...obmedzila by som návštevy a nechala ich so svojimi maznáčikmi nech sa hrajú a radujú....mňa takéto veci vedia poriadne vykoľajiť....😨

deti95060810
3. jan 2018

niečo podobné sme mali v rodine. Bratov syn a môj syn. Neraz som si aj poplakala....

Bratov syn - nositeľ rodinného mena, pri jeho narodení otec ďakoval neveste za vnuka, sadil sa strom na jeho počesť, neustále jeho vychvaľovanie....

Môj syn - meno po svojom otcovi, keď som mala prísť z pôrodnice otec radšej odišiel preč, dieťa sa narodilo ako nie príliš vítané - mama neustále mlela aká hanba a čo povedia susedia....o sadení stromu nemohla byť ani reč - podľa môjho otca to nech sadia druhí starkí, však to je ich vnuk, to nie je jeho vnuk....

po 20 rokoch sa situácia rapídne zmenila....

bratov syn - milovaný vnuk príde pozrieť starkého asi tak 2 krát do roka - a to býva v susednej dedine, môj otec sa o ňom vyjadruje tiež nie veĺmi lichotivo,....

môj syn, so starkým najväčší kamarát, nemá problém starkému ísť po lieky, aj k lekárovi s ním, aj hanba už prešla....,, je to proste najšikovnejší vnuk, ktorí končí VŠ s červeným diplomom - môj otec sa rád pochváli svojim známym... ak niečo potrebuje, tak len zavolá - pošli mi chlapca....

takže niekedy sa situácia zvrtne ani nevieš ako a kedy....

belaanabela
3. jan 2018

@deti95060810 dobra rada nad zlato,😀, presne takto som ja reagovala keď som mala los problemos so svokrulienkou a svagrinkami,,,dala som im kopec času a priestoru,,,až sa same seba obzrali...chcelo to len čas,,,nemienila som bojovat o nikoho priazeň a sympatie...preslo cca.5r. A dnes som najlepsia nevesta pod slnkom😀😝

nikaeli
3. jan 2018

Neurobis s tym nic. Moji - dnes uz ex.svokrovci - ma dojali uz pocas tehotenstva, ked sme im oznamili, ze cakame princeznu. Reakcia - "dzifce"? Prvy ma byt predsa chlap. Isty cas som to povazovala za vtip. No ked sa svagrovi narodil o tri roky syn (prvy), tak to bola ina pecka. Zatial co on dostaval k sviatkom lego, moja dcera dostala pancusky ci pyzamo, ktore je jej este aj dnes velke. Dost dlho ma to mrzelo. Moje manzelstvo nakoniec aj kvoli svokre skoncilo rozvodom. Dcera tam chodieva s otcom. Tento rok tam dokonca stravila Vianoce. Vsetci vedia, ze sa ryby nedotkne. Z masa zje len kuracie. No babicka jej aj tak vyprazila bravcovy rezen. Nepovedala som uz nic. Maju neustale pocit, ze na nich len utocim a malu huckam proti nim. Ostava mi len dufat, ze si to raz dcera sama zrovna v hlave a nebude tam chciet chodit. Lebo aj ked jej nieco poviem, ma pocit, ze hovor

nikaeli
3. jan 2018

Dokoncim - ma pocit, ze na ocka hovorim len zle..

sasa1310
3. jan 2018

@kazimka no ja by som mohla ohľadne tejto témy napísať román. Kedy svokor moje deti 3 roky nevidel a z druhej strany sa ide doslova "posrať". Ale tak neriešim. On si vybral. Moje deti ani nevedia, kto je ich dedo. Ja sa už na tom len smejem a žily mi to teda netrhá.
Ty by si sa mala tiež odosobniť, ak bude manžela do toho ťahať, nič nezískaš. Pretože podvedomie svokrovcov nezmeníš,, akurát by sa možno iba pretvarovali. A to ti môže byť úplne jedno. Kašlite na to, aj váš syn to časom zistí a bude mať k nim rovnaký vzťah ako oni k nemu. A sa ich sám za pár rôčkov opýta, prečo ho majú radšej a nech sa potom hanbia.

rebeka7501
3. jan 2018

@kazimka dáva ti svokra na chleba ? Nerieš. Moja exsvokra je stelesnením sliepky z minulého storočia, keď sme tam chodili aj s dcérou, prednejšie jej bol uprataný dom, navarené...... vzťah k vnúčatam na bode mrazu...jej teória bola, že žena sa musí starať o domácnosť o muža o dieťa a podobné sračky......pretože vychovala svojich synov v tomto duchu rozviedla som sa, lebo som sa odmietala starať o 2 deti 😵😵 (muž + dcera). Nikdy jej nezavolala ako sa má, čo robí.... Pred dvomi rokmi mala dcéra zhubný nádor - nasledoval liečba a baba jaga volala každý deň ! Dcera sa vyliečila a baba jaga asi stratila mobilné číslo na vnučku 😂 už jej nezavolala (ani meniny, narodeniny...) . Švagor má dcéru a z tej sa ide posrať. Aj taký je život. Treba to brať s nadhľadom.

eliska13
3. jan 2018

@kazimka poznám to a nikdy sa to nezmení a nikdy si nezvyknes.Najlepsie je čo najviac prerušiť kontakty aj, keď sme sa roky snažili,že to bude lepšie, nevšímať si....dohovoriť... nič nepomohlo.Deti to tak neregistruju, ale časom to aj syn uvidi, keď ho budú porovnávať a ten druhý bude stále lepší.A to je to najhoršie čo sa môže detskej psychike stat bez pochvaly...

ewell13
3. jan 2018

Ahoj ja mam presne to iste pretoze svokra ma jedinu vnucku a tu berie pomaly ako dceru a inak.ma samich vnukov ktorych ani nepozna....
Ku vbucke chodia 5krat za tyzden ku nam mozno raz za rok, idu z nakupu hned ku vnucke donkest jej co jej kupili a nasmu synovi da na narodeniny len cokolady rok po zaruke.... vnucka je u nej kazdy den sama si ju vypyta,my ked prideme raz za tyzden prip.raz za nesiac tak ma vela prace a sedime sami v obyvacke lebo ona si zavola do kuchyne inu navstevu kde s nou sedi,...syn je chiry je v nemocnici nezavola ani raz ani sa nezaujima-vnucka ma vyrazku na zadku a uz place ake je to strasne a pol dna o tom rozprava.... vnucka ma u nej pol svojho satnika ktore jej svokra starostlivo perie kupi jej papucky lebo tie co u nej mala su jej uz male a nasmu synovi na vianocevianoc kupila jeden sampon....
Takto by som mohla pokracovat... prvy rok ma to neskutocne hnevalo... ale ked.niekto nema zaujem bohuzial teraz som rada ze sa nezaujimaju mam od nich pokoj a som stastna ze nemam nervy a nestresujem sa....neboj aj ty prejdes casom do takeho stadia ze ti to bude jedno vela sil prajem😀

kazimka
autor
3. jan 2018

Baby dakujem Vam za komentare a vase skusenosti. Je mi jasne ze v tom niesom sama. Ale tazko sa s tym viem zmierit..... Bohuzial asi to vychadza ako najlepsie riesenie. Budem si zit svij zivot s mojimi uzasnymi detmi a nebudem sa viac zapodievat svokrovcamy aj ked je to trpke a citim preto velku krivdu. Cim skor sa s tym zmierim tym lepsie. Dakujem baby este raz. Ja viem ze mam tie naj deti na svete a velmi ich milujem a stalenich budem lubit a chranit a nech si mysli a vravi kto chce co len chce.

vanesanova
3. jan 2018

Ja ti uplne rozumiem musi to byt velmi bolestne ale ak si dedko a babka nevazia svoje vnucata rovnako a nespeavaju sa k nim s rovnakou laskou ja by som to riesila na tvrdo....uz ziadne navstevy az kym sa nespamataju a normalne by som to svokre vychrstla do tvare ze ta boli ked vidis ze tvojho synceka neustale podcenuju a stale im je menej mily ako ten druhy vnuk.

Strana
z2