Syn chce ísť k otcovi, ktorý si ho kupuje

zajo79
22. júl 2010

nemozem najst rovnaky prispevok, tak skusim takto..

mam par rokov po rozvode..novo zalozena fungujca rodina z mojej strany, syn z prveho manzelstva chodi otcovi kazdy druhy vikend, doteraz bolo vsetko v poriadku.. Teraz tam bol dva tyzdne na prazdninach, prisiel ako vymeneny, place, ze chce ist otcovi... nikdy som pred nim krive slovo na otca nepovedala, vysvetlujeme donekonecna ze ho lubime, snazim sa nedavat mu prilezitost aby ziarlil...

bude mat 7 rokov, je velmi citlivy, rozumny a vnimavy...ako mam na neho ist? U otca ma vsetko co chce, ziadne povinnosti, stara sa o neho babka, tatinko sa snim len hra, chodi po vyletoch a vsetko kupuje. Viem ze take male dieta je lahko kupit.. a nechcem pouzit "zbrane" jeho otca... kupovat si ho...

a nechcem o neho prist, viem ze to nema lahke. Je tu niekto kto si podobnym presiel, pripadne vie poradit ako ist na neho?

trochu sa bojim toho, ze sa ex toho chyti a bude ho chciet na stalo..nemam z toho dobry pocit.

pia22
23. júl 2010

Ahoj @zajo79, nieco podobne som zazila v praci, pracujem v skolstve-mamina vzdelana, inteligentna, neskutocne obetava, mila, jedna z najprijemnejsich na skole, manzel podnikatel si nasiel mladsiu milenku, odisiel z rodiny k nej, 2 deti - syn na strednej, dcerka 7 roc. boli prisudeni matke, otec si ich braval a tiez ako pises, kupoval im aj nemozne, braval na nakupy, vylety... dopadlo to tak a ani to netrvalo dlho, ze syn odisiel k otcovi a mala mala doslova hystericke zachvaty pokial po nu prisla do skoly mama. Museli sme ju klamat, ze prisiel otec, aby sme ju vobec dostali z triedy a ked uvidela maminu, utekala prec, kricala na nu, mama mavala slzy v ociach, bolo to velmi velmi smutne☹

dajna11
23. júl 2010

@zajo79 neviem či je to porovnatelné....moja malá chodí k otcovi...teda skor k jeho matke lebo on je vonku,menej často,lebo aj keby chcela častejšie tak može isť iba vtedy ked si urobia na nu čas.....ale tiež sa tam taaaaaaaak teší....to je ok,ale viem prečo,lebo sa jej tam venuju,celý vikend jej skáču okolo zadku,maju tam iba ju,chodia po obchodoch....ved ono sa to tie dva dni dá vydržať nie? hnevá ma to že sa tam tak teší že ma aj zabudne pozdraviť,že sa tam ženie akoby som neexistovala...ano vidí ich malo to je jasne že su vzácny,doma je to iné,má povinnosti,ja ju musim aj vychovávať a nie len maznať,ja som tá prísna kdežto oni ju hýčkaju....keby ju mali furt tak by to bolo iné,ved kto by behal oklo decka 24hod denne?treba aj vychovávať aby z nej nevyrástol povalač....som z toho tiež v rozpakoch.

zajo79
autor
23. júl 2010

@dajna11 porovnatelne to veru je... ak nie to iste. stara sa svokra, ex sa s nim len hra, vylety,nakupy...

ked chce...nech tam ide teraz na dva dni, potom az o tyzden zase na dva tyzdne. nemozem mu branit, i ked vysvetlovanie nepomaha.

ale aj tak neviem ako to riesit, aby som nespravila chybu...aby sa neodcudzil, aby v tej jeho malej hlavke nebolo nic nejasne, aby sa netrapil.. mozno skocim za psychologickou, ako to poriesit. bez neho.

dajna11
23. júl 2010

@zajo79 j mna to hnevá,nechcem na jej otca nič hovoriť aj ked teda je to riadny hajzel ako sa k nám zachoval,ale čo jej budem hlavu pliesť?neplatí na nu,iba sporadicky,ale ked príde domov tak ja by som hned mala skákať aby si ju zobral,či máme alebo nie nejaký program. a vidím že mala tam letí ako blázon a len skáče po svokre že venuj s mi,venuj sa mi. akoby som sa jej ja dom a nevenovala alebo čo. lenže ja ju mám aj ked si na nu nevyhradím čas,mám ju aj ked s treba učiť,ked treba pomáhať,aj ked mám starosti a nieje mi do reči...oni si porobia všetko čo maju aby mali dva dni volno iba pre nu.a jej to človek nevysvetlí.

zajo79
autor
23. júl 2010

este mi povedal ze mu mladsi syn, jeho nevlastny brat lezi na nervy....som si to oplakala, potom aj on, ze to tak nemyslel...

ja viem ze bude aj horsie, pride puberta a zbali sa aj sam 😅 😔 no ale ved bude mat 7 rokov este len.....

zajo79
autor
23. júl 2010

rozmyslam ze mu poviem nech tam ide aspon na tri tyzdne.... s tym ze ho tu nechcem trapit, nech si uzije leto... a viem ze ho tam nema kto varovat, ratam ze o par dni bude doma.. ci radsej to nerobi??? co ked ho tam zmanipuluju a po troch tyzdnoch si na mna ani nespomenie...

fatimuska
23. júl 2010

@zajo79 no tak je to ťažké, mám už síce 10 ročného syna a novú rodinu, k otcovi chodí tak ako ten Tvoj, ale asi by som mu dovolila teda byť u otca...ale myslím si, že zatiaľ len na skúšku aby si napr. odskúšal keď nebude mať oco dovolenku a keď aj malý bude musieť mať svoje povinnosti, aby zistil, že to tak stále nebude ako cez prázdniny,

zajo79
autor
23. júl 2010

lenze on tam svoje povinnosti mat nikdy nebude...

dajna11
23. júl 2010

@zajo79 to je to že tam bude hýčkaný a tak tam bude dobre.lenže tiež je pravda že je rozdiel mať decko dva dni a mesiac.ked treba sa s nim učiť,nosiť ho do školy,ked je choré byť snim....to by si určite ocko rozmyslel.a myslim že aj synček by na to došiel že určité pravidla platia všade.

maminuska
24. júl 2010

kočky ja som toto písala sem do diskusie len nedávno, aj mne syn povedal že chce ísť bývat k otcovi, a ja som povedala choď, podala som mobil nech mu zavolá že nech si pre neho príde, výsledok taký že ho nechce, vykrúcal sa ako paragraf.

zajo79
autor
24. júl 2010

aj som sa ho pytala, ze co chce aby sa zmenilo... no nenene, mame doma pravidla, ak sa mu nepaci, moze ist... je to jeho otec. Ked som ho balila, tak si to vsetko velmi rychlo rozmyslel.
Ak teraz zisti, ze ustupim ...tak co bude za par rokov ked bude v puberte? to sa ani balit nebude, len treskne z dverami a pojde prec. 😔

maminuska
24. júl 2010

zajo , ja som synovi povedala, že kedykolvek má dvere k otcovi otvorené , ked mi povie že tam ide tak ide. Bohužiaĺ deti nie sú náš majetok a treba sa stým zmieriť že môže odíst.
Syn vie že ja mu brániť nebudem a keďže vie že sa môže slobodne rozhodnúť, tak s tými už na mna nevyrukováva.

zajo79
autor
27. júl 2010

😢 😢 niekto povedal muzovi, ze sa o maleho nestaram, ze sa mu nevenujem...nechapem ako mozu byt ludia taky...
pritom to nieje pravda 😠

tak sa mi vyhraza, ze to tak nenecha, ze sa postara aby maleho dostal.

zato ze maly sa bicykluje pred bytovkou, je tu taka kludna ulica, tak cele dni lieta z detmi...

Nikdy som mu nepovedala, ze nemoze ist ocinovi, vzdy som prejavovala zaujem co tam robi, aby nemal pocit, ze sa mi to nepaci... je to jeho otec a vzdy aj bude.

Ale aby nadaval mne, mojmu mm... tak to nie. cakam, ze to da na sud... myslim, ze ako presla v zakone striedava vychova, tak chce dosiahnut prinajlepsom to..ak nie cele zverenie do vychovy, ale nato v zivote nepristupim.. nehovorim, ked bude mat tomasko 15rokov, ze sam si povie,kde chce byt a ja to budem musiet a aj budem akceptovat.
Ale nedovolim aby si to teraz vsetko odnasal maly....

nechce mi povedat kto to bol, by som si to isla s dotycnym ci dotycnou vybavit... viem ze je to tvrdenie proti tvrdeniu, ak by s tym isiel na sud, musi priniest svedka...co teda nechapem odkial fuka a kto take nieco si odvazi tvrdit.
Je mi z toho pekne na nic... ako sa mozem branit?

zajo79
autor
27. júl 2010

som sa zo synom rozpravala, vie ze ked chce, tak tam ide... ale ex si ho zoberie len ked sa to jemu hodi.
byva z rodicmi, sa stara o nich jeho mama, on sa s nim len hra a chodi po vyletoch ak ma cas.....

dajna11
27. júl 2010

@zajo79 podla mna ho to prejde....ako ex,to sú len vyhrážky....ked si to premyslí od predu od zadu tak zistí že to nieje len o výletoch a krásnych dnoch.

maminuska
27. júl 2010

zajo , ja by som vôbec nemala strach, mna takto deptal bývalý, vykrikoval že si vezme deti.
Už som to nevládala znášať, tak som mu povedala, že OK, že môže začať hneď . Že nech si ich vezme. Vzal si ich a mal ich tri dni, napísala som mu že ostatné veci už chystám, nech si príde pre ne. Prišiel ale došikoval mi aj deti, vraj tebe ich súd pridelil. Viac som od neho žiadnu vyhrážku nepočula.A to ma vláčil po policajtoch, sociálkach ..... že sa o deti nestarám, v byte mám neporiadok, kariera mi je prednejšia ako deti a ja nevie čo ešte. Mentálne postihnutej dcére rozpráva že som mala frajerov a tá ma k tomu ešte aj epilepsiu.
Ak uvidí že máš strach , tak sa bude v tom ešte aj vyžívať. Najlepšie overená zbraň je tvrdá ignorácia, kde nie je diváka nie je divadlo 😉. Jasné že aj ja som to tu riešila a trápila som sa, ale stálo to len mňa nervy a jeho potešenie.
Moja rada je taká že keď sa ti bude vyhrážať kľudne mu povedz ako ja - že ak preukáže že má lepšie podmienky na výchovu tak v poriadku , nech si ho vezme.
Hlavne sa ho neboj, oni sú to vždy taký dočasní otcovia 😉

dajna11
27. júl 2010

@maminuska toto vykrikoval aj moj ex,neplatil výživné a ked som si ho pýtala tak že ked nemám peniaze tak mám dať malu jemu. a samé príkazy kedy ju mám milostivemu dať a tak....a ked som sa osopila a nedala sa tak sklapol.nemá kde bývať,neviem kam by malú tak asi dal.má novú frajerku a syna a tí asi bývaju u jej rodičov kým on je v zahraničí...nestara sa riadne ani o deti,on ide sa vyhrážať...na súd by to nikdy nedal,toho sa nebojím,ono len pravda by sa tam povedala a ja sa nemám za čo hanbiť.

zajo79
autor
27. júl 2010

.....lenze viem, ze ak by si ho zobral, by ho mal... teda nie on, ale svokra by sa starala.

serie ma ze tlacia mu do tej malej hlavky somariny... a je potom z toho uplne vedla.

maminuska
27. júl 2010

@zajo79 ja ti plne rozumiem, prešla som tým , ale nič s tým neurobíš. Pri súde musí preukázať ako by sa staral, kto by zabezpečoval výchovu - argument že svokra neobstojí - určite má už svoj vek a keď má syn mamu , nezveruje sa dieťa babke, to by iba v prípade ak by si ho hrubo zanedbávala,brala drogy a tak.
Mám kamarátku psychologičku, ktorá aj posudzuje deti v prípade ťahania sa o ne rodičmi a ona musí brat do úvahy výhody tkzv. sviatočného rodiča - tzn. darčeky, nič nerobenie, obskakovanie a tak.
Môj ex si zobral po dvoch rokoch dcéru na dva dni ( syn bol na tábore ) a zrejme bol z toho tak vyčerpaný 😀 aj s priateľkou , že sa už viac neozval 😀 a musí ďaľšie dva roky oddychovať. No je možné takémuto človeku zveri´t postihnuté dieťa?
Tlačiť somariny mu budú vždy a to je preto že on nie je vysporiadaný s rozvodom a jeho ego neunieslo možno že si sa znova vydala a vedieš si spokojný život.
Takže žiadny strach , vysvetliť drobcovi ako sa veci majú na úrovni jeho veku a nechať ho nech si to spracuje sám v hlavičke. Deti nie sú hlúpe a nebudú mať vždy 10.

kveta
27. júl 2010

@zajo79 Uff. Dieťa je ľahko si kúpiť... Každopádne by som si zapisovala každý jeden raz, čo bol u otca, čo robili a aké povinnosti opomenuli... Bude to na súde znieť hodnovernejšie, keď budeš vedieť presne dátumy a či sa venoval ocko alebo exsvokra...

mrkvicka19
29. aug 2012

Ahojte,otvaram tuto temu opät....potrebujem radu a inu vhodnejsiu som nenasla.Mam syna bude mat onedlho 4 roky...jeho otec s nami nezije....nevera,agresivita,nasledny odchod.Za synom chodí cca kazdy 4-5 den....naucil ho tak ze vzdy ked dojde nieco prinesie...hlupost malickost,malu hracku,sladkosti a pod.Ked nic nema tak nepride lebo samozrejme by bolo dost nakladne kazdy den nieco kupovat....pretoze ked nic neprinesie syn sa s nim bavi cca max.5 minut a potom odide.Dnes mi syn povedal ked sme si spolu lahli spat....ze lubim ocina lebo mi vzdy nieco donesie,a ked som sa ho spytala preco lubi maminu-mna,tak mi vobec neodpovedal,ked som otazku zopakovala povedal uz spime ☹ normalne mi bolo jasne ze mi nechce povedat ze teba nelubim.....este som sa mu snazila vysvetlit ze ja som s nim neustale,ked je chory,ked sa jasime,citame rozpravky...proste sa mu venujem,ale taktiez som si povedala ze ja nebudem superit s ex a kupovat a navysovat hracky a pod.len preto aby som si syna ziskala......ved to nieje normalne.Aj ex som uz viac krat povedala ze lásku syna si nekupi darcekm ze nech to nerobí.....ale stale cim dalej tym viac vidim ze laska sa da kupit a este u tak maleho dietata....som nestastna 😢

mrkvicka19
31. aug 2012

Nikto mi neporadí??nepomoze?? ☹ ☹ 😒

mamavera
31. aug 2012

také malé dieťa vo svojej hlavičke nevie porovnať darček od otca a to, že je mamina s ním, keď je chorý, že mu číta rozprávky. Je lepšie keď to dieťaťu vysvetlí tretia osoba, kľudne aj detská psychologička. Môžeš mu vysvetliť, že mu kupuješ jogurty, banány, nové tričko, botasky a tieto veci stoja viac, ako keby si mu kupovala sem-tam hračku alebo sladkosť. Bez ohľadu na to, aký vzťah máš s bývalým, mu povedz, že ocino chodí za ním, lebo ho má rád, chce ho vidieť a vedieť, ako sa má a ty ho máš tiež rada, preto si s ním stále, lebo ťa ešte potrebuje, keď je malý.

anjelicek26
31. aug 2012

@mrkvicka19 - neviem ti poradit, ale uvedom si, ze ked sa tvoj syn v noci zobudi, ked sa udrie, koho vola? Moji volaju mamu 😉 Lasku nemusi dieta vediet definovat len preto, aby ju citilo. Povedal ti, ze miluje darceky - nie otca. Myslim, ze to by ta malo ukludnit. Syna si nemusis ziskavat. Nikdy si ho nestratila.

mrkvicka19
31. aug 2012

@mamavera
@anjelicek26 dakujem za Vase slová,ja sa mu to snazim vysvetlit ze sme teraz len my spolu ze ocino s nami nieje lebo odisiel ale ze ho ma rad a hovorim mu aj ze on by mal mat ocina rad a nielen preto ze mu kupuje hracky ale predsa to boli ked mi povie ze mna nelubi alebo sa tak tvari....ja viem ze ocino je teraz pre neho najlepsi lebo ho nenahresi,kupuje darceky a pod. a teraz som ja mamina zla-lebo ho aj vyhresim ( mozno niekedy az neopravnene,ale kedze to je tazke tak sa mi stane ze vybuchnem aj kvoli hrackam ktore su neustale pod nohami) snazim sa,si zahryznut radsej do jazyka....ale zas ho nechcem vychovavat tak vo vaticke len aby "bol"pri mne,chcem aby sa naucil aj posluchat,pomoct,pozdravit,podakovat a take pre mna zakladne veci....obavam sa toho ked si bude chciet syna vziat k sebe bezo mna alebo k svojej rodine....nakolko sa uz viac krat stalo ze ked sme boli spolu vsetci traja tak mi nadaval ,naco sa syn rozplakal ale ked sme boli zase iba dvaja a ja som nieco povedala....napr.poupratuj si hracky alebo pojdeme uz spinkat....tak syn mi povedal....mamina ty si taka slahnuta a pod.jak ocino povedal 😢 ja viem ze on tomu nerozumie co to znamena,nechcem mu vysvetlovat ze ocino to mne povedal lebo bol nahnevany alebo co ja viem co si vymyslat....ale som z toho dost mimo a obavam sa ze ak zacne chodit k otcovi ze sa to bude len zhorsovat.....

mrkvicka19
31. aug 2012

@mamavera zabudla som napisat ze ja mu vyvstelujem ze co vsetko mu kupujem,ma aj obmedzenu stravu takze tam mame tiez financne to drahsie....ze chodime na vylet,do zoo,vsade ho beriem so sebou ze aj to je dolezite ale on to tak nechape alebo ak aj hej tak na chvilku potom zase pride k tomu ze ocino ked pride zas mu nieco kupi......je to trapne ale uz som aj premyslala ze aj ja to tak budem robit a kupovat mu veci-poväcsine hracky.....ale aky to bude mat vyznam ☹ ☹ myslis ze psychologicka by mu pomohla v niecom....snazim sa mu vsetko vysvetlovat citlivo aj ked ako som uz priznala obcas vybuchnem a pritom som nastvana na jeho otca nie na neho.... ☹

anjelicek26
31. aug 2012

@mrkvicka19 - fuuuu poriadne sa nadychni. Mam pocit, ze momentalne vyvijate psychologicky tlak na maleho, ktory skonci velmi psychicky nestabilnym, rozrusenym, alebo naopak uplne rozmaznanym dietatom. Podla mna z vasich bojov ani nevie, kde je sever. Ty to prehanas zo starostlivostou, on s darcekmi. Ale toto dietatu nepomoze, nebude kvoli tomu milovat jedneho alebo druheho viac. A ani to nie je cielom, laska dietata nie je trofej. Neviem, ci je mozny nejaky normalny dialog, ale v prvej rade to chce vychladnut. V synovom zaujme. Aj keby ste kvoli tomu mali ist k psychologovi.

mrkvicka19
31. aug 2012

@anjelicek26 preco si myslis ze to prehanam zo starostlivostou? 😕 nechapem....

mrkvicka19
31. aug 2012

@anjelicek26 ja praveze nechcem aby moj syn to nejako pocitoval preto sa mu to snazim aj vysvetlovat a hladat pomoc a radu aj tu....nemam mu to vysvetlovat alebo ja neviem....

anjelicek26
31. aug 2012

@mrkvicka19

- vsetko mu vysvetlujes, kazdy svoj pohyb, cit, pohnutku. Nie vzdy je toto potrebne u tak maleho dietata. Skor ho tym zatazujes, ako ze pochopi, o co sa jedna

- vsade ho beriem zo sebou, stale sa mu venujes, neustale si s nim - teda nemas vlastny zivot, vidi tvoje dieta, ze si stastna? Neciti sa tymto mnozstvom lasky (ktoru mas teraz uz len pre neho) az utlacane?

Z par viet sa clovek zhodnotit neda, ale podla mna sa musis prestat tak krcovito snazit a nechat pochopit syna, ze ano, darcek je fajn, ale to je asi tak vsetko. Mam pocit, ze nase deti velmi podcenujeme niekedy.