Syn, drogy, väzenie
Dobrý den.Fungujem tu normálne už pár rokov pod iným nickom ,tento mam ako incognito.Nehladam ani tak radu alebo inšpiráciu ,ani sama neviem čo asi kúsok podpory a slová ktoré mi dajú silu a nádej ist ďalej .Začnem poporiadku.Sme normálna rodina,Manželia a 2 deti.Syn 20 rokov a dcérka 12.Finančne sa mame tak stredne.Podnikame v malom,mame co potrebujeme a myslím že sme spokojný všetci.Syn začal drogovať v 17 rokoch.Nebudem hľadať príčinu ani som ju za tie roky nenašla ,nezanedbávala som nikdy výchovu ,svoje deti milujem,možno som bola vo výchove povolnejšia ako som mala byť,nikto nie je dokonalý rodič.Dostal sa do takej partie a už sa v tom viezol s nimi.Po prvotnom šoku a zdesení sme si to samozrejme nechceli priznať a mne sa to ťažko priznáva aj dnes,ale žiaľ realita bola taká že sme mu vybavovali niekoľkokrát liečenia,odkiaľ po čase odišiel ,čiže to bolo neúspešne až kým nariadil sud liečbu ktorú musel absolvovať celú.Medzitym tie roky prinášali preplakané noci,plne zúfalstva,strachu ,vyhadzovanie z domu,sľuby a klamstvá a tak ďalej dookola.Sudna liečba skončila katastrofálne ,viem co píšem a videla som co to spraví z človekom .Moj syn bral 9! druhov liekov na ukľudnenie a na nervy.Pacienti tam cely den ležia a su doslova nadopovany liekmi!Tam sa tým mladým vôbec nevenujú a názov odvykačka je ďaleko od reality.Proste zo syna 19 ročného sa mi behom 3 mesiacov stala troska,ktorá ledva vládala stať na nohách keď bola návšteva a keď aj vstal tak vydržal stať pár minút s privretými očami .Bolo tam plno mladých ľudí v jeho veku ,pripadalo mi to ako v zlom sne,všetci nadopovaní,unavení ,večne ospalí.Myslela som že im dajú nieco robiť a niečomu sa venovať aby tie drogy pustili z hlavy.to co sa deje v liečebniach na Slovensku je strašné.Bol v Hronovciach a chodili sme za ním každý víkend .Za 3 mesiace pribral z tých liekov vyše 20 kíl a len som čakala skončí .Lenze keď ho pustili,predpísali mu tie lieky a mal ich naďalej brat,mal nastúpiť do školy a ja som si nevedela predstaviť ako bude žiť a fungovať keď ma brat kopu tak silných liekov ,vlastne takmer ani nevnímal realitu .Cely den ležal a venoval sa iba to u aby si v správny cas dal liek a to mu zabralo skoro cely den.Mozno niekto ma už skúsenosti s ,,akože liečením drogovo závislých ".Bolo to horšie ako pred liečením .Maval návaly agresivity a tak sa stalo co sa stalo,že sa dostal za pár dni po prepustení u liečebne do väzenia!!za agresivitu .No ale teraz napíšem pravdu ,to bolo pre nebo asi to najlepšie co sa mu v Tom štádiu mohlo stať .Pomyslite si že co za rodiča dopraje väzenie svojmu dieťaťu??Ja!Tam ho zavreli do vyšetrovacej väzby a po 2 týždňoch abstakov sa začal konečne podobať na seba a keď som ho prišla navštíviť po 2 mesiacoch bol to môj syn ako voľakedy,s peknou čistou tvárou,usmiaty ,zdravý s čistým pohľadom .Pisal nám listy v ktorých sa nekonečne ospravedlňoval celej rodine co spôsoboval svojou závislosťou a povedal dokonca že asi by ho nic nezastavilo ak nie táto basa.Slubil nám že sa spamätal a že mal veľa času si prebrať cely svoj život a zhodnotiť ,jeho listy boli a su plne vďaky,prosieb o odpustenie a sľubov ....Zavreli ho v decembri a za pár dni ma výstup .Je tam skoro 9 mesiacov.Bez štipky drogy,bez liekov.Nikto z rodiny mu neverí okrem mna.Vsetci mi hovoria že sa nezmení a že bude robiť to iste ďalej.Ja mam v sebe ale nádej že snáď mu to prospelo a snáď sa zmenil.Mam obrovský strach z jeho príchodu.Lebo ulice su plne feťákov a on ma vonku na každom rohu starých známych ktorý s tým neskončili.Bude dosť silný aby to u odolal?Alebo to bolo len nútene a chúťky v ňom pretrvávajú ?Neviem,ci by som tu cestu ešte raz zvládla ak by padol tam odkiaľ vyšiel.Nemam v nickom podporu,strašne mi to chyba aby mi niekto povedal že bude dobre.Preco ho hned odsudzujú ešte mu nedali šancu ukázať ci to zvládol .Manzel,starý rodičia,súrodenci moji a manželoví,rodinný príslušníci a aj známy - nenašiel sa ani jeden co by veril alebo dúfal že sa s toho dostal.A mne je tažko lebo už si myslím že som naivná krava a že vidím to co chcem vidieť.Som plna očakávaní a aj strachu.Je to môj syn a budem pri ňom stať vždy ale neviem ci to stačí .Ci to nevzdá keď bude vidieť že ho už aj tak odsúdili a ostala som pri ňom jediná ktorá v nebo verí .A zmenil sa vlastne naozaj?Som zúfalá a ďakujem aj za to že si to aspoň niekto prečíta a takto to narýchlo prežije somnou.Ďakujem
Chcem sa opytat ako ste na tom?Co syn ako to vypada.Dajte vediet
Tiez by ma zaujímalo, ako to pokracuje. Chlapec je este dost mladý, tak drzím palce!
Máme v rodine podobný prípad. Tiez "nezvládol" dostudovat strednú skolu a rodicia mu umoznili, aby si rok od nej "oddýchol." Zlá partia s drogami nedala na seba čakať, o pár rokov skončil za mrežami za agresivitu (zmlátil svoju vtedajšiu priateľku, vraj za to, že drogovala.) Pobyt vo vazení "vyčistil" aj jeho. Celá rodina sa zomkla, pomáhala mu, hoci pred uvaznením sa s ním uz nedalo vydrzat (agresivita, rozkrádanie domácnosti). Dokonca ho dostali von skôr, ako mal, aby bol synáčik na Vianoce doma. Rodina sa v žiadosti o prepustenie zaručila, že bude viesť riadny život, doštuduje atď.
Chvíľu to vydržal. Školu síce nedokončil, ale mal prácu, správal sa normálne, nemal problém sa zložiť na drahšie dary v rodine, napr. kávovar. Išiel na výlet do Talianska a len čumel, že život je aj iný...
Teraz, sedem rokov po prepustení je na tom ešte horšie ako pred tým. Využíva celú rodinu, je agresívny, zbije hocikoho, kto sa mu postaví do cesty. Je paranoidný, za všetky jeho problémy môžu ostatní. Zaujíma ho len, ako z rodičov vytiahnuť peniaze. Sáčky s drogami sa mu váľajú na stole a matka to nechce vidieť. Pochopí to zrejme až vtedy, keď ho nájde predávkovaného. Za posledné dva roky takto "vyžobral" 23 000. A všetko len pre to, že mal obrovskú podporu a žiadne pravidlá, hranice.
Čiže, ak sa dá, nerobte mu žiadne výnimky, neplaťte jeho dlhy, nedávajte vreckové.... Podporujte ho asi len v jednom - v osamostatnení sa. Som sama matka a viem si predstaviť, že problémové dieťa by som tiež mala najradšej pod kontrolou. Ak je doma, dohodnite sa, aby sa podieľal na všetkých výdavkoch. Nie ako v tom našom prípade, že rodičia platia účty, varia, perú a on si ešte vypýta vreckové....
Nechcem Ta strasit, ale zavyslost je na cely zivot.... Bud pripravena na dobre obdobia , ked to ma pod kontrolou a na zle obdobia, ked ho to bude tahat a dostane strasnu chut.... neodolatelnuuuu! Nevie to ovplyvnit, kto nezazil, nepochopi....je to silnejsie ako vola a racionalny rozum.... Caka Vas vsetkych hojdacka- raz hore, raz dolu.... drzim palce, vela sil! Rozpravajte sa, komunikujte, nech sa Moze s doverou na Teba obratit a sup s nim do centra kym ho to zas neprejde.... DRZIM PALCE!
Daj vediet ako sa Vam dari!
Drzim palce , tiez by ma zaujimalo ako to dopadlo
Ja mam znamu. Jej syn v 16tich spadol do zlej partie. Teraz ma 34rokov. Ma za sebou vazenie. Vyzera uplne vyfetovane. Mama sa onho stara. Byva s nim. Je agresivny aj na nu. Ona je rozhodnuta neopustit ho. Vsetci z jeho partie su mrtvi okrem neho .... zavislost je svina. Neviem je dobra matka ta ktora si necha znicut zivot kvoli zavislosti potomka? Sama neviem ako by som sa zachovala
chcela by som sa opýtať. Ako a kedy sa prejavujú prvé príznaky závislosti? Môže to začať napr. s počítačom (rôzne hry, četovanie, teraz sa objavujú aj "nevinné" hazardné hry, kde sa vyhráva a prehráva len virtuálny obnos peňazí) Nebuduje sa tým závislosť na hocičom, neskôr aj na drogách? Nemyslím si, že len partia je na vine. Ako sa dá zakročiť, však keď je dieťa (alebo hocikto) agresívne, nájde si rôzne spôsoby vydierania ako dosiahnuť svoje. K psychológovi ho ťažko dotiahnuť. Počule som o abstinujúcom alkoholikovi aj užívateľovi drôg - desaťročia žijú usporiadaný život. Chce to veľa sebazaprenia a podporu rodiny. Mne sa nezdá, že by im to robilo problémy.
Ja toto nechapem jak mozu takto ludia skoncit ? Cca 8 rokov pravidelne uzivam drogy a nemam potrebu kradnut a podobne , spravil som vysku mam pracu a tam kde iny na vikend idu chlastat ja si dam jednu extazu a idem sa prejst 🙂 proste nieco sa deje a nemusim sa tvarit ze ma to bavi ono ma to fakt bavi. Ale zeby som si daval v priebehu tyzdna alebo ked som v praci to nie . Podla mna je to o tom ze proste chlapec nema rad svoj normalny stav a drogy su s neho unik a to nieje moc dobre . Liecenie ? Nula bodov 🙂 Podla mna skorej by zvytazil pridelovy system spravis si to a to a dostanes ciaru 🙂 Ale je pravda ze toto neskonci nikdy , ak je moznost da si . Tazko to vysvetlovat ludom ktory to nikdy nemali , ale drogy su jak sex da sa to bez nich ale ked je moznost preco nie . Moj nazor je dodrziavat urcity system brania ked uz a neprehanat to a mat detoxy 🙂 Ziadna liecebna tam do nehu narvu rivotril a je viac zjety nez na tych drogach 🙂 Clovek musi chciet musi mat vnutornu silu a to je tazke .Ja ani len nevidim dovod preco si cez vikend s casu na cas nedat 🙂
@eva8 hm to mas variabilne , zalezi od cloveka a ako casto to berie 🙂 Na niekom si to nevsimnes nikdy na niekom za mesiac 🙂 Hlavne co je podla teba zavyslost to je ties na uvazenie lebo niekoho veci proste bavia a uz ist na neho so zavyslostou nieje moc fajn . No ide o to ze co ludom robi dobre v dnesnej dobe sa hra skorej o individualitu dneska sa ludia moc neobetuju aby boli v ociach rodiny , znamych , susedov dobry a vnutri trpeli a potom zacnu chlastat . Dneska si ludia robia co chcu tak aby boli spokojny oni samy bez ohladu na nazor okolia 🙂 Ale to ties vyzaduje silu prekonat hejterske reci 🙂
@michal3691
No tak podla mna je rozdiel si z casu na.cas vypit a uzit chemiu. Ci? Nezda sa ti? Nie som predpojata, tiez som bola mlada, slobodna a zvedava, ale clovek, ktory uz ma trosku rozumu, do seba nebude pchat take hnusy uz len cisto zo zdravotneho hladiska. Ja si teda nedam ani paralen, ked ma nieco boli, radsej to pretrpim, ale zatazovat telo zbytocne nejakou chemiou, to by som teda nedokazala.
Nečítala som komentáre. V prvom rade držím palce! V druhom rade poviem na rovinu, že je tu riziko toho, že ho jeho "kamoši"stiahnu na dno opäť. Najlepšie bude ak sa zamestná, zmení prostredie,myšlienky! A hlavne partiu!! Narkomana je ťažko zmeniť. Tie lieky ktoré si spomínala sú neskutočné svinstvo. Spravia z narkomana psychopata, takmer nesvojprávneho debila. Ide to aj beznich, ver mi, viem o čom píšem!! Len treba mať motiváciu!! Veľmi silnú motiváciu. Ver mu. Ale maj vždy jedno oko na ňom. Vsimaj si ho! No daj mu voľnosť. To je ťažko radiť. Kto si tým neprejde,nepochopí..
@lindusss2016 extaza je droga, nie alkohol. Chémia tak isto.
@nataliaseidlova
Dakujem za objasnenie... ja som narazala na vetu, kde chalan pisal, ze ked si ini vypiju, on si da extazu. Cize som reagovala na to, ze podla mna telo urcite menej zatazi par poldecakov, nez jeho extaza = chemia.
Ja som z ceresne nespadla, treba len lepsie citat 😉
@lindusss2016 pardon, i keď nesuhlasim. V jeho pripade to teda neplatí. Podľa toho čo opísal je určite na tom lepšie ako chlapi čo pijú. A keď nie lepšie, tak rovnako. Takže droga ako droga. I keď taky pervitín čo bral syn autorky je asi najhorší. Preto je lacný a ľahko dostupný. No a ťažko sa z neho dostať. to by som si aj ja musela spraviť inkognito profil aby som tu písala vlastnú skúsenosť s tou srač.ou..sama som bola na úplnom dne.
@nataliaseidlova
No ale opat si asi zle citala, lebo ja som pisala, ze je podla mna lepsie si cas od casu hrknut. A nie mat doma ozrana 😀 a netvrdim, ze podla toho, co o sebe pisal, je na tom zle, iba ze ublizuje svojmu telu, hlavne pecen, oblicky a srdce.
@lindusss2016 neporovnávane ožrana a narkomana, ale človeka čo si občas hrkne a občas si dá extazu. Čo je podľa mňa úplne to isté
@nataliaseidlova
Ano, co sa tyka odreagovania sa, tak mozno hej. Ale ja od zaciatku pisem o fyzickom dopade na jeho telo a organy a tam to uz to iste nie je.
Ak si veriaca, skus komunitu cenakolo, cez prijatie lásku, zmení to celu vašu rodinu, a to ho môže zlomiť, najprv musia nastúpiť rodičia cestu, bez odsúdenia, o i vás tam budu učiť ako s ním komunikovať, ako mu neublížit viac, viem je to ťažké, ale niekde sa stala chyba, niečo v srdci potreboval drogami zakryť, ty nepatraj po príčine.
Potom si kúp knihu
Moc modlitby rodiča, sú tam krásne modlitby za rôzne oblasti.
Držím palce, ja mam tenegerku, tiež máme prudké obdobie.
Raz sme hore a raz dole. Myslím na Teba.
@nataliaseidlova
@lindusss2016 alkohol, extáza_rovnaka droga.
Nebude zaslepeni.
V niektorých krajinách je alkohol zakázaný a zatvoria ta do viazania, naopak drogy sú povolené.
Naša krajina berie alkohol niečo čo patrí k našej kultúre a drogy sú zakázané.
Oboje ni I človeka rovnako ak tomu prepadne.
Fu drzim palce aj aj ja mu verim ale.... Neuvazujete nad odstahovanim niekde daleko ? Npr na neskazenu dedinku ??? Podla mna by ste mu tym zachranila zivot
@tinka323
No ja nvm, o com to.tu ty dokola rozpravas, ale alkohol sa da uzivat aj v obmedzenej.miere, ved netreba sa spit ako zviera a dva dni grcat do zachoda.
Pre mna je posedenie pri vinku s kamaratkami naozaj o niecom inom, ako ist na party a dat si extazu. Alebo nie? To by som ako matka v zivote nespravila.
Chapem, ze mas skusenosti s drogami, ale teda nvm, ci tebe by prislo normalne teraz, ked uz si matka podebadit s kamoskami s tym, ze si.nieco slanete. Kdezto ak si s mierou vypijete, nevidim na tom nic zle.
@lindusss2016
Ved o tom písal tu nejaký chalan, ze nepotrebuje sa združovať, da si extázu raz za cas ide sa prejsť. Keď to má pod kontrolou, nemusí si dat ani dva deci vína.
V Holandsku detto. Sú tam cofeeshopy, ľudia si tam dajú miesto vína, trávu, ale nerobia cirkus.
Snažila som sa ti vysvetliť, že odsudzovať je ľahko.
Nebrala som nikdy drogy, ale ani tých ľudí Neodsudzujem. Skôr ľutujem, lebo mnohí mladí chceli vyskúšať a spadli do toho, poznám mladé dievča, ktoré takto spadla v 16 do alkoholu.
Niekde som čítala, že v sebe mame gen na nachylnoat k závislosti, niekto si dáva celý život 2 deci, a nestane sa alkoholikom.
Niekto sa po pár deci, dostáva ďalej, potrebuje viac a to je už to nezvládnu tie.
Pekne sviatky
@lindusss2016 to nieje o rozume ale o strachu ked sa ty bojis je to ok ale nepaci sa mi to rozdavanie rozumov bez skusenosti , studovala si to ? Skusala si to ? Citala si studie ? A porovnavat emocny stav na alkohole a na extaze je ako porovnavat krasu Presova a Wiedne pricom normalny stav je nejaka dedina napriklad 🙂 A neuveris ale na polke extazy sa da celkom dobre posediet pri cajiku a kecat 🙂
Poradiť síce neviem,ani som všetko neprecitala ale dám za vás modlitbu ....Veľa síl
@michal3691
Ja nerozdavam ziadne rozumy, ved je to tvoja vec, pisala som vyssie, ze ako.mlada som skusala kadeco, predstav si aj extazu, ale to som bola mlada a sprosta a nikdy by som to nezopakovala s terajsimi skusenostami. Nestudovala som to, ale som z generacie, ktoru drogy neobchadzali, poznam vela ludi z mojho okolia, ktori nedopadli dobre, poznam aj takych ako ja, co si skusili svoje a stacilo im. A sorry, ale kde ja porovnavam emocny stav na alkohole a extaze? Ja som hovorila o cisto zdravotnych rizikach a to je, ze ked si das extazu, telo urcite zatazis stokrat viac, ako ked si vypijes (a opakujem, netvrdim, ze sa treba zakazdym spit do nemoty, na zabavu stacia aj dva pohare vina).
A je to o rozume 😉 to, ze sa ty nebojis pchat do seba chemky, neznamena, ze si odvazny....
keď sa človek cíti krásne len po alkohole alebo drogách, tabletkách, je to len ilúzia.

iluzia ? je to len hladina serotoninu , domaminu , noradrenalinu a oxitocinu a ta je je realna to nieje o tom ze clovek si nieco da a musi si nahovarat ze daco som si dal musim sa mat dobre 🙂 to je o tom ze si to clovek da a proste sa mat dobre bude aj keby mu vyhorel barak , vyhodili ho s prace , bolel ho zub stale bude vysmiaty 🙂
@michal3691 príde o všetko, ale bude vysmiaty... drogy vyprchajú a už nebude mať za čo kúpiť si vysmiatosť lebo ho vyhodili z práce....
príspevky sa i bez obrázka nedajú odolať

@eva8 hm zaujmave ale nieje to tak celkom 🙂 Vysmiaty som stale a z prace ma este nevyhodili 🙂

@dossy marihuana,pervitín :(