Syn, drogy, väzenie
Dobrý den.Fungujem tu normálne už pár rokov pod iným nickom ,tento mam ako incognito.Nehladam ani tak radu alebo inšpiráciu ,ani sama neviem čo asi kúsok podpory a slová ktoré mi dajú silu a nádej ist ďalej .Začnem poporiadku.Sme normálna rodina,Manželia a 2 deti.Syn 20 rokov a dcérka 12.Finančne sa mame tak stredne.Podnikame v malom,mame co potrebujeme a myslím že sme spokojný všetci.Syn začal drogovať v 17 rokoch.Nebudem hľadať príčinu ani som ju za tie roky nenašla ,nezanedbávala som nikdy výchovu ,svoje deti milujem,možno som bola vo výchove povolnejšia ako som mala byť,nikto nie je dokonalý rodič.Dostal sa do takej partie a už sa v tom viezol s nimi.Po prvotnom šoku a zdesení sme si to samozrejme nechceli priznať a mne sa to ťažko priznáva aj dnes,ale žiaľ realita bola taká že sme mu vybavovali niekoľkokrát liečenia,odkiaľ po čase odišiel ,čiže to bolo neúspešne až kým nariadil sud liečbu ktorú musel absolvovať celú.Medzitym tie roky prinášali preplakané noci,plne zúfalstva,strachu ,vyhadzovanie z domu,sľuby a klamstvá a tak ďalej dookola.Sudna liečba skončila katastrofálne ,viem co píšem a videla som co to spraví z človekom .Moj syn bral 9! druhov liekov na ukľudnenie a na nervy.Pacienti tam cely den ležia a su doslova nadopovany liekmi!Tam sa tým mladým vôbec nevenujú a názov odvykačka je ďaleko od reality.Proste zo syna 19 ročného sa mi behom 3 mesiacov stala troska,ktorá ledva vládala stať na nohách keď bola návšteva a keď aj vstal tak vydržal stať pár minút s privretými očami .Bolo tam plno mladých ľudí v jeho veku ,pripadalo mi to ako v zlom sne,všetci nadopovaní,unavení ,večne ospalí.Myslela som že im dajú nieco robiť a niečomu sa venovať aby tie drogy pustili z hlavy.to co sa deje v liečebniach na Slovensku je strašné.Bol v Hronovciach a chodili sme za ním každý víkend .Za 3 mesiace pribral z tých liekov vyše 20 kíl a len som čakala skončí .Lenze keď ho pustili,predpísali mu tie lieky a mal ich naďalej brat,mal nastúpiť do školy a ja som si nevedela predstaviť ako bude žiť a fungovať keď ma brat kopu tak silných liekov ,vlastne takmer ani nevnímal realitu .Cely den ležal a venoval sa iba to u aby si v správny cas dal liek a to mu zabralo skoro cely den.Mozno niekto ma už skúsenosti s ,,akože liečením drogovo závislých ".Bolo to horšie ako pred liečením .Maval návaly agresivity a tak sa stalo co sa stalo,že sa dostal za pár dni po prepustení u liečebne do väzenia!!za agresivitu .No ale teraz napíšem pravdu ,to bolo pre nebo asi to najlepšie co sa mu v Tom štádiu mohlo stať .Pomyslite si že co za rodiča dopraje väzenie svojmu dieťaťu??Ja!Tam ho zavreli do vyšetrovacej väzby a po 2 týždňoch abstakov sa začal konečne podobať na seba a keď som ho prišla navštíviť po 2 mesiacoch bol to môj syn ako voľakedy,s peknou čistou tvárou,usmiaty ,zdravý s čistým pohľadom .Pisal nám listy v ktorých sa nekonečne ospravedlňoval celej rodine co spôsoboval svojou závislosťou a povedal dokonca že asi by ho nic nezastavilo ak nie táto basa.Slubil nám že sa spamätal a že mal veľa času si prebrať cely svoj život a zhodnotiť ,jeho listy boli a su plne vďaky,prosieb o odpustenie a sľubov ....Zavreli ho v decembri a za pár dni ma výstup .Je tam skoro 9 mesiacov.Bez štipky drogy,bez liekov.Nikto z rodiny mu neverí okrem mna.Vsetci mi hovoria že sa nezmení a že bude robiť to iste ďalej.Ja mam v sebe ale nádej že snáď mu to prospelo a snáď sa zmenil.Mam obrovský strach z jeho príchodu.Lebo ulice su plne feťákov a on ma vonku na každom rohu starých známych ktorý s tým neskončili.Bude dosť silný aby to u odolal?Alebo to bolo len nútene a chúťky v ňom pretrvávajú ?Neviem,ci by som tu cestu ešte raz zvládla ak by padol tam odkiaľ vyšiel.Nemam v nickom podporu,strašne mi to chyba aby mi niekto povedal že bude dobre.Preco ho hned odsudzujú ešte mu nedali šancu ukázať ci to zvládol .Manzel,starý rodičia,súrodenci moji a manželoví,rodinný príslušníci a aj známy - nenašiel sa ani jeden co by veril alebo dúfal že sa s toho dostal.A mne je tažko lebo už si myslím že som naivná krava a že vidím to co chcem vidieť.Som plna očakávaní a aj strachu.Je to môj syn a budem pri ňom stať vždy ale neviem ci to stačí .Ci to nevzdá keď bude vidieť že ho už aj tak odsúdili a ostala som pri ňom jediná ktorá v nebo verí .A zmenil sa vlastne naozaj?Som zúfalá a ďakujem aj za to že si to aspoň niekto prečíta a takto to narýchlo prežije somnou.Ďakujem
@beabelisova
@mateson
@gabina_br
baby, možno toto sem nepatrí, čo teraz poviem. Ale trochen som sa kedysi zaujímala o astrologiu.
Ale chcela som povedať, že pár feťákom som robila astrologický rozbor... náhodou... a každý jeden mal v tom rozbore také konštelácie hviezd, kde si mal dávať pozor na lieky, alkohol a iné závislosti, lebo má k tomu sklony.
@majocka04 aaale...ked fetak chce,tak si najde kontakty v kazdej dedine,alebo meste...alebo state....to by sa museli prestahovat na mars volakde....v prvom rade musi sam chciet a vediet preco sa mu oplati zit....
.......a mna keby niekto tlacil k nejakym knazom,alebo premudrelym ritiam,tak by som to nestrpela a bolo by este horsie...ono to musi prepnut v hlavicke...dostavat sa zo zavislosti vobecnie je jednoduchy proces,ale podpora je dolezita a hlavne hanba...
...clovek musi padnut na uplne dno,aby sa z neho dokazal odrazit a ak sa nedokaze,tak tam este nie je......
Ja nie som za sťahovanie. Čo komu urobili ostatní členovia rodiny, že musia všetko nechať tak, prečo sa má celá rodina prispôsobiť závislákovi, keď vôbec nie je isté, že si aj v novom prostredí nenájde cesty k drogám? Je naivné si myslieť, že keď bude niekde v zapadákove, tak sa nič nemôže stať. Môže, sadne na autobus a o chvíľu je v meste, na dedine sa bude ešte viac nudiť a vymýšľať hlúposti. Nie, nie, závislák má dodržiavať pravidlá, treba ich jasne stanoviť a nepoľaviť za žiadnu cenu, nereagovať na prosby, slzy, nič, pevne a tvrdo stáť na dodržiavaní pravidiel. Ak poľavíte čo len raz, všetko je tam, kde predtým.
Ako písali niektoré predo mnou, niekedy človek musí padnúť doslova na hubu, nemať nič, nemať istotu strechy nad hlavou, istotu, že mamička sa o mňa postará, až potom sú niektorí schopní sa odraziť. A niektorým zas nepomôže ani to.
Verte mu, až bude na to dôvod. Prílišná dôvera vopred môže byť ľahko zneužitá. Môžete ho podporovať, ale to je tak všetko. Žiť sa musí naučiť sám. Ak si opäť vyberie drogy, je to jeho voľba a treba ho nechať ísť. Je to tvrdé, ale nič iné nepomôže, inak sa zbláznite všetci.
Držím palce, aby to všetko nebolo až také horúce, ale vzhľadom na moje neblahé skúsenosti, som veľmi opatrná v dávaní nádeje.
Venujte sa aj dcére, nezabúdajte na ňu, môže sa cítiť odstavená na vedľajšiu koľaj a to v tomto veku nie je dobré.
Váš syn je dospelý a mal by niesť zodpovednosť za svoje skutky. Platiť si dlhy, aj po väzení ho pár nových dlhov čaká. Neplaťte ich za neho. Je to to najhoršie, čo môžete urobiť.
kto iny ma v neho verit, ked nie VY? Aj keby stratil celu rodinu, nedovolte, aby stratil aj poslednu nadej, a to Vas. Vzdy stojte pri nom, spomente si, ze ste boli jedno telo a jedna dusa, vzdy budeme lubit svoje deti! Velmi vam obom drzim palce...
@anatalia77 správne, správne, správne robíš to, čo robíš vo vzťahu k tvojej dcere. 🙂
@aaddiikkaa ďakujem 💐
ak náhodou ešte nik nedal kontakt.. tento pan uz pomohol mnohym mladym ludom z drog. zavislosti:
http://www.drogy-sos.sk/
@gabina_br Veľmi vám držím päste, aby to váš syn ustál a mohli ste pokojne ako rodina zasa žiť. POznám mladého človeka, ktorý z fešného šikovného mladíka klesol na úplné dno napriek snahám rodiny, ktorá mu zabezpečila liečenia i v komunitách v zahraničí. Nepomohlo nič a existencia je asi navždy stratená. Poznám však i človeka, ktorý sa z okamihu na okamih zbavil závislosti, stačilo sa na neho doslova vykašlať a vyhodiť ho na ulicu. Dovtedy rodina robila možné i nemožné, aby mu pomohli a nič. Až to klesnutie na samé dno ho donútilo seknúť s tým.
Držím päste a prajem veľa síl, budete ich potrebovať.
Ja ti držím palce...môj syn povedal že mal drogy na dosah rúk, ale odolal....Viem si predstaviť, a možno aj nie, čo prežívaš...Jedno ti viem však povedať, ako matka vždy by som stála pri svojom synovi, nech je to ako koľvek ťažké, je môj ja som ho porodila a ostatní ma môžu polúbiť .....
Ahoj, sama za seba skúsenosť nemám, ale pomerne blízku áno (viac písať nebudem). To, že mu veríš ty, mu dá veľkú silu pohúť sa ďalej. Podpor ho ako len budeš môcť, kludne aj priznaj, že ostatní neveria, že sa napraví, ty však stojíš za ním. Bohužiaľ to je asi jediné, čo môžeš spraviť, svoju cestu si musí nájsť sám. Či s tým sekne nevie nik, asi ani on. Záleží na neskutočne veľa veciach, aká je to silná osobnosť, či ho niečo ženie vpred, či má niečo čím sa môže zamestnať, nejaké koníčky, či má chuť napr. vycestovať za prácou do zahraničia a pod. Poznala som neskutočné kvantum ľudí, ktorí brali, teraz majú rodiny, deti. Prešlo tým veľa ľudí z môjho okolia, sú takí ktorí na to aj doplatili a už sú tu neni, ale aj takí, čo si žijú normálne životy. Nemyslím si, že to dokážeš ovplyvniť, ale myslím si, že mu dokážeš dať pocit, že v tom nie je sám a ty si tu pre neho. Aj keby mu bolo najhoršie môže zavolať tebe a ty tam budeš. To je asi jediné, čo ozaj môžeš. Vybrať si musí len on. To, že sa bojíš mi príde logické a na tie debilné kometny ani nereaguj, lebo niektorí majú len potrebu sa pchať do každej témy a riešiť aj to o čom vedia veľké H. Veľa sily prajem.
@gabina_br neviem sa vžiť do tvojej situácie a nepoznám ani odpovede na Tvoje otázky..aspon však na tu čo sa týka väzby..neviem ci je vo výkone väzby či vi výkone trestu..ono totiž je s nimi zaobchádzanie rozdielne,ale k podstate..väzba či výkon trestu človeka zmení..príprav sa na ťažké chvíle pretože aj keď je tam krátko,funguje pod istým režimom pod ktorým bežne ľudia na slobode nefungujú..títo ľudia nemajú starosti bežného dňa,ani takú že si napr.spravia ranajky.každý deň má presne určené kedy a čo bude robiť.študovala som problematiku vazenstva rovnako mam za sebou prax v niekoľkých ústavoch,a čo sa týka zaradenia sa odsúdených či obvinených do bežného života býva s tým problém pretože keď človek vyjde von tak skratka nevie sa zaradiť..týka sa to či už deviantov ale bohužiaľ aj drogovo závislých ľudí.nepoznám tvojho syna,jeho psychiku,ovplyvnitelnost,pevnú vôľu,okrem toho je tu veľa vonkajších faktorov,vas vzťah medzi sebou..píšeš že vo väzení po abstakoch to bol iný človek..trošku ta musím sklamať v tomto pretože aj bo vazeni dostane drogovo závislí človek lieky,pretože ak by náhle telo nedostalo dávku tak im tam môže skolabovat,a rovnako nevedia odhadnúť dopredu mieru nebezpečenstva abstaku..
Tiež nie je vôbec vhodné že nikto mu neverí okrem teba pretože to vycíti a ocitne sa v neistote a sklamaní a už len to môže byť spúšťačom ďalšej drogovej vlny.
@gabina_br Nečítala som celú diskusiu,len tvoj problém.Velmi ti držím palce a napadla ma len jedna vec,ste veriaci?Otec Mafián Kufra zo Žakoviec sa vo svojej komunite sa venuje aj drogovo závislým,alkoholikom,mladym na pokraji spoločnosti.Nie liekmi,ale prácou,laskou a pravidlami a má veľké uspechy.Skuste ho kontaktovať.Vas syn potrebuje viac ako liečbu,potrebuje sa uzdraviť vnútorne. Závislí ľudia sú citliví,vnutorne zranení a potrebujú zacitit dotyk lásky a podpory.
@gabina_br určite sa s ním skontaktujte a neobanujete.Pozri si aj jeho kázne na youtube.Je to fakt Boží človek.Poznam cloveka,ktory tam s ním pracoval ako dobrovolnik,bol tam mesiac a povedal,ze sa cítil ako v nebi.Nemusis byť ani veriaci,on sa na to nepýta,neodsudi.Je unho skutočne veľa ľudí a nikoho neodmietne.
Čo ti napísať. Dostane sa z toho len keď sám bude chcieť. Žiadne liečenie, ktoré u nás nezvládajú mu nepomôže. Bude to beh na dlhé trate. Máme to v rodine aj okolí. Drogy, krádeže, liecenie, basa, drogy, liecenie, basa ... jak na kolotococh. Chceš veriť, potom zanevres, zas otvoríš srdce, kto to nezažil nepochopí a len drista do vetra lebo si myslí, že keď prečíta nejaký panflet tak zjedol všetku múdrosť. U Kuffu sa ako on hovorí už stava do neba, prijíma tam bezdomovcov, narkomanov, ľudí po, prepustení z vazenia, ľudí nechcených, má taký babylon opustených duši, čo kvitujem pomáha prácou, motlitbou, vždy je tam co robiť aby clovek nemyslel na peklo. Ale aj tam je ale. Nikoho tam nedrží ako v tábore. Chceš nechceš. Bratranec tak od tial odišiel aj s babou a .... Ešte neboli dosť silný. A že detox má byť s liekmi. Asi nie, možno pod dozorom, ale na tvrdo. Skús sa skontaktovať s Vladom Schwandtnerom z budmeric aby ti aspoň poradil, vypočul ťa a poradil, ale chlapec aj tak bude musieť nájsť svoj smer sám. Najhoršie ešte je, že ho môže minulosť dobiehať v podobe súdov, pretože určite si tovar nekupoval za zarobené, takže ho možno čaká nejeden súd. Je pekné, že si pri ňom. Verím, že ti to, raz vráti.
@borkavan bludy? bez podpory to tazko zvladne...
@vikus17489 hm, už si niekedy dávala podporu feťákovi? Feťák musí sám chcieť a je jedno koľko podpory mu dáš predtým alebo potom. Uplne je mu to jedno. Oni majú uplne posunutý rebríček hodnôt, alebo vôbec majú posunuté správanie, nevedia čo sa patrí a nepatrí ...ich to nezajíma..alebo to nevníamjhú, že napr. ubližujú, alebo že o druhej ráno sa nezvoní kamošovi na dvere....
povieš mu vypadni, nefetuj mi tu a on sa zasmeje...
@gabina_br ja ti poradím knihu od jedného jedného američana :
http://www.martinus.sk/?uItem=1759
knihu som čítala asi pred 10 rokmi a je to osobná skúsenosť psychológa, ktorému drogujú obidvaja synovia. Je to písané o tom ako niekedy nekonečná podpora od rodiča dokáže zničiť celú rodinu a kedy treba jednoducho svoje feťácke dieta nechať ist svojou vlastnou cestou .

@gabina_br skús sa pozrieť po resocializacnych centrách. Možno máte dáke poblizku.pocas pobytu tam môže aj študovať a hl.tam majú pevný režim,pracu.