icon

Syn nechce pracovať, čo robiť?

16. feb 2020

Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.

ludka707
17. feb 2020

Precitala som si pracne vsetky komentare k tejto teme. Hovorit vam co robit je asi zbytocne, je to v kazdom komente. Ale co ma uplne zdvihlo zo stolicky je vasa vychova voci obom detom a vobec chod domacnosti. Chlap nemusi nic doma robit? Zena toho potrebuje v zivote viac? A naco je chlap potom dobry? Na to, aby len urobil deti, chodil do roboty a koniec? Tak to je otras. O takeho by som neoprela ani hrdzavy bicykel. Vdaka bohu za mojho muza, ktory nema problem oprat, utret dlazku, nakupit, umyt riad, navarit a pradstavte si, ze aj zaclony povesat. Nerobi to prioritne ale vzdy, ked ho poprosim, nema problem zastat hocijaku robotu. Naco by ktorej bola neschopna hniloba. A vasej dcere sa uprimne ale fakt uprimne nedivim, ze sa vam vyhyba, pretoze presne z vlastnej situacie viem, ake to je byt vychovavana rozdielne. Ja som zazila rovnaku vychovu kde sestra bola uprednostnovana a ja cely zivot ta druha, a tak sa vasej dcere nedivim.

autor
17. feb 2020

@korunka1 Vzala som si veľa, som rozhodnutá na tom pracovať. Len som potrebovala kus pochopenia, viem, že som nebola dobrým vzorom pre deti. A syn to využíva.

rubinka
17. feb 2020

@darinkaninka - no aj to sa môže ľahko stať preto ja radím jednoznačne do Ameriky poslať a ďalej neriešiť. Ak syn bude chcieť sám sa ozve.

autor
17. feb 2020

@ludka707 Muž a žena majú rozdielne úlohy v živote, s mužom nám to takto funguje už vyše 30 rokov. Muž zasa varí, je lepší kuchár ako ja, chodí nakupovať. Ja upratujem domácnosť, je to fér.

marte1
17. feb 2020

V tomto pripadw beriem spet svoj komentár

dulazh
17. feb 2020

@dskjhfdlkdjhl nesuhlasim,ze dieta je take ako ho vychovate.Je vela rodin kde deti mali rovnaku vychovu a z jedneho je ,,cierna ovca,,ale tiez nesuhasim s postojom tejto maminky.

ninka30
17. feb 2020

Tak teda môj muž nieje vyučený automechanik, ale začal sa tomu venovať pred asi 10 timi rokmi a ver, že mesačne vie zarobiť 3000€, nie 500! Takže je to len jeho lenivosťou a neschopnosťou, že si nevie zarobiť. Ja viem sú to tvrdé slová, ale je to tak! Dnešný mladý ľudia by chceli nástupný plat aspoň 1000€, nič nevedieť, nič nerobiť... Ale takto to nefunguje a čím skôr to pochopí, tým lepšie! Viem aká je situácia v autoservisoch a keby chcel, prácu by si určite našiel. Najdôležitejšie, čo ale by mal pochopiť, je to že pokiaľ sa nebude ďalej vzdelávať - odborne, nech na úžasné zárobky zabudne.

dopolbokaodrata
17. feb 2020

Inak byť vyučený automechanik je dnes zlatá baňa, viac ako 500 by zarobil aj keby to robil doma cez víkendy v garáži. Lenže to by mládenec nesmel byť rozmaznaný lenivý drzý fracek. Mamička si ozaj môže gratulovať.

evulka23
17. feb 2020

Určite odporúčam psychologičku tebe, lebo vidiet, že si nevieš rady, porozprávas sa a možno ti s niečim pomôže. Jeho prístup moc pochopiť neviem, ja som bola taká, že rodičia mi nikdy nenadávali za známky, lebo mamina povedala, že je to môj život, takze som sa snažila. Po skončení strednej školy, som išla ako 19r robiť aupair do rakúska, následne som si našla prácu, cestovala som každý deň 2h do prace a 2h naspäť za 13tis sk, tak som bola pol roka a s kamoskou som odišla v 20tich rokoch do BA, v stredu sme sa o tom len rozprávali a v piatok som tam aj bývala, popri práci som začala aj chodiť externe na vysku a všetko som si platila sama. Následne sme si šetrili 2 roky na byt s manželom, bývala som v maličkej 17m2 garsónke kde som umývala riady v sprche, v lete sme mali aj 34 stupňov v noci. V 25tich rokoch sme si nasetrili na auto a kúpili na hypotéku byt. Za všetko toto som vďačná, človeka to neskutočne naučí, mám dve deti 4,5 a 1,5 a tiež sa snažím od malička aby išli niekam a zažili zahraničie(aspoň rok na strednej škole), samé bez pomocí, to je najlepšia škola. Zahraničie by mu podľa mna pomohlo najviac, človeka to veľa naučí. Niekedy treba useknut a začni hlavne sama sebe veriť a nebáť sa oňho. Zvládne, bude musieť zvládnuť, týmto prístupom mu škodíš. Skus sa porozprávať o zahraničí, nech ide vyskúšať, na začiatok mu môžeš pomôcť ubytko atd, ale treba ho v tom potom nechať a nezdvíhat tel, bohužiaľ v tvojim prípade to bude ťažšie, že už ma toľko rokov a vie čo si môže dovoliť, budete sa musieť úplne zmeniť, inak sa on nezmení.

ledgerka
17. feb 2020

ze muz a zena maju rozdielne ulohy?!!! To dobre citam??? Ano vacsinou maju v rodine ine ulohy, ale to neznamena ze budes chlapca a dievca inak vychovavat. Dceru si nutila varit a nakoniec ty sama nevaris lebo to robi muz. Mala si viest oboch rovnako a naucit tomu istemu. V dospelosti, vo vlastnej rodine by si uz oni sami urcili a kto a co robi. Takto si dceru znechutila a zo syna spravila lenivca ktory nic nevie.

evkars
17. feb 2020

Trosku sa musim zasmiat, lebo tvoj syn nema ani len potuchy ako zivot bezi, ja s praxou, vysokou skolou som po materskej nastupila do nevej roboty a moj plat bol 420€🤣takze mlady panko by mal zletiet z oblakov, zmen heslo na wifi, ked chce nech zaplati, kup dva rozky, ked je hladny nech zaplati...obracat sa v zivotw a postavot sa zivotu tvarou je ulohou rodicov od zaciatku a aj ked to bude teraz vyzerat ze si zla...raz ti podakuje...a aj buduca nevesta, takeho lenivca nebude chciet ziadna a ostane vam na krku este veeelmi dlho

silvike
17. feb 2020

@dasa113113 uplne uplne genialne vystihnute ! Ja teda suhlasim na 100pro s tym co ste napisali.

reenie
17. feb 2020

Čo sa stalo medzi vami a dcérou, že takto odišla a spálila za sebou mosty? To len tak bez príčiny asi málo ludí urobí...viete ja vás nesúdim, ale tu vystupujete ako priam idylická dvojka s manželom a deti..no prúser za prúserom..toto vyzerá, že to má aj nejaké pozadie..

fkata
17. feb 2020

Zbaliť sa, odísť na 2 týždne na dovolenku, nechať prázdnu chladničku a nech sa stará.
Ja som ako 18 ročná bývalá sama, chodila na VŠ a starala sa o seba, aj keď mi rodičia finančne pomohli.
V SR sa nestratí, jazyk ovláda,základné návyky má.
Čo bude robiť, ak sa vám niečo stane?! Nedajbože prídete o robotu?!

matta308
17. feb 2020

No ty vole... Čítam celú diskusiu a stále som sa snažila to aspoň trochu pochopiť. Že ste to neodhadli, proste ste ho vodili za ručičku, všetko ste mu dopriali.. A vymklo sa vám to z rúk. Ale tá info o vodičaku, ktorý ste jemu zaplatili a dcéra si musela platiť sama, to ma teda dojalo!!! Nečudujem sa dcére, že s vami nekomunikuje, prepáč za úprimnosť. Ja som si zažila niečo podobné v detstve a viem si predstaviť, ako sa cíti.
A teraz k tomu darmozracovi, to ako naozaj? Má toľko rokov čo ja a teda musím ti povedať, že byť jeho matka, nakopem ho do riti. Ja som brigadovala od 15(!!!!) rokov, na výstrelky, oblečenie a pod som si šetrila od strednej sama. Teraz máme s manželom hypo, deti, ako tak usporiadaný život. A neviem si predstaviť v takom veku sa správať ako tvoj syn... Dostala si tu uz veľa rád čo robiť, tak už len začať. A poviem ti, začni čím skôr, lebo poznám detaily rôznych prípadov, kedy mamička chcela syncekovi najlepšie a ten ju dostal do (alebo aspoň takmer do) hrobu. A prikláňam sa k názoru čo tu už odznel, ty sa nebojís O neho ale ty sa bojíš JEHO. Lebo je agresívny a neraz vám to dokázal. Nevarit, neprat, zamknúť wifi. A skúsil by ju rozbiť, volať záchranku, že má nejaký záchvat hnevu a na tu psychiatriu ho nebudeš musieť dotiahnuť ty, ale urobia to za teba odborníci. Lebo toto už sama nezachranis!

mimibb
17. feb 2020

Pripomína mi švagra.... Cele dni len cumel do tv, nič nerobil... K tomu sa pridali drogy, jeho kradnutie, rozpredavanie elektrospotrebičov... 3x bol vo väzbe.... Až kým sa svokra nespamatala a mladému nezrušila trvalý pobyt, vymenila celé dvere na byte, predala ho, odsťahovala sa.... Odvtedy prešlo skoro 6rokov a dnes chalanisko pracuje a ma aj rodinu...

silvike
17. feb 2020

@janaochi Myslim ze vsetci co tu tak radia len vyhodit z domu asi netusia co to znamena ked je niekto nie psychicky v poriadku, ze vtedy sa skratka tomu cloveku neda robit a bezne fungovat a zvladat bezne normalne zivotne situacie, ze potrebuje v prvom rade dobre nastavit liecbu

tulipanicek
17. feb 2020

Nečítala som všetky komentáre lebo som to nezvládla. Mne to príde že autorka chce len počuť že ho vychovala dobre, že sa len niečo pokazilo a napraví sa to samé. Že je to v poriadku a nemusí sa obávať 🤦‍♀️
Lebo zatiaľ (aspoň tam kde som sa dočítala) píše len ako sa čo nedá a ako ho vychovala dobre.

autor
17. feb 2020

@reenie Mala som s ňou vždy komplikovaný vzťah.

silvike
17. feb 2020

@tulipanicek ved ona praveze nikde nepise ze ho vychovala dobre. praveze vo vela prispevkoch uvadza ze vychovu spackali, nezvladli a urobili vela chyb

autor
17. feb 2020

@silvike Veľa dám mi spomína liečbu, psychológa. Urobím to presne tak, najskôr chcem vylúčiť možnosť psychickej poruchy, nech viem, na čom som.

mimi7979
17. feb 2020

No pokiaľ ho budete neustále ospravedlňovať že niečo nevie, nenájde atď. a bude mať o seba postarané tak v živote robiť nebude. Nekompromisne nastaviť pravidlá - začať prispievať a pracovať. Pokiaľ nie, nech ide kam chce.

silvike
17. feb 2020

koli comu ?

kratulka
17. feb 2020

Chcela som pomoct ale podľa príspevkov bolo všetko povedané. Aj elektrika na PC..a voda na spchu nie su zadarmo... musi zobrať zivot do rúk sam.. vy mu .môžete len pomict ale nie za neho všetko robit .
A ak nechcete niečo zmenit - nie pre pomstu ... ale pre jej o dobro... bude sa vám do očí smiať do smrti... a možno donesie domov dalsiu osobu a bude vás vyuzivat cela rodina... Ak ju bude mat.. nehnevajte sa.. nechcem rýpať... ale poradiť...
Drzim palce

panda21
17. feb 2020

Poznám prípad kde chlapec nikdy nič nemusel. Spraval sa tak aj ku ostatným lebo on je boh a môže všetko. Nepracoval, cucal rodičov, nadával, narobil dlhy všade. Nuž keď prišli klopat z exekúcie, rodičom zobrali, ty sa nasrali, chceli mladého vyhodiť. Nuž, mladý pán nezvyknuty na príkazy buchol dverami, odišiel do garáže, zobral nejakú zbraň a bodol mamu do krku 🤷
Úprimne vás nejdem ľutovať lebo toto je do plaču. Dcéra musí všetko a stále je neschopná? Ma vlastnú rodinu a je v zahraničí. To spavat môžete, keď neviete kde máte dieťa a vnúča?
Chlap povalac, agresor, a psychicky tyran je moje chudiatko? Toto nie je ani na ľútosť. Prepáčte ale vašej dcére sa necudujem, tiež by som svoju mamu odstrihla a nenávidela.. Zasnem nad tou výchovou..

tucniacka11
17. feb 2020

to ho máte jediného syna? kolko ma rokov? vypnuť wiffi, bude asi závislý ns PC, ked je bez záujmu pracovať. počas školy nepraxoval? a normálne zje vaše jedlo, mína vašu vodu, elekteriku, nič neprispieva?

autor
17. feb 2020

@tucniacka11 Je to tak, nič neprispieva.

ludka707
17. feb 2020

A v tom je ta chyba, mysliet si, ze maju rozdielne ulohy v zivote a este podla toho vychovavat aj deti. Presne to vas doviedlo vo vychove tam, kam doviedlo. Dcera sa vam radsej vyhyba a zo synacika mate povalaca. Nie muz a zena maju dnes uz rovnake ulohy. Obaja maju spolu deti, spolu ich vychovavaju jednotne, spolu vedu domacnost, rozpocet a zabezpecuju financne rodinu. Jedine s vynimkou obdobia materskej, ked je zena doma. Ale uz nech si kazdy zariadi ako chce. Mne kazdopadne dalo precitanie tejto diskusie vela. Urcite budem obozretnejsie pristupovat k vychove, aby som sa nikdy nedopracovala k niecomu takemu. A aj svojej matke som uz neraz povedala, ze nikdy nebudem robit medzi svojimi detmi take rozdiely, ako robili medzi nami, aby moje deti nikdy nezazili to, co som musela ja. Podla mna je take prostredie vysoko toxicke. Kazdopadne ja vas sudit nechcem. Vy si svoju chybu uvedomujete a plakat nad rozliatym mliekom je uz neskoro. Drzim palce, aby ste to so synom uspesne vyriesili, takto to naozaj neide a snad sa vam podari urovnat vztahy aj a dcerou. Treba sa zamysliet, v com ste pravdu mali a v com nie a priznat si to. To moji rodicia nikdy neurobili...

mama80
17. feb 2020

Tolko nestastnych ludi poznam, ktori si zazili od rodicov rozdielny pristup vo vychove ich a surodencov, netrhalo vam srdce toto im roky robit, ale sak teraz vidite vysledok, ale dakujem za taku temu budem to mat napamati pri vychove...

dismonika
17. feb 2020

"To by som od strachu nespala, veď nevie ani nájsť ordináciu zubára v našom meste?" Toto nemyslíte vážne.... A čo si myslíte, koho je to chyba? Už je neskoro plakať nad rozliatym mliekom... Akú radu chcete? Zle Vám tu radia? Nemyslím si... môj názor je, že boli a ste na neho mäkkí...