Syn nechce pracovať, čo robiť?
Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.
Cisto teoreticky (lebo neverim, ze chalan ma psychologicky problem a neverim, ze pojde k psychologicke), ak Vam aj psychologicka povie, ze co ja viem, porucha osobnosti, taka a taka, proste budes to mat na papieri a povie, ze toto sa da vyriesit len inym pristupom k nemu ako doteraz, tak co dalej. Posunie Vas to? Zmeni to Vas postoj k nemu?
@erica01 Obchod máme rovno pred panelákom, máme jednotu, ani tam nikdy nejde, manžel ráno nakupuje.
Necitam vsetky strany prispevkov.. Mozno sa budem opakovat a napisem to co ine predo mnou.
Vas syn je dospely. Mam pocit ze sa nebojite o neho ale bojíte sa jeho(roztrieska dvere) alebo sa bojite ze s nim stratíte kontakt ako s dcerou. Preto si ho hyckate.
Jedina pomoc
1.zistit ci je psychicky zdravy ak ano- ultimatum a vyhadzov z domu
Ak nie dalsie kroky konzultovať s odbornikom na psychológiu
2. Zlyhali ste ako rodicia. Ale nikdy nie je neskoro to aspon skúsiť napravit. Drzim prsty
@tahomi aby to, čo dcéra navarí, pekne spapal a išiel si oddýchnuť.
@evkano1402 Ak by nebola potvrdená žiadna diagnóza, môj postoj k nemu by sa určite zmenil. Vyhodila by som ho z domu, najskôr by som mu dala šancu nájsť si prácu, ak nie tak odchod. Ak by mal diagnózu, bolo by to ťažké , bolelo by ma to.
Takto narušený vzťah s dcérou nemohol vzniknúť len na základe toho, že mala doma viac povinností. Tam toho muselo byť viac. Niečo, čo sem nepíšeš. Medzi riadkami sa dá čítať, že ste deti prakticky nevychovávali. Vy ste si asi mysleli, že zabezpečovať ich základné potreby je všetko, čo ste povinní im dať. Nerozprávali ste sa s nimi o ich pocitoch, o tom ako sa majú, čo majú v hlávkach, čo ich trápi, čo ich teší...veď toto je rodičovstvo, to je pozornosť, ktorá deťom dáva pocit bezpečia a zázemie. Ak si na toto prišla až teraz, tak to mi je vás všetkých naozaj ľúto, lebo to stratené sa nedá vrátiť, ale môžeš im to povedať. Že ti je to ľúto a že by si im to rada vynahradila. Hlavne dcére, ktorá bola navyše ešte aj odstavená na vedľajšej koľaji.
No ty si sa už teraz upla na to, že to bude nejaká diagnóza. A tým to hasne, naďalej budeš okolo neho chodiť ako okolo svätého.
@markaterka presne tak...ach jaj
Uvedomuješ si, ze ked sa ten chlspec ožení, jeho žena spácha samovraždu?
@karolinakr Nemyslím si, že môj syn sa niekedy ožení.
@karolinakr ten sa nikdy neozeni :D taka sprosta zena sa snad nenajde
To, ze Vas to bude boliet, to mu nijako nepomoze. Na viacere diagnozy typu "porucha osobnosti" nie su lieky, iba terapie a tie casto vyzaduju spolupracu celej rodiny. V kazdom pripade drzim palce, uz len dotiahnut ho k psychologicke bude, aspon podla mna nemozne, ale skuste to.
To s dcerou, no poviem to takto, zachranila sa od Vasho nezdraveho vplyvu ako rodicov a aj brata, vlastne by ste mala byt na nu hrda a tymto zacat s nou komunikaciu. Pretrhnut s rodinou puto, ak ta ta rodina nici, chce ovela viac odvahy ako si dokazete predstavit. Odvazna a mudra zena, fakt.
@markaterka toto ma ale dosť zaráža. Keď zistí že to neni psychika, jej postoj sa zmení, vyhodí ho z domu. Doteraz, dokým jej nikto nepovedal že to môže byt depka alebo schiza, tak sa vyhovarala zasa na iné.. Toto je úplne zbytočné sa rozculovat
zakladatelka - a uz len k dcere - ty sa snaz najst ku nej cestu, je do oci bijuce, ako sa o nej nepekne vyjadrujes ... nechce robit, leniva je, dieta si urobila kvoli materskej atd ... pritom ak poberala matersku, musela pracovat, inac by jej MD nevysla. ona musela varit, lebo zena to ma vediet ..... ach, zle, zle, vsetko zle. ale suhlasim s jednym co tu odznelo. ze si si frustraciu zo syny ventilovala na dcere. pouvazuj nad tym!
Tu už sa nečudujem ničomu... A potom co syn robil? Veď práveže umyť okná, povysavat, vyprasit koberec, to sú roboty pre chlapca, prečo by nemohol pomôcť? Potom fakt neviem, ako pomáhal? Zdvihol nohy z gauča, keď sestra vysavala?? Aký dostal trebárs trest? Dostal vôbec niekedy na zadok?
@alaguema Nechcem tu rozoberať môj vzťah s dcérou, sama mi napísala aby som ju už nekontaktovala a vyčítala mi hlúposti. Nehnevajte sa, nechcem to tu rozoberať.
@karolinakr tak len to nie, lebo to by bola úplná chuderka, keby takeho chlapa si vzala
Dobrý deň, ste teda v peknej slamastike a ste v nej už riadne dlho a mali ste to riešiť omnoho skôr. Nepáči sa mi, ako vám tu ženy pisu, že ho vyhodiť z domu. Mne ako matke by to tiež nedalo, takéto nezivotaschopne dieťa vyhodiť z domu. Na tom osamostatneni treba pracovať postupne, zapájať do činnosti každodenného života, učiť hospodáriť s peniazmi, vytvárať návyky, rozprávať sa o snoch a plánoch do budúcna a pomáhať mu ich naplnat... Toto sa malo diať už veľmi dávno niekedy v puberte. Neviem už čo v tomto veku, najviac by som vám odporúčala sa poradiť s odborníkom. Psychológom. Tiež poznám ženu, už je dôchodkyňa 70 ročná a žije v byte s dvomi synmi ktorí majú cez 40. Nikdy sa neozenili, deti narobili a nestaraju sa. Mama na nich drie a pomaly sa ich boji. Tí by ju už najradšej videli mŕtvu aby im ostal byt. Držím vám palce
@ukulela Napísať pravdu je nepekné vyjadrovanie? Ja som napísala len pravdu, prečo s ňou bol problém.
@janaochi Ja len dúfam, že sa toto nepotvrdí, nič by ma nebolelo viac ako vedomie, že je psychický chorý.
@jaskolka Áno dostal, manžel mu dal po zadku varechou keď neposlúchal.
Lenže problém je aj s tebou. Ty len na dcére vidíš všetko zlé. A to čo máš doma obhajujes. Úplne naopak. Ja sa ani nečudujem, že sa s tebou dcéra nekontaktuje
Oni to asi nebudú hlúposti, ale keď to nechceš chápať, je ozaj lepšie ju už nekontaktovať, lebo ty si aj tak svoju vinu na vašom vzťahu nepriznáš.
@korunka1 prepáč, nediagnostikujem, len prejavy tam sú, tak apelujem na autorku, aby nebagatelizovala problémy a zobrala syna na vyšetrenie. Nediagnostikujem o nič viac ako všetky tu, čo dávate rady ako syna vyhodiť z domu a nadávate na autorku. Lebo problém môže byť aj vo výchove, ale aj v niečom inom.
@janaochi nerobíte dobre, vôbec nie. Keď ste taká šikovná, že rozoznavate psychické problémy cez internet, tak by ste mohli vidieť, a vedieť, že autorka svojho syna najde vo všetkom. Keby sem skopirujem niečo o depke, trpí depkou, o schize, má schizu.. Tu nebude v poriadku ani to, ako dcéru stále odsudzuje a syna si zastáva. A vy jej dávate ešte nádeje že to budu psychike problémy, aby sa nemusela hanbit za svoju výchovu.
1. registrácia včera...
2. 98% gramatika, 2% sú vymenené písmenká kvôli rýchlemu písaniu, chválim výnimočný prstoklad...
3. na vyspelosť gramatiky je ostatná vyspelosť minimálna...
4. megapromptné reakcie na príspevky, akoby človek za monitorom nemal čo iné celý deň robiť...
5. na trolla very good job, zamestnal si slušný počet prispievateliek, ktoré si teraz budú lámať hlavu vymysleným príbehom a budú sa možno cítiť o niečo výnimočnejšie za kopec dobrých rád. Popri tom komentovaní na chvíľku zabudnú na svoje problémy, takže win-win pre obe strany 🙂

@lasyckamalicka toto nevyzera ako vymyslena tema, autorka nie je sama, poznam minimalne dve dalsie rodiny s velmi velmi podobnym problemom. v jednej z nich dokonca takyto potomok este aj prepadol automatom...