icon

Syn nechce pracovať, čo robiť?

16. feb 2020

Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.

dopolbokaodrata
17. feb 2020

@janaochi ty si doktor, že dokážeš tak presne diagnostikovať chalana z popisu jeho zaslepenej matky? Wau.

lucianinka
17. feb 2020

Možno má psychické problémy o ktorých nechce hovoriť , možno depresie ,keď je mu všetko jedno ,a možno závislosť na pc hrách ja by som to skúsila aj z tej strany riešiť,vyhrážkami a zbalenim kufra nič nevyriešite. Asi je veľmi silný introvert.
Skúste sa s ním porozprávať a pomôcť mu možno týmto spôsobom.
Nikto nevie čo sa decku odohráva v hlave keď sa takto správa.

janaochi
Autor odpoveď zmazal
alaguema
17. feb 2020

@lasyckamalicka ja osobne som tu asi po pol roku, keďže mám voľno, ktoré obvykle trávim čítaním, na ktoré teraz nemám náladu, ani na film. Je to forma občasného rozptýlenia a či je príbeh real, je v podstate fuk. Aj v divadle sledujem hru, ale musím byť ticho. Tu je to interaktívne 😉 Či myslíš, že niekto to tu poníma ako veľké chvíle svojho života?

autor
17. feb 2020

@lasyckamalicka Zaujímavé, že máte čas riešiť moju gramatiku, štýl písania. Nájdite si inú zábavku pani. Pekný deň.

yasmin0001
17. feb 2020

@lasyckamalicka aj ty sa teraz cítiš omnoho výnimočnejsie ako si to tu cele odhalila a všetkým si to natrela!

autor
17. feb 2020

@lucianinka Pravdupovediac sme nikdy nepremýšľali, že by mohol mať psychické problémy, je to niečo ako tabu. A depresie naozaj nemá mať z čoho.

hope87
17. feb 2020

27rocny v podstate vobec nepracoval a doteraz ste mu to tolerovali. Nevychadzam z uzasu. Nuz ale nejdem ti uz viac pisat ako ste jeho vychovu dobabrali, lebo to sama vies. Ja ti teda dam radu:
1. vypnut internet, resp. zmenit heslo, aby si ho ty mohla vyuzivat. Ak rozbije router tak bohuzial, pocitala si s tym.
2. vydrzat jeho "besnenie" a rozculovanie a nadavanie a povedat mu, ze ked sa ukludni, musite sa porozpravat.
3. ked sa teda ukludni, sadla by som si s nim za stol aj s muzom...alebo radsej k nemu do izby, nech sa citi viac komfortne. Na stol by som polozila novu zamku(ktoru by som predtym sla kupit) a spytala by som sa ho, ci vie, co to je a co to znamena. Ak by ignoroval a neodpovedal, povedala by som mu: "To je nova zamka, su k nej len dva kluce - pre mna a ocina. Tuto zamku vymenime .....(vtedy a vtedy) - cas si urcite vy...ja by som mu dala max.2mesiace. A ak si do toho terminu nenajdes pracu, uz si ta viac na prsiach chovat nebudeme. Trpime my ako rodicia a trpis aj ty, lebo nevies, co a o com je zivot. Spravili sme chybu v tvojej vychove, to je pravda ale uz ta kvoli tomu nebudem viac pred sebou ospravedlnovat. MAS 27 ROKOV a je cas, aby si zacal zit a nie prezivat. Ci sa ti to paci alebo nie, toto je nase rozhodnutie, ktore ti OZNAMUJEM. Ty sa s nim zmier a rob nieco preto, aby si neostal na ulici. My ta viac zivit nebudeme."

janaochi
17. feb 2020

Zmazala som príspevky. Tu to totižto naozaj nemá význam snažiť sa pomôcť alebo naviesť. Vyhoďte syna z domu.... to je tu tá najlepšia a najfrekventovanejšia rada. Na to tu ostatné odbornosť majú. Ja čo s tým pracujem, tak ja sa tomu rozumiem najmenej. 🙂 Čo som čakala na koníku.

oktobermimi
17. feb 2020

@ledgerka ale ano takemu treba psychologa a nie jedneho (reagujem na tvoj prispevok z 13:00) tyto sa o mna staraly a mozem povedat ze boli velny uspesny a ked sa my nepacilo aj po 18mnastke boli na rade pan doktor Par Facek a sestricka Facka Preventivna...

lauraaaaaa
17. feb 2020

@janaochi no takto do detailov som sa neodvážila,nie som odborník,no lepšie je niečo na začiatku podchytiť ako nechat nepovšimnuté. TAKE spoločné terapie a sedenia možno na oko nič nepomôžu ale neskôr sa vie os čoho odraziť.a hlavne skúsiť niekam chodiť do prírody na prechádzky.no neviem

eliska13
17. feb 2020

Nečítala som všetko len prvé stránky.Depresie nemá mať z čoho?a aký má život?žiadne rozptýlenie, povinnosti, zodpovednosť zaostal niekde na mentálnej úrovni 5 rokov.Je buď závislý, alebo psychicky chory čo je vlastne to isté.Toto je opicia láska spravili ste z neho veľké dieťa bez cieľa v živote.Len vykonávať potrebu , jesť a spať ako nejaké zvieratko.Vy ste to pokazili jedine vy máte šancu ho zobudiť.Ak sa ho ovšem nebojíte, že bude agresívny nečítala som všetko, ale je to nonsens.Tolke roky toto tolerovať veď ani vy nemôžete byť úplne v poriadku.

lauraaaaaa
17. feb 2020

Je mi smutno keď počujem a vidím o mladých ktorí nezažili veľa a hneď na začiatku sú takpovediac znechutení.Sama mám dcéru zatiaľ len 11rocnu .

ukulela
17. feb 2020

prepac, len ti nastavujeme zrkadlo. ako sa spravas ku dcere je dolezitou castou skladacky celeho vasho rodinneho problemu. z tvojho pohladu pises pravdu, urcite, ale z mojho pohladu - citam co si napisla - pracovala, potom pracu zmenila, potom bola na UP, potom zase pracovala a potom bola na MD? teraz RD. tvoja dcera je samostatna, nevisi ti na krku, zarabala si na seba, narozdiel of tvojho syna. ale jej si to asi dokazala vsetko vycitat, ked odisla a prerusila kontakt s tebou ....
nevies riesit rodinne problemy, nepotrebujes lekara len pre syna, ale aj pre seba - to nemyslim v zlom. psycholog by ti otvoril oci a urcite pomohol sa na problem so synom (aj dcerom a mozno aj ma nzelom) pozriet zhora.

janaochi
17. feb 2020

@lauraaaaaa preto som apelovala, aby sa to vyšetrilo, poprípade podchytilo. Určite nie zo zlého. Ale hneď som bola zvozená.

lasyckamalicka
17. feb 2020

@alaguema je fajn, že tu je aj niekto s nadhľadom 🙂 tak príjemné interagovanie ;)
@autorka ja mám iných zábaviek mnoho, volajú sa "reálny život" 🙂 užite si Vašich pár minút slávy...

eliska13
17. feb 2020

Tento príspevok mi aj štýlom písania veľmi pripomína pani, ktorá tu cez Vianoce riešila dcéru, ktorá má len brigády v zahranici a čo z nej bude.

negymama
17. feb 2020
red_cat
17. feb 2020

@liz_lemon aka mudra🙂urcite si jej velmi pomohla tymto konstatovanim

fokuska
17. feb 2020

Ja nevychadzam z udivu... chlapec, ktory nema absolutne ziadnych kamaratov, ocividne nemal ani nikdy ziadnu frajerku, priatelku, nejake vztahy (ci uz kamaratske, pracovne, ci lubostne), nevychadza takmer z domu, nejde anilen do obchodu, cele dni sedi v byte a spi,a lebo hra sa na pocitaci, je agresivny, nadava rodicom, nedokaze udrzat ocny kontakt... trva to uz roky... vam sa vsetkym zda, ze ten chlapec je inak zdravy? Ved z toho priam kricia nejake psychicke problemy. O co presne ide to uz musi povedat lekar-odbornik.

Takeho cloveka vyhodit na ulicu, tym mu naozaj len ublizia a chapem, ze sa autorka boji, ze co by s nim bolo.
Je ine urobit to zdravemu cloveku, ktory je len lenivy, ten sa spamata a azacne nieco robit. Ale ak ma clovek nejaku diagnozu, tak nedokaze realne uvazovat.

A k autorke: ze nema mat z coho depresie... ty si nejaka mega stara skola nielen co sa tyka vychovy deti, delenia domacich prac ale aj nazorom na psychicke problemy - nema mat z coho depresiu. Akoby depresiu mohol mat len clovek, ktory ma problemy v praci alebo co. A ked mu naozaj nieco diagnostikuju, tak budes nariekat, syna ponechas v izolacii a budes sa o neho nadalej starat tak, ako doteraz? Tymto mu vobec nepomozes. Bude potrebovat liecbu, terapie, zmenu pristupu....

autor
17. feb 2020

@lasyckamalicka Tak aký zmysel má váš komentár? Je absolútne mimo. Nehnevajte sa, ale ja riešim dosť vážny problém a naozaj sa s vami nemienim vybavovať.

dopolbokaodrata
17. feb 2020

@janaochi a ja som pracovala s letenkami a napriek tomu nejdem pilotovať lietadlo. Ja viem že si chcela poradiť, aj ukázať že máš prehľad, ale trochu odvážne tu sypať hneď diagnózy. Keď aj autorka diskusie chce, aby za to mohol niekto iný tak diagnóza je super, aspoň by za to nemohla ona a jej výchova.

autor
17. feb 2020

@fokuska Nemám s tým skúsenosti, vôbec žiadne, ja som ani nemala v okolí nikoho s psychickými problémami. Viete je veľa ľudí ktor sa majú v živote horšie a nemajú depresie.

lauraaaaaa
17. feb 2020

A nemá to len také obdobie?ako dieťa bol aktívny?a možno je to jeho prostorekost silné slová ktoré netreba brať vážne len ho jednoducho hodiť do všetkého.akebo len začať domácimi prácami.je to ťažké takto radiť.ale teraz veľa mladým chyba zapálenie za vec.napriklad chcela som niečo, rodičia mi to nedovolili bola som nútená zo seba niečo vysúkať .A pravda ze okolie pomohlo hoc to bolo len roznasanie sobotňajšej tlače.

mama80
17. feb 2020

@evita2222 moze mat i zapal kosti lenivosti

fokuska
17. feb 2020

To, ze sa ini maju horsie a depresie nemaju este neznamena, ze ini ludia, ktori sa maju dobre ich nemozu mat.

autor
17. feb 2020

@lauraaaaaa Myslím, že to nie je nejaké obdobie, trvá to roky, ako dieťa bol bojazlivý, ale aspoň chodil von na bicykel, na korčule s inými chlapcami.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
leuchtturm
17. feb 2020

nie ste ani prva ani posledna s tymto problemom. Kedysi bezala na nemeckej televizii relacia Schluss mit Hotel Mama a tam bolo takych hola hej. Synatora vystahovat z domu, nech ide do prenajmu, najde si pracu, aby mal z coho platit ucty.

lasyckamalicka
17. feb 2020

@autorka kebyže ten problém NAOZAJ máte a chcete NAOZAJ vyriešiť, tak ho neriešite tu na MK :D :D :D :D