icon

Syn nechce pracovať, čo robiť?

16. feb 2020

Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.

izabela333
17. feb 2020

@bykaterina Ak pride exekucia synovi, budu dokument dorucovane do jeho vlastnych ruk a platit ju bude musiet on. Rodicia sa o jeho exekucik nemusia ani dozvediet. Nevidim dovod preco by sa mali teraz jeho rodicia bat ze pridu o strechu nad hlavou (pokial dufam, ze neprepisali byvanie na neho).

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
bykaterina
17. feb 2020

@izabela333 tu nejde o strechu nad hlavou to boli čas že sa brali nehnuteľnosti kvôli 100 eurám. Prečítaj si diskusiu. A pochopíš že sú spoluzavisli a matka ho živí s otcom... A mladému je jedno že ma dlhy tak kto myslíš že to asi zaplatí.. no rodičia

karolinakr
17. feb 2020

Vies co, ja s tebou sucitim, ale toto su take veci, ze mu je jedno, ze nema obciansky elektricenku, nezhana si potvrdenia o praci nechodi nakupovat. Pomalsie sa ucil, ked bol maly.Vy sa asi hanbite s muzom, ze ma nejaku stigmu, dusevnu deformaciu.Nechcete ho dat lekarovi a vsetko zanho robite, aby vyzeral akoze normalny.Ak bol v specialnej triede, tam sa ucia pomalsie ako normalne deti
Tie deti vy,zaduju specialny pristup, kazdy ich ma za blbcov a mozno vskutku za to nemozu
Ja uz neviem co z toho je a nie je pravda
Nechova sa normalne
Zakryvanim problemov sa nic nevyriesi

Nieco mi tu nesedi, ja uz tomu proste neverim, ze je dusevne zdravy a takto sa chova

nadineqq
17. feb 2020

Tak s tym už nieco urob.. cakanim sa vsetko len zhorsi...to, co ste neurobili už davno a mohli ste... na to kaslat, je zbytocne plakat nad rozliatym mliekom.. situacia je taka, aka je, konajte Teraz, lebo kazdym dnom bude len horsie.. ako ti píšeme, režim synovi obmedzte na nevyhnutne potreby, vnimajte jeho reakce a postoje, vy musíte zostat pokojni a dosledni..vyhladajte psychologa, dohodnite si stretnutie(ty aj tvoj muž)
musis si byt vedoma istej skutocnosti, a sice, že ani najlepsi psycholog vam nepomoze, pokial nebudete pripraveni otvorene a uprimne komunikovat.. hanbu, pocit zlyhania, strach musite dat bokom
a pamataj, neexistuje problem, ktory by sa nedal riesit, len treba vytrvat

silvike
17. feb 2020

@lusilla Ale ved to je celkom iny pripad, Vas brat predsa chodil von, na diskoteky medzi ludi...akurat bol flakac a vyuzival Vasich. Ale autorkin syn sa sice javi ze ju tiez aj teda vyuziva poriadne a zneuziva ale zrejme je tam aj nieco ine ked nema ziadne zaujmy, ziadne konicky, nic ho nebavi, vsetko mu je jedno, nepozrie poriadne do oci, agresivita, vybusnost...v podstate s a to s nim vlecie od strednej ak som spravne zachytila ze uz od vtedy nema kamaratov...

izabela333
17. feb 2020

@bykaterina Rozumiem co pises, aj som kusok diskusie citala. Tej pani mi je aj luto lebo sa
nachadza v takzej situacii a ako pracovnik exekutorskejo uradu hovorim, ze majetok matky (pokial je jej a ona dlhy nema- co mi vyplynulo ze nema) zobrat exektor nemoze... Mame milion takychto pripadov v exekucii, su jednoducho nevymozitelne. Teraz je platna super novela exekucnwho poriadku, ktora stare exekucie nevymozitelne jednoducho zastavila a veritela moze trafit slak. Otazka je preco ma dlhy v poistovni- pretoze toto sa
dalo osetrit riadnym evidovanim na urade.

nini1010
17. feb 2020

Ja stale neviem proste o com je tu tolko toho na rozpravanie.Bud sa zacne podielat na financovani vsetkeho okolo domacnosti z 1/3 (energie,sluzby,strava),alebo si moze najst vlastne byvanie.Slusne oznamit a ma tyzden na rozhodnutie.BODKA.Moji rodicia by ma uz davno hnali svinskym krokom na vasom mieste.My so segrou sme hned ako sme zacali pracovani na cely PP dostali informaciu akou sumou sa budeme podielat.Moj muz nemusel,maminka mu povedala nech si odklada na byvanie.Rit palovu si odlozil a dodnes nevie poriadne hospodarit s peniazmi.V tomto by mal byt rodic naozaj prisny.

bykaterina
17. feb 2020

@izabela333 no keby si čítala čo i len zážitok diskusie by si vedela že sa v práci ktorá mu matka našla tváril ako lajčák bay ho vyhodili.. následne nepracuje a je dobrovoľné nezamestnany tým pádom nie je poistenec štátu ak si to dobré pamätám

silvike
17. feb 2020

@apolka77 No ja neviem, ale tak ked mate skusenot tak potom viete ze takemu schizofrenikovi sa bez liecby velmi tazko zvladaju bezne veci v zivote a velmi tazko sa mu da fungovat a starat sa samemu o seba, alebo nemam pravdu ?

janaochi
17. feb 2020

@evamarek77 zbytočne vysvetľuješ, sú tu múdrejšie dámy ako my. 🙂

silvike
17. feb 2020

Ja len nechapem ze ako Vas tu kopec zien vlastne sa tvari ako keby dusevne poruchy neexistovali. Asi ste nastastie neprisli s tymto do kontaktu.

karolinakr
17. feb 2020

@silvike na nasej ulici byvaju 3 s maniodepresiou a maju invalidny, dalej moj spoluziak z výšky, ten chodil aj do denneho stacionara a bral lieky, ked ides do polikliniky ku zubarovi cez ordinaciu psychiatra, ma tam pomaly najviac ludi.Takze ja takych ludi poznam a citam Krimi revue, tam je tych pripadov milion

silvike
17. feb 2020

@karolinakr Ocividne chlapec/chlap nie je v poriadku ale vyhodme ho teda z domu. Mne sa rozum zastavuje:/ Keby ze fakt preflaka peniaze vidim ze chodi za nejakymi kamosmi, alebo ma priatelku, skratka vidim ze socialne funguje normalne, tak ok, asi ma len vyuziva zneuziva ale takto s jeho prejavmi ze je len zavrety v izbe, mobil pomaly nepouziva, nevie vybavit OP lebo j..e na to a pod. k zubarovi netrafi, nepozrie do oci, to skratka musia vidiet ze to nie je normalne spravanie ak su teda oni (rodicia) normalni vlastne 🙂🙂

karolinakr
17. feb 2020

@silvike vieš čo, ja som si citala tento pripad i z druhej strana, ako nejake postihnute dievcatko rodicia nutili chodit do normalnej triedy a ako to nezvladala, lebo rodicia sa hanbili za to, ze je postihnuta a pre nu to bolo utrpenie.Az navela ucitelka jej pomohla preradit ju do specialnej triedy vtedy konecne zacala byt sikovna a zapadla medzi rovesnikov, znamky sa jej zlepšili..

silvike
17. feb 2020

@karolinakr Tak to sme zazili aj my v skolke. Rodicia dali dievcatko do normlanej kalsickej statnej dedinskej skolky, chodila so synom do triedy. Ale teda absolutne absolutne to tam nezvladala, vybuchy, nepocuvanie, robenie zloby nerozpravala poriadne, skratka tiez ocividne nepatrila do kolektivu beznych deti, a rodicia sa tvraili ze to nic, ze vsetko ok, ona to zvladne, no houby, riaditelka mne hovorila ake to horzne ked len na nu musi davat pozor (liepala sa po policiach, skakala na spiace dievca celou silou, iba ona mohla jest sladke kedy chcela, tak povedali rodicia, samozrejme ostatne deti nie, tie posluchali ucitelky, no proste uz sama riaditelka vravela rodicom nech skusia nieco specialne pre mnu v meste lebo toto nie je ok. Tak nie nie nie. Tusim tri roky pochodila v tej skolke az potom ked uz moj isiel do skoly asi ti rodicia pochopili ze naozaj to dievcatko to tam nezvlada a presne sa trapi. Tak potom ju uz tusim dali niekam do specialky. Ale niekdy aj ti rodicia su jak trubky.

silvike
17. feb 2020

Ja Vam len zelam aby ste nasli silu to vobec riesit a nenechat to tak ze "ono sa to samo podda", " on je uz raz taky" a pod. Najprv sa chodte Vy poradit s psychiatrom. Co robit ako ho vobec dostat na vysetrenie. Potrebuje ho vidiet Dr.

ckatka
17. feb 2020

Pani zlata....akože už vám.nalozili všetci...viete ze je to vaša chyba....teraz musíte pochopiť ako z toho von.
Ja vám poviem k tomu toľko. Môj manžel od 15 rokov brigadoval, každú boziu sobotu vstaval o 7 roznasat noviny. Keď niečo chcel, musel si na to zarobiť.
Ja som od 15 rokov brigadovala cele leto a chodila spievať po vikendoch, aby som si zarobila na čo som chcela. Od našich som nedostala nič. Len najnutnejsie. Lebo nemali. Obaja sme z chudobných rodín, z dedín, nikto z rodiny nebol vzdelaný, napriek tomu sme vyštudovali vysoké školy a dnes máme perfektnú prácu a veľmi nadštandardný plat, krásny dom v krásnom mestečku a síce zbytočne nerozhadzujeme, ale nič nám nechýba. A vieme sa postarať aj o rodičov. Čiže - čo nám z toho vyplýva?
Že väčšina úspešných ľudí si musela poradiť sama. Život ich naučil.
Náš syn má tri roky. Ale už dnes vie, že bez práce nie sú koláče...a že keď niečo rodičia zavelia, tak to tak bude (akože áno...diskutujeme a vysvetľujeme, ale sú veci, ktoré sú pravidlo a bodka). A stačí keď na mňa skrikne alebo sa zaženie...A hneď mu tatinko ukáže, že tak sa k maminke nespráva. Keď niečo chce, musí si ísť po to sám. Keď sme v reštaurácii a prosí si piť, musí požiadať čašníka. Keď sme v obchode a prosí si niečo, musí to ísť zobrať, odniesť si sám, pozdraviť a "zaplatiť" (mojou kartou zatiaľ). Keď chce zobrať von hračku, musí sa o ňu starať a keď ju zabudne, ja mu ju neberiem. Má smolu, príde o ňu.
Takže u nás "tvrdá" výchova k samostatnosti a zodpovednosti...ale malý to berie ako súčasť života a vôbec mu to nerobí problém. Je z neho úžasné nebojacne dieťa, ktoré sa určite v živote nestratí. A verím, že bude taký úžasný a starostlivý chlap ako jeho otec. Nie nejaký ufnukany narcis a mamickin cecok....akých je v poslednej dobe na uliciach plno.
Vy ste to bohužiaľ pokaslali...a s vami stovky ďalších matiek, čo si myslia ze výchova "dala som mu všetko" je najlepšia. Blbosť. Nedať im hocičo, dat im ale lásku a slobodu, a s ňou spojenú dôveru a zodpovednosť. To je recept na silné a úspešne a samostatné osobnosti...
Mnohé vám rádia, čo s ním spraviť. Najskôr spravte niečo so sebou. Škodu už nenapravite, ale šancu mu ešte môžte dat. Oznámiť ako to bude a vydržať. Držím palce.

0martina0
17. feb 2020

@lovelizoe inač toto aj mna napadlo,či tam nieje spojitosť z autizmom,ja mam dceru autistku a veľa som počula o tejto diagnoze,navonok pekne usmievave deti...aj tam autorka spomynala že sa bal ked bol mladši a hned ma to napadlo

mitta1436
17. feb 2020

Necitatala som tu všetko, veľa ti radi vyhodiť, nerobila by som to. Nedopadlo by to dobre ...
Ja by som išla naň postupne, ak ti to finančne aspoň trosku vychádza ... vybav mu nejakú ubytovňu, ktorú začas zaplatíte vy, pokial sa postaví na nohy... urob mu tam aj nákup, ale musí ist s tebou do obchodu, aby si mu ukázala čo a ako ... variť si už musí sám ( má internet 😀) a postupne redukovať “ služby” daj mu termín dokedy ... a odhlásiť s trvalého pobytu....Ak ho ani toto nenakopne, tak až vtedy ho nechať padnúť na hubinku

patrikm1992
17. feb 2020

Klikol som nato zo srandy. Vyhodit pocitac alebo odpajat internet nieje vyhra si myslim . Urcite je tam chyba vo vychove ked nema ziadnu motivaciu a mali by si normalne sadnut a porozpravat sa o tom a nie vypisovat na internet. A to ze sa vyucil za automechanika nic neznamena ked to nemal zaujem robit po skole. Skor by som povedal ze ho to ani nebavi a nema zmysel zivota. Neviem kolko ma rokov ale ked kuka takto do pocitaca co denne niekolko hodin a nejake roky urcite bude mat nejaku degeneraciu mozgu a skor by som pozrel co na tom pocitaci vobec robi lebo z toho sa moze jeho matka ucit pretoze ani nevie co ho zaujima a nepozna ho vlastne...

matullienka
17. feb 2020

@patrikm1992 chalan má 27 rokov

modrykoniicek
17. feb 2020

On za 500€ robiť nebude. 😂 Povedz mu, že xy ľudí s vysokou školou robí tak max za 650.Takže neviem čo čaká.Je mnoho ľudí ktorý majú takú mzdu.

Nech sa páči moje začiatky boli v zahraničí.Môže ísť.Bolo by mi trápne sedieť doma na zadku a nechať sa živiť.

Nevie nájsť ordináciu 😂😂🤦 ako sorry.Ale ja som počas strednej cez prázdniny zarezávala v cudzej krajine niekoľko mesiacov.

Bez urážky.Ale takého chlapa si žiadna nevezme.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
happy31
18. feb 2020

Neplatit internet, odhlasit z travleho bydliska inak vas zadlzi a pridete aj o byt. Prechodne mu mozte dat. Trvale bude mat na urade. A nerobit za neho.nic!!!

martinajurkechova
18. feb 2020

Úplne vás chápem, je to hrozné. Musíte sa ale s mužom vzchopiť a dohodnúť sa ako budete postupovať. Ste naňho dvaja, našťastie. Je veľa chalanov, ktorých rozvedené mamy nezvládajú, ale vy ste obaja rodičia, tak sa vám to musí časom podariť. Treba začať postupne a nepolavit. Ak má teda už 27, tak sa oňho nemusíte zo zákona starať. Vyhrozte sa mu, že si to vybavíte súdnou cestou to vaše spolužitie. Inak dopadnete ako nevladni dochodci, ktorým syn každý mesiac preflaka dôchodky.

apolka77
18. feb 2020

A kolko dlzi na zdravotnom poisteni?
Zacala by som riesit aj tento problem, vsak kazdy mesiac mu dlzna suma narasta...kto ho vysetri bez poistenia? Cisto prakticky keby mu aj psychiater stanovil diagnozu chlapec nema na nic narok kedze odmieta spolupracovat s uradom prace..toto si treba dat tiez do poriadku...dohodnut sa na splatkovom kalendari, zacat platit poistenie.

A urcite by mu prospel pobyt niekde na "prevychovu",,,zrejme aj na sk nieco take existuje a nie je to nemocnica ale raz som videla v tv nejaky chlapik sa zaobera presne s takymi mladymi muzmi bez zmyslu zivota..jevto nejaky tabor v lese, chlapi tam normalne musia pracovat a zasluzit si jedlo..boli tam hlavne zavisly na drogach, alkohole...mozno komunita takychto ludi by mu pomohla ze nie je sam "cudny" a mozno by nim pohlo....jasne pises ze nespolupracuje..nijde nepojde..vsetko odmieta...ale v tom pripade by som uz zvazovala aj zbavit ho svojpravnosti..respr.po agresivnom spravani volat policiu mat nieco v rukach zaznamy lebo takto sa nepohnete ked sa zatne ze nikde nejde...

A na margo odbornicok na psychiatriu to akoze clovek s autizmom v pohode poupratuje a zvladne zlahka navarit?? Len ma to teda zaujima...lebo autorka pise ze upratovanie spravi, riady poumyva,,,byt zavreta 10rokov v izbe a cumiet do pc tiez sa vyhybam ocnemu kontaktu ,,, vseobecne ludia bojazlivy sa nepozeraju do oci,,,teraz kazdy z nich je autista? Neprehanajte...tato moderna doba robi z kazdeho druheho cloveka psych.invalida,, ano je lahsie do nadopovat liekmi supnut do ustavu ako spravit z neho samostatneho jedinca..
A co caka nase deti ked polovica naroda bude poberat invalidne dochodky na psych.ochorenia...lebo chudacik nedostavalo sa mu dost lasky v detstve...

jjohanecka
18. feb 2020

No teraz je už neskoro plakať. Zanedbaná výchova už od mala. Dieťa učím pracovať už ako malých. Môj prvák si vedel urobiť desiatu sám do školy. A dúfam, že takéto dačo sa mi doma nikdy nestane.

karolinakr
18. feb 2020

@apolka77 odbornicky na psychiatriu- podla teba dusevne zdravy clovek sa zavrie na 10rokov do izby a nevie nakupovat a nsjst lekara, nepracuje- hej? Takto sa vykazuje duševne zdravie.A tych 1000 000 ludi, co tento rok spachalo samovrazdu tiez boli dusevne zdravi? Akoze radsej nechod za lekara, lebo si ako farar, co tvrdi, ze diabol neexistuje
My sme toho chlapca naživo nevideli, takže nepozname ho, iba z opisu,ale tvrdit, ze sa za tym skryva len lenivost moze iba blbec
Moze to tak byt a nemusi.Matka mozno nepovedala vsetko
Dokial nenavstivi psychiatra, sa to nedozvieme, ale podla teba je to strata casu, staci vymenit zamky a zazrakom sa z neho stane pracovity clovek, co si zaplati nemocensku, naspori na hypoteku a v marci odstahuje z bytu, ked nevie ist nakupit do obchodu, co ma pred branou
Tak drzim palce, aby sa tieto tvoje predstavy naplnili

vierkainka
18. feb 2020

To ze ste s manželom medzi sebou nemali hádky bitky, to ešte neznamená ze ste robili pri výchove všetko čo je vo vašich silách.. Neviedli ste ho k disciplíne, zodpovednosti i seba aj o druhých.. Atď.. Píšete ze ani ordináciu u zubára si nevie nájsť , priateľku nemá, je len zavretý v izbe.. Je to samotár, to chápem... Ale pravda je taká, že je lenivý a vy mu to tolerujete.. Nič mu nie je, je chvalabohu zdravý, z príspevkov ktoré som doteraz čítala a z vašich reakcií je jasne, ze mu robíte full mama hotel... Co robiť? To co vám už viackrát radili, nechať ho nech sa o seba postará sám... A ak to nezvládnete, lebo sa o neho bojíte, tak sa bohužiaľ situácia u vás nezmení a akceptujte to. Psychológa netreba, vás syn je v poriadku.A inak... Nehnevajte sa, ale môže sa hanbiť, keď tvrdí že on za 500 robiť nepôjde... Viete koľko rodín žije z takého príjmu? Myslím že vy viete, alé váš syn si žije svoj diskopribeh v detskej izbe.V prvom rade, je potrebné zmeniť vás prístup k nemu a az potom žiadať zmeny od neho.