Syn nechce pracovať, čo robiť?
Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.
Toto skoro ako keby o mojom bratovi čítam ... čistá opicia láska zonstrany mojej mami. Ale ona na nás bola sama takze je to trochu ospravedlniteľné. Zatiaľ čo ja som sa musela pakovať z domu hneď po strednej lebo ma vyhodila z izby, ktorú prenechala celu veličenstvu synovi ( bez toho aby sme sa o tom vôbec bavili) on mal mama hotel do teraz. Ale doma nebol ... chodil von, sem tam dovolenka, auto na lízing a mame samozrejme žiadne peniaze ani za jedlo ani za stravu proste nič. Keď som sa pytala mami či jej to nevadí a či si mysli že takto by to malo byt ... tak len sklopila oči . Keď som dohovárali bratovi tak ona si ho ešte zastávala.... akože konec. Teraz zdedil byt po babke - už aj ta ľutuje že mu ho dala. No z môjho pohladu celé zle a tak aj mama skončí. Za chvíľu bude mat zas pijavicu na krku.
Za to že mna vystvala z bytu som jej vďačná - skoro som sa osamostatnila a zistila som čo a ako. Teraz som síce doma lebo mam malé deti ale už ma trhá do roboty. A svojim deťom by som nikdy nedovolila nás takto využívať. Take vojenské podmienky by som im spravila že by samé chceli odísť.
Tak sa treba pozbierať a zakročiť. Ja si nemyslím že tvoj syn je chorý - je len lenivý a rozmaznaný. Hráva hry preto lebo môže. Keby chodil zbity z roboty tak by nemal ani pomyslenie.
A btw v Bratislave je veeeeelky nedostatok automechanikov a aj bez praxe zarobia slušne .
Si vezmi, ze ked sa dneska zaregistruje v pracovnej agenture, zajtra moze pracovat.Na tvojom mieste poslem jeho xivotopis na 100 miest.Ak nechce robit za 500€, nech ide do Rakuska.Inzeratov tam ma 200. K psychologovi, a ak aj to odmietne, tak potom ho zaviest ku Kuffovi na farmu, kde musia rubať drevo a starať sa o svine.Aj bezdomovcov preučaju takýmto sposobom Ora et labora Modli sa a pracuj
@sasabasa Roboty je dosť, ja to moc dobre viem, ale on pracovať nechce. Už som mu práce našla, v jednej bol so mnou no vyrazili ho, robil všetko preto aby si ho tam nenechali. A viete, keď stojíte a nič nerobíte, kto vás bude za to platiť? Nikto. Bohužiaľ som urobila chybu, keď mal narodeniny kúpila som mu nový mobil. Ja si myslím, že jeho ani nedostanem z bytu von. Do práce určite nie, ktovie či nemá nejaký ten strach z ľudí.
Cakala som taku reakciu, pozri raz sa to naucit musi...tak mu pribal aj navod.
Robite chybu, vsetko musite dotiahnut do konca aby videl, ze nezartujete. Mne keby sa syn vysmieval do ksichtu taka facka by mu letela ze by sa z toho nespamatal. Ziadna ucta voci vam, nechate ho aby vam vulgarne nadaval, vsetko mu tolerujete, ja sa naozaj necudujem jeho spravaniu. Deti si dovolia len tolko kolko im dovolis. Prepac, ze budem taka uprimna ale s tvojim pristupom ma vazne series. Radsej sa snaz urovnat vztah s dcerou. Priznaj si chybu, popros o odpustenie, namiesto toho stracas cas a trapis sa pre lenivca ktory si to ani nezasluzi. S nim zaobchadzas v rukavickach a na dceru kasles. Mas to velmi pomylene. Ja tvoju dceru dokazem pochopit, som vo velmi podobnej situcii ale rozpisovat to tu nebudem.
Ale dostanes ho z bytu ked bude prazdna chladnicka a nic navarene. Dufam ze ani dnes nebude obed a vecera.
Ano hospitalizacia je mozna, zavolaj cim skor tej psychologicke. Ked sa s nim neda pohnut nijak, vsak to neexistuje aby nerešpektoval rodičov
@0kristina0 Dcéra ma ignoruje, neodpovedá na sms ani telefón neberie.
@ledgerka Nie, ani dnes. Povedala som mu, aby si nakúpil zo svojich našetrených peňazí. Len sa smial.
@0kristina0 Viete, ja som si myslela, že veď deti sú malé a nebudem ich zaťažovať prácou, veď roboty si užijú dosť v dospelosti. Zlý postoj. A toto je ovocie.
Vieš čo, pozeravaš serial Volaju ma Earl? Tam bola presne čast o tvojom synovi.Volalo sa How I got babysitter pregnant. To by si si mala pozriet. Synacik v trenirkach poobede o 14.00 cakal na ranajky obedik na maminku, tiež taký budižkničemu. Rodičia boli makki, lutovali ho, az kym ho Earl neschmatol za golier, nevyhodil z baraku, az potom sa pozviechal, ked bol na ulici, našiel si byvanie, vratil sa do skoly
Fakt ako by som vasu rodinu videla.Usmevna prihoda, ale zo šťastným koncom
Aspoň nekecaj, nezaťažovala si len jedno dieťa, to druhé si cepovala nech obsluhuje muža v dospelosti 🙄
A tie smsky ak jej píšeš také ako si tu spomínala nebrala by som ti telefón ani ja.
Z iného uhla pohladu - môj otec si takto zvykol u rodičov. Potom vyciciaval našu mamu v domácnosti. Keďže to nefungovalo stal sa z neho alkoholik. Naši sú rozvedený už 20 rokov a otec maznacik na krku u svojej 90 r matky ktorá už sama o seba nevládze . Starať sa o ňu chodí jej 2. a 3. Syn pričom foter je stále u nej v domácnosti. Neprispieva nemá z čoho. Nepomáha každému je na obtiaz. Matka ho z domu nevyhodí . Co s ním bude keď sa pominie nikto nevie. Predstav si sama seba takto o 20 -30 rokov. Treba to zmeniť hneď !!!
,,pokial Vám za to nadával a vy ste ho zapli naspet tak Vás má pekne v hrsti.A to že rozbil dvere....vie že máte z neho strach...za chvílu ešte aj Vás bude fyzicky napadat...
@dopolbokaodrata Nerozumiem Vám, dievčatá a chlapci sú rozdielny, snáď nebudem dcéru vychovávať ako syna. To že musela pomáhať, to som jej ublížila?
@grososova To by sme mu nedovolili, manžel by mu dal
@karolinakr Nepoznám ten seriál, ale zo zaujímavosti si ho pozriem.
Nesúhlasím s mamami, ktoré tvrdia, že ho vyhodiť, nech sa postaví na vlastné nohy! Takéto radikálne kroky mi nevonia! Týmto krokom viac uškodíte synovi, ako by ste pomohli! Postup o zmenu musí byť systematický, premyslený a pomalý! Môžete to začať tým, že určitú čiatku od neho zoberiete do domácnosti . Odkladajte tieto peniaze a hľadať niečo krátkodobé aktivity aby sa stotožnil s prácou ....
mas velmi pokriveny nazor na to ako vychovavat syna a dceru. Asi aj preto to dopadlo tako ako to dopadlo.
Myslim, ze ten psycholog prospeje aj vam. Mozno pridete na to, ako urovnat s dcerou vztah a prestat byt mamahotel pre syna. Mozno je uz na case prestat sa start o všetkých okolo a postarat sa o seba. O to, ake vztahy s kym mate. A ja by som syna kludne nechala, nech tu pracku pokazi (je automechanik, myslim, ze ju nepokazi). Nech sa to nauci, nech sa o seba stara sam. Milujete ho tak velmi, az mu skodite. Dvere na izbe by som nielen zvesila, ale rovno predala. Priamo pred jeho ocami. A mozno by som sa zasmiala rovnako ako on vam.
1. Zrušiť trvalý pobyt (ak ma dlhy, exekucie, musite chranit predovsetkym seba)
2. Dat mu ultimatum- hned teraz sa postavis a ides na urad prace, hľadáš si robotu, obehneš všetky autoservisy, opravis auto susede, strykovi, vam. nech sa registruje v autotechne ako servis bude mať zľavu na autodiely okolo 40%. Zakázať všetky hry počas dňa od 7:00 do 21:00 (vtedy sa dá totiž pracovať) nechať mu počítač a internet na objednávanie autodielov. Keď chce, nech sa hrá vnoci, ale rano do 7:00 musí vstať.
3. Nechajte ho bývať pod podmienkou ze bude pracovať a pravidelne prispievať sumou 300€ na byvanie, elektrinu a obedy (ranajky a vecere nech si robí sam) nech po sebe upratuje, vratane spolocnych priestorov. Ze nebude mať dlhy. Ak máte garáž, umoznite mu opravovat auta tam, alebo nech si prenajme dielnu (ak od strednej skoly auta neopravoval, vela si asi pamätať nebude, bude to chcieť trening, dalej si musí z prvych zarobenych peňazí nakúpiť pracovné nástroje.
4. Ak vyssie spomenute odmietne, zobrat pc, zrusit pristup k internetu, zrusit mu paušál ak mu ho platite. Zbalit mu par zakladnych vecí (bez pocitaca) , poslať ho preč z domu. Nech skusi u sestry, babky, stryka, tety, ale ani oni ho zadarmo zivit nebudu.
Keď mu zoberiete PC a náhodou niečo rozbije, zobrať pred jeho očami ten pc a šmariť ho celou silou o zem, ak rozbije niečo ďalšie tak pokračovať dalsim jeho "majetkom" nasledne zavolať políciu.
@ckatka Viete co z toho vyplyva ? Ze ste boli v poriadku a zdraví a mohli ste brigadovat. Nie kezdy je zdravy a podla vsetkeho ani autorkin syn nie je celkom psychicky OK. A o tom aky je Vas momentalne 3 rocny syn uzasny a dokonaly sa ani nejdem vyjadrovat. Prejde este milion fazami kym sa stane dospelym. Potom rozoravajte a radte mamicke ktora ma DOSPELE deti. A len teda dufajte ze bude zdravy, lebo psychika moze zlyhat u kazdeho tak ako vsetky choroby sa mozu objavit u kazdeho.
@ledgerka Ja som robila co bolo v mojich silách. Ako som ju mala vychovávať podľa Vás, rada si vypočujrm váš názor.
Chvalabohu, že nás mama s bratom učila rovnaké veci v domácnosti, brat je teraz na rodičovskej dovolenke a plnohodnotne sa stará o dieťa aj domácnosť.
To isté hovoril môj brat..roky sa to s ním ťahali, pracoval pár týždňov max.mesiac a bud ho vyhodili alebo odišiel sám..boli to roky, na pivo a pod.vyzobral od mamy to mu stačilo, momentálne je v zahraničí našiel si priateľku tá ho tam odtiahla, ale mala s ním ťažký život, už nie sú spolu.. dúfame že tam zostane 🙂
@letfenixa veď aj syn musel pomáhať, nielen dcéra.
Bože, to je hrozné... Čítala som aj zbežne niektoré tvoje komentáre. Verím Ti, že vy ako rodičia musíte byť strašne sklamaní. Asi každý vychováva podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a potom jedného dňa si uvedomí, že to robil zle ☹ Ale ja si myslím tiež, že problém bude v nejakej psychickej poruche. Neexistuje aby dospelý chlap mal problém ísť do obchodu alebo na úrad. Možno pôjde o panickú poruchu. Alebo ani to nie je v poriadku, že si notebook schová pod posteľ. To ani môj 5 ročný syn nerobí. Ani ten menší 3 ročný 😀 Určite v tom bude problém s psychikou. No veď uvidíš čo povie psychologička. Možno ju bude odmietať. Ale aspoň sa s ňou ty pozhováraš, ako k nemu pristupovať. Myslím si, že ste dobrú taktiku zvolili - nenakúpiť, internet zrušiť, nevariť Hoci keby som ja bola v tejto situácií (čo dúfam, že nikdy nebudem), ja by som s akýmikoľvek opatreniami počkala až po rozhovore so psychologičkou. Poviem príklad.... Psychologička sa vyjadrí, že má podozrenie na povedzme panickú poruchu - teda je jasné, že do práce pre teraz nepôjde, že si peniaze nezarobí. Budeš vedieť, že má reálne strach z ľudí, že ísť do toho obchodu mu pre teraz nerobí dobre, tak ho tam asi nebudete nútiť teraz chodiť. Čo urobíte? Zrušíte tieto pravidlá, zas sa podkope vaša autorita. Ale to je už jedno. Uvidíš čo povie psychologička.
A ešte by som sa Ťa chcela opýtať. Keby si mohla vrátiť čas, čo konkrétne by si vo výchove urobila inač?
Problem je ze neboli vychovavany rovnako. Obaja, aj muz aj zena, sa maju o seba vediet sami postarat. Nakupit, navarit, upratat, oprat, vybavit si zakladne veci v zivote na uradoch. Vreckove tiez rovnake, co dam synovi, dam aj dcere. Zaplatim vodicak jednemu, tak zaplatim aj druhemu. Nevozim dceru do skoly, nebuden ani syna. Dcera musi pracovat, tak aj syn a bez diskusie. Takto by to malo vyzerat, uviedla som len priklady ktore ste tu spominali. Ci ako ste to mysleli zo synom? Ze ho hned po skole zavesite na krk nejakej neveste ktora preberie vase ulohy a postara sa onho? Toto mi nejde do hlavy.

To ze nechce chodit nikde sam je sposobene tym, ze ste ho to nenaucili. Ked sa niekto na dlhsi cas izoluje, zacne mat problém chodiť medzi ľudí a hlavne rozpravat. Dostavia sa uzkosti a je vynalovane. Cim viac bude chodit do obchodov, cim viac bude chodit na úrady, cim viac medzi ludmi v meste, tym viac sa zlepsia jeho komunikativne zrucnosti. Je veľký rozdiel v tom, ze je sikovny. Ze mozno ma hlavu sikovnu. Ale niekdy dostat z tej hlavy slova je tazke. A to musi len a len trenovat. Jedneho dna tu nebudete. Kto mu bude stat pri zadku potom?