Syn nechce pracovať, čo robiť?
Želám pekný večer, mám dospelého syna ktorý odmieta pracovať. Vraj on za 500€ robiť nebude. Je vyučený automechanik. Neviem čo s ním robiť, manžel aj ja sme sklamaní, čo robiť, vyhodiť ho z domu nechcem, bála by som sa oňho. Poraďte prosím, som už zúfalá.
Skus jej napísať z iného čísla, možno si zablokovaná.
@retatka ano, pretoze inak by nedokazal tam chodit..jeho tam treba doviezt, povedat mu chod do tych a tych dveri..duplom v cudzom meste... kolko toho vies o aspergeroch a autistoch? On nevstane sam do skoly...kludne bude cely cas spat,alebo sa hrat na PC.. on nechape,co je to povinnost, ze nieco treba presne dodrziavat..alebo ze ma ist po semestri na skusku.. kludne na nu nepojde,ked ho tam nezavedies,ze musi.
Ja zasnem kolko malo toho ludia v dnesnej dobe,kde sa uz vela o tomto pise, vedia... sila. Dokazom je aj tato diskusia.
@retatka tak a prečo to vadí že to nemá význam? Aspoň niečo robí a vykonáva nejakú činnosť a nehnije doma na posteli celé dni. A prečo by nemohol chodiť do práce? Veď sú rôzne chránené dielne pre rôznych ľudí. Ja naopak takým fandím
@retatka coby nie... moze robit potom vo svojom meste v nejakej IT firme, na to je dobry, spravi co mu povedia, robotu zvlada co sa mu povie, obcas pomaha otcovi napr. triedit papiere v jeho praci, proste on take veci vie, len musi mat presne instrukcie, fakty, system....a byva s mamou, bude ho tam vodit ako doteraz do skoly a tiez otec.. co sa cudujes, to ako ked ma niekto inak postihnute dieta, tiez dozivotne na krku, ale tento si aspon mozno na seba zarobi... len sa musi najst zamestnavatel, ktorý to bude chapat.
@inom75 to že sa nepozerá do očí, ešte nič nediognastikuje.. Ale nejdem sa tu hádať, nemám skúsenosti a vie to potvrdiť alebo vyvrátiť len odborník.. Ja len nemám rada, keď sa na niekoho hodí nálepka s poruchou a pritom je veľmi schopný.. Dnes mnoho detí sedí pekne dlho u rodičov a nič nerobia, lebo ani nemusia.. Veď všetko majú.. Mama hotel.. Čoraz viac takýchto mladých pribúda a vyhovárajú sa na cenu práce, bytov a pod..
@katrin21 Ešte zareagujem na to vstávanie do školy. Museli sme syna budiť, niekoľkokrát ísť do izby aby vstal, sám by nebol schopný, ale brali sme to ako lenivosť.
váš syn trpí depresiami. A toto je vážne. Ak nemá kamarátov a nič ho nebavi, je to zle.
Viete ja aj keď sa s ním snažím rozprávať, tak on nespolupracuje, alebo odpovedá slovami neviem, uvidím.
Tak už máš 50 strán odpovedí, darček k tvojej 50ke
@perdulka7 zaplati letenku, ale jednosmernu
@perdulka7 jaj ano, smola.Jedine, že sa oženi za Mexičanku

@zdenka13 ja rovnako neznasam,ked sa na vsetko hned hlada diagnoza, casto ozaj bez priciny, lebo rodic chce ulahcit dietatu nieco napr.v skole,alebo nezvladol jeho vychovu,dieta je zive,sup mu ADHD. Sama som ucitelka a bola som zive a ukecane dieta a v dnesnej dobe by som ako dieta mala isto aspo 2 diagnozy a prvs by bola hyperaktivita😂😂😂 , pritom som OK( dufam aspon,som len fakt energicka obcas a ukecanaaaaa🙈🙊🤦♀️😂😂) , lenze toto je nieco ine, fakt..
Ano,je vela deti,co su lenive, ale to nevylucuje, ze niektore naozaj maju problem a laik to vyhodnoti ako lenivost a o tom bol aj clanok,co som sem davala.. odporucala som im diagnostiku u pani Janosikovej v TT, lebo ona je topka na Slovensku a urci to s 99,9% istotou.
Popis aky bol ako dieta? Napr.v skolke..zapajal sa,mal kamaratov? Mal oblubene hracky? Ake? Co rad robil a co naopak ani za svet nechcel?
@katrin21 Nemal moc kamarátov v škole, ale našiel si nejakých na sídlisku a detstvo mal pekné, staval s kamarátmi bunkre, chodili von. Ako dieťa miloval nástroje pracovné ako kladivo, on si to aj do postele bral a zaspaval s tým. Keď niečo nedostal tak si sadol na zem a búchal nohami. Mal obľúbenú hračku, takého papagája ktorý hovoril, inak autíčka, autodráhy.
A dokazal sa sam hrat velmi velmi dlho? Nebavilo ho napr.dookola tocit vsetkym,co sa tocit da? A take veci?
No to buchanie moze aj nemusi byt signal..niektore su jedovite len, ine to robia prave kvoli problemu,su agresivne ked im vezmes co chcu a nechapu to.idu do amoku a ani vysvetlovanie na nich moc neplati.
@katrin21 Dokázal sa aj sám zabaviť, ale väčšinu času bol vonku. Raz mi prišiel domov bez topánky 🙂 Ako to myslíte s tým točením? Nespomínam si, že by točil vecami.
@katrin21 Este stale to podla teba vyzera na spektrum autizmu/aspergera?
@acrobaleno ja neviem, nie som diagnostik.. davam otazky,len tak,ale tie prejavy byvaju velmi rozne... poznam aspergera,co sa v pohode hra s detmi...
Ja poviem priklad z nasej rodiny..moj starsi brat mal kedysi problem s drogami..s lahkymi, ale mal. Neplatilo nanho nic. Vsetci chceli prenho len to najlepsie, len nech s tym prestane. Bol aj na sedeniach, nepomohlo. Potom zakrocil razne moj ocino. Najprv spal niekolko noci v nasej pivnici, potom kdekade po vonku. Ano, aj v zime na lavicke, neskor u nejakeho kamarata. Prezil to. Dnes zije normalny zivot, zaraba, ma priatelku, byvanie. Je to uz viac nez 15 rokov, ale povedal, ze keby ho vtedy ocino nevyhodil z domu, dnes uz nezije, lebo by sa z toho nikdy nedostal. Moja mamina bola z toho na prasky, ze co s nim je, ja som mu potajomky o pol noci vynasala mastny chleba von, aby sa aspon najedol..bolo to velmi krute. Ale posilnilo ho to ako nic. A este vojna, za tu je dnes tiez vdacny. Nikdy nebol povalac, ked bol este mladsi, aj na brigady chodil, doma pomahal. Dostal sa zial do zleho kolektivu :( a teraz druhy priklad. Moja babka mala okrem mojej maminy este dvoch synov. Jeden VS vzdelany, mudry, vzdy pomahal, druhy jednoduchsi, v skole nikdy nevynikal. Hoci sa ten "nepodarenejsi" osamostatnil prvy, casom sa rozviedol a uz to islo dolu kopcom, robil si len dlhy. Vzdy chodil k babke pytat peniaze. Ta zo svojho mizerneho dochodku mu vzdy dala. Az raz mu nedala. Aj ju zacal skrtit. Ked zomrela, bolo mu luto aj za veniec zaplatit. Odvtedy som s nim neprehovorila. Musel predat byt kvoli exekucii, nezostalo mu nic. Teraz zije na slobodarke, sam, zo 150e inv. dochodku, spustoseny. Tolko jej ho bolo luto, az ju o zivot pripravil. Nie fyzicky, ale psychicky. Velmi sa kvoli nemu trapila, tolko ju stresoval, az jej dopomohol. Nikdy mu to nezabudnem :(. Aby ste nedopadli rovnako. Ja by som vypla internet a tak ho donutila ist robit. Keby robil bordel, zavolat policiu. Bude sa to stupnovat. Tiez tu nebudete vecne, musi sa spamatat, kym je cas. Drzim palce.
Autorka ako sa vyvija situacia?
Uz som si povedala ze nebudem to tu sledovat,kedže to stoji na jednom mieste a čaká sa asi na zázrak.Ale autorka by si mala uvedomit,ze to co tu dnes vlozila-GREENFOG-je realita života a takych pripadov,že rodič sa utrápi ku smrti,je vela a verim,že nechce byt ona alebo jej muz tiez takyto koniec..tolko návrhov tu si uz dostala,zacni si vyberat z rád ktore tu mas.a asi tie najtvrdsie.vypnut internet,zobrat telefon,zvesit dvere,dalej zaplatit ubytovnu na cca mesiac,dat mu na tyzden stravu a hodit ho do zivota.ak aj nemá dosial ziadnu diagnozu a je iba lenivy,,tak ku tej diagnoze dospeje.napr.taká depresia dokáze urobit žerave peklo nieleln jemu,ale aj tebe ako matke.teraz sa pozeras nanho iba ako na lenivca,ale ak psych.aj ochorie,k čomu uz kraca,budes velmi trpiet aj ty,ver tomu,poznam zo svojho okolia matku,ktorej syn ma depresiu uz 5 rokov,má lepsie aj horsie dni a tá matka nezije svoj zivot uz vôbec-opustila pracu stara sa onho,trpi,place ked ju nikto nevidi,ked ma syn lepsi den a chce ist vonka ide aj ona,,ked nechce ist aj niekolko dni je s nim zavreta doma.niekedy ju nevidime aj viac ako tyzden.zostarla ,zosmutnela,krasne sa dokazala usmievat-teraz uz nie.Depresia je svina-prepacte za vyraz,ale je to tak,dokaze polozit na kolena celu rodinu.tento chlapec bol vesely,pracovity a teraz?daj na rady ktore ti tu popisali a necakaj pokial vas to nepolozi na dno.
Mam pocit, že autorka sa vyjadruje len k tomu, čo jej vyhovuje. Dlhšie čakám ako sa to vyvinie a aký postup zvolí no zrejme to k ničomu nevedie a tieto rady sú tu zbytočne, aj tak nič radikálne neurobí.