icon

Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte

28. júl 2025

Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.

Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.

Strana
irusa
28. júl 2025

prvom rade koho je byt a v druhom rade, áno naruší to Váš doterajší život

anonym_bf0b64
28. júl 2025

Tak súkromie vám to naruší, už nebudete doma dvaja, ale štyria. Na 3 izbový byt to je riadna zmena. Ja by som synovi navrhla, nech si s priateľkou prenajmú nejaký 1 izbový byt...veď hádam našetrené peniaze majú,keďže boli 2 roky v zahraničí. Proste nech sú samostatni

autor
28. júl 2025
@irusa

prvom rade koho je byt a v druhom rade, áno naruší to Váš doterajší život

@irusa byt je spoločný, tak sme si to poriešili... My sme v podstate do nejakej 17.00 v práci, čiže by sa to týkalo len večerov, kde by oni boli vo svojej izbe...a cez víkndy máme voľno, ale aj tak nemávame žiadny program, takto by sme ho mohli mať spoločný, kedže mladí sú aktívnejší

anjelicek26
28. júl 2025

Oni u vas nechcu byvat natrvalo, ale dajte tam casove ohranicenie tri mesiac, to sa zvladnut da.

patka06
28. júl 2025

Už teraz, pred ich návratom, by som sa poobzerala po podnájmoch.
Na deň alebo dva je ok, aby boli u vás, na dlhšie nie.
4 dospelí na 3 izbový byt je veľa, hlavne ak tak nie ste zvyknutí.
Žiadne súkromie pre vás, ani pre syna s priateľkou.

autor
28. júl 2025

..asi to beriem skor velmi citlivo, ja si totiž prajem, aby boli u nás, syn odisiel hned po skončení SŠ preč, velmi mi chýbal a teraz by sme konečne travili viac casu spolu...najma, ked viem, že je to dočasné a že možno opať pojdu na 2 roky a možno aj viac daleko od domava...viem, som asi precitlivelá matka, syn je už dospelý, ale ked ten čas tak rýchlo ubehol...

huxy
28. júl 2025

Ano, naruší vám to súkromie. Možno týždeň, dva by sa to ako tak dalo. Len pozor, aby vám to s manželom nepokazilo vzťahy.

stellarstar
28. júl 2025

Síce rozhodnutie je na tebe keďže je to tvoj syn a len kv pár týždňom mesiacom si vybrať 1 izb byt sa neoplatí. A ona nema rodičov? Ak z jej strany nie je kam ísť tak by som im dovolila, ved keď píšeš že do 17 h nie ste doma, tak ona resp oni ti môžu prebrať chod domácnosti, variť prať nákup riešiť atd. Už len so svojím manželom vysvetliť

autor
28. júl 2025
@huxy

Ano, naruší vám to súkromie. Možno týždeň, dva by sa to ako tak dalo. Len pozor, aby vám to s manželom nepokazilo vzťahy.

@huxy toho sa tiež obávam, on je milý, tolerantný, som v tomto trochu egoistická..on nemá deti, tak ma asi ani nevie empaticky pochopiť

pralinka25
28. júl 2025

Len teda pocitaj s tym ze to nebude tak ze budes viac so synom. Ty tam budes mat aj uplne cudziu osobu s ktorou bude on travit cas viac ako s tebou.
Treba rozmyslat aj nad takou prevadzkou. Varenie nakupy upratovanie. Poznas ju dobre? Nebude ti vadit chodit v pyzame. Nebudes moct len tak vybehnut zo sprchy ...

autor
28. júl 2025
@stellarstar

Síce rozhodnutie je na tebe keďže je to tvoj syn a len kv pár týždňom mesiacom si vybrať 1 izb byt sa neoplatí. A ona nema rodičov? Ak z jej strany nie je kam ísť tak by som im dovolila, ved keď píšeš že do 17 h nie ste doma, tak ona resp oni ti môžu prebrať chod domácnosti, variť prať nákup riešiť atd. Už len so svojím manželom vysvetliť

@stellarstar rodičov má, ale tí majú omnoho menší byt, neporovnatelné podmienky s nami

michaelam2
28. júl 2025

No chapem manzela, sukromie vam to narusi vyrazne. Vravis sice ze ste do 17 v praci ale prave to je to, ze potom pridete domov a uz asi aj muz chce mat svoj klud a nie sa tam tlacit s dalsimi dospelymi ludmi. Nacyse ked ani nevedia povedat na isto ze na ako dlho by to bolo. Ja by som urcite radila nech si prenajmu garzonku alebo 1izbovy byt a navstevovat sa predsa mozte casto ale zaroven budete mat kazdy klud.

anonym_4c8742
28. júl 2025
@anonym_autor

@irusa byt je spoločný, tak sme si to poriešili... My sme v podstate do nejakej 17.00 v práci, čiže by sa to týkalo len večerov, kde by oni boli vo svojej izbe...a cez víkndy máme voľno, ale aj tak nemávame žiadny program, takto by sme ho mohli mať spoločný, kedže mladí sú aktívnejší

@anonym_autor a to ma aký význam prísť sem a poberať podporu a rozmýšľať čo ďalej so životom? Veď to môžu aj v zahraničí rozmýšľať a pracovať pri tom. Každopádne určite radšej u vás ako podnájom. 90% mladých aj tu na MK býva aj s rodinami u rodičov a je im úplne jedno či tým rodičom ukroja zo súkromia

autor
28. júl 2025
@pralinka25

Len teda pocitaj s tym ze to nebude tak ze budes viac so synom. Ty tam budes mat aj uplne cudziu osobu s ktorou bude on travit cas viac ako s tebou.
Treba rozmyslat aj nad takou prevadzkou. Varenie nakupy upratovanie. Poznas ju dobre? Nebude ti vadit chodit v pyzame. Nebudes moct len tak vybehnut zo sprchy ...

@pralinka25 tak v podstate dievča poznám len zo synovho rozpávania a ked sme spolu viackrat telefonovali cez messenger, tak som s nou hovorila, príde mi velmi milá, skromná, nemyslím, že by s nou bol nejaký problém..navyše, ked ju syn má rád, nemajú žiadne konflikty..myslím, že by sme to zvládli..ale asi visdím všetko len pre a proti si akosi nechcem pripustiť...

dorizzz
28. júl 2025

Neviem si predstaviť že by som svojmu dieťaťu povedala nie. A práve preto ani neplánujem sa vydať či žiť s nejakým partnerom, moje deti sú pre mňa najdôležitejšie. Aj keby boli u mňa rok, dva, alebo koľko by potrebovali. Ale zas ak by mali moju dobrotu zneužívať, tak by som im hneď na začiatku dala najavo, kde sú hranice. Ty si svojho syna poznáš najlepšie a zrejme vieš, čo od neho môžeš očakávať. Horšie je to s manželom. Mňa osobne ako dieťa by to veľmi zabolelo, keby mi rodič povedal, že nemôžem nejaký čas bývať “doma”. Čo sa týka manžela- musíte si to vykomunikovať, no ak s tým on nesúhlasí tak vám to môže narobiť celkom veľké problémy vo vzťahu.

nyusika
28. júl 2025

samozrejme, ze by som im pomohla - ale tvrdo dohodla, ze MAXIMALNE tri mesaice.
to uz budu musiet vediet, ci ostavaju doma a zamestnaju sa. alebo sa vratia do zahranicia.
Samozrejmostou je aj to, ze budu prispievat na byvanie. pokial sa budu u vas aj sptravovat, tak aj na stravu/

autor
28. júl 2025
@anonym_4c8742

@anonym_autor a to ma aký význam prísť sem a poberať podporu a rozmýšľať čo ďalej so životom? Veď to môžu aj v zahraničí rozmýšľať a pracovať pri tom. Každopádne určite radšej u vás ako podnájom. 90% mladých aj tu na MK býva aj s rodinami u rodičov a je im úplne jedno či tým rodičom ukroja zo súkromia

@anonym_4c8742 Tak po doch rokoch chcú niečo zmeniť, že stačilo..a chcú si aj oddýchnuť

anonym_d98fbb
28. júl 2025
@anonym_autor

@stellarstar rodičov má, ale tí majú omnoho menší byt, neporovnatelné podmienky s nami

@anonym_autor jednoznačne by som synovi dovolila bývať s priateľkou u vás v byte nejaký čas. Neboj, tvoj nový chlap keď sa bude tváriť, že ho tam otravujú, zdekujú sa aj sami čo najskôr. Ale decku povedať nie by som nedokázala

autor
28. júl 2025
@nyusika

samozrejme, ze by som im pomohla - ale tvrdo dohodla, ze MAXIMALNE tri mesaice.
to uz budu musiet vediet, ci ostavaju doma a zamestnaju sa. alebo sa vratia do zahranicia.
Samozrejmostou je aj to, ze budu prispievat na byvanie. pokial sa budu u vas aj sptravovat, tak aj na stravu/

@nyusika dakujem, toto znie naozaj férovo, fajn kompromis, že skúsim dať návrh na 3 mesiace..to by mohla byť cesta

nyusika
28. júl 2025
@anonym_autor

@nyusika dakujem, toto znie naozaj férovo, fajn kompromis, že skúsim dať návrh na 3 mesiace..to by mohla byť cesta

@anonym_autor len potom bud dosledna.
mas pravo aj na vlastny zivot. a urcite by som tento fakt brala do uvahy.

autor
28. júl 2025
@michaelam2

No chapem manzela, sukromie vam to narusi vyrazne. Vravis sice ze ste do 17 v praci ale prave to je to, ze potom pridete domov a uz asi aj muz chce mat svoj klud a nie sa tam tlacit s dalsimi dospelymi ludmi. Nacyse ked ani nevedia povedat na isto ze na ako dlho by to bolo. Ja by som urcite radila nech si prenajmu garzonku alebo 1izbovy byt a navstevovat sa predsa mozte casto ale zaroven budete mat kazdy klud.

@michaelam2 tlačiť by sme sa nemali, ved oni budu mat svoju vlastnu izbu...ok, tak možno WC, kupelna, ale to sa da dohodnuť predsa...

domkakvet
28. júl 2025

@anonym_autor keby prisiel k tebe byvat iba tvoj syn, ved stretavat sa moze s priatelkou aj ked nebudu spolu byvat.

huxy
28. júl 2025
@anonym_autor

@huxy toho sa tiež obávam, on je milý, tolerantný, som v tomto trochu egoistická..on nemá deti, tak ma asi ani nevie empaticky pochopiť

@anonym_autor ja aj dieťa mám, ale práveže empaticky viem pochopiť, keby tam bývali ďalší 2 ľudia, z toho 1 pre vás cudzí

anonym_d98fbb
28. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor čo sú to tri mesiace voči trom rokom, čo si so synom vôbec nebola v intenzívnom kontakte? Ja by som im kludne nechala čas pol roka počas poberania podpory, nech oddychujú a rozmýšlajú

melanta
28. júl 2025

Určtite by som svojmu dieťaťu nepovedala nie. Som druhý krát vydatá a hoci je dcéra už dospelá, aj tak pre mňa bolo dôležité, aby môj muž bral moju dcéru ako súčasť mňa. Pre mňa tu vyvstáva iný otáznik - 20 roční ľudia si po 2 rokoch musia oddýchnuť? To ako vážne? Odídu z práce a až následne budú premýšľať, čo ďalej? Ako vážne? A ak chcú poberať podporu na Slovensku, tak pár mesiacov potrvá, kým ju vybavia. Čiže úplne nezmyselné, hlúpe riešenie. Prísť domov, nasťahovať sa naspäť do detskej izby, pár mesiacov čakať na podporu a premýšľať doma na riti, čo ďalej. Lebo 20 roční si po 2 rokoch musia oddýchnuť. Toto by som so svojim dieťaťom riešila. Aby premýšľal zodpovedne a nie takto.

autor
28. júl 2025
@nyusika

@anonym_autor len potom bud dosledna.
mas pravo aj na vlastny zivot. a urcite by som tento fakt brala do uvahy.

@nyusika Nedalo by mi srdce, neprijať ich...

luliu
28. júl 2025

Som naozaj prekvapená, že väčšina z vás by svojmu dieťaťu, ktoré bolo mimo 2 roky, povedala nájdi si prenájom alebo nie, chcem svoje súkromie. Ako fakt? Ak by ma o to syn či dcéra požiadali, moja odpoveď by bola ANO. Matky roka 🙄

michaelam2
28. júl 2025
@anonym_autor

@michaelam2 tlačiť by sme sa nemali, ved oni budu mat svoju vlastnu izbu...ok, tak možno WC, kupelna, ale to sa da dohodnuť predsa...

@anonym_autor no spolocne wc, kupelna, kuchyna, obyvacka. Mozno muzovi vadi aj to ze tam okrem tvojho syna bude aj cudzia osoba.
A sihlasim aj s tym co sa pise vyssie, ja by som sa bala ze to nebudu len 2-3 mesiace kedze uz teraz v 20tich rokoch vymyslaju ze si musia oddychnut na par mesiacov.

suzikaa
28. júl 2025

@anonym_autor v prvom rade. koho je to byt? Ak váš a syn tam aj vyrastal, tak by mal byt partner zhovievavejší. Nikto nehovori, ze to ma byt nastalo. Po navrate hoci mesiac dva nie je ziadna tragedia. Skusite to a uvidite, ak tam bude nejake nevyhovujuce zosuladenie tak to vyriesite. Ano narusi sa sukromie, Ale cim? Tym že budete chvilu s rodinou a synom nez zas mozno odijde? Mne to mama nedovolila ist k nej , kriticky som sa zrdzat asi tyzden ako navsteva pre zdravotny problem. Ten pocit, ked ta matka doma nechce. Minca sa obratila. Matka starne a chcela by sa prestahovat ku mne. Je mi luto ale nie, nechcem ju tu inak ako kratku navstevu.

autor
28. júl 2025
@melanta

Určtite by som svojmu dieťaťu nepovedala nie. Som druhý krát vydatá a hoci je dcéra už dospelá, aj tak pre mňa bolo dôležité, aby môj muž bral moju dcéru ako súčasť mňa. Pre mňa tu vyvstáva iný otáznik - 20 roční ľudia si po 2 rokoch musia oddýchnuť? To ako vážne? Odídu z práce a až následne budú premýšľať, čo ďalej? Ako vážne? A ak chcú poberať podporu na Slovensku, tak pár mesiacov potrvá, kým ju vybavia. Čiže úplne nezmyselné, hlúpe riešenie. Prísť domov, nasťahovať sa naspäť do detskej izby, pár mesiacov čakať na podporu a premýšľať doma na riti, čo ďalej. Lebo 20 roční si po 2 rokoch musia oddýchnuť. Toto by som so svojim dieťaťom riešila. Aby premýšľal zodpovedne a nie takto.

@melanta Ja tak trochu dúfam, že po tejto skúsenosti zistili, že nie je všetko zlato, čo sa blyští a že možno sa rozhodnú študovať...nejaké peniažky zarobili, odložili a ich predstava ideálneho sveta možno nabrala reálnejšie kontúry...preto im schvaľujem čas na premyslenie a ten "oddych"

Strana