icon

Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte

28. júl 2025

Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.

Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.

autor
28. júl 2025
@weleda123

@anonym_autor tu nejde o negativitu, zlobu alebo nenávisť. Len mi z tvojho vyjadrenia odpálilo dekel. Na Slovensku sú platy malé, o tom snáď diskutovať netreba. Oni majú 20 rokov, SŠ vzdelanie a minimum skúsenosti. Tak buď vezmú na SK prácu aká je, alebo nech ostanú v zahraničí. Je tu tisíce a tisíce ľudí, ktorí majú vzdelanie, majú aj dve dekády rokov praxe a na SK nemajú také ohodnotenie ako ľudia v zahraničí. Tvoj syn a jeho frajerka nie sú nič extra, aby boli nejakým spôsobom zvýhodňovaní. A neželám ti to, ale to, že si cudziu ženu nanominuješ do domu (ktorú vôbec nepoznáš) sa ti môže veľmi škaredo vypomstiť. Teraz nejde o syna, ide o ňu v prvom rade.

@weleda123 to dievča mi ale na rozdiel od niektorých komentujúcich príde príjemné, tak sa mi to snáď nevypomstí. 🙂

sidicek
28. júl 2025
@simca06022011

@nyusika vobec mu nijak neskodi, uskodila by, keby ich poslala do teplych krajin s tym, ze vlastne "doma" ich uz nic necaka... ma 20 a nie 30-40... a to co robia, vobec nemsui byt "oddych" proste ked niekto sa pristahuje zo zahranicia, musi sa okukat tu, pozriet ake ma moznosti a rozmysliet si ci pojde do zahranicia dalej alebo co... a aj najst potom ze KAM vobec pojde. Za mna aj pre karieru a buducnost je niekedy lepsie sa zastavit a zamysliet ako muklovat vo fabrikach od 18tky do neviem kedy..

@simca06022011 no ja som teda prišla tiež zo zahraničia a už som mala dohodnuté miesto .Ani by ma nenapadlo byt pol roka na podpore.Ale robím kvalifikovanú pracu a nehľadám sa

gelifil
28. júl 2025
@kvetinka_2

@anonym_30b12b mňa, by hanba fackala, keby som toto svojmu dieťaťu povedala🥺.... Toto nie je jeho domov.. Kde si ho má 20-ročný človek vytvoriť, ktorý prišiel zo zahraničia vytvoriť, keď nie u vlastných rodičov... Trochu empatie by nezaškodilo🤦

@kvetinka_2 ved to je ten problem...nie su to jeho rodicia, len 1 rodic...preto bymali zeny sdetmi rozmyslat, skor ako sa vydaju za cudzich chlapov.....

autor
28. júl 2025
@foxie95

@anonym_autor keby sme chceli ísť ku svokrovcom (aj sme tam 2 mesiace bývali) a oni povedia, že ich syn môže a ja nie, tak popravde asi by u mňa skončili (alebo a spony veľmi klesli) a ak by môj (vtedy) priateľ nepovedal, že bezo mňa tam nepôjde, tak by už podľa mňa neboj môj priateľ. Podľa mňa je dôležité nastaviť si nejaké pravidlá aby to fungovalo a dohodnúť sa, že proste za pochodu si budete dolaďovať veci. Lebo už som zažila nespočetkrát ako sa veci dusili v sebe a potom to bolo naprd... My sme aj 2 roky bývali u mojich rodičov. Ale majú dom a my sme sa po 4 mesiacoch brali, takže už sme vedeli že bude svadba. Bolo to peklo, keď moja mamina nepovedala, keď ju niečo štvalo a potom až raz vybuchla... A takto dokola... Takže vždy som jej vravela nech vraví hneď. Nevedeli sme sa všetci dočkať, kedy doprerábame a pôjdeme do svojho. A keď sme sa odsťahovali, konečne máme dobrý vzťah 😂

@foxie95 Takže toto je tvoja reálna skúsenosť...to sa hneď lepšie číta. Díky 🙂

biba_18
28. júl 2025
@tiezjedna

@biba_18 prečo by im mali prispievať na podnájom, prosím ťa??? Mladí si snáď v zahraničí zarobili. A ak nezarobili, tak sa treba pýtať prečo a o to silnejšie sa zamyslieť nad tým, že by sa nakvartýrovali k matke.
@anonym_autor autorka, veď ti nikto neradí, že nemáš pomôcť. Syn nech dorazí, je vítaný. Ale sám. Randiť môžu naďalej a keď sa budú chcieť osamostatniť, tak môžu.

@tiezjedna neviem. my sme synovi prispievali prvé 3 mesiace čo sa odsťahoval - práve preto aby mal takú tú barličku a nemusel sa stresovať že je hodený do vody ... aj keď si kúpil prvé auto sme mu prispievali prvé mesiace na benzín - aj keď sa odsťahoval sme mu pomáhali prvé mesiace ... možno by to bola aj pre autorku schodnejšia cesta... proste my sme to tak robili ...

nyusika
28. júl 2025
@anonym_autor

@weleda123 Ok, nemyslela som štát, nafigu vyjadrenie. Myslím, že veľmi dobre vieš, kam som mierila, len potrebuješ reagovať, lebo hra so slovíčkami. Prijmi moje hlboké ospravedlnenie zaa to, že som trrpla takú do neba volajúcu poburujúcu hlúposť. V zahraničí pracovali so SŠ vzdelaním - mala som na mysli adekvátne hodnotenie za prácu na SLovensku....keď by bola možnosť za rovmakú prácu mať rovnaký plat ako v zahraničí, tak sa tam netrepú a nemusia "špekulovať", parazitovať, "vyciciavať" štát. Pánečku, dráždiť hada bosou nohou alebo si ľahnúť do sršnieho hniezda je namôjdušu wellness pobyt oproti niektorým z vás, dámy 🙂 Ok, niekto to má asi ako poslanie, šíriť nenávisť, zlobu, negativizmus, a nič s tým nespravíme. Určite to má nejaké dôvody - frustrácia v reálnom živote sa kompenzuje v online priestore. Rozumiem. 🙂 Tak len tak ďalej, ak to niekoho naplňa a uspokojuje byť za každú cenu konfliktný, nech sa páči, gratulujem...Je to váš výber, vaša voľba. Teším sa, aká som mama.

@anonym_autor adekvatne hodnotenie za pracu na Slovensku dostanu potom, ako zamestnavatelovi ponuknu iste skills, skusenosti a budu pre neho uzitocni. ja uz fakt nicomu nerozumiem a zacinam (teda - uz dlhsie mam ) mat pocit, ze toto je dalsia fejkova diskusia.
kks, za co chcu adekvatny plat ? za to, ze skoncili SS s maturitou a doteraz velke H dokazali ? dva roky boli v zahranici, teaz chcu pol roka odpocivat...

kuko55
28. júl 2025
@anonym_83443f

Ja by som svojmu dieťaťu pomohla. Môže u mňa bývať, ale bude študovať alebo pracovať. Určite by som nenechala dospelého človeka len tak hniť dlhodobo v detskej izbe a ešte aj s frajerkou. Minie všetko a bude zas na nule, nikdy sa nepostaví na vlastné nohy. Toto, čo chce urobiť, nemá žiadny význam a to si mu mala vysvetliť.
A ty nie si dobrá matka
Síce tvrdíš ako ho miluješ a skáčeš ako on píska, ale nedala do mu ani poriadne vzdelanie ani vzor do života. Vychovala si lenivého vychcanca a samozrejme, že nikdy nič v živote nebude mať. Maximálne mladá rýchlo otehotnie a budete mať problém všetci.

@anonym_autor
@anonym_83443f tu sa zastanem autorky, podĺa reakcií má všetkých 5 pokope.....prosto nie každý zostane s prvým frajerom celý život.....za to ešte netvrdme ze synovi nedala žiadny vzor do života 🫷

Ako píšem, ja učím a každý druhý chce hneď ako to bude možné odísť mimo SR....dôvod prečo sa mlady chce vrátiť nevieme, pravdepodobne to je viacero faktorov....

weleda123
28. júl 2025
@anonym_autor

@weleda123 to dievča mi ale na rozdiel od niektorých komentujúcich príde príjemné, tak sa mi to snáď nevypomstí. 🙂

@anonym_autor jasné, veď keď si ju videla pár minút cez video hovor, prečo by malo byť nepríjemné? Ale jedna vec je vidieť sa cez video, iná vec je stretnúť sa v nedeľu pri obede a úplne iná je nasťahovať si CUDZIEHO človeka do svojho domu. Úprimne, ak sú tak extrémne kvalifikovaní, že im štát má platiť plat ako zo západu, tak už mali mať vybavenú na SK robotu a nie podporu, a u vás v byte mali preklenúť obdobie, kým si vybavia nájom. Hanba by ma fackovala nasťahovať sa cudzím ľuďom do domu (najmä, keď tvoj manžel ani nie je otec priateľa). Kto chce hľadá spôsoby... Kto nechce hľadá výhovorky.

diaamax
28. júl 2025

No pekne. 20r dozadu som neplanovane otehotnela. No odstrelte ma, bola som mlada, hlupa a zamilovana. Jasne, ze som ostala som sama. Chvala Bohu za moju MAMU, ktora ma nevysackovala so slovami, najprv si si mala zabezpecit byvanie a potom si robit decko! Pomohla mi a za 15r jej nasli karcinom hrubeho creva. Po narocnej operacii a dlhej rekonvalescencii byvala u mna! Povazovala som to za samozrejmost!!! Syn sa o nu staral, kym ja som bola v praci, lebo BABINA je ako jeho druha mama! Ja som robila na vyletnej lodi 4 mesiace 12tky 7 dni v tyzdni a bol to masaker. Sice som si z 2och turnusov kupila byt BEZ hypoteky ale tiez som si po tom musela oddychnut, bol to zahul. Moj spoluziak zo ZS instalater, nema ani maturitu iba vyucny list, ma tolko zakaziek, ze ich odmieta, maju s manzelkou poschodovy dom, jeho brat stolar - robil mi vstavane skrine to iste a jeho zena pani v domacnosti lebo on zarobi dost a maju doeta s ADHD. To len na margo toho, ako sa tu podaktore ohanaju, ze bez vzdelania!

Ano syna aj s PRIATELKOU, bych pustila ku nam na skusku a riesila to “za pochodu” podla situacie. Hlavne bych to utla zavcasu ak by to nefungovalo, aby som nepokazila vztahy, ale urcite by som ho neodmietla.

autor
28. júl 2025
@nyusika

@anonym_autor adekvatne hodnotenie za pracu na Slovensku dostanu potom, ako zamestnavatelovi ponuknu iste skills, skusenosti a budu pre neho uzitocni. ja uz fakt nicomu nerozumiem a zacinam (teda - uz dlhsie mam ) mat pocit, ze toto je dalsia fejkova diskusia.
kks, za co chcu adekvatny plat ? za to, ze skoncili SS s maturitou a doteraz velke H dokazali ? dva roky boli v zahranici, teaz chcu pol roka odpocivat...

@nyusika Akože skúsim maximálne lopatisticky. Toto je už ale náväznosť na predchádzajúcu debatu:

Tá istá práca v rámci EÚ:

1. Zahraničie - bez skills, bez skúseností, so SŠ na Slovensku - len príklad: 2500 €
2. Slovensko - bez skills, bez skúseností, so SŠ na Slovensku - 850 €

Toto tým bolo myslené, keďže tu bol nejaký dotaz, že prečo neostali robiť tu, keď sa potrebujú po 2 rokoch vrátiť. Je to takto zrozumiteľné, alebo aspoň trochu som naznačila čo som chcela napísať?

nyusika
28. júl 2025
@diaamax

No pekne. 20r dozadu som neplanovane otehotnela. No odstrelte ma, bola som mlada, hlupa a zamilovana. Jasne, ze som ostala som sama. Chvala Bohu za moju MAMU, ktora ma nevysackovala so slovami, najprv si si mala zabezpecit byvanie a potom si robit decko! Pomohla mi a za 15r jej nasli karcinom hrubeho creva. Po narocnej operacii a dlhej rekonvalescencii byvala u mna! Povazovala som to za samozrejmost!!! Syn sa o nu staral, kym ja som bola v praci, lebo BABINA je ako jeho druha mama! Ja som robila na vyletnej lodi 4 mesiace 12tky 7 dni v tyzdni a bol to masaker. Sice som si z 2och turnusov kupila byt BEZ hypoteky ale tiez som si po tom musela oddychnut, bol to zahul. Moj spoluziak zo ZS instalater, nema ani maturitu iba vyucny list, ma tolko zakaziek, ze ich odmieta, maju s manzelkou poschodovy dom, jeho brat stolar - robil mi vstavane skrine to iste a jeho zena pani v domacnosti lebo on zarobi dost a maju doeta s ADHD. To len na margo toho, ako sa tu podaktore ohanaju, ze bez vzdelania!

Ano syna aj s PRIATELKOU, bych pustila ku nam na skusku a riesila to “za pochodu” podla situacie. Hlavne bych to utla zavcasu ak by to nefungovalo, aby som nepokazila vztahy, ale urcite by som ho neodmietla.

@diaamax mysli si ze ty pises o diametralne inej situaci.

nyusika
28. júl 2025
@anonym_autor

@nyusika Akože skúsim maximálne lopatisticky. Toto je už ale náväznosť na predchádzajúcu debatu:

1. Zahraničie - bez skills, bez skúseností, so SŠ na Slovensku - len príklad: 2500 €

Toto tým bolo myslené, keďže tu bol nejaký dotaz, že prečo neostali robiť tu, keď sa potrebujú po 2 rokoch vrátiť. Je to takto zrozumiteľné, alebo aspoň trochu som naznačila čo som chcela napísať?

@anonym_autor logicka otazka - preco sa teda vracaju oddychovat na Slovensko, ked je tu tak nahovno ?

anonym_9e244b
28. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale toto je problém celej republiky! Môj muž má aj vzdelanie, má viac ako 10 rokov praxe a zarobí cca 1500, ja mám tiež VŠ, prax síce menej, keďže mám aj dieťa ale viac ako 1200 som nikdy nezarobila. Tak prečo by mal nejaký 20 ročný šuhaj, ktorý nič nevyštudoval tu zarábať +2000 eur? Veď nech vyštuduje právo alebo stomatológiu a potom nech zarába aj 3000. Veď keď sa mu 800-900 eur máli, tak nech zostane v zahraničí. Veľmi jednoduchá matematika.

autor
28. júl 2025
@nyusika

@nyusika A nechcú odpočívať ani oddychovať. Už som to písala. Tiež si vyberáš, nyusi, len také kontexty, ktoré ti nahrajú na odpoveď tebe vlastnému charakteru. Ak chceš, čítaj pozornejšie, odpoveď na tvoju logickú otázku určite nájdeš. Ale nemusíš, lebo určite príde ďalšia "logická" otázka, všakže 😉

weleda123
28. júl 2025
@nyusika

@anonym_autor logicka otazka - preco sa teda vracaju oddychovat na Slovensko, ked je tu tak nahovno ?

@nyusika lebo sa im už nechce robiť. Zjavne. Tak idú do mamahotela.

gelifil
28. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor reagujes celkom vecne , triezvo a na urovni, preto mi celkom nepasuje, ze to fakt by si si bez problemov nastahovala cloveka, ktoreho poznas z videa??
Mladi su ako dlho spolu, ked su tam dva roky?...ci to bola laska an prvy pohlad a hned sa dali dokopy? myssim, ze ani oni seba este nepoznaju...nie ze ty ju poznas z telefonatov...Ked maju 20 a su tam 2 roky, to nemali ani maturitu?...a celkom ma zaujima povod toho bytu, bol manzelov, tvoj, ci pre oboch novy akupovali ste ho spolocne?

nyusika
28. júl 2025
@anonym_autor

@nyusika A nechcú odpočívať ani oddychovať. Už som to písala. Tiež si vyberáš, nyusi, len také kontexty, ktoré ti nahrajú na odpoveď tebe vlastnému charakteru. Ak chceš, čítaj pozornejšie, odpoveď na tvoju logickú otázku určite nájdeš. Ale nemusíš, lebo určite príde ďalšia "logická" otázka, všakže 😉

@anonym_autor a co budu robit ? ked nebudu robit ? rozmyslat, co dalej ?

anonym_46f3af
28. júl 2025

moj tak chvilu byval s priatelkou, potom sa rozisli a on mi zacal ze jej vadilo, ze nie vzdy bolo upratane, ze maly brat chodil k nim do izby sa hrat ( bola to aj jeho izba), ze nie vzdy som navarila podla jej predstav a pod....mne zas vadilo, ze ked som prisla z prace, ze som nemala sukromie, dat si vanu vecer, ze ked som si chcela dat nieco na jedlo a oni tam zrovna nieco robili tak som musela pockat bolo mi blbe sa im tam motat a kopec dalsich veci...Trvalo dlho pokial som vztah so synom vybudovala na povodny level, pritom dievca pochadzalo z velmi skromnych pomerov

biba_18
28. júl 2025
@anonym_83443f

Ja by som svojmu dieťaťu pomohla. Môže u mňa bývať, ale bude študovať alebo pracovať. Určite by som nenechala dospelého človeka len tak hniť dlhodobo v detskej izbe a ešte aj s frajerkou. Minie všetko a bude zas na nule, nikdy sa nepostaví na vlastné nohy. Toto, čo chce urobiť, nemá žiadny význam a to si mu mala vysvetliť.
A ty nie si dobrá matka
Síce tvrdíš ako ho miluješ a skáčeš ako on píska, ale nedala do mu ani poriadne vzdelanie ani vzor do života. Vychovala si lenivého vychcanca a samozrejme, že nikdy nič v živote nebude mať. Maximálne mladá rýchlo otehotnie a budete mať problém všetci.

@anonym_83443f ťažko lenivého keď bol 2 roky za prácou v zahraničí ... a ešte sa aj hanbíš za to čo píšeš a skrývaš sa za anonym ...

nyusika
28. júl 2025
@gelifil

@anonym_autor reagujes celkom vecne , triezvo a na urovni, preto mi celkom nepasuje, ze to fakt by si si bez problemov nastahovala cloveka, ktoreho poznas z videa??
Mladi su ako dlho spolu, ked su tam dva roky?...ci to bola laska an prvy pohlad a hned sa dali dokopy? myssim, ze ani oni seba este nepoznaju...nie ze ty ju poznas z telefonatov...Ked maju 20 a su tam 2 roky, to nemali ani maturitu?...a celkom ma zaujima povod toho bytu, bol manzelov, tvoj, ci pre oboch novy akupovali ste ho spolocne?

@gelifil ako vyssie pisem, dalsia fejkova diskusia

autor
28. júl 2025
@weleda123

@nyusika lebo sa im už nechce robiť. Zjavne. Tak idú do mamahotela.

@weleda123 Áno, presne tak. Už si to celé vyriešila. Teším sa, že sa tu nájdu aj ľudia...keď aj s upozornením a vysvetlením, na čo si dať pozor..ale verím aj v dobro, asi stále prevláda, snažím sa pozerať na to, čo je dobré, vytesňovať zlo, ľahšie sa žije.

87saja
28. júl 2025

Mam obidve deti prakticky prec z domu syn chodi castejsie dcera par krat do roka ale keby sa chceli vratit a rozhodnut sa, co dalej urcite by som ich prijala s radostou.

autor
28. júl 2025
@nyusika

@anonym_autor a co budu robit ? ked nebudu robit ? rozmyslat, co dalej ?

@nyusika Prečo by nerobili ďalej? Si skočila z prvej na 14-tu stranu? Neprídeš mi až taká VIP, aby som ti to celé opäť písala.

autor
28. júl 2025
@nyusika

@gelifil ako vyssie pisem, dalsia fejkova diskusia

@nyusika Isteže. 🙂 Možno by si mala ísť rozdávať rady do tých nefejkových, určite po nich všetci bažia.

foxie95
28. júl 2025
@anonym_autor

@foxie95 Takže toto je tvoja reálna skúsenosť...to sa hneď lepšie číta. Díky 🙂

@anonym_autor nebola som po práci v zahraničí, bola som po VŠ a začínala v práci... Ale všetci kamaráti, známi a z rodiny, ktorí boli na pár rokov v zahraničí, keď prišli sem, čerpali podporu. Pretože prečo nie? Ale nakoniec neboli celého pol roka, vyčerpali časť a zvyšok si dali doplatiť a medzičasom si našli prácu a nemuseli vziať hneď prvú... Takže nechápem ženy čo tu píšu... A hlavne keď podporu budú mať vyššiu ako tu plat.. už vidím ako tu komentujúce by nechali peniaze len tak 😂

alica110
Autor odpoveď zmazal
michelle567
28. júl 2025

Ale ste tu podarené 😃 už vás vidím ako by ste išli pracovať na SVK za tisícku keď viete mať 6mes podporu 1300 v čistom na hlavu. Ani sa im neoplatí hneď zamestnať. Tiež by som hľadala prácu až po využiti tej podpory. Keď sa zamestnajú hneď a niečo nevyjde atď takáto podpora ako im vychádza zo zahraničia im už ani nevyjde

heidi4
28. júl 2025

Prepacte, necitala som este komentare, len par prvych, mozno to tu uz odznelo.
- Nedokazala by som vlastnemu dietatu NEpomoct, neubytovat ho, najma po takom dlhom case odlucenia a ak mame dobre vztahy. Tesila by som sa z jeho navratu.
Ale (asi budem divna, ale nevadi):
- Neznesiem cudziu osobu v mojom byte, myslim byvajucu, nie navstevu, narusi to totalne sukromie, bola by som v strese, neuvolnena, s pokazenou naladou atd.
Rozmyslam, no asi by som pomohla synovi, nech byva sam v tej jednej izbe a jeho frajerka moze ist spat k jej rodicom predsa. Mozu sa stretavat, kde a kolko len chcu, ale nech nebyva u mna ona nonstop.
Takisto si mozu ist do podnajmu a mat si sukromie, kolko len chcu, ak sa im nebude pacit.
Toto nikdy nerobilo dobre, 2 zenske v jednej domacnosti. 👎🏻
Drz vam palce.
Takto by som to riesila ale ja osobne, rozumiem, ze 99% ludi su inych, tolerantnejsich, ja ale musim trocha brat ohlad aj na seba, ked chcem pomoct. Pomozem, ale nie na ukor seba, aby som trpela, svojej psychickej pohody a sukromia. Ved domov je to najchulostivejsie a najbezpecnejsie utocisko.

nyusika
28. júl 2025
@anonym_autor

@nyusika Prečo by nerobili ďalej? Si skočila z prvej na 14-tu stranu? Neprídeš mi až taká VIP, aby som ti to celé opäť písala.

@anonym_autor citala som dost na to , aby som pochopoila, ze je to fejkova tema a neprisla si si sem pre radu. pretoze az na par malick vynimiek vsetci pisu to iste.

kuko55
28. júl 2025
@nyusika

@anonym_autor citala som dost na to , aby som pochopoila, ze je to fejkova tema a neprisla si si sem pre radu. pretoze az na par malick vynimiek vsetci pisu to iste.

@nyusika prečo inak by podľa teba túto tému zakladala?