Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte
Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.
Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.
V prvom rade by som sa spytala, ci to nepojde stylom, slecna k svojim rodicom a ku svojim. Ak nie, tak by som sa teda dohodla... ono da sa to uplne v pohode zvladnut, neviem ake narusenie sukromia, ved ste rodina.. potom stari ludia vyrevuju, ze im chyba spolocnost.. ale ked bolo treba pracovat na vztahoch, tak chceli "suuuuukromie".
Deti musia mat pocit, ze sa domov mozu vratit, ze maju rodinu/rodicov. A to vravim z pozicie cloveka, ktori to nema. A aj vztahy tak vyzeraju. Aj ked nie su nejake extra vyhrotene, zle.. neda sa povedat o vrucnosti a "rodine".
Keby mal syn 35, prislo by mi to divne, ale ma 20,,, a viditelne nie je domased, kedze 2roky pracoval mimo. Urcite si zasluzi pomoc. viac ako deticky tu niektorych matiek, ktore dostan naservirovane zadarmo studium, byvanie a nasledne aj vlastny byt, samozjreme k 18tke auto :DDD to je ok.. ale prijat spat syna na rok, pripadne aj dva... to je probleeeem.
Ja som šokovaná z vyjadrení niektorých ľudí!!!
Ja som po VŠ ešte rok bývala u maminy, potom sme si zobrali hypotéku....normálna vec!!!
Pozn.ak by ste boli riadna rodina, otec matka syn neverím ze by ste dali vlastnej krvi ultimátum, že 3 mesiace a nájdi si svoje....🤯🤯🤯
Som naozaj prekvapená, že väčšina z vás by svojmu dieťaťu, ktoré bolo mimo 2 roky, povedala nájdi si prenájom alebo nie, chcem svoje súkromie. Ako fakt? Ak by ma o to syn či dcéra požiadali, moja odpoveď by bola ANO. Matky roka 🙄
@luliu súhlas, tiež som prekvapená. Nepovedala by som svojmu dieťaťu nie. Na druhej strane, neviem si predstaviť, že by moja dcéra v 20 rokoch po 2 rokoch práce z nej odišla, pretože si musí oddýchnuť a mať čas na premýšľanie.
Určtite by som svojmu dieťaťu nepovedala nie. Som druhý krát vydatá a hoci je dcéra už dospelá, aj tak pre mňa bolo dôležité, aby môj muž bral moju dcéru ako súčasť mňa. Pre mňa tu vyvstáva iný otáznik - 20 roční ľudia si po 2 rokoch musia oddýchnuť? To ako vážne? Odídu z práce a až následne budú premýšľať, čo ďalej? Ako vážne? A ak chcú poberať podporu na Slovensku, tak pár mesiacov potrvá, kým ju vybavia. Čiže úplne nezmyselné, hlúpe riešenie. Prísť domov, nasťahovať sa naspäť do detskej izby, pár mesiacov čakať na podporu a premýšľať doma na riti, čo ďalej. Lebo 20 roční si po 2 rokoch musia oddýchnuť. Toto by som so svojim dieťaťom riešila. Aby premýšľal zodpovedne a nie takto.
@melanta presne toto som mala rozpisane.
tiez nerozumie tomu "porozmyslat, co dalej"
ved to mozu aj popri tom, ako budu pracovat na Slovensku....
@anonym_autor to je v poriadku.
len si musis uvedomit, ze nechat ich dlhsie byvat u vas nie je pre ich dobro.
jedna vec je pomoct - druha vec je podporovat ich v lenivosti, nesamostatnosti....
@nyusika To rozhodne, toľko už rozoznám, ked to bude o ich lenivosti...som citlivá a možno naviazaná na syna, ale zase odtiaľ - potiaľ.
Inak keby to mal byt len syn tak ok. Nemoze on byvat normalne s vami a slecna so svojimi rodicmi? Ak chcu byvat spolu tak nech si hladaju svoje byvanie.
@melanta Ja tak trochu dúfam, že po tejto skúsenosti zistili, že nie je všetko zlato, čo sa blyští a že možno sa rozhodnú študovať...nejaké peniažky zarobili, odložili a ich predstava ideálneho sveta možno nabrala reálnejšie kontúry...preto im schvaľujem čas na premyslenie a ten "oddych"
@anonym_autor ako píšem, dieťa by som prijala. Ale neschvaľovala by som čas na premýšľanie a oddych. Premýšľať mali popri tej práci a domov by mali prísť s jasným cieľom. O tom sa bav so synom. Že doma ich prijmeš, ale chceš, aby prišli s jasnou víziou, čo chcú v živote robiť a ako budú pokračovať. Aké kroky, kedy, kam, čo. Konkrétne.
@melanta presne toto som mala rozpisane.
tiez nerozumie tomu "porozmyslat, co dalej"
ved to mozu aj popri tom, ako budu pracovat na Slovensku....
@nyusika Tak žijeme v menšom meste a budú mať pol roka dostatočný "príjem" na pokrytie nákladov, tak to chcú jednoducho využiť. nevidím na tom nič zlé, ked je takáto možnosť.
@luliu súhlas, tiež som prekvapená. Nepovedala by som svojmu dieťaťu nie. Na druhej strane, neviem si predstaviť, že by moja dcéra v 20 rokoch po 2 rokoch práce z nej odišla, pretože si musí oddýchnuť a mať čas na premýšľanie.
@anonym_autor U mna takto v tyzdni (kvoli praci) prespaval brat, na vikendy chodil k mame kde byval. Uplne nas to vykolajilo, rodina-nerodina bol to rusivy element. Po troch mesiacoch sa hladala ubytovna. Namate tam nieco take ako ubytovnu a radsej im na cas prispievajte na samostatne byvanie najma ked neviete na ako dlho to bude. Doba sa zmenila, uz mnohogeneracne spoluzitia nie su trendove.
za mna
- povedala by som im 2 mesiace (max 3).
- ako si predstavujú spoluzitie (budu varit, upratovať, varit, to rozdelenie prac)
maju tolko nasetrene? lebo podporu u nas asi nedostanu. kedze nerobili v SKK, neodvadzali dane ani na poistenie, nemaju im ju z coho vypocitat.......
Už teraz, pred ich návratom, by som sa poobzerala po podnájmoch.
Na deň alebo dva je ok, aby boli u vás, na dlhšie nie.
4 dospelí na 3 izbový byt je veľa, hlavne ak tak nie ste zvyknutí.
Žiadne súkromie pre vás, ani pre syna s priateľkou.
@patka06 Na den, dva???? To by im veru mama velmi nepomohla. Tak si to asi nepredstavuju mladi.
@huxy áno, ani pre mňa by nebolo vyhovujúce resp. úplne komfortné, aby ku mne prišla dcéra aj s partnerom. Ale neodmietla by som ju. Ale zároveň by som chcela, aby prišla s jasnou víziou. Nie s víziou, že budem po 2 rokoch práce oddychovať a niekedy snáď začnem premýšľať, čo ďalej. Je to nezodpovedné.
za mna
- povedala by som im 2 mesiace (max 3).
- ako si predstavujú spoluzitie (budu varit, upratovať, varit, to rozdelenie prac)
maju tolko nasetrene? lebo podporu u nas asi nedostanu. kedze nerobili v SKK, neodvadzali dane ani na poistenie, nemaju im ju z coho vypocitat.......
@lucik194 ak robili v krajine EÚ, podporu u nás dostanú, len to bude trvať pár mesiacov, kým všetko doložia a kým SP rozhodne.
..asi to beriem skor velmi citlivo, ja si totiž prajem, aby boli u nás, syn odisiel hned po skončení SŠ preč, velmi mi chýbal a teraz by sme konečne travili viac casu spolu...najma, ked viem, že je to dočasné a že možno opať pojdu na 2 roky a možno aj viac daleko od domava...viem, som asi precitlivelá matka, syn je už dospelý, ale ked ten čas tak rýchlo ubehol...
@anonym_autor syn má 20. Veľa VŠ študentov býva s rodičmi v tomto veku. Ja by som ich určite rada uvítala doma. Keď to nepôjde, môžu ísť so prenájmu. Ale .. ja by som sa aj tesila, že mi dieťa príde. 🙂
@anonym_4c8742 Tak po doch rokoch chcú niečo zmeniť, že stačilo..a chcú si aj oddýchnuť
@anonym_autor jasne. Izba je voľná, niet o čom diskutovať.
@huxy Tak nebola to zrovna predchádzka ružovou záhradou, bola to vcelku fyzicky náročná práca, často aj cez víkendy... Neostanú bez príjmu určitý čas, tak ten oddych ..alebo možno pauza, ked je možnosť...prečo nie? Veď je to len plán, maximum pol roka... Majú vybavené všetky papiere, až potom prídu sem, ked bude všetko schválené.
@anonym_autor syn má 20. Veľa VŠ študentov býva s rodičmi v tomto veku. Ja by som ich určite rada uvítala doma. Keď to nepôjde, môžu ísť so prenájmu. Ale .. ja by som sa aj tesila, že mi dieťa príde. 🙂
@asocial Cítim to podobne, takže nie som sama 😀
@anonym_autor v prvom rade. koho je to byt? Ak váš a syn tam aj vyrastal, tak by mal byt partner zhovievavejší. Nikto nehovori, ze to ma byt nastalo. Po navrate hoci mesiac dva nie je ziadna tragedia. Skusite to a uvidite, ak tam bude nejake nevyhovujuce zosuladenie tak to vyriesite. Ano narusi sa sukromie, Ale cim? Tym že budete chvilu s rodinou a synom nez zas mozno odijde? Mne to mama nedovolila ist k nej , kriticky som sa zrdzat asi tyzden ako navsteva pre zdravotny problem. Ten pocit, ked ta matka doma nechce. Minca sa obratila. Matka starne a chcela by sa prestahovat ku mne. Je mi luto ale nie, nechcem ju tu inak ako kratku navstevu.
Syna by som neodmietla, ale dieca rodicov ma takze ona ma kde byvat,ako rozumiem ze chcu byt spolu ale to vedia byt aj cez den. alebo obcas spat u vas a obcas u jej rodicov.
Manzela chapem, ale stale je to tvoj syn a ja by som nevedela povedat nie. Dajte mu limit par mesiacov a uvidite.
@nyusika Tak žijeme v menšom meste a budú mať pol roka dostatočný "príjem" na pokrytie nákladov, tak to chcú jednoducho využiť. nevidím na tom nič zlé, ked je takáto možnosť.
@anonym_autor už mi je jasné, prečo je syn tak troška negramotný. Lebo ani tebe nepríde zvláštne, že 20 ročný mladý muž si po 2 rokoch práce potrebuje oddýchnuť. Áno, považujem to za doslova sociálnu a finančnú negramotnosť.
Ja som šokovaná z vyjadrení niektorých ľudí!!!
Ja som po VŠ ešte rok bývala u maminy, potom sme si zobrali hypotéku....normálna vec!!!
Pozn.ak by ste boli riadna rodina, otec matka syn neverím ze by ste dali vlastnej krvi ultimátum, že 3 mesiace a nájdi si svoje....🤯🤯🤯
@kuko55 to sú možno zrovna tie, čo bývali u rodičov (alebo ešte bývajú) spolu s rodinou.
Tak chápem,že si matka a chces mať po dlhšom čase dieťa "pri sebe"ale muž má absolútne pravdu. Budete 4 dospelí v 3 izbovom byte, súkromie nebude mať nikto. Navyše synova priateľka je úplne cudzí človek pre vás oboch,to nie je len o čase,keď by ste v práci a potom prídete domov.A práve vtedy bude "nulové"súkromie, spoločné aktivity si veľmi nepredstavuj,že budete spolu popíjať vínko v obývačke alebo pôjdete niekam von. Možno raz, dvakrát,ale pochybujem,že to bude každého baviť dlho.
Ako návšteva na pár dní to je znesiteľne,ale bývať tam niekoľko mesiacov (a navyše nevieš presne koľko)je skutočne veľa.
Skúste kompromis,dajte si presny časový limit pár týždňov, maximálne možno mesiac a po tom čase musia alebo ísť do podnájmu(ak chcú ostať v meste) alebo zase do zahraničia.
@asocial je rozdiel študovať VŠ a rozdiel nemať evidentne ani maturitu, keďže v 20 už 2 roky pracuje v zahraničí. Keby sa vracal domov, pretože chce študovať, v poriadku. Ale aby bol 20 ročný po 2 rokoch práce chudák taký unavený, že musí doma oddychovať na podpore. Bol lenivý na učenie a teraz je lenivý aj na prácu.
@anonym_autor no takto. Polroka nič nerobiť a míňať peniaze lebo však dostanú, namiesto toho, aby išli makať, aby čím skôr mali vlastné bývanie a niečo našetrené. Toto by mi vadilo
@huxy Tak nebola to zrovna predchádzka ružovou záhradou, bola to vcelku fyzicky náročná práca, často aj cez víkendy... Neostanú bez príjmu určitý čas, tak ten oddych ..alebo možno pauza, ked je možnosť...prečo nie? Veď je to len plán, maximum pol roka... Majú vybavené všetky papiere, až potom prídu sem, ked bude všetko schválené.
@anonym_autor ľudia aj starší majú fyzicky náročné práce, a nemôžu si dovoliť byť minimálne pol roka len tak doma na zadku. Ale myslím, že asi chcú nejaké pohodlie a mama hotel🤷🏼♀️
No, vlastnému dieťaťu by som nepovedala nie, ale určite by som si nevpustila do svojho súkromia úplne cudziu osobu a neohrozila tým svoj vlastný vzťah.
@anonym_autor v prvom rade. koho je to byt? Ak váš a syn tam aj vyrastal, tak by mal byt partner zhovievavejší. Nikto nehovori, ze to ma byt nastalo. Po navrate hoci mesiac dva nie je ziadna tragedia. Skusite to a uvidite, ak tam bude nejake nevyhovujuce zosuladenie tak to vyriesite. Ano narusi sa sukromie, Ale cim? Tym že budete chvilu s rodinou a synom nez zas mozno odijde? Mne to mama nedovolila ist k nej , kriticky som sa zrdzat asi tyzden ako navsteva pre zdravotny problem. Ten pocit, ked ta matka doma nechce. Minca sa obratila. Matka starne a chcela by sa prestahovat ku mne. Je mi luto ale nie, nechcem ju tu inak ako kratku navstevu.
@suzikaa prepac neviem preco som oznacila teba ten koment patril autorke. Musela som nechtiac kliknut

@nyusika Nedalo by mi srdce, neprijať ich...
@anonym_autor to je v poriadku.
len si musis uvedomit, ze nechat ich dlhsie byvat u vas nie je pre ich dobro.
jedna vec je pomoct - druha vec je podporovat ich v lenivosti, nesamostatnosti....