icon

Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte

28. júl 2025

Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.

Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.

biba_18
28. júl 2025

dočasne by som im to umožnila - alebo ak má muž problém - môžete navrhnúť že im budete prispievať na podnájom ...

anonym_4c8742
28. júl 2025
@biba_18

dočasne by som im to umožnila - alebo ak má muž problém - môžete navrhnúť že im budete prispievať na podnájom ...

@biba_18 prispievať na podnájom? A mladí budú doma polroka oddychovať 🤔

jaskolka
28. júl 2025
@anonym_4c8742

@kuko55 to sú možno zrovna tie, čo bývali u rodičov (alebo ešte bývajú) spolu s rodinou.

@anonym_4c8742 tak napríklad ja som tá, ktorá súhlasí s mužom autorky a nie,po výške dom už s rodičmi nebývala. A už vôbec si neviem predstaviť,že by som do rodičovského trojizbaku dotrepala aj priateľa (mne osobne by toto najviac vadilo)a boli by sme tam, kým by sme sa nerozhodli,čo ďalej...

pe_mi
28. júl 2025

@anonym_autor ahoj, síce to bude zmena,predsa každý má svoje pohodlie, návyky.
Ale neviem ,prečo to manžel berie ako zneužívanie, keď vám budú prispievať.
Ja by som tiež nemala problémy aby s vami na čas boli.stravite spolu čas a syn má pocit domova, že sa môže vrátiť domov.
Mne toto doma chybalo,vždy všetko bolo na príťaž, musela som sa sama zariadiť
Moje deti sa budú môcť vždy vrátiť domov, s pocitom, že ich privítame.
Ja ti rozumiem

lucka_ke
28. júl 2025

ja by som nesúhlasila, už nebývaš sama, máš manžela a aj on má čo hovoriť do toho kto bude u vás bývať, za 2 roky si nič nenašetrili? nech idú do malého bytu do podnájmu a hľadajú si prácu, po 2 rokoch nemôžu byť tak strašne vyčerpaní, že by museli byť 6 mesiacov doma, a čo ak sa to natiahne na rok, dva, tri? ak mladá otehotnie? to ich už "nevyhodíš" vôbec

princkrason
28. júl 2025
@koniarova

@princkrason ty si magor totálny.

@koniarova ved take veci sa deju?

anonym_89be99
28. júl 2025

A slečna nemôže ísť domov k rodičom? prečo by mala bývať u vás? Kľudne môže prísť na návštevu posedieť. Mne by bolo nepríjemné mať v byte cudziu osobu, keď ráno pobehujem po byte v pyžame, či v spodnom prádle. Necítila by som sa tak uvoľnene, ako sa chcem doma cítiť. A možno práve to vadí tvojmu manželovi.

kuko55
28. júl 2025
@anonym_autor

@asocial Cítim to podobne, takže nie som sama 😀

@anonym_autor kde má syn trvalý pobyt?
U vás v byte?

biba_18
28. júl 2025
@anonym_4c8742

@biba_18 prispievať na podnájom? A mladí budú doma polroka oddychovať 🤔

@anonym_4c8742 ty reálne nevieš čo budú robiť ... takže áno, prispievať - nie im ho celý platiť ...

colsami
28. júl 2025

Mame nadstandardne vztahy s rodicmi a teda neviem si predstavit, ze toto by mi preslo. A nedovolila by som to ani svojmu synovi, nech ho akokolvek milujem a mam volnu izbu.
Akoze ludia, to vy si nastahujete 20 rocnu cudziu "frajerku" vasho decka k sebe domov? Ze ju poznate len z rozpravania, a z nejakych videohovorov? Toto vobec nie je o tom, ze povies "nie" svojmu dietatu.

Navyse, predpokladam ze s dalsim/novym/aktualnym manzelom chces dozit a nie ze ti krachne vztah kvoli docasnemu ubytovaniu dvoch mladych ludi, ktori az dva roky pracovali a teraz potrebuju oddychovat na podpore aby sa rozhodli co dalej? Wtf? Vobec sa mu z jeho strany necudujem, ze mu to prekaza.

Nerozumiem ale naozaj, to boli 20h denne v praci, ze nedokazali sa dozhodnut, co chcu dalej ako daju vypoved/skoncia v praci v zahranici?

Vsetky milujeme svoje deti, ale toto mi pride ako hlupost a nie "krok lasky". A akoze chapem ze syn bol prec a mozno zas pride, ale aby takymto stylom sa vase vztahy nezhorsili, nevyostrili, a skoncite pri tom, ze sa budu vsetci tesit, ked "vypadnu prec"...

A ano pride mi to, ze si to strasne idealizujes. Ak je 20 rocny syn s frajerkou tak samostatny, ze si zije svoj zivot uz dva roky v zahranici, urcite je tak samostatny, aby sa nevracal do detskej izby mame k chlapovi co nie je jeho otec a s frajerkou, ktoru vobec nepoznate (!). Mne to fakt hlava neberie, a na jeho mieste by ma hanba fackovala, prepac. A to hovorim pri vsetkej ucte a laske k nasim detom a rodicom, ale pride mi to ako iny vesmir... Ked uz tak velmi by som sa potrebovala vratit na urad prace s nasetrenymi peniazmi domov k mame, tak sa vraciam sama, a nie s priveskom. Frajerka moze bytvart vo svojej izbe doma, a aspon ich to bude motivovat pri tom "oddychovani", sa realne rozhodovat, co ako dalej.

michaelam2
28. júl 2025
@jaskolka

@anonym_4c8742 tak napríklad ja som tá, ktorá súhlasí s mužom autorky a nie,po výške dom už s rodičmi nebývala. A už vôbec si neviem predstaviť,že by som do rodičovského trojizbaku dotrepala aj priateľa (mne osobne by toto najviac vadilo)a boli by sme tam, kým by sme sa nerozhodli,čo ďalej...

@jaskolka presne, mne by bolo uplne trapne nasim povedat v 20tke ze idem aj s frajerom byvat k nim a polroka oddychovat lebo som strasne unavena po dvoch rokoch prace 😀

huxy
28. júl 2025
@biba_18

@anonym_4c8742 ty reálne nevieš čo budú robiť ... takže áno, prispievať - nie im ho celý platiť ...

@biba_18 budú si na podpore válať šunky a premýšlať 🤔🤓

anonym_4c8742
28. júl 2025
@biba_18

@biba_18 no 20-ročnému by som určite neprispievala na podnájom. S kúpou bytu by som pomohla, ale nie ma podnájom. Majú zdravé ruky a nohy, môžu pracovať aj na Slovensku

anonym_4c8742
28. júl 2025
@jaskolka

@jaskolka ale to ani ja, ale keby ma syn poprosil, tak by som určite nepovedala nie. Akurát by ale neboli doma na podpore, to by som mu už určite niečo povedala

tiezjedna
28. júl 2025
@luliu

Som naozaj prekvapená, že väčšina z vás by svojmu dieťaťu, ktoré bolo mimo 2 roky, povedala nájdi si prenájom alebo nie, chcem svoje súkromie. Ako fakt? Ak by ma o to syn či dcéra požiadali, moja odpoveď by bola ANO. Matky roka 🙄

@luliu no mňa by zas ako dospelú hanba fackovala, keby som škemrala po dvoch rokoch v zahraničí o bývanie u matky, resp. matky a jej manžela (s ktorým sa asi ani bohvieako nepozná). A ešte s tým, že by som si hneď so sebou dotiahla úplne cudziu osobu a s pracovnou víziou "uvidíme" 😲 Možno by som to slušným spýtaním sa skúsila, keby mama žije v dvojgeneračnom prázdnom dome a viem, že môj príchod naozaj nenaruší ich život a budú môcť naďalej fungovať bez zmeny a my by sme boli len takým príjemným spestretním, pomocou a pod. Ale maľovať si, že vďaka samostatnej izbe bude všetko ružové a ich súkromie nebude týmto ovplyvnené je minimálne naivné, ak nie hlúpe. Manžela naprosto chápem. Veď koniec koncov nepovedal nie, len podľa mňa veľmi realisticky vidí to, čo autorka tak zaryto vidieť odmieta (a áno, aj ju chápem).

autor
28. júl 2025

Viete, baby, keby som to nemusela riešiť, tiež si poviem možno veľa podobných slov, ako mi radíte, ale ono to je sakra úplne iné, ked sa niečo stane realitou a máš sa pred to postaviť a riešiť skutočne v živote...

letfenixa
28. júl 2025

@anonym_autor okrem všetkeho proti, čo tu odznelo a s čím súhlasím, skús sa do kože svojho manžela vžiť aj tak, že si predstavis, že sa ku vám nasťahuje cudzia osoba nie rovnakého, ale opačneho pohlavia. Podľa mňa aj to hrá rolu.

huxy
28. júl 2025
@anonym_autor

Viete, baby, keby som to nemusela riešiť, tiež si poviem možno veľa podobných slov, ako mi radíte, ale ono to je sakra úplne iné, ked sa niečo stane realitou a máš sa pred to postaviť a riešiť skutočne v živote...

@anonym_autor ešte takto. Chceš riskovať svoj vlastný vzťah kvôli úplne cudzej osobe, ktorá možno o nejakú dobu ani nebude viac priateľkou tvojho syna???

biba_18
28. júl 2025
@colsami

Mame nadstandardne vztahy s rodicmi a teda neviem si predstavit, ze toto by mi preslo. A nedovolila by som to ani svojmu synovi, nech ho akokolvek milujem a mam volnu izbu.
Akoze ludia, to vy si nastahujete 20 rocnu cudziu "frajerku" vasho decka k sebe domov? Ze ju poznate len z rozpravania, a z nejakych videohovorov? Toto vobec nie je o tom, ze povies "nie" svojmu dietatu.

Navyse, predpokladam ze s dalsim/novym/aktualnym manzelom chces dozit a nie ze ti krachne vztah kvoli docasnemu ubytovaniu dvoch mladych ludi, ktori az dva roky pracovali a teraz potrebuju oddychovat na podpore aby sa rozhodli co dalej? Wtf? Vobec sa mu z jeho strany necudujem, ze mu to prekaza.

Nerozumiem ale naozaj, to boli 20h denne v praci, ze nedokazali sa dozhodnut, co chcu dalej ako daju vypoved/skoncia v praci v zahranici?

Vsetky milujeme svoje deti, ale toto mi pride ako hlupost a nie "krok lasky". A akoze chapem ze syn bol prec a mozno zas pride, ale aby takymto stylom sa vase vztahy nezhorsili, nevyostrili, a skoncite pri tom, ze sa budu vsetci tesit, ked "vypadnu prec"...

A ano pride mi to, ze si to strasne idealizujes. Ak je 20 rocny syn s frajerkou tak samostatny, ze si zije svoj zivot uz dva roky v zahranici, urcite je tak samostatny, aby sa nevracal do detskej izby mame k chlapovi co nie je jeho otec a s frajerkou, ktoru vobec nepoznate (!). Mne to fakt hlava neberie, a na jeho mieste by ma hanba fackovala, prepac. A to hovorim pri vsetkej ucte a laske k nasim detom a rodicom, ale pride mi to ako iny vesmir... Ked uz tak velmi by som sa potrebovala vratit na urad prace s nasetrenymi peniazmi domov k mame, tak sa vraciam sama, a nie s priveskom. Frajerka moze bytvart vo svojej izbe doma, a aspon ich to bude motivovat pri tom "oddychovani", sa realne rozhodovat, co ako dalej.

@colsami môj muž tak veru býval s nami doma po vyške - nebol z košíc, chceli sme ostať tu, absolventské platy bola jedna bieda, ceny bytov po revolúcii išli raketovo hore - a vydržali to naši s nami a dodnes má môj muž s mojou mamou skvelý vzťah ... asi až po roku sa nám podarilo zohnať podnájom čo nás nezruinoval ...

autor
28. júl 2025

Synátor je rozumný, nebolo to z jeho strany nejaké ultimátum, že ideme ku vám mama a bodka... on sa v podsate celkom nesmelo opýtal, že čo my na to, kebyže... no a ja som okamžite kývla, že samozrejme...ved sa možno takto lepšie spoločne poradíme a po mesiaci zistia, že sa idú pohnúť ďalej

kuko55
28. júl 2025

Paaaaani,ľudia budíček!!!!!
To čo máte za názory🫨🫨🫨 rodina si pomáha💟- ci je si posunu lacnejšie auto, mladí bývajú aj rok u rodicov/svokrovcov, kým si postavia dom, mladí prídu zo zahraničia- potrebujú si ujasniť co dalej- ja to považujem za zdravý prístup k budúcnosti....nie hrrrrr-brrrrrr a dáko bolo dáko bude....mama,podpor ho🫶

biba_18
28. júl 2025

@anonym_4c8742 kúpou bytu by si mu pomohla? no, keď máš na to kúpiť byt potom je to nepodstatná vec - predpokladám ale že autorka nemá ... ani ja by som nemala aby som mu kúpila byt ...

anonym_4c8742
28. júl 2025
@anonym_autor

Synátor je rozumný, nebolo to z jeho strany nejaké ultimátum, že ideme ku vám mama a bodka... on sa v podsate celkom nesmelo opýtal, že čo my na to, kebyže... no a ja som okamžite kývla, že samozrejme...ved sa možno takto lepšie spoločne poradíme a po mesiaci zistia, že sa idú pohnúť ďalej

@anonym_autor a to teraz budú bez práce tam aj tu obaja? A všetky usporené peniaze (ak nejaké vôbec majú) pominaju tu na život lebo chcú oddychovať. Naozaj ti toto príde v poriadku?

autor
28. júl 2025
@kuko55

Paaaaani,ľudia budíček!!!!!
To čo máte za názory🫨🫨🫨 rodina si pomáha💟- ci je si posunu lacnejšie auto, mladí bývajú aj rok u rodicov/svokrovcov, kým si postavia dom, mladí prídu zo zahraničia- potrebujú si ujasniť co dalej- ja to považujem za zdravý prístup k budúcnosti....nie hrrrrr-brrrrrr a dáko bolo dáko bude....mama,podpor ho🫶

@kuko55 ou, díky...ono ja viem, že je to komentár, ktorý si želám čítať a vlastne tu v diskusii človek čaká nejakú podporu, že nie je s podobným zmýšľaním sám, takto nejako to je vo mne rozpoložené ako si napísala... ale zase, áno, akceptujem každý názor, v každom je kus pravdy a dobre mienenej rady...možno teda ešte nejako manžela spracovať... veď teda len nedávn mi sľúbil, že v dobrom aj v zlo, aj v ťažšom 😀 ..tak je to tu,...odľahčujem, manžel je dobráčisko...

anonym_4c8742
28. júl 2025
@biba_18

@anonym_4c8742 kúpou bytu by si mu pomohla? no, keď máš na to kúpiť byt potom je to nepodstatná vec - predpokladám ale že autorka nemá ... ani ja by som nemala aby som mu kúpila byt ...

@biba_18 s kúpou bytu, a nie kúpiť byt. Keďže potrebuje každý mať nejakú hotovosť na hypo, všakže.

autor
28. júl 2025
@anonym_4c8742

@anonym_autor a to teraz budú bez práce tam aj tu obaja? A všetky usporené peniaze (ak nejaké vôbec majú) pominaju tu na život lebo chcú oddychovať. Naozaj ti toto príde v poriadku?

@anonym_4c8742 ÁNo, majú nasporené, ale požijú s podpory, na ktorú majú nárok a nieje to na SK pomery pre 2 mladých ľudí zanedbateľná suma, preto to kvitujem...

tiezjedna
28. júl 2025
@anonym_autor

@biba_18 prečo by im mali prispievať na podnájom, prosím ťa??? Mladí si snáď v zahraničí zarobili. A ak nezarobili, tak sa treba pýtať prečo a o to silnejšie sa zamyslieť nad tým, že by sa nakvartýrovali k matke.
@anonym_autor autorka, veď ti nikto neradí, že nemáš pomôcť. Syn nech dorazí, je vítaný. Ale sám. Randiť môžu naďalej a keď sa budú chcieť osamostatniť, tak môžu.

anonym_f64d4f
28. júl 2025

Ako mlady dospely pisem, ze oddychovat po 2 rokoch prace v 20tke a hned prist naspat vyzrat rodny stat je vymysel, toto uz premysleli adekvatne do bodky evidentne na co maju narok a zrazu potrebuju polroka sediet doma na riti aby zistili co so zivotom? Ano ludia pocas VŠ niektori byvaju doma v 20, ale oni STUDUJU, vela z nich popri tom aj brigaduje a oni planuju brat podporu😅 perfektny zaklad pre mlade rodiny. Urcite sa im potom bude chciet ist driet za tie smiesne platy tu este ked nemaju ani VŠ. Syna by si samozrejme podla mna mala doma prijat ak potrebuje pomoc ale treba si to vydiskutovat. Ju si nikdy nevidela, to ako dlho su spolu? Zoznamit vas sa mu neunuvalu pocas tej doby ale ked nieco potrebuju hned sa nastahovat? My sme zacali platit najom hned na VŠ kde sme sli spolu, vedeli sme, ze chceme byt spolu a mladi by mali byt sami ak sa da, samozrejme ze by nas rodicia prijali aj teraz po rokoch, OBE RODINY. Odvtedy sme pracovali aj pocas skole a potom samozrejmost, ze sa nevratime domov oddychivat PO STUDIU A PRACI ZAROVEN.😅 takze ano, su pohodli a to chcu vyuzit. Zahranicie nie je len peniazky a hotovo. A na to teraz asi prisli… troska aj rozumu im treba dat a ak chcu byt doma bez prace, mozno by mala ist ona domov aby zistili, ze nie je vsetko take lahke a za spolocny zivot sa treba namakat a nie v 20tke oddychovat.

lucka_ke
28. júl 2025

áno, rodina si pomáha, možno keby to bolo naopak - syn by ubytoval mamu s novým mužom keby obaja ostali bez práce?

anonym_283914
28. júl 2025

Z pohľadu dieťaťa si neviem predstaviť, že by som sa nemohla vrátiť do rodičovského bytu/domu. Hneď po škole sme išli do podnájmu s priateľom vyskúšať bývať sami a chceli sme sa trošku osamostatniť. Po roku priateľ išiel do zahraničia tak som sa presťahovala nazad k rodičom a samozrejme priateľ býval u nás mimo zahraničia nikto s tým nikdy problém nemal. Dnes sme spolu už 15 rokov je mojim manželom a s mojimi rodičmi má podľa mňa lepší vzťah ako so svojimi.