icon

Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte

28. júl 2025

Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.

Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.

biba_18
28. júl 2025

@huxy povedz si to čo tu píšeš nahlas. normálne si predstav že syn ti povie mami, chceli by sme prísť na svk - zatiaľ kým si všetko vybavíme a rozmyslíme čo ďalej - nemohli by sme bývať u teba?
a teraz - si povedz NAHLAS tvoju odpoveď ...

lienka.7
28. júl 2025
@gelifil

@anonym_autor ty stale zabudas na tu cudziu zenu...s pomocou vlastnemu dietatu tu nema nikto problem...ved ty si ju nazivo este ani nevidela a chces si ju nastahovat....a ona tiez co za dievca, vychova, len tak ide byvat do uplne cudzieho?...radsej by som byvala v jednej izbe za vlastne ako vyciciavat rodicov partnera.....manzel to nikdy nepochopi, nema deti, takeho partnera by som si nikdy nebrala...ten syn sa objavil vlastne az teraz, on realne nechape, co to je mat dieta....

@gelifil asi budem za divnu, ale uz tu chcem vidieť, keby im dieta zazvonil pri dverách aj s uplne cudzou osobou, ze mami, budeme tu spolu bývať, ze by skákali od radosti. Je jedno, že syn s nou žil rok, dva, tri v zahraničí... pre nich je to uplne cudzia osoba. No jasne, už ich chcem vidieť.
Druhá vec je, dievča sa nemusí vrátiť domov? Tej rodina nechýba?
Celé je toto divne.
@anonym_autor ty sa na to pozri aj z druhej strany. Keby ti tvoj muz povedal, že sa k vám do bytu nastahuje jeho dcéra aj s cudzím chlapom. Ty by si bola za to, ze dcéra teda ano, ale cudzí chlap nie a tvoj muz ti povie, že ho to nezaujíma, ze pre neho je na prvom mieste jeho dcéra, ako by si sa asi cítila. Hm?
A po ďalšie, jasne, ze syn sa najskôr bude pýtať teba, ci sa môžu vrátiť, aby ušetrili na najme😉 a teda píšeš, že v zahraničí im bolo ťažko, cize budu tu? O to viac, nech pekne idú rovno do svojho, aby vedeli ako to v živote chodi. Ono samozrejme si matka, je to tvoje dieta a chceš pomôcť. Ale ta tvoja pomoc sa môže veľmi ľahko zvrhnúť na zneužívanie. A potom co, budeš mat výčitky ze vyhadzujes syna z bytu za to, ze spolu s priateľkou zneužívajú situáciu.

huxy
28. júl 2025
@biba_18

@huxy povedz si to čo tu píšeš nahlas. normálne si predstav že syn ti povie mami, chceli by sme prísť na svk - zatiaľ kým si všetko vybavíme a rozmyslíme čo ďalej - nemohli by sme bývať u teba?
a teraz - si povedz NAHLAS tvoju odpoveď ...

@biba_18 raz som tu už autorke odpovedala, presne čo by som povedala, tak si to kľudne dohľadaj.
A stojím si za tým. V zivote by ma to nenapadlo, chcieť toto od rodičov. Cudzieho človeka im tam nasáčkovať

luccija
28. júl 2025
@anonym_9e244b

@anonym_autor ja som nikdy neodrobila 2 roky a neutekala žiadať o podporu. Za 12 odrobenych rokov som z podpory vyčerpala 3 dávky. Potom, že štát je v sračkách, keď ľudia takto zneužívajú systém. Robota sa dá nájsť aj do mesiaca, nemusia sedieť doma na zadku. Ale ok. Podporuj ich v nič nerobení.

@anonym_9e244b veď mne je jasné, že do toho projektujes svoje ja som odrobila a nežiadala.To je tvoj život ľudia žijú aj inak.

anonym_4fd803
28. júl 2025

budú mať podporu 2x1300 Eur a chcú bývať u teba? prečo? nechcú vlastné súkromie?

biba_18
28. júl 2025

@huxy nie čo by si povedala - povedz to nahlas. ... ja som to čítala čo si písala - proste to povedz...
a skús si predstaviť aj tvoje dieťa čo sa mu bude honiť hlavou ...

lienka.7
28. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_f64d4f Máte deti? Nezatváram oči pred ničím, to slovo "oddýchnuť" som použila len je vo svojom vyjadrení. Syn mi nepovedal, že ideme si ku tebe oddýchnuť. Čiže v podstate sú tu len 2 tábory -

1, si dospelý, staraj sa o seba sám, čo ty chceš zasran v 20-tke oddychovať...ja ti nepomôžem, mám svoj život a nejdem si pokaziť vzťah s mojím novým mužom

2, jasné, si môj syn, tú prechodnú dobu poriešime, budeme viac spolu, spoznáme aj tvoju priateľku, musíme si predsa pomáhať v tejto ťažkej dobe

Hmmm... 🙂

@anonym_autor 3 možnosť je prijať naspäť iba syna, na tu si ale akosi pozabudla😉

earlgrey
28. júl 2025

@anonym_autor
Takže oni si v krajine, kde momentálne pracujú vybavujú podporu áno? ktorú si následne prenesú na Slovensko...správne som to pochopila? Lebo v tomto prípade OK..podporu bude vyplácať štát, kde pracovali a odvádzali dane.
Ale ak prídu na SK a budú žiadať podporu u nás v Soc.poisťovni, mám tušenie, že ich odbijú s tým, že si tú podporu mali žiadať v krajine, kde pracovali...už to nie je také jednoduché ako kedysi. Toto by som so synom prebrala, či si vybavujú podporu tam. A realita je taká, že ešte mesiac/dva po skončení pracovného pomeru budú musieť byť v tej krajine, resp. čakať na schválenie podpory, ktorú si následne prenesú na Slovensko a to je ďalší zdĺhavý proces.
Ale k tvojej otázke, ja ako matka by som syna vzala domov, priateľka nech ide domov tiež, cez víkend môže prísť....naruší to súkromie, ver mi. Mala som u seba brata a skoro som sa zbláznila...iný režim, iné návyky....

autor
28. júl 2025
@lienka.7

@gelifil asi budem za divnu, ale uz tu chcem vidieť, keby im dieta zazvonil pri dverách aj s uplne cudzou osobou, ze mami, budeme tu spolu bývať, ze by skákali od radosti. Je jedno, že syn s nou žil rok, dva, tri v zahraničí... pre nich je to uplne cudzia osoba. No jasne, už ich chcem vidieť.
Druhá vec je, dievča sa nemusí vrátiť domov? Tej rodina nechýba?
Celé je toto divne.
@anonym_autor ty sa na to pozri aj z druhej strany. Keby ti tvoj muz povedal, že sa k vám do bytu nastahuje jeho dcéra aj s cudzím chlapom. Ty by si bola za to, ze dcéra teda ano, ale cudzí chlap nie a tvoj muz ti povie, že ho to nezaujíma, ze pre neho je na prvom mieste jeho dcéra, ako by si sa asi cítila. Hm?
A po ďalšie, jasne, ze syn sa najskôr bude pýtať teba, ci sa môžu vrátiť, aby ušetrili na najme😉 a teda píšeš, že v zahraničí im bolo ťažko, cize budu tu? O to viac, nech pekne idú rovno do svojho, aby vedeli ako to v živote chodi. Ono samozrejme si matka, je to tvoje dieta a chceš pomôcť. Ale ta tvoja pomoc sa môže veľmi ľahko zvrhnúť na zneužívanie. A potom co, budeš mat výčitky ze vyhadzujes syna z bytu za to, ze spolu s priateľkou zneužívajú situáciu.

@lienka.7 už som to písala, aký je môj pohľad z opačnej strany na situáciu a aj to, že dievča rodičov určite pôjde navštíviť (určite aj viackrát).

dievcacitajucelist
28. júl 2025
@anonym_autor

..asi to beriem skor velmi citlivo, ja si totiž prajem, aby boli u nás, syn odisiel hned po skončení SŠ preč, velmi mi chýbal a teraz by sme konečne travili viac casu spolu...najma, ked viem, že je to dočasné a že možno opať pojdu na 2 roky a možno aj viac daleko od domava...viem, som asi precitlivelá matka, syn je už dospelý, ale ked ten čas tak rýchlo ubehol...

@anonym_autor ja by som ani sekundu neváhala...terajsieho manžela poznáš koľko dva roky? A tvoj syn je tvoje dieťa a je jedno, že je dospelý. Úprimne ja by som sa manžela ani nepýtala. Ale ohraničila by som čas na ktorý by zostali (3 / 4 mesiace _ pol roka) a to by som povedala manželovi....

anonym_f64d4f
28. júl 2025
@biba_18

@michaelam2 lenže "syn áno a cudzie dievča nie" je de facto tá prvá skupina. lebo on je s frajerkou pár...

@biba_18 tak to su urcite velmi vazny par ked ju matke nedoviedol domov este len po 2 rokoch rovno nastahovat😂 teda ani neviem ci su 2 roky spolu vlastne. 20 rocny dorobeny clovek a velmi vazny PÁR

sissy27
28. júl 2025
@huxy

@sissy27 nárokuje si bývať v byte svojho priateľa. Ano, aj manželov môže byť viac. Nič to nemení na tom, ze pre nich je že úplne cudzia. Tak isto sa asi nevydala a nenasťahovala si k sebe muža, kým sa nepoznali, niečo spolu nezažili

@huxy nevsimla som si nikde, ze by si slecna na nieco narokovala, len tolko, ze mlady muz slusne poprosil, ci by mohli. A to ani nechcu byvat zadarmo, normalne budu platit. Dokonca ani nikde nie je napisane, ze zostanu celeho pol roka, mozno sa im nieco zaujimave pritrafi skor, alebo im toto spolunazivanie jednoducho nebude vyhovovat a pekne sa podakuju a pojdu.
Ale tak nazory sa roznia a ziadny z nich nie je ten jediny spravny. Ja by som ich v pohode prijala, ine zeny nie, autorka sa musi rozhodnut sama. A ako tu niekto pisal, ze jej no narusi / znici vztah s manzelom - nuz ak by toto mal byt dovod, preco mi krachne vztah s muzom, tak som sa asi pomylila ked som povedala to carovne “ano v dobrom aj v zlom” 🤷‍♀️

sense
28. júl 2025

Nečítam všetky komentáre ale príde mi divné že po dvoch rokoch už musia oddychovať. Štýlom dva roky odrobim a vycerpam podporu lebo chcem oddychovať. Dieťa by som prijala ale teda priateľka môže ísť bývať aj domov , ono to nie je veď maju svoju izbu, ale to sú aj iné navyky, inak zvyknuté držať domacnost. A to nie je len príspevok na bývanie ale aj strava, upratovanie.
Čiže chápem muža , a ako matka chápem aj teba

huxy
28. júl 2025
@biba_18

@huxy nie čo by si povedala - povedz to nahlas. ... ja som to čítala čo si písala - proste to povedz...
a skús si predstaviť aj tvoje dieťa čo sa mu bude honiť hlavou ...

@biba_18 ako sorry, ozaj sa tu nebudem sama so sebou takto baviť, keď to ani nie je môj prípad? 😂
Autorka má manžela a mala by akceptovať aj jeho priania 🤷🏼‍♀️

autor
28. júl 2025
@earlgrey

@anonym_autor
Takže oni si v krajine, kde momentálne pracujú vybavujú podporu áno? ktorú si následne prenesú na Slovensko...správne som to pochopila? Lebo v tomto prípade OK..podporu bude vyplácať štát, kde pracovali a odvádzali dane.
Ale ak prídu na SK a budú žiadať podporu u nás v Soc.poisťovni, mám tušenie, že ich odbijú s tým, že si tú podporu mali žiadať v krajine, kde pracovali...už to nie je také jednoduché ako kedysi. Toto by som so synom prebrala, či si vybavujú podporu tam. A realita je taká, že ešte mesiac/dva po skončení pracovného pomeru budú musieť byť v tej krajine, resp. čakať na schválenie podpory, ktorú si následne prenesú na Slovensko a to je ďalší zdĺhavý proces.
Ale k tvojej otázke, ja ako matka by som syna vzala domov, priateľka nech ide domov tiež, cez víkend môže prísť....naruší to súkromie, ver mi. Mala som u seba brata a skoro som sa zbláznila...iný režim, iné návyky....

@earlgrey V tomto sa na mladých spolieham, majú tam kolegovcov zo SK, ktorí tam tiež pracovali cca rovnakú dobu, odišli a im sa podarilo všetky papiere a byrokraciu bez problémov vybaviť.

lienka.7
28. júl 2025
@anonym_autor

@lienka.7 už som to písala, aký je môj pohľad z opačnej strany na situáciu a aj to, že dievča rodičov určite pôjde navštíviť (určite aj viackrát).

@anonym_autor navštíviť? Aha, ok teda.

earlgrey
28. júl 2025
@anonym_autor

@earlgrey V tomto sa na mladých spolieham, majú tam kolegovcov zo SK, ktorí tam tiež pracovali cca rovnakú dobu, odišli a im sa podarilo všetky papiere a byrokraciu bez problémov vybaviť.

@anonym_autor V poriadku, ja len, že poznám veľa ľudí, ktorým tú podporu na Slovensku zamietli a presne dôvod bol ten, že si ju mali žiadať v krajine, kde pracovali a následne preniesť na Slovensko. Len aby neboli sklamaní, ako veľa ďalších ľudí.

autor
28. júl 2025
@huxy

@biba_18 ako sorry, ozaj sa tu nebudem sama so sebou takto baviť, keď to ani nie je môj prípad? 😂

@huxy Takisto môžem napísať: Manžel má manželku a mal by akceptovať aj jej priania. Či žena musí byť automaticky submisívna, plniť priania bez hľadania spoločného riešenia?

huxy
28. júl 2025
@anonym_autor

@huxy Takisto môžem napísať: Manžel má manželku a mal by akceptovať aj jej priania. Či žena musí byť automaticky submisívna, plniť priania bez hľadania spoločného riešenia?

@anonym_autor ale aké spoločné riešenie? Žiadne si nenavrhla, nespomenula 🤷🏼‍♀️

lion777
28. júl 2025

Nečitala som celú diskusiu. Ešte si porieš, ako budete teda riešiť varenie , upratovanie, na tomto sa dve gazdiné v jednej domácnosti , vedia dobre pohádať. Súkromie, nebude žiadne a časom tam bude nervozita predpokladám. Potrebujete sa pevne dohodnúť na pravidlách a predpokladanom čase, do určitého času , aby predložil nejaký plán , čo ďalej. To bude celkom triezve.

miskakyblik
28. júl 2025
@huxy

@biba_18 raz som tu už autorke odpovedala, presne čo by som povedala, tak si to kľudne dohľadaj.
A stojím si za tým. V zivote by ma to nenapadlo, chcieť toto od rodičov. Cudzieho človeka im tam nasáčkovať

@huxy preto býva aj problém matka vs nevesta. S týmto zmýšľaním, že synova priateľka je cudzia a cez to vlak nejde a už navždy bude cudzia miesto snahy urobiť z nej rodinu, neskôr rozdeľuje toľko rodín a z tchýň to robí tchýče ... Ak syn má toľko dôvery doniesť domov priateľku s vážnou známosťou a matka má takýto postoj, a matka sa vzprieci proti priateľke ešte ju ani nepozná tak potom sú z nich tie, čo vyplákavaju že ani vnúčatá si nevidia , a nevesta nechce chodiť na návštevy a podobne...

jana005
28. júl 2025

@anonym_autor ahoj, na tvojom mieste by som už túto diskusiu nečítala.
Nepotrebuješ sa tu obhajovať.
Rob tak, ako ti srdce káže a na cudzie ženy z koníka sa vykašli.
Ja by som syna aj s priateľkou ubytovala, nevidím v tom problém. Ona nie je cudzia, je to jeho priateľka.
Ja som tiež pre mnohých divná, dovolila som, aby u nás prespával dcérin frajer. A keďže dcéra má iba 17, tak tu na koníku by ma mnohé už ukameňovali.
Ale mne je úplne jedno, čo si myslia cudzí ľudia.
Riaď sa svojím srdcom a nedaj sa odradiť názormi cudzích ľudí.
A dupľom neobhajuj pred nimi svoje rozhodnutie.
Buď rada, že syn chce ísť k tebe.

kuko55
28. júl 2025

Ja neviem v akom idealnom svete žijete niektorí????
Po 1.- dobrý podnájom sa nenájde za jednu sobotu, treba preskúmať teren
Po 2.- platí sa za 2.mes. dopredu plus podpisuje sa zmluva na min.1 rok
Po 3.- je to záväzok, mladí sa hladaju- zostanú ci pôjdu opäť preč....
Po 4.- najlepšie vychádza ísť k rodičom na par týždňov a uvidia sami

Po 5.- predpokladám že mladá, zvyknutá na súkromie, sa bude rýchlo brať do vlastného
📍ale áno,tiež by som synovi navrhla jeho návrat a priateľka nech ide k rodičom....predsalen je iné keď sa poznajú ti ludia skôr ako doslova neznámeho človeka si zobrať bývať so všetkými osobnými vecami..
Návštevy by som dovolila, ale jej bývať u mňa nie

tiezjedna
28. júl 2025
@jana005

@anonym_autor ahoj, na tvojom mieste by som už túto diskusiu nečítala.
Nepotrebuješ sa tu obhajovať.
Rob tak, ako ti srdce káže a na cudzie ženy z koníka sa vykašli.
Ja by som syna aj s priateľkou ubytovala, nevidím v tom problém. Ona nie je cudzia, je to jeho priateľka.
Ja som tiež pre mnohých divná, dovolila som, aby u nás prespával dcérin frajer. A keďže dcéra má iba 17, tak tu na koníku by ma mnohé už ukameňovali.
Ale mne je úplne jedno, čo si myslia cudzí ľudia.
Riaď sa svojím srdcom a nedaj sa odradiť názormi cudzích ľudí.
A dupľom neobhajuj pred nimi svoje rozhodnutie.
Buď rada, že syn chce ísť k tebe.

@anonym_autor celkom by ma zaujímalo, aký má syn vzťah s tvojím novým manželom. Predpokladám, že sa moc nepoznajú. Takže nielen, že vaše súkromie naruší syn, čo by určite z lásky k tebe prekusol, ale hneď aj cudzia ženská.
@jana005 a predpokladám, že ako správna sekera si to aj manželovi oznámila ako hotovú vec a na názor sa nepýtala, že...😎

biba_18
28. júl 2025

inak, minule sme sa bavili so synom o jeho budúcnosti ... a spomenula som aj jeho spolužiaka, ktorý má malého syna a s partnerkou žijú striedavo u jeho a u jej rodičov. jeho mama žije sama v 3-izbovom byte a vyjadrila sa že k nej bývať neprídu ... urobil si dieťa, nech sa stará ...
lebo ja som sa syna pýtala kde vidí vo svojej budúcnosti o ktorej má akú-takú predstavu, že kde vidí ženu a dieťa - a on mi na to: mami, ja verím že nikdy nedopadnem ako on - že moja mama by mi nepomohla ak by som potreboval ...
podotýkam že moje dieťa pracuje a má svoje bývanie ...

tamitamitami
28. júl 2025

Samozrejme - moje dieťa bude u mňa vždy doma.

Syn a jeho priateľka sa plánujú finančne podieľať na chode domácnosti (takže žiadne zneužívanie), voľnú izbu máte (každý teda budete mať svoje súkromie). Nevidím jediný dôvod prečo by nemohli stráviť tých 6 mesiacov u vás.

luliu
28. júl 2025
@tiezjedna

@luliu no mňa by zas ako dospelú hanba fackovala, keby som škemrala po dvoch rokoch v zahraničí o bývanie u matky, resp. matky a jej manžela (s ktorým sa asi ani bohvieako nepozná). A ešte s tým, že by som si hneď so sebou dotiahla úplne cudziu osobu a s pracovnou víziou "uvidíme" 😲 Možno by som to slušným spýtaním sa skúsila, keby mama žije v dvojgeneračnom prázdnom dome a viem, že môj príchod naozaj nenaruší ich život a budú môcť naďalej fungovať bez zmeny a my by sme boli len takým príjemným spestretním, pomocou a pod. Ale maľovať si, že vďaka samostatnej izbe bude všetko ružové a ich súkromie nebude týmto ovplyvnené je minimálne naivné, ak nie hlúpe. Manžela naprosto chápem. Veď koniec koncov nepovedal nie, len podľa mňa veľmi realisticky vidí to, čo autorka tak zaryto vidieť odmieta (a áno, aj ju chápem).

@tiezjedna mňa by hanba fackovala mať názor ako ty, si matka? Radšej nechcem odpoveď.....
On sa k nim nechce nasťahovať navždy, chce na chvíľu sa zložiť a hľadá podporu u matky

lienka.7
28. júl 2025
@huxy

@huxy darmo sa tu o niečo snažíš. Tu je na prvom mieste zarabajuce 20rocne dietatko predsa, ktoré si az po 2 rokoch ťažkej prace v zahraničí musí dojst aj s frajerkou oddýchnuť do svojej detskej izby. Muž do toho nema co kecať predsa. To, ze sa to môže uplne zvrtnut v jej neprospech, si ona ani nepripúšťa. Nebude im to nahodou doma klapat (predsa len každý ma svoje návyky a sú pre nás dôležitejšie iné veci, prečo by sa inak furt hádali nevesty so svokrami v kuchyni😁) oni 2 sa zbalia a odídu a autorke ostane pokazený vzťah s mužom. Keď takto rozmýšľa, ok.

anonym_b94f52
28. júl 2025

by som si pozrela, jak by ste tie ktoré píšete o podmienkach a zneužívaní a podobne, odmietli vlastné dieťa 👌 ja mám 35 pomaličky, rodinu.. A keby bolo treba, mama ma prijme HOCIKEDY.. sme tri sestry a týka sa to každej jednej 🙏 a bez akýchkoľvek podmienok.. Taktiež by som to riešila ja.. Moje deti budú mať u mňa stále svoj domov a budú mať otvorené dvere hocikedy 👌
Autorka píšeš že budú prispievať, toto jedine by som asi dodržala a určila pevne 🙏
Uži si čas so synom 🥰

miskakyblik
28. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ešte jedno ma napadlo, na ničnerobenie po večeroch a nikamnechodenie cez víkendy budete mať ešte veľa času, ešte sa raz budete tešiť keď u vás strávia mladí prázdniny, vnúčatá a podobne. Život nieje o Tom mať svoje súkromie za cenu toho, že mám prázdny byť bez detí.. zostanete spolu, ešte budete mať veľa času byť sami a podľa svojho ale syn už k vám len tak nepríde bývať , to už sa zrejme nezopakuje. Záleží na tom ako si vyrastala akú máte povahy, ja bývam pri rodičoch, kým sme postavili dom bývali sme u nich aj s priateľom , teraz užanzelom, máme na to veselé spomienky, niekedy drhla prevádzka kúpeľne ale nič hrozne , ale boli sme spolu , naši neboli sami, a o to ide . Teraz riešime kúpu generacneho domu lebo i tak sme stále u nich alebo oni u nás a význam života vidíme v rodine nie v súkromí v prázdnom byte ... Ja ďakujem Bohu za mojich rodičov, za to akí k nám boli a sú a dúfam že naše deti si toto osvoja, že rodina je nad všetko na svete ...