Syn sa vracia zo zahraničia s priateľkou, chcú bývať s nami v byte
Ahojte, potrebujem sa trochu vyrozprávať a možno aj počuť názor zvonku. Som rozvedená, ale pred dvomi rokmi som sa znovu vydala. Teraz žijem s manželom sama v 3‑izbovom byte v meste. Moj 20 ročný syn bol so svojou priateľkou pracovať takmer dva roky v zahraničí, ale rozhodli sa vrátiť domov. Istý čas budú poberať finančnú podporu z úradu práce a chceli by u nás bývať, kým si ujasnia, či pôjdu znovu von za prácou alebo si nájdu niečo tu a potom si budú riešiť aj vlastné bývanie. Máme jednu izbu úplne voľnú, takže s priestorom by problém nebol.
Môj manžel však z toho nie je nadšený, dal mi medzi rečou najavo, že s tým nesúhlasí. Tvrdí, že sa to môže natiahnuť na dlhšie a že je to zo strany syna zneužívanie. A že nám to aj naruší súkromie... Ja to ale tak necítim – je to moje dieťa a po dvoch rokoch, keď bol preč, sa teším, že by sme spolu trávili viac času. Samozrejme, syn s priateľkou by prispievali na domácnosť rovným dielom, nechcú nás vyciciavať.
Viem, že rozhodnutie je na mne, ale trápi ma to a chcela by som poznať pohľad iných – ako by ste to riešili vy na mojom mieste? Ďakujem za názory.
@huxy Vieš, ja sa snažím v živote na veci pozerať tak, ako by som sa zachovala v situácii, keby som bola na mieste človeka, od ktorého niečo žiadam - v tomto prípade, keby za mnou prišieol manžel, o ktorom by som vedela, že miluje svoje dieťa, a chce mu pomôcť.. Viem, že by som to odsúhlasila, jednoducho by mi záležalo na tom, aby bol manžel šťastný a pri tom určení si pravidiel, ako tu baby písali, by to mohol byť ten zdravý kompromis...okej, je to samozrejme vždy a zakaždým nejaká diskomfort, ale nie sme na tomto svete tu aj pre iných, aby sme boli nápomocní a neboli len zadubení egoisti? preto som si manžela vzala, aj ked´po prvej skúsenosti som mala obavy..ale presvedčil ma, že je správny človek so srdcom na správnom mieste...určite je to na debatu s ním, ale nechcem ho v rámci tejto situácie postaviť pred hotovú vec. verím, že odkomunikujeme... určite to bude skúška relatívne čerstvého vzťahu a manželstva, aj keď už máme obaja svoj vek..ale teda aj skúseností a rozumu a zdravého úsudku.
@anonym_autor však ak s tým manžel nebude mať problém, tak je tato diskusia úplne zbytočna.
Ja to píšem z pohľadu, ze sa viem vcítiť do situácie, keď to niekto vníma inak. A už som si v živote preskákala rôzne situácie, často som sa obetovala, pomahala... Niekedy nie je na škodu viac myslieť aj na seba, na to som prišla časom.
@anonym_autor precitala som si diskusiu a som prekvapena prevladajucim nazorom, ze pridu preto aby sa vyvalovali pol roka, su lenivi a chcu vyciciavat stat.... a slecna nech ide k svojim rodicom.....
mozno toho uz bolo v zahranici vela, mozno im koncia pracovne zmluvy, mozno zmluva na najom, mozno rozmyslaju o spolocnej buducnosti a chcu sa vziat, a preto chcu prist na slovensko ci sa im podari najst dobra praca aby mohli riesit hypoteku, mozno v priebehu 2 - 3 mesiacov najdu dobru pracu a odidu, alebo najdu prenajom, alebo zistia ze tu skapal pes a odidu spat do zahranicia mozno ako manzelia....
@heln ja este pred vstupom do EU,som dostal pracovne viza do Nemecka.Odrobil som aj 31 dni niektory mesiac,soboty,nedele 12-ky.Cez 260-300h som maval pravidelne.Tiez nerozumiem niektorym komentarom,ale kto nezazil,nikdy nepochopi...
@nyusika tak bolo dobre v tom zahraničí, že prídu sem po dvoch rokoch prace, že musia polroka oddychovať lebo sa strašne narobili
@anonym_4c8742 Toto nebola pointa príspevku. Vyskúšali, uvideli...asi lepšie raz vidieť ako 100x počuť. Majú životnú skúsenosť, neušli odtiaľ po týždni ani po mesiaci...pracovať 2 roky v zahraničí, zotrvať...a asi aj trochu iný pohľad nadobnúť od 18 tich do dnešných 20 rokov...alebo teda ty si išla životom hladučko, peknučko? 🙂
Manzel by svojho syna tiež neprijal? Samozrejme.ze by som ich prijala a podporila.Inteligentni ludia si navzajom do sukromia nezasahuju.ani ked byvaju spolu.
Mne pride aj celkom nefer, ze vy mate tazke srdce na manzela, ktory ale nepovedal striktne nie. Ale na syna, ktory v 20 rokov potrebuje oddychnut a prist domov do detskej izby zhrabnut podporu nie … v 20 rokoch vela mladych este studuje a pracuje zaroven. Po 2 rokoch ? Na skole by nemal ani Bc. A uz by potreboval oddychnut? Nezda sa vam, ze vas manzel sa vas mozno snazi trocha ukorigovat so zdravym rozumom? Im nezhorel dom, nestratili obaja naraz pracu, necakaju necakane dvojicky…. Materinska laska obcas pekne zamaskuje realitu a on vam tu zenu nikdy domov nepriviedol pred tym 🙂 to je zaujimave cele ako zatvarate oci pred tymto
Takže 2 roky boli v zahraničí, kde žili a odvádzali dane a teraz idú domov oddychovať a vyžrať štátnu kašu do ktorej ešte nikdy neprispeli ani cent... Krása.
@anonym_9e244b Takto to funguje. Je to legálny spôsob, žiadne obchádzanie. Ty by si sa ale vrátila a ak by si mala nárok na podporu, tak by si ju odmietla, gratulujem.
Ťažké rozhodnutie, chápem aj teba, aj mladých, aj muža.
U nás boli rodičia jednotní, dovolili bývať môjmu (už teraz mužovi) u nás od 18tky, prispieval na bývanie, sporil si celý čas peniaze. Ja som tiež chodila na brigády, v lete sme boli vždy v zahraničí a keď som mala 20 rokov, on 23, tak sme si kúpili veľký trojizbový byt v novostavbe, obaja sme mali dobre platené jjoby v obore... Ono všetko závisí od toho aký človek je. Aj moji rodičia mali v podstate doma cudziu osobu, ale nechceli aby platil nájom niekde xy eur zbytočne, keď mohol bývať u nás. Ono to bolo cele dosť komplikovane a o tom téma nie je, no nakonci dňa by som dala aj synovej frajerke šancu, nebrala by som to tak, že sa k nám ide nasackovat, a stanovila by som určite pravidlá, a hnala ich robiť. Rozmýšľať sa dá aj po odrobenej osmičke. Ale, chápem aj muža. Ťažko no, treba nájsť kompromis.
@anonym_autor syna by som bez rozmýšľania prijala s tým, že si bude hľadať brigádu nie doma lenošiť 6m na podpore. Frajerku nie, nepoznáš ju a spoločné bývanie s ňou môže narušiť tvoj vzťah so synom a manželom.
Je zvláštne, že dvaja zdraví mladí ľudia majú našetrené, budú dostávať podporu a chcú sa nasťahovať do detskej izby trošku vychcané nie? Môžu si spolu prenajať izbu v zdielanom byte ako v zahraničí.
@anonym_autor a tie co pisu, ze si maju najst prenajom, asi este nikdy nehladali prenajom, ved to nie je len tak, trva nejaky cas, ceny su neskutocne a prenajimatelia maju niekedy take poziadavky, ze mi az oci prekrucalo.
@heln ale neprehanaj. Za posledne tri roky som riesila prenajom asi 3-4 krat. Vzdy vybavene do dvoch tyzdnov. Navyse mladi robili v zahranici, tak peniaze urcite nasetrili (ak maju trochu rozumu). Plus teda ta ich spominana podpora
@sissy27 k čomu sú dobré takéto špekulácie?? Je úplne jedno ako prišiel k vlastníctvu bytu, podstatné je, že ho má. A úplne najpodstatnejšie je to, že nepovedal nie, len vyjadril svoj názor, že sa mu to úplne nepozdáva. To o manželovi asi nebudem komentovať, pretože oveľa relevantnejšie (a pravdepodobné tiež) je, že ak niekto bude ešte xkrát nahradený, tak je to tá cudzia slečna...
@anonym_autor a tie co pisu, ze si maju najst prenajom, asi este nikdy nehladali prenajom, ved to nie je len tak, trva nejaky cas, ceny su neskutocne a prenajimatelia maju niekedy take poziadavky, ze mi az oci prekrucalo.
@heln prenájom si nájdeš aj zo dna na deň. Nedramatizuj.
@anonym_autor ty stale zabudas na tu cudziu zenu...s pomocou vlastnemu dietatu tu nema nikto problem...ved ty si ju nazivo este ani nevidela a chces si ju nastahovat....a ona tiez co za dievca, vychova, len tak ide byvat do uplne cudzieho?...radsej by som byvala v jednej izbe za vlastne ako vyciciavat rodicov partnera.....manzel to nikdy nepochopi, nema deti, takeho partnera by som si nikdy nebrala...ten syn sa objavil vlastne az teraz, on realne nechape, co to je mat dieta....
Budem za divnu, ale ten tvoj manžel je bude egoista alebo fakt nechápem čo je to mat dieta.. Keby ta mal rád, nezakazoval by ti takýto styk s dieťaťom..
Mne pride aj celkom nefer, ze vy mate tazke srdce na manzela, ktory ale nepovedal striktne nie. Ale na syna, ktory v 20 rokov potrebuje oddychnut a prist domov do detskej izby zhrabnut podporu nie … v 20 rokoch vela mladych este studuje a pracuje zaroven. Po 2 rokoch ? Na skole by nemal ani Bc. A uz by potreboval oddychnut? Nezda sa vam, ze vas manzel sa vas mozno snazi trocha ukorigovat so zdravym rozumom? Im nezhorel dom, nestratili obaja naraz pracu, necakaju necakane dvojicky…. Materinska laska obcas pekne zamaskuje realitu a on vam tu zenu nikdy domov nepriviedol pred tym 🙂 to je zaujimave cele ako zatvarate oci pred tymto
@anonym_f64d4f Máte deti? Nezatváram oči pred ničím, to slovo "oddýchnuť" som použila len je vo svojom vyjadrení. Syn mi nepovedal, že ideme si ku tebe oddýchnuť. Čiže v podstate sú tu len 2 tábory -
1, si dospelý, staraj sa o seba sám, čo ty chceš zasran v 20-tke oddychovať...ja ti nepomôžem, mám svoj život a nejdem si pokaziť vzťah s mojím novým mužom
2, jasné, si môj syn, tú prechodnú dobu poriešime, budeme viac spolu, spoznáme aj tvoju priateľku, musíme si predsa pomáhať v tejto ťažkej dobe
Hmmm... 🙂
Takže 2 roky boli v zahraničí, kde žili a odvádzali dane a teraz idú domov oddychovať a vyžrať štátnu kašu do ktorej ešte nikdy neprispeli ani cent... Krása.
@anonym_9e244b sme zopár rokov v EU, keď si si nevšimla.Radsej nech ťa trápi 700 t Rómov čo ti kasu vyciciava.Chudak chalan v 20 tke máte naňho vysoké nároky 3/4 vekovo podobných deti žije doma v all inc.On bol vonku, zarobil niečo, vyskúšal a možno pôjde študovať ako píše autorka a bude ho živit ešte roky.Dobre, že nemusí hneď druhý deň po príchode nastúpiť na 12 tku, aby ste boli spokojné, že neleží po daromnici a neprispieva do štátnej kasy
@anonym_f64d4f Máte deti? Nezatváram oči pred ničím, to slovo "oddýchnuť" som použila len je vo svojom vyjadrení. Syn mi nepovedal, že ideme si ku tebe oddýchnuť. Čiže v podstate sú tu len 2 tábory -
1, si dospelý, staraj sa o seba sám, čo ty chceš zasran v 20-tke oddychovať...ja ti nepomôžem, mám svoj život a nejdem si pokaziť vzťah s mojím novým mužom
2, jasné, si môj syn, tú prechodnú dobu poriešime, budeme viac spolu, spoznáme aj tvoju priateľku, musíme si predsa pomáhať v tejto ťažkej dobe
Hmmm... 🙂
@anonym_autor nie sú len dva tábory. Je tu aj ten tretí, o ktorom zjavne nechceš počuť, pretože by si zrejme u syna narazila - ty si vítaný. Ale sám.
Podla mna je OK, ze pride syn, ked mas dost miesta v byte. Ale ja by som si do domacnosti nechcela nastahovat aj nejaku dievcinu, ktoru vobec nepoznam. Hovoris, ze ju poznas len zo synovho rozpravania. Size ste sa ani len doteraz nevideli. Ja si neviem predstavit, ze by som.sa k niekomu len tak nastahovala.
Ale je na Tebe a muzovi, co vyhovuje vam.
Hmmm... 🙂
@anonym_autor je tu tretí tábor, nie je vsetko len čierne a biele 🤦♀️
@anonym_9e244b sme zopár rokov v EU, keď si si nevšimla.Radsej nech ťa trápi 700 t Rómov čo ti kasu vyciciava.Chudak chalan v 20 tke máte naňho vysoké nároky 3/4 vekovo podobných deti žije doma v all inc.On bol vonku, zarobil niečo, vyskúšal a možno pôjde študovať ako píše autorka a bude ho živit ešte roky.Dobre, že nemusí hneď druhý deň po príchode nastúpiť na 12 tku, aby ste boli spokojné, že neleží po daromnici a neprispieva do štátnej kasy
@luccija Tiež mi prídu niektoré odpovede kruté... :-/
Hmmm... 🙂
@anonym_autor tak teraz si uplne odignorovala tretiu a najvacsie skupinu 😀 syn ano, cudzie dievca nie
@anonym_autor syna by som samozrejme prijala hocikedy a na ako dlho bude potrebovať ( to si absolútne neviem predstaviť, žeby som mu povedala nie). ale mladá slečna nech ide k svojim rodičom. Jej nie je trápne sa takto nasackovat k frajerovej mame a jej mužovi do bytu, či ako ? Dnešná mládež je skutočne bez hanby. Podľa mňa toto tvojmu mužovi vadí, nie tvoj syn, ale cudzia osoba v byte ešte opačného pohlavia - aj mne by to vadilo. Ved nech randia naďalej, ale nemusí slečna u vás rovno bývať. Môžu si prenajať garsónku, 1 - izbak predsa, keď majú tak dobrú podporu a chcú spolu žiť. Aspon sa rýchlejšie rozhodnú, čo ďalej. Mali by súkromie aj oni, aj vy. Navštevovať sa predsa môžete.
Podla mna je OK, ze pride syn, ked mas dost miesta v byte. Ale ja by som si do domacnosti nechcela nastahovat aj nejaku dievcinu, ktoru vobec nepoznam. Hovoris, ze ju poznas len zo synovho rozpravania. Size ste sa ani len doteraz nevideli. Ja si neviem predstavit, ze by som.sa k niekomu len tak nastahovala.
Ale je na Tebe a muzovi, co vyhovuje vam.
@rosavia videli sme sa dištančne 😀D... písala som, že sa mi dievča javí milé, slušné...ok, môže to byť moja naivita a klam, ale zase...poznám syna, on je rozumnýchalanisko a nejakú fuchtľu by nezbalil...môžem sa mýliť, netvrdím. Pokiaľ aj dievča s tým enmaá problém, už to svedčí o tom, že je to nekonfliktný typ.
@anonym_autor tak teraz si uplne odignorovala tretiu a najvacsie skupinu 😀 syn ano, cudzie dievca nie
@michaelam2 lenže "syn áno a cudzie dievča nie" je de facto tá prvá skupina. lebo on je s frajerkou pár...
@anonym_9e244b Takto to funguje. Je to legálny spôsob, žiadne obchádzanie. Ty by si sa ale vrátila a ak by si mala nárok na podporu, tak by si ju odmietla, gratulujem.
@anonym_autor ja som nikdy neodrobila 2 roky a neutekala žiadať o podporu. Za 12 odrobenych rokov som z podpory vyčerpala 3 dávky. Potom, že štát je v sračkách, keď ľudia takto zneužívajú systém. Robota sa dá nájsť aj do mesiaca, nemusia sedieť doma na zadku. Ale ok. Podporuj ich v nič nerobení.
@michaelam2 lenže "syn áno a cudzie dievča nie" je de facto tá prvá skupina. lebo on je s frajerkou pár...
@biba_18 to je úplne prekrútené. Ale ze totálne 🤦♀️