icon

Syndróm prázdneho hniezda: Ako ho zvládnuť?

dannkah
12. júl 2024

Ahojte, deti mi odchádzajú v septembri na VŠ do zahraničia. Aj keď rozum vie, že všetko je správne a má to tak byť, srdce sa s ich odchodom nevie vysporiadať. Nezvládam pocit, že už nebudem stredom ich sveta, že si ich nepritulim. Cítim sa zbytočná a bez zmyslu života. Ako ste to zvládli vy ? Čo vám pomohlo zvládnuť túto etapu života?

Strana
z2
lily246
12. júl 2024

@zmrzlinka2021 ale prosím ťa, ty tu vytkneš žene tak prirodzenú vec, že jej je smutno za deťmi, keď navždy odídu z domu. A tresneš, že má s nimi závislý vzťah. 🤦‍♀️😀
Namiesto utešenia jej ešte naložíš a neprávom, tak ja som naložila tebe a právom. 😛
Syndróm prázdneho hniezda je bežná vec a autorka nech si dopraje čas posmútiť si a vyrovnať sa s novým spôsobom života.

majlo1234
12. júl 2024

Ja to tu citam s partyzdnovym novorodencom a neviem si vobec predstavit ten pocit. Vzdy chceme, co nemozme mat. Ja tak strasne tuzim vklude sa vyspat, sexovat s muzom a mat cas len pre seba. A mozno budem o par x rokov riesit presne tieto pocity. To len moja uvaha 🙂
Pre deti vzdy budes blizka, ja mam cez 30 a stale casto hladam radu a pochopenie u mamy

karolinakr
12. júl 2024

prazdne hniezdo, ked sa dieta nevyvedie, visi ti na krku a nie je takych pripadov malo, slobodni mladenci, slečny, proste niekto kto s tebou bude byvat do 60ky a už sa len budeš modliť, kedy vypadne

ibatanecnica
12. júl 2024

@dannkah praca a konicky. V praci je toho az az. Nestiham ani tie

betulinka1
12. júl 2024

@lonely66 presne toto hovorim svojim detom. Treba ist studovat prec a je mi jedno, ze doniesiete dvojku z matiky ale z cudzich jazykov musi byt 1 lebo jazyk vam otvori ine moznosti. A ked mi maly raz povedal, maminka ty sa o mna tak pekne staráš aj ja sa budem o teba ked budes stara. Tak som mu povedala, ze tvoja jedina starost bude vybrat mi najlepsi domov dochodcov a sem tam ma prist pozriet 😉

lonely66
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
12. júl 2024

a ty si bez partnera/manžela??

betulinka1
12. júl 2024

@lonely66 asi tak. Nech najdu svoju cestu a plnia si svoje predstavy.

blonde_bella
12. júl 2024

Podľa mňa si to treba normálne odplakať ak to tak cítiš....
Uvedomiť si, že to je kolobeh života. Onedlho možno prídu vnúčatá a budú u teba opäť častejšie 😂

tiezjedna
12. júl 2024

@majlo1234 podľa mňa je to o povahe a vzťahu, v ktorom človek tie deti vychováva. My máme tri a fakt sa tešíme na obdobie, kedy si začnú žiť svojim životom. Do tej doby si ich samozrejme hodláme užívať na 100 %. Ale my sme si nikdy neprestali pestovať aj náš vzťah, len vo dvojici. Je nám jasné, že deti máme "na chvíľu", ale my tu budeme aj keď vyletia z hniezda... Najstaršia už je z domu a keď odchádzala do zahraničia, tak sme to oslávili veľkou party, pretože to bol prvý jej veľký samostatný krok. Ale nikdy, fakt nikdy by som nezniesla, aby niektoré z detí odchádzalo z domu s tým, že tu necháva uplakanú matku🙈 U nás to teda nehrozí, ale chápem, že povahy sú rôzne...

jamidea
12. júl 2024

@dannkah pomohlo mi, ze som sa nikdy necitila stredom ich sveta ale sprievodcom ich zivota, ochrancom, rodicom, ktory ich pripravuje uci samostatnosti. Moje deti boli aj su samostatne a som za to rada, hlavne ked vidim niektorych rodicov, co este za 18-20rocnych vsetko riesia, pomaly by namiesto nich studovali. Deti su u rodicov na skok, na naucenie sa a potom mozu ist dalej.

lujza123
13. júl 2024

@lily246 ved @zmrzlinka2021 nenapísala nic zle, možno to len vnima viac pragmaticky ako autorka.
Jasne ze to prázdne hniezdo pocíti každá mama, je fajn si tie pocity priznat ale zároveň sa v tom príliš nerochniť, v tom smútku.
Do septembra ma autorka este dosť času začať so sebou pracovať, ľutovať sa ako stráca zmysel života a je zbytočná jej moc nepomôže.
Závislosť na deťoch (alebo iných ľuďoch) nieje dobra, škodí to jej samej aj jej deťom.

luccija
13. júl 2024

@dannkah je to normálne, že sa cítiš smutne veď si s nimi bola x rokov často štvrť svojho zivota.Kazda máme inú citovú výbavu, iné vzťahy s deťmi niekto sa od nich odpúta už v puberte a je rád, že má svoj kľud...druhu to polozi.Moja kamarátka plakala, že dcéra ide bývať o 50 km ďalej nie je to žiadna hanba.Menopauza a odchod deti je po smrti rodinného člena a rozvodu najväčší stresor.Tak ako si najprv musíš zvyknúť na dieta a upraviť režim, tak si musíš zvyknúť zase byt bez dieťaťa a vhodne si vyplniť čas.Budete v kontakte, budete sa navštevovať, ale áno už to bude iné a jedna životná etapa skončila.
Tie čo sa pýtate na manžela veď to sa nedá porovnať manžel a dieťa...to je úplne iný vzťah.

luxus10
13. júl 2024

@dannkah a nie je mozne sa prestahovat tam, kde su , ci budu deti?

Strana
z2